Testosteroni on tärkeä naisille, ja se on huomiotta terveydelle

By | September 17, 2023

TEstosteronia on pitkään pidetty miesten alfahormonina. Sitä on pitkään pidetty (ja on edelleen joissakin piireissä) avaintekijänä siinä, mikä tekee ihmisestä miehen tai naisen. Mutta kun ymmärryksemme sukupuolesta on kehittynyt, on myös tietomme testosteronista.

Todellisuudessa testosteroni on yksi kehon tärkeimmistä sukupuolihormoneista kaikki. Ja sillä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia (hyviä ja huonoja) ihmisille, jotka eivät tunnista itseään miehiksi. Täällä johtavat hormoniasiantuntijat selittävät kaiken, mitä sinun on tiedettävä testosteronista, mukaan lukien sen rooli naisen kehossa ja mitä tapahtuu, kun se epätasapainoiseksi tulee.

Testosteronin rooli naisilla ja ihmisillä, joilla on kohtu

“Testosteroni on estrogeenin ja progesteronin ohella yksi tunnetuimmista sukupuolihormoneista kehossa”, sanoo tohtori. Arianna Sholes-Douglas, integroiva lääkäri ja hormoniasiantuntija. Se on ratkaisevan tärkeää peniksen ja kivesten, siittiöiden ja jopa lihasten ja luiden kehitykselle. Vaikka ihmisillä, joilla on kohtu, on yleensä paljon alhaisempi testosteronitaso kuin ihmisillä, joilla on kivekset, kolme suurta sukupuolihormonia toimivat yhdessä, hän sanoo; Jos joku menee epätasapainosta, se vaikuttaa muiden tasoon.

Testosteroni on tärkeä seksihalulle ja halulle ihmisillä, joilla on kohtu; liian vähän, ja jonkun voi olla vaikeampaa tuntea olonsa kiihottuneeksi tai mielialaan. “Lääketieteellinen yhteisö on pitkään tiennyt, että alhainen testosteronitaso on yhteydessä sekä miesten että naisten seksuaalisen halun vähenemiseen”, sanoo hedelmällisyyden asiantuntija Norbert Gleicher, MD. Kun Dr. Sholes-Douglas sanoo, että vaikka yhteys syy ei ole selvä, mitkä lääkärit Tehdä Tiedämme, että seksihalu heikkenee, kun testosteronitaso laskee.

Koska sukupuolihormonit toimivat niin tiiviisti yhdessä, Dr. Sholes-Douglas korostaa lisämunuaisia ​​(jotka ovat tärkeitä aineenvaihdunnan, stressin ja verenpaineen säätelylle), kun testosteronitasot laskevat liian alas. “Se saa estrogeenin ja progesteronin kompensoitumaan vaikeammin, ja se rasittaa kehoa”, hän sanoo. “Tämä voi johtaa univaikeuksiin, mikä voi johtaa ärtyneisyyteen”, hän sanoo.

Tietenkin käänteinen epätasapaino – liian paljon testosteronia – johtaa omaan ongelmiinsa. “Liika testosteroni on suurin syy anovulatoriseen hedelmättömyyteen naisilla [when the ovaries do not release an egg during a menstrual cycle] ja se on munasarjojen monirakkulatautioireyhtymän keskeinen piirre”, sanoo Dr. Sara Gottfried, kirjoittaja Hormonihoito, Hormonireset-ruokavalioJa Aivot ja kehon ruokavalio. “Oireina ovat epäsäännölliset syklit, hiustenlähtö tai kurittomat hiukset leuassa ja muualla, kystat munasarjoissa, painonnousu ja puhkeaminen.” Liiallinen testosteroni voi myös mahdollisesti vaikuttaa aineenvaihduntaan, lisää tohtori. Gottfried lisäsi: “Tiedämme myös, että korkeat androgeenitasot, mukaan lukien testosteroni, liittyvät insuliiniresistenssiin, mikä saa naiset tuntemaan olonsa sumuiseksi ja kokemaan voimakasta hiilihydraattihimoa.”

DR. Gottfried sanoo, että on normaalia, että sekä testosteroni että progesteroni laskevat perimenopaussin ja vaihdevuosien aikana. “Kun munasarjat alkavat vähentää estrogeenin tuotantoa, testosteronitasot alkavat laskea”, hän sanoo. Tämä on yksi syy, miksi naisilla voi olla enemmän ongelmia painonhallinnassa vaihdevuosien aikana kuin nuorempana. ”Se voi saada rasvan tarttumaan kehoosi, mikä estää sinua näkemästä riittäviä vaikutuksia säännöllisistä voimaa kasvattavista harjoituksista huolimatta; lihasten rakentaminen on vaikeaa”, hän sanoo.

DR. Sholes-Douglas sanoo, että stressi voi myös vaikuttaa testosteronitasoon. “Kun olet kovan stressin alaisena, progesteroni-, estrogeeni- ja testosteronitasosi voivat laskea”, hän sanoo ja lisää, että tämä voi aiheuttaa syklisen ongelman, koska stressin alla oleva keho (taas) aiheuttaa ongelmia unestressin pahenemiseen.

Kuinka pitää testosteronitasot hallinnassa

Ei ole yllättävää, että stressinhallinnalla on suuri rooli. “Kirjoita joka ilta kiitollisuusluettelo, jossa on kolme suurta menestystä, harjoita anteeksiantoa ja ota tietoisesti yhteyttä rakastamiisi ihmisiin”, ehdottaa tohtori. Gottfried ennen. “Positiiviseen keskittymisen on osoitettu vähentävän kortisolitasoja 23 prosentilla ja lisäävän DHEA:ta, testosteronin esiastetta.” Toisin sanoen tämä ei ole vain hyvän mielen neuvoja; Se on tärkeää hormoneillesi. Muita tapoja käsitellä stressiä: harjoittele (vaikka vihaisit sitä), syö elintarvikkeita, jotka edistävät vakaata verensokeritasoa (ja siten tasapainoisempaa mielialaa) ja sisällytät ayurvedic-vaikutteisia tekniikoita rutiinisi. DR. Gottfried ehdottaa myös, että tietyille synteettisille kemikaaleille (kuten muovit ja torjunta-aineet) altistumista rajoitetaan mahdollisimman paljon, koska ne häiritsevät estrogeenitasoja, mikä puolestaan ​​​​johtaa (rummun pyörintä) testosteronin epätasapainoon.

Mitä tulee lääketieteelliseen hoitoon, Dr. Sholes totesi, että naisille ei ole FDA:n hyväksymää testosteronia lisäävää lääkettä (muuta kuin hormonihoitoa naisesta miehelle siirtymiseen). “Tämä on minulle suuri ongelma, koska se osoittaa, että ihmiset eivät vieläkään ymmärrä testosteronin merkitystä naisilla”, hän sanoo. (On olemassa reseptejä lääkkeille, jotka lisäävät sekä estrogeenia että testosteronia, mutta eivät vain testosteronia.) Tämän ongelman kiertämiseksi hän käyttää edellä mainittua DHEA:ta, lisämunuaisissa tuotettua hormonia, jonka keho muuttaa testosteroniksi ja muiksi sukupuolihormoneiksi. Hän sanoo ruiskuttavansa potilaille DHEA:ta emättimeen tarvittaessa, koska klitorisalue on herkin testosteronille. DHEA on kuitenkin saatavana myös ravintolisänä kapselina, jota Dr. Samaa suositellaan usein naisille, joilla on alhainen libido. (Hän muotoili nimenomaan sellaisen nimeltä Vivo.)

Kuten nämä asiantuntijat tekevät selväksi, testosteronin rooli kehossa on yhtä tärkeä kuin estrogeenin tai progesteronin. Vaikka ikä, stressi ja muut tekijät (esim. PCOS) voivat vaikuttaa tasoihin, on hyviä uutisia niiden hallitsemisesta ja kehon palauttamisesta tasapainoon.

Se mitä syöt, vaikuttaa myös hormoneihin. Katso alla olevasta videosta vinkkejä hormoneja tasapainottaviin ruokiin:Lisäksi kuinka liikunta vaikuttaa hormoneihin. Ja täältä saat selville, pitäisikö sinun tarkistaa hormonitasosi.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *