Tulehduksellisten ruokien ja ahdistuksen yhteys

By | October 6, 2023

minäJos kamppailet stressin, ylikuormituksen tai ahdistuksen kanssa (ah…minä jokapäiväisessä elämässä), muista, että jotkut ruokailutottumukset liittyvät tasapainoisempaan tunnetilaan, suurelta osin suolen ja aivojen välisen yhteyden vuoksi tai – akseli on luettavissa. Ja vaikka monipuolinen, ravinteikas ja suolistoystävällinen ruokavalio ei todellakaan takaa, että olet ilman ahdistusta, se voi varmasti helpottaa oireitasi ja parantaa yleistä hyvinvointiasi.

Edessä, Uma Naidoo, MD – Harvardissa koulutettu ravitsemuspsykiatri, ammattikokki, ravitsemusbiologi ja tulevan kirjan kirjoittaja Rauhoittaa mieltäsi ruoalla– jakaa tärkeitä näkemyksiä tulehduksen ja ahdistuksen välisestä vuorovaikutuksesta. Plus: muutamia parhaita tulehdusta ehkäiseviä ja mielialaa lisääviä ruokia yay-listallasi, joita tulisi syödä kohtuudella.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Uma Naidoo, MD, Harvardin koulutettu ravitsemuspsykiatri, ammattikokki ja ravitsemusbiologi

Tulehduksellisten ruokien ja ahdistuksen yhteys

Kuten Dr. Naidoo selittää, että suolisto ja aivot ovat tiiviisti yhteydessä ennen kuin otamme ensimmäiset hengityksen. “Nämä elimet ovat peräisin samasta solulinjasta ihmisalkiossa”, hän kertoo. Ei siis ole yllätys, että ruoan ja mielialan välinen yhteys – suolen ja aivojen akselin kautta – on vankka. Tulehdukselliset ruoat voivat aiheuttaa tuhoa suolistossa, mikä johtaa tulehdukseen aivoissa, mikä johtaa henkiseen ja mielialan epätasapainoon. “Suolistotulehdus tai dysbioosi voi johtaa ahdistuneisuusoireiden lisääntymiseen. “Näen tämän koko ajan kliinisessä työssäni”, sanoo Dr. Naidoo.

Monet samoista elintarvikkeista, joiden tiedät rajoittavan yleistä terveyttä, ovat ravitsemuspsykiatrien listalla korkealla, mutta niihin kannattaa tutustua uudelleen.

Pitkälle jalostetut elintarvikkeet

FWIW, *kaikki* prosessoidut ruoat eivät ole huonoja. Perustuotteet, kuten purkitetut pavut, kaurapuuro ja kreikkalainen jogurtti, voivat varmasti olla osa tasapainoista, tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota. Asiat ovat kuitenkin toisin, kun on kyse pitkälle jalostetuista elintarvikkeista, jotka sisältävät lisäaineita ja keinotekoisia ainesosia ja joista puuttuu aivoja tehostavia vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Dr. Naidoo, tunnistat nämä tyypillisesti siitä, että ne sisältävät pitkiä ainesosaluetteloita (usein tunnistamattomilla ja/tai vaikeasti lausuttavilla nimillä), pitkiä säilyvyyttä ja prosessoituja lisäaineita, kuten sokeria ja tyydyttyneitä ja/tai transrasvoja. Tällaiset ruoat “ruokkivat suoliston huonoja mikrobeja aiheuttaen tulehduksen pahenemista ja siten stressiä”, hän selittää.

Kärki: DR. Naidoo suosittelee valitsemaan kokonaisia ​​ruokia aina kun mahdollista: tuoreita ja pakastettuja hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita, rasvaista kalaa, palkokasveja ja vastaavia. “Keskity tietysti tuotantoosastoon, mutta keskikäytävät ovat erityisen hyviä budjettiystävällisille tuotteille, kuten kuivatuille papuille, linsseille, palkokasveille, säilykelohille, ostereille tai simpukoille, luomupavuille ja kikherneille”, hän huomauttaa.

Lisätyt ja puhdistetut sokerit

Sokeria lisätään lukemattomiin ruokiin. Et ehkä edes huomaa sitä, osittain siksi, että se voidaan piilottaa “yli”-varjolla. 250 eri nimiä. Vaikka luultavasti tiedät, että sokeria löytyy joistakin lempiherkuistasi, kuten leivonnaisista, suklaasta ja makeisista, Dr. Naidoo, että makea aine piilee myös vähemmän ilmeisissä tuotteissa, kuten salaattikastikkeessa, ketsuppissa ja pastakastikkeessa. “Näiden ruokien ylimakuisuus saattaa aluksi miellyttää makunystyröitä, mutta lopulta ne aiheuttavat tuhoa suoliston terveydelle, pahentavat tulehdusta ja täyttävät kehon ylimääräisellä sokerilla – kaikki tämä voi lisätä ahdistusta ja pelkoa. [lead to an] epätasainen mieliala”, hän sanoo.

Muuten, keinotekoiset makeutusaineet eivät ole hyvä huijaus. “Yksi tutkimus osoitti, että ihmiset, jotka kuluttavat keinotekoisia makeutusaineita, enimmäkseen dieettijuomien kautta, ovat masentuneempia kuin ne, jotka eivät käytä tällaisia ​​juomia”, kertoo Dr. Naidoo kanssa. Hän lainaa myös tutkimusta, joka osoittaa, kuinka keinotekoisilla makeutusaineilla voi olla myrkyllisiä vaikutuksia muuttamalla aivoissa olevien välittäjäaineiden tasoja, jotka auttavat säätelemään mielialaa.

Kärki: Makeisista irti pääseminen voi tuntua pelottavalta – puhumattakaan epärealistiselta. Sen sijaan Dr. Naidoo suosittelee luottamaan hedelmiin ja muihin antioksidantteihin sisältyviin välipaloihin makeansoiton tyydyttämiseksi, kuten kulhoon marjoja ja laadukasta tummaa suklaata.

“Keskity tietysti tuotantoosastoon, mutta keskikäytävät ovat erityisen hyviä budjettiystävällisille tuotteille, kuten kuivatuille papuille, linsseille, palkokasveille, säilykevillisille lohille, ostereille tai simpukoille, luomupavuille ja kikherneille.” – Uma Naidoo, MD

Teollisuusöljyt

DR. Naidoo suhtautuu varovaisesti pitkälle jalostettuihin öljyihin, joista suurin osa on runsaasti kasvatettujen teollisuuskasvien sivutuotteita. “Tämä sisältää maissia, soijapapuja, palmuöljyä ja paljon muuta. Käsittelyn myötä näistä öljyistä tulee uskomattoman runsaasti tulehdusta edistäviä omega-6-rasvahappoja, eivätkä ne lopulta sisällä tulehduksia estäviä omega-3-rasvahappoja.” Viite: Omega-6-rasvahapot eivät ole luonnostaan ​​”pahoja”. Mutta niiden ylimäärä (ja omega-3-rasvahappojen epätasapaino) “aiheuttaa tulehdusmolekyylien ylimäärää kaikkialla kehossa, erityisesti suolistossa ja aivoissa”, jatkaa Dr. Naidoo jatkoi.

Kärki: Tulehduksen ja ahdistuksen hillitsemiseksi Dr. Naidoo valitsee sydämelle terveellisiä ruokaöljyjä, kuten EVOO:n kastikkeita ja dippejä tai avokadoöljyä ruoanlaitossa.

Viimeiset sanat tulehduksellisista ruoista ja ahdistuksesta

Tulehduksen vähentäminen – erityisesti ruokavalion avulla – voi vaikuttaa stressiin ja ahdistukseen. “Syömällä vähentääksemme tulehdusta kehossamme vähennämme “elämäntyylistressin” aiheuttamaa taakkaa aivoillemme ja puolestaan ​​mielenterveyteemme”, sanoo tohtori. Naidoo. Ajan myötä pystymme sopeutumaan paremmin rajoituksiin ja vahvistamaan siten mielenterveyttämme pitkällä aikavälillä. “Lisäksi, kun suolistotulehdus vähenee, mielialaa parantavan välittäjäaineen serotoniinin ja stressiä lievittävän tryptofaanin toiminnan on osoitettu paranevan”, hän jatkaa. Lopputulos? Vähemmän ahdistuksen ja masennuksen oireita ja myös tasapainoinen suolisto.

Kaiken kaikkiaan kyse ei ole vain tulehduksen syiden rajoittamisesta tai pahenemisesta; Yhtä tärkeää on tietää, mitä lisätä ruokavalioosi tukemaan mieltäsi ja mielialaasi ruoan avulla. DR. Naidoo suosittelee lisäämään aromaattisia mausteita, joissa on antioksidanttipotentiaalia. Ajattele: kurkuma (aina ripaus mustapippuria), rosmariini, sahrami ja oregano. Hän myös kannattaa sateenkaaren syömistä joka päivä. “Tuotteiden yhdisteet, jotka antavat niille väriä, ovat itse asiassa tehokkaita kasviravinteita, joita kutsutaan fytoravinteiksi ja joilla on korkea antioksidanttiaktiivisuus”, hän selittää. Tämä kärki ei kuitenkaan rajoitu ROYGBIV-spektrin tuotantoon. “Valkoisen valkosipulin ja sipulin allisiinista marjojen kirkkaan sinisen ja purppuran takana oleviin antosyaaneihin, värikkäitä tuotteita sisältävän ruokavalion on todistettu vähentävän vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita kehossa”, hän kertoo. Jos minulta kysytään, näiden ruokien rauhoittava, tulehdusta ehkäisevä potentiaali riittää laukaisemaan helpon huokauksen Ja saa suun vesille.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Guo, Xuguang et ai. “Makeutetut juomat, kahvi ja tee sekä masennusriski vanhemmilla aikuisilla Yhdysvalloissa.” Plus yksi Vol. 9.4 e94715. 17. huhtikuuta 2014, doi: 10.1371/journal.pone.0094715

  2. Whitehouse, Christina R et ai. “Keinotekoisten makeutusaineiden mahdollinen myrkyllisyys.” AAOHN Journal: American Association of Occupational Health Nurses -järjestön virallinen lehti Voi. 56.6 (2008): 251-9; Tietokilpailu 260-1. doi:10.3928/08910162-20080601-02

  3. Tena, Noelia et ai. “Antosyaanien tekniikan taso: antioksidanttiaktiivisuus, lähteet, hyötyosuus ja terapeuttiset vaikutukset ihmisten terveyteen.” Antioksidantit (Basel, Sveitsi) Vol. 9.5 451. 23. toukokuuta. 2020, doi: 10.3390/antiox9050451

  4. Chung, Lip Yong. “Valkosipuliyhdisteiden antioksidanttiset ominaisuudet: allyylikysteiini, alliini, allisiini ja allyylidisulfidi.” Lääketieteellinen ruokalehti Vol. 9.2 (2006): 205-13. doi:10.1089/jmf.2006.9.205

  5. Han, Xuesheng ja Tory L Parker. “Oreganon tulehdusta estävät, kudoksia uudistavat, immunomoduloivat ja syöpää estävät vaikutukset (Origanum vulgare) eteerinen öljy ihmisen ihosairauden mallissa.” Biokemia avattiin Vol. 4 73-77. 3. maaliskuuta 2017, doi:10.1016/j.biopen.2017.02.005


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *