Saffronin edut terveydelle ja ruoanlaittoon, RD

By | October 4, 2023

DMakumieltymyksistäsi riippuen tietyt mausteet, kuten oregano, cayennepippuri ja kaneli, voivat olla ruokakomerosi perusosia. Harvinainen mauste, jota sinulla ei ehkä ole varastossa, on sahrami. Ehkä se johtuu siitä, että et ole vielä maistanut sitä etkä ole varma minkälaisten ruokien kanssa se sopii hyvin…tai ehkä se johtuu siitä, että sen tiedetään olevan maailman kallein mauste.

Joten mikä tämä ylellinen ja usein vaikeasti mahdoton mauste oikein on? Alla kaksi ravitsemusasiantuntijaa paljastavat sahramin edut, kuinka se voi inspiroida kotiruokaasi ja paljon muuta.

Mikä on sahrami?

Sahrami saadaan kasvin kuivatuista stigmista Crocus sativus L., selittää Brooklynissa toimiva ravitsemusasiantuntija Maya Feller, MS, RD, CDN. “Kuivatut stigmat näyttävät langoilta tai säikeiltä, ​​ovat usein kirkkaan punertavan oransseja ja niitä käytetään lukuisissa ruoanlaitossa”, hän jatkaa.

Mitä tulee makuun, Feller sanoo, että sitä on vaikea kuvailla. “Se on maanläheinen mutta hienovaraisen makea” ja “erittäin tunnistettava ja mieleenpainuva”, kun kokeilet sitä. Lisäksi hän huomauttaa, että maku voi olla polarisoiva: “Sinä joko rakastat sitä tai et rakasta sitä, ja useimmat ihmiset rakastavat sitä.” Gaby Vaca-Flores, RDN, Los Angelesissa toimiva ravitsemusterapeutti, lisää, että sahrami “on Maanläheinen, voimakas maku, jota voidaan kuvata sekä puolimakeaksi että katkeraksi.” Mausteiden lisäksi sahramia käytetään myös luonnollisena väriaineena elintarvikkeissa ja kosmetiikassa sen ominaisen täyteläisen sävyn ansiosta.

Sahramin terveyshyödyt

”Sahrami koostuu neljästä aktiivisesta ainesosasta: krosiinista, kroketiinista, safranaalista ja pikrokrosiinista. Krocin, karotenoidi, on vastuussa sen kirkkaan kelta-punaisesta väristä, Feller kertoo. Sahramiin liittyy useita terveyshyötyjä, jotka ravitsemusasiantuntija pitää ensisijaisesti sen antioksidanttisten ja tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien ansiota.

”Se on yleisesti käytössä Välimeren, Lähi-idän ja Etelä-Aasialaisissa ruoissa tahdig ja espanjaksi Paella“, Vaca-Flores selittää. Feller mainitsee, että sahramia käytetään joskus keitoissa ja muhennoissa, erityisesti joissakin pohjoisafrikkalaisissa keittiöissä.

“Yksi sahramin tärkeimmistä terveysvaikutuksista on mielialan parantaminen”, Vaca-Flores sanoo. “Sillä on erityisesti positiivinen vaikutus mielialan parantamiseen ihmisillä, joilla on lievä tai keskivaikea masennus.” Vuonna 2013 tehdyn viiden satunnaistetun kontrolloidun tutkimuksen metakatsauksen mukaan aikuisilla, jotka käyttivät sahramia ravintolisänä, ilmeni huomattavasti vähemmän masennuksen oireita kuin lumelääkeryhmä. Huomattavaa on, että sahramin todettiin olevan myös yhtä tehokas kuin masennuslääkkeitä. (Huomaa: Tämä ei todellakaan tarkoita, että sinun pitäisi luopua Rx:stäsi mausteen hyväksi, mutta saattaa olla syytä kysyä terveydenhuoltotiimiltäsi, voisiko ruokavaliosahrami täydentää mielenterveyshoitoasi.) Lisää mielialarintamasta: Vaca – Flores sanoo, että sahrami voi olla liittolainen ei-toivottuja mielialanvaihteluita vastaan, jotka liittyvät PMS:ään tai PMDD:hen, kuten: B. Ärtyneisyys minimaalisilla sivuvaikutuksilla.

Voimakkaan antioksidanttipitoisuutensa ansiosta mauste on “liitetty useisiin terveyshyötyihin, mukaan lukien kognitiivinen tuki ja suoja oksidatiiviselta stressiltä”, Vaca-Flores jatkaa. Feller lisää, että sahramin aktiivisten aineosien sanotaan olevan sydäntä suojaavia ja hermoja suojaavia. Yhä useammat tutkimukset osoittavat sahramin lupaavia etuja erilaisten ikään liittyvien sairauksien ehkäisyssä ja joskus jopa hoidossa makulan rappeutumisesta ja glaukoomasta Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin.

Kuinka käyttää sahramia ruoanlaitossa

Koska sahrami on yhtä kallista kuin hyödyllistä, kannattaa ehkä tilata sahramia sisältävä ruokalaji ennen kuin panostat sen omiin kulinaarisiin luomuksiin, jos sen herkullisen maanläheinen maku on sinulle uusi. “Sahramia käytetään useissa upeissa Välimeren, Lähi-idän ja Etelä-Aasialaisissa ruoissa, kuten: tahdig ja espanjaksi Paella“, Vaca-Flores selittää. Feller mainitsee, että sahramia käytetään joskus keitoissa ja muhennoissa sekä joissakin pohjoisafrikkalaisissa keittiöissä.

“Yksi sahramin tärkeimmistä terveysvaikutuksista on mielialan parantaminen”, Vaca-Flores sanoo. “Erityisesti sillä on positiivinen vaikutus mielialan parantamiseen ihmisillä, joilla on lievä tai kohtalainen masennus.”

Mutta jos olet jo fani ja haluat saada enemmän sahramin mielialaa ja ikääntymistä lisääviä etuja elämässäsi, tutustu ravitsemusasiantuntijoiden puoleen ja inspiroi omaa kotiruokaasi. Vaca-Flores listaa sahramirisoton suosikkiruokakseen. Fellerin suosikki on nyt hänen oma branzino bouillabaisse -reseptinsä, jonka voit lukea hänen keittokirjastaan. Syöminen juuristamme: yli 80 terveellistä kotitekoista suosikkia eri kulttuureista ympäri maailman.

Monta kuukautta sitten sijoitin sahramiin rakastuttuani paellaan Espanjan matkalla… vain käyttääkseni 30 dollarin säästöjä kerran sen jälkeen kun oma paellani epäonnistui verrattuna. Selvästikään en ole vieläkään päässyt siitä yli ja pyydän teitä oppimaan virheistäni ja käyttämään omia virheitänne hyväksi. Kyllä, se on kallista, mutta älä anna sen estää sinua nauttimasta kulinaarisesta retkestä ympäri maailmaa suoraan omasta keittiöstäsi.

Viime kädessä makusi laajentaminen voi auttaa sinua elämään pidempään ja terveellisempään elämään – ja voit nauttia sahramin monipuolisista eduista ja jäljittelemättömästä mausta ajan myötä. “Se on myös erittäin vahvaa, joten pienikin määrä riittää”, Feller rauhoittaa meitä.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Hausenblas, Heather Ann et ai. “Sahrami (Crocus sativus L.) ja vakava masennushäiriö: meta-analyysi satunnaistetuista kliinisistä tutkimuksista.” Journal of Integrative Medicine Vol. 11.6 (2013): 377-83. doi:10.3736/jintegrmed2013056

  2. Rajabi, Fatemeh et ai. “Sahrami kuukautisia edeltävän dysforian hoitoon: satunnaistettu kontrolloitu tutkimus.” Kehittynyt biolääketieteellinen tutkimus Vol. 9 60, 30. lokakuuta 2020, doi:10.4103/abr.abr_49_20

  3. Hosseini, Azar et ai. “Sahramin ja sen vaikuttavien aineiden farmakokineettiset ominaisuudet.” European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics Vol. 43.4 (2018): 383-390. doi:10.1007/s13318-017-0449-3

  4. El Midaoui, Adil et ai. “Sahrami (Crocus sativus L.): Ravintoaineiden lähde terveydelle sekä neuropsykiatristen ja ikääntymiseen liittyvien sairauksien hoitoon. ravintoaine Vol. 14.3 597, 29. tammikuuta 2022, doi: 10.3390/nu14030597


Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *