Yleisiä kysymyksiä naisten hedelmällisyydestä, joihin lääkärit ovat vastanneet

By | September 18, 2023

minäJos minun pitäisi tehdä luettelo joistakin hämmentävämmistä terveysaiheista, hedelmällisyys olisi kärjessä. Se on valtava osa jokaisen kohdun omaavan ihmisen terveyttä, halusivatpa he lapsia tai eivät. Mutta ennen kuin henkilö yrittää aktiivisesti tulla raskaaksi, useimmat ihmiset perustavat tietonsa naisten hedelmällisyydestä alakoulun terveyskursseihin ja vuosittaisiin gynekologinsa kanssa käyviin tarkastuksiin. paljon Tilaa kysymyksille.

Tätä varten tutkimme Well+Goodin Instagram-katsojat aiemmin tässä kuussa kysyäksemme heiltä, ​​mikä heidän mielestään hämmensi eniten hedelmällisyydessä. Ja vaikka lukijat ymmärsivät monet perusasiat oikein – kuten se, että naisten hedelmällisyys tyypillisesti laskee 35 vuoden iän jälkeen ja että hormonitasomme vaihtelee kuukauden aikana – ihmiset esittivät monia samoja (tai samankaltaisia) kysymyksiä. Itse asiassa yhteisiä teemoja oli niin paljon, että päätimme viedä nämä kiireelliset kysymykset huippugynekologeille saadaksemme ne kipeästi kaivatut A:t. Pidä tätä 200-askeleen naisen hedelmällisyyden kurssisi.

1. Mikä voi aiheuttaa hedelmättömyyttä?

Onnistuneen hedelmällisyyden “perusta”, sanoo Dr. Stephanie McClellan, Tian päälääkäri, on munasolun hedelmöittäminen siittiöllä. “Tämän saavuttamiseksi ensinnäkin a [person] “Ovulaation on tapahduttava – eli ne tuottavat munasarjansa säännöllisesti – tukevassa hormonaalisessa ympäristössä, joka mahdollistaa hedelmöittymisen ja hedelmöittyneen munan istuttamisen kohtuun”, hän sanoo. Mutta on olemassa kaikenlaisia ​​​​asioita, jotka voivat tulla molemmilta kumppaneilta, jotka voivat vaikuttaa tähän prosessiin ja estää raskauden, hän sanoo.

Yksi suurimmista esteistä on ovulaatiohäiriö, sanoo Alyssa Dweck, OB-GYN ja gynekologi New Yorkista – jos munasarjat eivät vapauta munasolua, siittiöillä ei ole mitään hedelmöitettävää. Mayo Clinicin mukaan joka neljäs hedelmätön pari kamppailee tämän ongelman kanssa. Se voi johtua esimerkiksi polykystisten munasarjojen oireyhtymästä (PCOS) tai ennenaikaisesta munasarjojen vajaatoiminnasta (kun ihmisen munat vanhenevat ja kuolevat epätavallisen nopeasti).

Joitakin muita asioita naisellisella puolella, joita Dr. Dweck voi aiheuttaa hedelmättömyyttä: tukkeutuneita munanjohtimia (jotka estävät siittiöt kohtaamasta munasolua), hormonaalista epätasapainoa, kohdun tai muiden lisääntymiselinten infektioita ja rakenteellisia ongelmia, kuten fibroideja ja polyyppeja tai arpikudosta.

Miespuolella alhainen siittiöiden määrä (eli siittiöissä on epätavallisen vähän siittiöitä) ja liikkuvuus (eli siittiöt eivät voi uida hyvin tai ei ollenkaan) ovat yleisiä ongelmia, Dr. McClellan. Siittiöongelmat voivat vaikeuttaa terveimmänkin munasolun hedelmöittymistä huomattavasti – esimerkiksi jos siittiö ei osaa uida hyvin, sillä on vähemmän mahdollisuuksia päästä emättimen, kohdunkaulan, kohdun ja munanjohtimen läpi tapaamaan munasolua hedelmöitystä varten.

2. Milloin “hedelmällinen ikkuna” on kuukautiskierrossasi ja kuinka kauan se kestää?

“”Hedelmällinen ikkuna” on silloin, kun olet todennäköisimmin raskaaksi kuukautiskierron aikana”, sanoo tohtori. Gillian Dean, Planned Parenthood Federation of America:n lääketieteellisten palveluiden vanhempi johtaja. Tämä tapahtuu noin ovulaation aikaan, kun munasarjasi vapauttavat munan munanjohtimeen. Hedelmöimätön munasolu voi selviytyä munanjohtimessa 12–24 tuntia, ja siittiöt voivat selviytyä kohdussa ja munanjohtimessa noin kuusi päivää. “Tämä tarkoittaa, että olet hedelmällisin noin seitsemän päivää kussakin kuukautiskierrossa: viisi päivää ennen ovulaatiota, päivä, jolloin todella ovuloit, ja päivä tai kaksi ovulaation jälkeen”, hän sanoo.

Jokaisen tarkka hedelmällisyysikkuna on kuitenkin erilainen – joillain ihmisillä on hyvin säännölliset kierrot ja ovulaatio samaan aikaan joka kuukausi, kun taas toisilla on epäsäännölliset kierrot, mikä vaikeuttaa ovulaation tarkan määrittämistä (ja siten hedelmällisyyden määrittämistä). ). Olla). Esimerkiksi vaikka hedelmällinen ikkuna esiintyy yleensä kuukautisten välillä, “joillakin ihmisillä, erityisesti niillä, joilla on lyhyt kierto tai epäsäännöllinen verenvuoto, hedelmällinen ikkuna voi esiintyä verenvuotopäivän aikana”, sanoo Dr. Dekaani. Siksi on teknisesti mahdollista tulla raskaaksi, jos harrastat suojaamatonta seksiä minkä tahansa aikana kuukautiset mukaan lukien.

Siksi on teknisesti mahdollista tulla raskaaksi, jos harrastat suojaamatonta seksiä minkä tahansa aikana kuukautiset mukaan lukien.

Ovulaatio tapahtuu yleensä noin 14 päivää ennen seuraavia kuukautisia, Dr. Dekaani. Useimmat ihmiset voivat selvittää ovulaationsa seuraamalla kuukautisiaan sovellusten tai kalenterimenetelmän avulla (kartoimalla kiertonsa kalenteriin ja laskemalla sitten hedelmällisen ikkunan). Se on vielä tarkempi, sanoo Dr. Dean, jos lisäät lisäominaisuuksia, kuten lämpötilan tarkkailun tai emätinvuotoa, jotka voivat myös auttaa osoittamaan ovulaation ajan. Hän sanoo, että nämä lisätoimet tulisi tehdä lääkärisi avulla näiden tietojen ymmärtämiseksi ja tulkitsemiseksi paremmin.

Katso omakohtaisesti, miltä hedelmällisyystesti voi näyttää… kun saat sellaisen Kindbody’s Vanissa:3. Mitä epäsäännölliset kuukautiset merkitsevät naisen hedelmällisyydelle?

Vaikka kuukautiset ovat kaikilla hieman erilaiset, kuukautisia pidetään yleensä normaalina tai terveenä, jos se esiintyy 21–35 päivän välein ja kestää 2–7 päivää. Dr. Dean suosittelee, kun kuukautiset jäävät väliin, verenvuoto on tavallista runsaampaa tai lievempää ja sen ajoitus joka kuukausi on arvaamaton. “Jos monet kuukautisistasi ovat epäsäännöllisiä, keskustele lääkärisi kanssa varmistaaksesi, että kaikki on kunnossa, koska tämä voi olla merkki taustalla olevasta terveysongelmasta, joka voi vaikuttaa hedelmällisyyteen”, hän sanoo.

Esimerkiksi epäsäännölliset kuukautiset voivat olla merkki epäsäännöllisestä ovulaatiosta, sanoo Mary Jane Minkin, MD, kliininen synnytys-, gynekologia- ja lisääntymistieteiden professori Yalen lääketieteellisestä korkeakoulusta – mikä, kuten edellä todettiin, voi vaikuttaa ihmisen kykyyn ovuloida raskaana. .

“Lisäksi epäsäännöllinen tai puuttuva virtaus voi johtua kilpirauhasen epäsäännöllisyydestä tai lisääntyneestä prolaktiinin tasosta – aivojen erittämästä hormonista [that can stop ovulation]– tai jopa syömishäiriöstä tai liiallisesta liikunnasta tai stressistä, sanoo Dr.

4. Vaikuttaako hormonaalinen ehkäisy ihmisen hedelmällisyyteen pitkällä aikavälillä?

Kun käytät ehkäisyvalmisteita, hedelmällisyytesi heikkenee – se on koko asian ydin. Ovulaatiosi joko tukahdutetaan (kuten pillereiden kohdalla) tai kohdun ja kohdunkaulan ympäristöä muutetaan, jotta ne eivät ole siedämielisiä (kuten kierukka tai muu pitkävaikutteinen palautuva ehkäisy), sanoo tohtori. McClellan. Jos kuitenkin lopetat hormonaalisen ehkäisyn käytön, hedelmällisyytesi pitäisi parantua Dr. Tämä ei vaikuta Deaniin ollenkaan. “Niin kauan kuin muita hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä ei ole, voit tulla raskaaksi riippumatta siitä, oletko käyttänyt ehkäisyä aiemmin ja kuinka kauan”, hän sanoo.

Syy kuitenkin Miksi Hormonaalisia ehkäisyvalmisteita käyttävä henkilö voi vaikuttaa hedelmällisyytensä, Dr. Dweck. Esimerkiksi monille ihmisille, joilla on epäsäännöllinen kierto, endometrioosi tai hormonaalinen epätasapaino, kuten PCOS, voidaan määrätä hormonaalista ehkäisyä oireiden lievittämiseksi. Kaikki nämä taustalla olevat sairaudet voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Tästä syystä ihmisillä, joilla on näitä ongelmia, voi olla vaikeuksia tulla raskaaksi, jos he lopettavat pillereiden ottamisen tai joutuvat poistamaan kierukkansa. Lisäksi “ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen”, hän lisää – hedelmällisyys laskee noin 35-vuotiaana ihmisillä, joilla on kohtu. Niinpä henkilöllä, joka on käyttänyt pillereitä vuosia, saattaa olla vaikeuksia tulla raskaaksi, kun hän lopettaa pillereiden käytön, mutta tämä ei välttämättä johdu pilleristä, vaan siitä, että hän on yksinkertaisesti vanhempi ja siksi mahdollisesti vähemmän hedelmällinen.

5. Miksi naiset (ja ihmiset, joilla on kohtu) käyvät läpi vaihdevuodet, mutta miehet eivät?

Biologisesta näkökulmasta “munasarjamme on suunniteltu lakkaamaan toimimasta jossain vaiheessa”, sanoo tohtori. Minkin. ”Meillä on syntyessään kaikki munat, joita meillä tulee olemaan – jokaisella [menstrual] Kiertokautemme aikana munasolut kypsyvät edelleen ja ovulaatio tapahtuu – mutta ajan myötä tarjontamme loppuu. Ja kun kaikki munat ovat poissa, menemme vaihdevuodet.” Sillä välin miehet ja ihmiset, joilla on kivekset, jatkavat siittiöiden ja testosteronin tuotantoa pitkälle 70-vuotiaille asti, hän sanoo.

”Meillä on syntyessään kaikki munat, joita meillä tulee olemaan – jokaisella [menstrual] Kiertokautemme aikana munat jatkavat kypsymistä ja ovulaatiota tapahtuu – mutta ajan myötä tarjontamme loppuu.” – Dr. Minkin

“Vaihdevuodet on naisille kuin putoaminen hormonaalisesta kalliosta”, lisää tohtori. McClellan lisäsi. “Sinulla on hormoneja ja sitten yhtäkkiä sinulla ei ole niitä enää. Pudotat kirjaimellisesti kalliolta. Miehille se, mitä me kutsumme “andropaussiksi”, on enemmän kuin kiipeämistä alas lempeältä mäeltä, ja miehet pystyvät lisääntymään hyvin vanhuuteen asti.”

Se kuulostaa… aika kamalalta, varsinkin kun otetaan huomioon tämän hormonihäviön vaikutukset – kuumat aallot, alempi sukupuolihalu (ja tuskallinen seksi), luutiheyden väheneminen ja muut terveysvaikutukset. Mutta vaihdevuodet eivät ole huonoja “isoäitivaikutuksen” ansiosta, sanoo tohtori. McClellan. Ihmiset voivat kuolla synnytyksen aikana tai välittömästi sen jälkeen komplikaatioihin, kuten verihyytymiin ja infektioihin; Vaikka nämä seuraukset ovat nykyään yleensä harvinaisia, ne olivat hyvin yleisiä vuosisatoja ennen modernia lääketiedettä. Nämä äidille ja lapselle aiheutuvat riskit kasvavat mitä vanhemmaksi nainen tulee, sanoo Dr. McClellan.

Joten lisääntymismahdollisuuksien pysäyttäminen tai niiden toteutumisen todennäköisyyden vähentäminen voi itse asiassa olla biologinen lahja, Dr. McClellan. Naiset eivät vain selviä raskaudestaan ​​ja synnyttävät terveitä vauvoja, vaan he elävät myös huolehtiakseen näistä lapsista, hän sanoo. Lisäksi “kun naiset vapautetaan ensisijaisista äitiysvelvollisuuksistaan, he voivat siirtää nämä ravitsevat kokemukselliset taipumukset laajemmalle yhteisölle”, hän sanoo – mitä kutsutaan “isoäitivaikutukseksi”. (Tätä vaikutusta tukee myös jotkut antropologiset tiedot.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *