Rakastumisen pelko voi olla hämmentävää

By | September 19, 2023

WOlipa kyseessä tämänhetkinen saranaottelu, perheen kuuma ystävä tai lihava kumppanisi, rakastuminen johonkin on usein sekä fyysinen että henkinen kokemus.

Mutta monissa tapauksissa fyysiset oireet, jotka yhdistät rakastumiseen (nopea syke, perhoset jne.) eivät ole itse asiassa rakkauden sivuvaikutuksia. Psykologit sanovat päinvastoin, että nämä tuntemukset voivat olla sympaattisen hermoston (SNS) varoitussignaaleja – tai tarkemmin sanottuna, että kehosi taistele tai pakene -reaktio on ylikierroksilla.

Taistele tai pakene -reaktio on suunniteltu aktivoitumaan, kun kehomme havaitsee vaaran ja auttaa meitä selviytymään hengenvaarallisista tilanteista, selittää kliininen psykologi Allison Chase, PhD, Pathlight Mood & Anxiety Centerin alueellinen kliininen johtaja. Tätä vastetta säätelee sympaattinen hermosto, joka säätelee myös sykettäsi, verenpainetta, ruoansulatusta ja muita tärkeitä toimintoja.Kun SNS aktivoituu, se pumppaa kehon täyteen hormoneja (kuten adrenaliinia ja kortisolia), lisää sykettä, lisää verenkiertoa lihaksissa, laajentaa pupillia ja vaikuttaa mahan toimintaan, hän sanoo. Kymmenentuhatta vuotta sitten tämä vastaus antoi meille energiaa ja kykyä paeta nälkäisiä leijonia tai muita uhkaavia, henkeä uhkaavia vaaroja, sanoo tohtori. Ajojahti.

“Jos olemme todellisessa vaarassa, tämä on se [fight-or-flight] “Järjestelmä on edelleen erittäin hyödyllinen, usein hengenpelastava.” – Allison Chase, PhD, alueellinen kliininen johtaja, Pathlight Mood & Anxiety Center

Nykyään suurin osa uhista ei enää tule suurilta, vaarallisilta eläimiltä. Sen sijaan ne ovat yleensä hienovaraisempia, ja ne ilmenevät pomosi lyhyinä sähköpostiviesteinä tai tapaamassa Tinder-treffejäsi ensimmäistä kertaa tosielämässä. Mutta Dr. Chase sanoo, että keho reagoi näihin stressitekijöihin samalla tavalla kuin jos lihansyöjäolento seisoisi muutaman metrin päässä. Miksi? Yksinkertaisesti sanottuna, koska hermosto ei ole vielä sopeutunut kaikkiin elämän jokapäiväisiin stressitekijöihin, Dr. Ajojahti.

“Meillä on edelleen samat peruskehon ja biologiset toiminnot kuin 10 000 vuotta sitten”, hän sanoo. “Joidenkin ihmisten autonominen hermosto aktivoituu virheellisesti, kun he eivät ole todellisessa vaarassa, ja he päätyvät kokemaan samat fysiologiset oireet kuin jos he olisivat vaarassa.” (Nämä väärät aktivaatiot ovat erityisen todennäköisiä, hän huomauttaa, ihmisillä, joilla on seksuaalinen tai suhteellinen trauma).

Hermoston aktivoitumista seuraava fyysinen reaktioketju on sama, laukaistiinpa oikein tai väärin, sanoo sertifioitu seksiterapeutti Casey Tanner, LCPC, CST, The Expansive Groupin perustaja ja toimitusjohtaja, queer seksiterapiakäytäntö ja seksiasiantuntija. luksusruokayritys LELO. “Kun sympaattinen hermosto laukeaa, se siirtää verenvirtauksen nopeasti pois toiminnoista, kuten ruoansulatuksesta, ja kohti lihaksia”, he selittävät, jolloin voit taistella havaittua uhkaa vastaan ​​tai paeta sitä.

Tosiasia on, että joskus saat vatsan ryppyjä ja hikoilevia kämmeniä pelkästään tekstiviestien lähettämisestä – ja yleensä se johtuu yksinkertaisesti siitä, että hermosto on sopeutunut väärin. “Jos olemme todellisessa vaarassa, tämä [fight-or-flight] “Järjestelmä on edelleen erittäin hyödyllinen ja usein hengenpelastava”, sanoo Dr. Ajojahti. Mutta tietysti jos ei, se voi olla uskomattoman hämmentävää.

Joten kun deittailet, kuinka voit kertoa, onko taistelusi tai pakosi väärä hälytys vai punainen lippu? Pyysimme mielenterveysasiantuntijoita antamaan lisänäkemyksiä.

Taistele tai pakene -reaktio, rakkaus ja treffit

Kuten mainittiin, on mahdollista, että SNS laukaisee seurustelu asiat, jotka eivät itse asiassa ole vaarallisia (mutta voivat olla uusia, jännittäviä tai stressaavia), sanoo tohtori. Ajojahti. Esimerkki: Näet puhelimesi valossa uuden ystäväsi nimen kanssa, kuulet kumppanisi avaavan autotallin oven tai jopa tunnet rakkaasi käden alaselälläsi.

Joskus taistele tai pakene -tila kuitenkin käynnistyy, koska joudumme mahdollisesti vaaralliseen tilanteeseen, Dr. Ajojahti. Oletko törmännyt kumppanisi salaiseen veitsikokoelmaan? Eikö matematiikka ole samaa kuin ihmetellä, missä kumppanisi oli eilen? Nämä ovat kaikki tapauksia, joissa keho on järkevää laittaa taistele tai pakene -tilaan, koska tämä viittaa mahdollisesti huolestuttavaan tietoon tai käyttäytymiseen.

“Voi olla vaikea erottaa, ovatko perhoset vain merkkejä jännityksestä vai vaarallisen ja suojaavan pelon merkkejä”, Tanner sanoo. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta.

Joten mistä voit tietää, onko se oikeutettu reaktio vai ei?

Lyhyesti sanottuna virittämällä ympäristöösi, kääntämällä mielesi ja tukeutumalla ystäviisi. Vaikka kehosi primitiivisempi osa ei ehkä pysty arvioimaan, onko jokin todella vaarallista, “etuaivokuori pystyy selvittämään sen”, Tanner sanoo.

Jos koet kättelyä, perhosia tai muita stressireaktio-oireita tai huomaat vahvan vatsan tunteen, että jotain on vialla, Tanner suosittelee käyttämään muutaman minuutin ajan tilanteen nopeaan pohtimiseen. Kysy ensin itseltäsi: Lukuun ottamatta oireita, joita minulla on tällä hetkellä, onko olemassa merkkejä siitä, että olen fyysisesti ja/tai emotionaalisesti turvaton – tai että saatan olla pian? Jos vastaus on kyllä, sinun tulee poistua väistöliikkeestä nopeasti.

Jos vastaus on ei, Tanner ehdottaa kysymistä: laukaiseeko tämä tilanne jotain, mikä oli tuskallista aiemmin? On tavallista, että ihmiset tuntevat olonsa epävarmaksi – ja että heidän kehonsa kertoo heille, että he ovat epävarmoja – vaikka todellisuudessa he pelkäävät mahdollista ja/tai toistuvaa sydänsurua tai hylkäämistä. Jos vastaus on ei, saatat tuntea olosi epävarmaksi, koska todella olet. Sillä välin, jos vastaus on kyllä, Tanner ehdottaa, että vakuutat itsellesi, että suhteet voivat todella tuntua pelottavilta, mutta omaksut mahdollisen yhteyden.

Jos olet pitkäaikaisessa suhteessa etkä pysty tunnistamaan, miksi kehosi reagoi niin, Tanner suosittelee tukeutumaan yhteisöösi. “Kysy luotetulta ystävältä tai terapeutilta, mitä he ajattelevat tilanteesta”, he sanovat. “Koska he eivät katso sitä emotionaalisen intensiteetin linssin läpi, he voivat tarjota oivalluksia, joihin sinun voi olla vaikea päästä suhteen alussa.”

Yleisen tietoisuuden kehittäminen voi myös olla hyödyllistä

Kun otetaan huomioon samat fyysiset oireet, ei ole helppoa erottaa yliaktiivista taistele tai pakene -reaktiota oikeasta vasteesta. Mutta “se voi olla erityisen haastavaa ihmisille, joilla on ollut parisuhteissa tai seksuaalisia traumoja, erottaa nämä kaksi toisistaan”, Tanner sanoo. He sanovat, että trauman jälkeen ihmiset tulkitsevat todennäköisemmin väärin ja ymmärtävät väärin kehonsa puhetta.

Olipa traumaattinen parisuhdehistoria tai ei, voi olla hyödyllistä työskennellä traumatietoisen terapeutin, somaattisen seksiasiantuntijan tai muun mielenterveyden ammattilaisen kanssa. “Joku, joka käyttää somaattista linssiä tai korostaa mielen ja kehon yhteyden ymmärtämistä, auttaa sinua kehittämään tietoisuutta stressireaktioistasi”, Tanner sanoo.

Mitä paremmin tulet tuntemaan kehosi reaktiota stressiin, sitä paremmin pystyt tunnistamaan merkit siitä, että taistele tai pakene -tila on aktivoitu, oikein tai väärin, ja reagoit sen mukaisesti.

Mitä tehdä, jos on väärä hälytys?

Tapauksissa, joissa uskot, että reaktio laukesi, koska olit vaarassa, sinun tulee tehdä kaikkesi suojellaksesi itseäsi. Riippuen siitä, missä olet, kenen kanssa olet ja mikä varoitti sinut vaarasta, se voi tarkoittaa soittamista numeroon 9-1-1, soittamista National Domestic Violence Hotline -palveluun (800-799-7233) tai tekstiviestiä ystävälle hakemaan sinut. tai työskentele terapeutin ja/tai tapaustyöntekijän kanssa pitkän aikavälin irtautumissuunnitelman laatimiseksi. (Voit lukea lisää parisuhdeväkivaltatilanteesta selviytymisestä täältä ja täältä.)

Tapauksissa, joissa vaste on mielestäsi aktivoitunut väärin, Tanner suosittelee hetken pysähtymistä ja aktiivisen hengityksen syventämistä, mikä kertoo hermostollesi, että olet kunnossa. Voit myös kokeilla tehdä 10 hyppytakkia, punnerrusta tai muuta haastavaa harjoitusliikettä huoneessa, jossa voit tehdä ne helposti. “Lyhyet, intensiiviset harjoitukset voivat työntää kehosi stressireaktiosyklin läpi”, Tanner sanoo. “Voit myös käydä kylmässä kylvyssä tai suihkussa, mikä voi aktivoida parasympaattista hermostoa ja edistää turvallisuuden ja rentoutumisen tunnetta.”

Jos vastaus tulee (väärin) kun olet treffeillä tai rakastajan kanssa, Tanner suosittelee pitämään kiinni treffien kultaisesta säännöstä: kommunikaatiosta. “Älä koskaan aliarvioi voimaa kertoa jollekulle, että olet hermostunut kertomalla jollekin, että rakastut heihin”, Tanner sanoo. “Tämä ei ole tunnustus, se on keskustelun aloitus ja se osoittaa, että rakennat emotionaalista sijoitusta treffeilläsi.” Lisäksi se tarjoaa treffeille mahdollisuuden lohduttaa ja rauhoittaa sinua.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *