Taistele ajanjakson stigmaa vastaan ​​jakson neutraaliudella

By | September 20, 2023

FLähes kahden vuosikymmenen jälkeen, aloitettuaan yläasteella, Sallie Sarrel, DPT, uskoi, että kuukautisten aikana kokeneet sielua tuhoavat kouristukset olivat vain osa hänen elämäänsä, joka hänen oli hyväksyttävä. – Häpein, että se loukkasi minua niin paljon. Turvotus sai minut vihaamaan itseäni”, hän sanoo. “Tunsin itseni epäonnistuneeksi.” Sarrel sanoo, että hän kävi yli 14 eri OB-GYN:llä yrittääkseen ymmärtää, mitä oli tekeillä, mutta hänelle kerrottiin, että kaikki oli hyvin. Lopulta hänellä diagnosoitiin endometrioosi 10 vuotta sitten, ja hänelle tehtiin vaihdevuodet leikkaus 34-vuotiaana.

Nyt 45-vuotias Sarrel, lantion terveyden fysioterapeutti, joka on erikoistunut endometrioosia sairastavien naisten hoitoon ja Endometriosis Summitin perustaja, on erilainen näkemys kuukautisista. “Tässä olen kaikki nämä vuodet myöhemmin selvinnyt hormonaalisten ylä- ja alamäkien tuskista, en koskaan voinut saada lasta enkä tiennyt, että viimeinen kerta, kun minulla oli kouristuksia, oli viimeinen kerta koskaan. “Olen iloinen voidessani ylittää kuukautisteni aiheuttaman vuoristoradan, mutta olen järkyttynyt, että minulla on kaikki 50-vuotiaan vaihdevuodet niin nuorena”, hän sanoo.

Avaamalla keskustelun kuukautisista ja lisäämällä tietoisuutta sellaisista sairauksista, kuten endometrioosi, kuukautisten positiivisuusliike on poistanut osan kuukautisten leimaamisesta. Tämä on positiivista endometrioosiyhteisölle, Sarrel sanoo, ja muille ihmisille, jotka ovat kärsineet hiljaisista jaksoista. Mutta joskus räikeän myönteinen puhe voi olla outoa monille ihmisille, joilla on monimutkainen suhde kuukautisiin.

Kauden leimautumisen todelliset haasteet

Ajattele kauhua Sethin kasvoilla Todella paha kun hän tajuaa, että hänen farkkujensa tahra oli hänen tanssikumppaninsa ajanjakson verta, ja sinulla on melko hyvä käsitys siitä, kuinka yhteiskunta yleensä kohtelee kuukautisia: inhoa ​​sekoitettuna nauruun ja hämmennykseen. Tätä havainnollistetaan miljoonilla tavoilla, kuten se, että meillä on yli 5 000 erilaista eufemismia termille kuukautiset (ikään kuin se olisi kirosana) tai se, että tamponien ja tyynyjen mainoksissa käytetään edelleen sinistä nestettä kuukautisten verta kuvaamiseen. käytetään (vaikka…se on hitaasti muuttumassa). Jotkut paikat maailmassa jopa vaativat, että kuukautiset yöpyvät erillään kuukautistensa aikana eivätkä joissain tapauksissa ole tekemisissä kenenkään kanssa kuukautistensa aikana.

Period Positivity Movement käynnistettiin noin viisi vuotta sitten taistelemaan näitä todellisia tabuja vastaan, jotka vaikuttavat kuukautisten elämään. Organisaatiot, kuten Period, joka tarjoaa kuukautishygieniatuotteita avun tarpeessa oleville naisille, ja kausikestäviä alusvaatteita valmistava Thinx, joka käynnisti kiistanalaisen mainoskampanjan New Yorkin metroissa vulva- ja kuukautisnestettä kuvaavilla kuvilla, herättivät ennennäkemättömän julkisen keskustelun kuukautisista. ulos .

Kausipositiivisuuden puolestapuhujat halusivat, että kuukautiset nähtäisiin normaalina osana ihmisten elämää, eikä häpeällisenä asiana, jota käsitellään salassa. Ja se näytti toimivan. Avoimempi keskustelu kuukautisten kipupisteistä (kuten tuotteiden laadusta) loi perustan kestävien, luonnollisten vaihtoehtojen tulvalle kuukautisten hoitoon, mukaan lukien kuukautiskupit, kuten Lunette, orgaaniset tamponit, kuten Lola, ja “Cupaware” -juhlat. Maratonin juoksija Kiran Gandhi nousi otsikoihin verenvuodon jälkeen vuoden 2016 Lontoon maratonin aikana. Instagram-tilit, kuten Pink Bits ja Bloody Good Period, luotiin nimenomaan juhlimaan naisten kehoa ja kuukausittaista kiertoa.

Asianajajat hylkäsivät myös osan kuukautisia koskevista negatiivisista kommenteista. Peilaa Instagramissa tagia #periodpositivity ja löydät ihmisiä, jotka jakavat kaunista taidetta kaikesta aikakauteen liittyvästä tekstityksestä, jossa ihmisiä kehotetaan “hyväksymään täysin” syklinsä tai jaksot, joissa on muinaisia ​​uskonnollisia rituaaleja ja itseapua. Hormoniasiantuntijat, kuten Alissa Vitti, ovat pitkään saarnanneet kuukautiskierron seurannan vapauttavista vaikutuksista. Kirjailija ja valokuvaaja Rupi Kaur vertasi ajanjaksoaan uskonnolliseen kokemukseen vuoden 2016 postauksessa: “Ven verta joka kuukausi tehdäkseni ihmiskunnan mahdolliseksi. Kohkuni on jumalallisen koti. Lajemme elämän lähde.”

“Naiset kärsivät hiljaisuudessa. [The period positivity movement] on ollut erittäin vapauttavaa monille naisille”, sanoo Aimee Raupp LAc, yrttilääkäri ja akupunktiolääkäri New Yorkissa, joka on erikoistunut naisten terveyteen ja hedelmällisyyteen.

Kauden positiivisuuden rajat

Mutta kaikesta kuukautisten “taikuudesta” puhumisesta huolimatta joillakin ihmisillä on monimutkaisempi suhde kuukautiskiertoonsa, mikä voidaan jättää huomiotta korostamalla positiivisuutta. “Jotkut ihmiset pelkäävät sitä fyysisen ja emotionaalisen epämukavuuden vuoksi, mikä on ymmärrettävää, eikä sitä pidä pitää epänormaalina”, sanoo Alyssa Dweck, MD, OB-GYN New Yorkista.

Näin tapahtui Sarrelille, joka kärsi endometrioosista – sairaudesta, jonka tiedetään tekevän kuukautiset erityisen ahdistaviksi. Stephanie Ross, 27, sanoo myös, että vakavat kouristukset ja vakava veritulppa estivät häntä olemasta normaali 12-vuotias. Ahdistavat kuukausittaiset kouristukset, mielialan vaihtelut, kuumat aallot, pahoinvointi ja päänsäryt johtivat useisiin lääkärikäynteihin, ennen kuin hänellä lopulta diagnosoitiin endometrioosi ja PCOS. “Suhteeni perheeni naisiin kiristyi, koska he eivät yksinkertaisesti ymmärtäneet, että olin emotionaalisesti alhaisimmillani”, hän sanoo.

Toisille hormonaaliset muutokset kuukautisten aikana voivat johtaa kuukautisia edeltävään dysforiseen häiriöön (PMDD): vakaviin, joskus heikentäviin tunne-oireisiin ennen kuukautisia, mukaan lukien ahdistuneisuus, masennus, sosiaalinen vetäytyminen ja unettomuus. “Se aiheuttaa suurta stressiä ja merkittävää yleisen toiminnan heikkenemistä”, sanoo Sabrina Khan, MD, kliininen apulaisprofessori NYU:n lääketieteellisen korkeakoulun psykiatrian osastolta.

Jopa ilman diagnosoitavaa sairautta, monet ihmiset kokevat yksinkertaisesti epämiellyttäviä kuukautisongelmia, jotka tekevät kuukausittaisesta verenvuodosta kaikkea muuta kuin juhlallisen tilaisuuden. Sophia Reed, Ph.D, 35, epäröi matkustaa kuukautistensa aikana, koska hän on vaarassa vuotaa verta vaatteistaan, jos hän on jumissa lentokoneessa jopa muutaman tunnin. “Olin turhautunut, koska en ymmärtänyt [with period positivity]sanoo Reed. “Siksi [people] Kun meillä on raskaat kuukautiset, emme halua kiintyä niihin. Meidän täytyy vain käsitellä sitä.

Muitakin ongelmia voi ilmetä, jotka voivat saada jonkun tuntemaan olonsa vähemmän raskaaksi kuukautisvuodon vuoksi. Esimerkiksi ihmiset, joilla on vaikeuksia tulla raskaaksi, voivat olla tuhoisia kuukautisten alkaessa. “Jotkut naiset saivat kuukautiset, koska heillä oli vain keskenmeno”, Raupp lisää. “Se [can be] muistutus siitä, kuinka heidän ruumiinsa ei toimi ja kuinka he voivat kehittyä.” Lisäksi transsukupuolisilla miehillä ja ei-binäärisillä tai sukupuoleen poikkeavilla ihmisillä voi olla kohtu ja siksi kuukautiset – mikä voi aiheuttaa ristiriitaisia ​​tunteita. “Kuukautiseni ovat jälleen muistutus siitä, että en ole se, joka yhteiskunta käskee minun olla ja että minua ei koskaan nähdä jonkun muuna kuin naisena”, sanoo Remy D’Agnillo, 23, joka ei ole Nainen.

Ja vaikka aikakauden positiivisuusliike on rohkaissut ihmisiä oppimaan lisää kehostaan, se ei aina tarkoita, että heillä on pääsy luotettavaan tietoon. “Instagram-vaikuttajat kertovat sen [women with endometriosis] “Jos meillä ei ole onnellista aikaa, se johtuu siitä, että menetimme energiaa isiemme kanssa, emme syö oikein tai meidän on ostettava heidän kalliit valmennusohjelmansa”, Sarrel sanoo esimerkkinä. Tämä on yksi syy, miksi hän näkee aikakauden positiivisuusliikkeen “kaksiteräisenä miekana”.

Toinen yritys

Tämä ei tarkoita sitä, että kauden positiivisuus olisi huono asia – päinvastoin. Mutta ihmisille, joilla on monimutkainen suhde kiertokulkuihinsa, parempi tapa todella vähentää leimautumista voisi olla jaksoneutraali lähestymistapa. “Ihmisten ei pitäisi hävetä kuukautisiaan, mutta heidän ei myöskään pitäisi pakottaa olemaan siitä iloisia”, D’Agnillo väittää.

Miltä se tarkalleen näyttää? Meidän vaatimattomasta näkökulmastamme kauden neutraalisuus tarkoittaa avoimesti ja häpeämättä puhumista omasta kiertokulustasi, mutta ei välttämättä iloisesti tai innostuneena, jos se ei vastaa omaa kokemustasi. Kyse on sen ymmärtämisestä, että kuukautiset ovat normaali biologinen prosessi, jota esiintyy monilla ihmisillä, joilla on kohtu. Silti kenenkään ei tarvitse antaa pakotettua ilon tai voimaantumisen tunnetta, jos se ei tunnu hänestä todelta.

Ehkä ei koskaan Rakkaus Kuukautiset, ja se on ok. Mutta niiden ajanjaksojen osalta, jotka saattavat tehdä heistä onnettomia, monet asiantuntevat asiantuntijat – gynekologit, psykiatrit, lantionpohjan fysioterapeutit, naturopaatit – tarjoavat näyttöön perustuvia hoitoja, jotka voivat auttaa henkilöä saamaan elämänsä ja elämänsä hallinnan. . Esimerkiksi, jos ihmiset tietävät, että PMDD on olemassa, he voivat vähentää merkittävästi oireitaan diagnosoimalla ja hoitamalla, sanoo Dr. Khan. “Suurin osa ajasta voimme tehdä jotain auttaaksemme”, lisää Dr. Dweck lisäsi.

Lopputulos: Vaikka me kaikki haluamme omaksua kehomme kauneuden ja mieleenpainuvat kyvyt, meidän tulee myös pyrkiä olemaan tietoisia ja empaattisia. “Kyse ei ole vain kuukautisten ilmoittamisesta”, Sarrel sanoo. “On hyvää hoitoa, mutta meidän on puhuttava kaikesta, hyvästä ja pahasta, päästäksemme siihen hoitoon”, Sarrel sanoo. Viime kädessä keskustelun avaaminen ajanjaksoista, jotta niihin osallistuvat ihmiset, joilla on sekalainen suhde, edistää taistelua leimautumista vastaan.

Kuukautiskiertosi on paljon pidempi kuin vain kuukautisesi – tässä on mitä sinun tulee tietää prosessin jokaisesta vaiheesta. Ja tässä on kuusi usein kysyttyä ajanjaksoa koskevaa kysymystä, joihin lääkärit ovat vastanneet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *