Uudet tunnustuoksut menevät yli muistiin| No + hyvä

By | September 14, 2023

A Tunnustuoksu on kuin käyntikortti: se edustaa hyvin henkilökohtaista osaa käyttäjän identiteetistä ja pystyy kertomaan tarinansa ilman sanoja. Syy tähän voimaan on hajun ja aivojen välinen yhteys. Rachel Herz, PhD, Brownin yliopiston apulaisprofessori ja neurotieteilijä, joka on erikoistunut hajujen psykologiseen tieteeseen, sanoo, että haju on kiinteästi kietoutunut tunteihimme, koska sillä on suora yhteys kolmeen kriittiseen aivoalueeseen: orbitofrontaaliseen aivokuoreen, hippokampus ja amygdala, joista jokainen liittyy käyttäytymiseen, muistiin ja tunteisiin. Tämä tuoksun ja tunteen välinen luontainen yhteys saattaa selittää, miksi ihmiset suojelevat omaa tuoksuaan yhtä raivokkaasti kuin isoäitinsä suklaareseptiä.

Siksi brändien on järkevää kiinnittää huomiota siihen, kuinka vakavasti kuluttajat ottavat oman tuoksunsa etsimisen. Itse asiassa NPD Group ennustaa, että tuoksuista tulee vuonna 2023 kauneusostajien keskuudessa eniten kaikuva luokka. Mutta TikTokin nousun ja kaikkien isosiskona ja -veljenä toimivien vaikuttajien myötä tunnustuoksut menettävät yksilöllisyytensä ja kourallinen isoja toimijoita: Le Labo Santal 33, Phlur Missing Person, Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 ja Yves valtaavat ne. Saint Laurent Libre Intense, muutamia mainitakseni.

Kollektiivinen pakkomielle näihin valikoituihin tuoksuihin ja niiden ylellisyyshintoihin on todennäköisesti seurausta yhteiskunnan vuosista, jotka vietettiin vähemmän ylellisessä pandemiassa. Suurin ongelma on, että siihen mennessä, kun ihmiset luulevat löytäneensä henkilökohtaisen tuoksunsa, nämä tuoksut ovat päätyneet myös kaikkien muiden For You -sivulle. Ja vaikka jokainen rakastaa jakaa suosikki turvotusta estävä silmänympärysvoide tai välttämätön tuoksuva talvi kosteusvoide, kukaan ei halua tuoksua kuin muut päivällisellä. Ainakin näin ajateltiin ennen.

“Jos katsot historiaa, hajuvedet ovat aina heijastelleet nykyistä sosiaalista ilmapiiriä”, Herz sanoo. Yhteiskunta halusi ennen olla ainutlaatuinen, mutta nykyinen ilmapiiri keskittyy enemmän tarpeeseemme kuulua yhteisöön, sanoo Lee Phillips, LCSW, psykoterapeutti ja sertifioitu seksi- ja pariterapeutti. “Siksi näemme ihmisiä, jotka käyttävät samoja asuja ja tunnustuoksuja, joissa on rauhoittavia ja lämpimiä vivahteita, kuten kukka- ja bourbon-vanilja.”

Nämä muistiinpanot tarjoavat mukavuutta, koska ne liittyvät positiivisiin muistoihin ja niillä on neurologisia etuja. Esimerkiksi vanilja voi laukaista aivoissa endorfiineja, jotka voivat alentaa verenpainetta ja ahdistusta, kun taas bourbon (joka tuoksuu vaniljan ja karamellin yhdistelmältä) edistää rentoutumista “verhoittamalla ihmisen makeiden lapsuusmuistojen pilveen”. sanoo Dr. Phillips. Samaan tapaan kukkavihjeillä on mielialaa parantava vaikutus ihmisissä, koska ne laukaisevat aivoissa “onnellisuushormoneja”, mukaan lukien serotoniinin, dopamiinin ja oksitosiinin, kyllästäen aivot “onnellisella öljyllä”. hän sanoo.

Vaikka budjettirajoitukset estivät kerran monia ihmisiä hemmottelusta hajusteilla, pandemia on vapauttanut taskurahaa, koska kulut, kuten ulkona syöminen ja matkustaminen, on jäädytetty. “Nuoremmilla sukupolvilla on mahdollisuus tutkia ja investoida näihin ylellisiin tuoksuihin, jotka oli kerran varattu 30- ja 40-vuotiaille naisille”, selittää Suzy Nightingale, tuoksuasiantuntija, toimittaja ja tapahtuman isäntä. Tuoksun päällä Podcast.

Siirtyminen yhteisöllisyyteen ja halu tuntea olevansa osa jotain itseämme suurempaa on pysäyttänyt hajuvesiteollisuuden toisen ainutlaatuisen tason: makuvarkauden. Henkilön oman tuoksun varastamista, joko tahallisesti tai tahattomasti, pidettiin aikoinaan perimmäisenä hajusteen kuolemansyntinä, mutta se ei ole enää nykypäivänä. Viime vuosina samojen tuoksujen haisteleminen ja haistaminen on luonut yhteenkuuluvuuden tunteen. Lisäksi mikään hajuvesi ei haise täsmälleen samalta kahdessa ihmisessä. “DNA:si, ihotyyppisi, syömäsi (enintään kaksi viikkoa aiemmin), lämpötilasi, hormonisi – kaikki nämä asiat voivat muuttaa rajusti sitä, kuinka tuoksu tuoksu sinussa verrattuna muihin”, Nightingale selittää.

Mitä tämä tarkoittaa tunnustuoksujen tulevaisuuden kannalta? Kuten Dr. Kuten Herz sanoo, tuoksutrendit heiluvat kuin heiluri. “Saamme olla nyt gourman, makea, sama-y-trendissä, mutta ainutlaatuisten tunnustuoksujen suosio tulee takaisin”, hän sanoo. “Ne eivät tietenkään ole kadonneet kokonaan. Aina on ollut ryhmä, joka pukeutuu mitä haluaa ja haluaa tuoksullaan erottuvan vaikutelman.” Kun ihmiset vanhenevat ja saavat enemmän elämänkokemusta (ja tuoksukokemusta), heistä on mukavampaa käyttää sitä, mistä he pitävät – vaikka se olisikin ei bestseller.

Kyllä, on ihmisiä, jotka seuraavat tuoksutrendejä, sanoo Dr. Hertz. “Mutta kaiken kaikkiaan ihmiset tekevät jatkossakin mitä haluavat tuoksuillaan, koska tuoksut ovat niin kietoutuneet elämään – identiteetistä, tunteista, muistoista ja rutiineista…” tapa, jolla ihmiset rakentavat yhteisöjä ja ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *