Verkkoterapia auttoi minua rauhoittamaan roskakorini tulipaloa

By | October 9, 2023

FSuurimman osan elämästäni pidin terapiaa eräänlaisena “hyvänä heille, ei minulle”. Minulla oli onnellinen lapsuus, nautin täyteläisestä urasta ja nautin läheisten ystäväpiiristä ja myöhemmin elämän rakentamisen perhosvaiheista mieheni kanssa.

Sitten tapahtui useita asioita lyhyessä ajassa: sain vauvan. Sitten toinen. Minulle kehittyi yhtäkkiä kaksi kauheaa kroonista terveysongelmaa. Muutin kaupungista, kymmenen vuoden kodistani, esikaupunkiin, jossa tunsin olevani pahvileikkaus itsestäni. Sitten viimeisenä pisarapillina perhettäni ja minua uhattiin fyysisesti traumaattisessa kohtaamisessa, joka sai minut niin järkyttyneeksi, että vaistosin vaistomaisesti peittämään lapseni, kun näin oman heijastukseni ikkunassa. Tämä johti siihen, että pakkasin koko taloni ja muutin takaisin kaupunkiin viikon sisällä. Keskellä tätä viimeistä jaksoa stressaantuneena, vaatteiden roikkuessa nopeasta laihtumisesta ja unesta, lähetin ystävilleni tekstiviestin: “Kun tämä on ohi, saan terapiaa.”

“Kenelle voi olla haastavaa uskoa, että ajan ja rahan sijoittaminen johonkin aineelliseen johtaa terveellisempään elämään.”

Ja silti en tehnyt sitä. BetterHelpin, 30 000 lisensoidun ja kokeneen terapeutin verkkoterapiaalustan, mukaan on kolme syytä, miksi ihmiset lykkäävät terapiaa: haitat, leimautuminen ja stressi sekä terapeutin soveltuvuus. “Kenen tahansa voi olla haastavaa uskoa, että ajan ja rahan käyttäminen johonkin aineelliseen johtaa terveellisempään elämään”, sanoo Haesue Jo, LMFT, BetterHelpin kliinisten toimintojen johtaja. “Oletetaan, että olet voittanut aikataulujen, kuljetusten ja pysäköinnin esteet – sinun on silti otettava huomioon tuen etsimiseen liittyvä leima (vain hullut tarvitsevat kutistua, eikö?) ja pelottava tehtävä “Löytää terapeutti, joka ymmärtää meitä ilman tuomiota.

Tarkistin kaikki ruudut, mutta BetterHelp on sitoutunut poistamaan nämä laatikot kokonaan. “Tämä on kätevää, koska tarvitset vain älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen ja kiinteän internetyhteyden”, Jo sanoo. “BetterHelp tarjoaa huomaamattoman vaihtoehdon varmistaaksesi, että olet vastuussa omasta tarinastasi. Yhden maailman suurimmista lisensoitujen terapeuttien verkkoverkostoista oikean kumppanin löytäminen on helppoa.”

Kun minulla oli mahdollisuus kokeilla alustaa itse, se tuntui pohjimmiltaan merkiltä universumista. Nostin välittömästi käteni tai pikemminkin sormeni näppäimistöä kohti – ja toivon, että kokemukseni auttaa entistä useampia ihmisiä nostamaan kätensä (tätä tarkoitusta varten BetterHelp tarjoaa 20 prosentin alennuksen ensimmäisestä kuukaudestasi). Käytännössä verkossa työskentelevänä ja asuvana alusta tuntui heti intuitiiviselta ja helpolta. Syötä ensin perustietosi ennen kuin täytät kyselyn erityisestä tilanteestasi ja tavoitteistasi. Sieltä voit vastata – avoimesti ja ilman sanarajoituksia (siunaus minun tapauksessani, koska rukoilin 1700 sanaa noin 15 minuutissa) – yksinkertaiseen kysymykseen: Mikä tuo sinut tänne?

Kahden päivän sisällä minut määrättiin terapeutille. Terapeuttini soveltuu ainutlaatuisesti erityisongelmiini: trauma (nykyinen ja erityistapauksessani), naisten terveys (terveysongelmani johtuvat raskaudesta ja aiheuttavat puolisäännöllisiä paniikkikohtauksia) ja stressi (raskaana neljä vuotta peräkkäin ja/tai imetys, avioliiton priorisointi, uran ylläpitäminen – sinä ja miljoonat ihmiset, jotka ovat kokeneet tästä jonkinlaisen vaihtelun ennen minua, saatte idean).

Suunnittelin ensimmäisen online-terapiaistunnon keskiviikkoaamukselle klo 9.45, kun palaan päiväkodista ja ennen tyypillisiä päivän ensimmäisiä tapaamisiani. 30–45 minuutin kohdalla BetterHelp osuu “liian lyhyen, jotta pääsen mihinkään merkitykselliseen” ja “niin pitkään, että tulen ehdottomasti näkyviin seuraavaan zoomiini näyttäen siltä kuin olisin juuri huutanut lopun” välillä. TitanicVoit valita video- tai puhelun (molemmat alustan kautta) ja lähettää viestin terapeutille milloin tahansa, ja vastaus usein kestää 24 tuntia.

Verkkoterapian aloittelijana tunsin oloni ensimmäiset kymmenen minuuttia hieman vapisevaksi varsaksi, joka kamppaili ensimmäisessä kyselyssäni kirjoittamani venäläisen kirjallisen manifestin yhteenvedon läpi. Mutta pian pääsimme asioiden vauhtiin. Terapeuttini ilmaisi myötätuntonsa ja ymmärryksensä kamppailuistani työssäkäyvän äitinä kantamani psykologisen taakan kanssa. Hän tarjosi näkökulman, jota en ollut kuullut suoraan keneltäkään tai ajatellut monia tarinoita päässäni. Kaiken kaikkiaan siltä minusta tuntui nähty.

Terapeuttini tarjosi näkökulman, jota en ollut kuullut suoraan keneltäkään tai ajatellut itseäni. Kaiken kaikkiaan siltä minusta tuntui nähty.

Ensimmäisestä istunnosta lähtien olemme menneet syvemmälle. Tajusin, että tämä on investointi, joka minun on tehtävä itseeni – vaikka 60–90 dollaria viikossa, se on paljon halvempaa kuin monet muut hoitovaihtoehdot. “Koska voit maksaa suoraan haluamallasi digitaalisella maksutavalla, sinun ei tarvitse käydä läpi laajaa vakuutuspaneelia ja viikoittainen hinta on suunnilleen sama kuin monien omavastuumaksujen”, Jo sanoo. “Aivan kuin me käymme hammaslääkärissä säännöllisissä puhdistuksissa (välttääksemme juurikanavia ja suuren työn!), lääkärissä säännöllisissä tarkastuksissa (vakavan sairauden ehkäisemiseksi) ja jopa viemme automme säännölliseen huoltoon “Näin lääkärin etsivän lääkäri ennen moottoritiellä tapahtuvaa vikaa on vain hyvä mittari yleiselle hyvinvoinnillemme.

Kaipasin ehdottomasti viritystäni, mutta nyt kompensoin menetettyä aikaa. Nyt kun terapeuttini ja minä olemme lähestymässä istunnon loppua, tunnen usein tarvetta jatkaa puhumista – ja tuntuu, että hän myös tuntee halua jatkaa kuuntelemista. Kolmen etätyöskentelyni vuoden aikana olen saavuttanut tunteen, etten katso ruutua, vaan jaan saman tilan toisen kanssa. Joten mikä tuo minut tänne? Juuri näin, luulisin.

Oletko valmis kokeilemaan verkkoterapiaa itse? Saat 20 prosentin alennuksen ensimmäisestä kuukaudestasi BetterHelpillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *