Voitko kääntää harmaita hiuksia?

By | September 11, 2023

AIän myötä hiuksemme tuottavat vähemmän melaniinia, minkä vuoksi ne harmaantuvat. Se, milloin tämä tapahtuu koko elämäsi, riippuu genetiikasta, mutta vuosien mittaan tiedemiehet ovat työskennelleet kehittääkseen reseptihoitoja, jotka sekä viivästävät että kumoavat hiusten harmaantumista. Muneeb Shah, DO, hallituksen sertifioitu ihotautilääkäri Mooresvillessä, Pohjois-Carolinassa, niin siistiä kuin se kuulostaakin, on vielä pitkä matka kuljettavana ennen kuin tämä hoito tulee laajalti saataville.

”Hiustesi väri muodostuu karvatupen melanosyyttien vaikutuksesta. Ja kun menetät nuo melanosyytit, et yleensä saa niitä takaisin”, sanoo tohtori. Shah. “Jos stimuloit niitä, voit teoriassa tuottaa enemmän pigmenttejä.”Tutkijat ovat työskennelleet vuosia selvittääkseen tarkalleen, miten tämä toimii. Yksi mahdollinen hoitomuoto on alfa-melanosyyttejä stimuloiva hormoni (α-MSH). Se on peptidi ja tärkein ainesosa Scenesse-implantissa, joka lisää eumelaniinia ihossa ja lisää auringon ja valon sietokykyä aikuisilla, joilla on diagnosoitu aurinkoherkkyys. Se on myös tärkein ainesosa Greyversessa, paikallisessa hoidossa, jota Food and Drug Administration ei ole vielä kaupallistanut tai hyväksynyt. Vuonna 2022 tehdyssä tutkimuksessa 25-vuotiaalla naisella, joka kärsi ennenaikaisista harmaista hiuksista, havaittiin, että viiden kuukauden kuluttua α-MSH-liuoksen levittämisestä päänahkaan 90 prosenttia hänen harmaista hiuksistaan ​​muuttui jälleen mustiksi.

Tutkijat voivat ostaa tämän peptidin tutkimustarkoituksiin, ja Dr. Shah lisää, että jotkut lääkärit voivat jopa määrätä sen poikkeavasti. Mutta α-MSH:n kaupallistaminen ei tapahdu nopeasti. “Se on mielenkiintoista, mutta sen käytön tueksi ei ole vielä tarpeeksi näyttöä”, sanoo Marisa Garshick, MD, ihotautilääkäri New Yorkissa. Ensinnäkin tutkijoiden on määritettävä, onko se turvallista vai ei.

“Haluammeko stimuloida melanosyyttejämme? Koska melanosyytit myötävaikuttavat myös melanoomaan (tunnetaan myös nimellä ihosyöpä), Dr. Shah. “Jotkut tutkimukset osoittavat, että se toimii. Joten seuraava askel olisi turvallisuus. En välttämättä tiedä missä tai milloin se kaupallistetaan, mutta se, että näitä tutkimuksia julkaistaan, on jännittävää.”

Jos harmaita hiuksia kääntävä resepti todella toteutuu, se voi säästää ihmisten aikaa ja rahaa, jonka he ovat käyttäneet harmaiden hiusten värjäämiseen.

“Monet ihmiset vain värjäävät hiuksensa, kun ne muuttuvat harmaiksi”, sanoo tohtori. Shah. “Mutta hiusväreissä on paljon ongelmia, koska monet niistä ärsyttävät ihoa tai aiheuttavat allergioita, varsinkin pysyvät hiusvärit.”

Värjäyksen lisäksi voit kokeilla antioksidanttisia hiustuotteita, kuten Areya, joiden sanotaan hidastavan harmaantumista vähentämällä hiusten oksidatiivista stressiä, joka voi edistää ennenaikaista harmaantumista. “Teoriassa se olisi sama kuin C-vitamiinin käyttäminen kasvoilla antioksidanttina suojaamaan auringon ikääntymisen vaikutuksilta”, sanoo tohtori. Shah. “Tietenkin se tekee hyvää työtä [of that]mutta se ei estä luonnollista ikääntymistä.”

Vaikka harmaiden hiusten kääntämisen tiede on edelleen hämärässä, Mona Gohara, MD, hallituksen sertifioitu ihotautilääkäri Hamdenissa, Connecticutissa, sanoo, että on erittäin hyvät mahdollisuudet nähdä se käytännössä jossain vaiheessa.

“Kaksikymmentäviisi vuotta sitten, kun kaikki olivat saamassa kasvojenkohotusta, emme koskaan uskoneet, että voisitte pistää neulan jonkun kasvoihin ja saada ryppyjä häviämään”, sanoo tohtori. Gohara Botoxista ja muista neuromodulaattoreista. “Nyt menet vain lounastauolle ja otat pienen laukauksen ja puomit, se on kuin taikuutta. En siis väitä, etteikö harmaita hiuksia koskevaa tiedettä olisi olemassa, mielestäni sitä on vain täydennettävä hieman.”

“Siihen asti värjään hiukseni kolmen viikon välein”, sanoo tohtori. Gohara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *