Psoriaasin laukaisevat elintarvikkeet, ihotautilääkäri ja ravitsemusterapeutti| No + hyvä

By | September 28, 2023

minäJos sinulla on psoriasis, tiedät sen kaikki On liian hyvä, että hoito on kokonaisvaltainen prosessi. On olemassa paikallisia hoitoja ja iholle annettavia injektoivia vaihtoehtoja, jotka voivat auttaa pahenemisvaiheissa, mutta suuri osa hoidosta edellyttää elämäntavan optimointia, jotta voit estää taudin pahenemista. Vaikka psoriasis on geneettinen sairaus (eli jos sinulla on se, se ei Tämä tarkoittaa, että teit jotain “väärin”, joka aiheuttaa sen.) Tietyt asiat, kuten stressi, liiallinen alkoholinkäyttö, hormonaaliset muutokset, tupakointi ja liiallisessa kuumuudessa oleminen, voivat aiheuttaa vaihteluita. Tämä koskee myös syömiäsi asioita.

Asiantuntijoiden mukaan syy, miksi on olemassa ruokia, jotka laukaisevat psoriaasin, johtuu suolen ja ihon välisestä yhteydestä. “Olemme yhä tietoisempia suolen ja ihon, erityisesti suoliston mikrobiomin, välisestä suhteesta ja sen kyvystä vaikuttaa ihon terveyteen”, sanoo Rachel Nazarian, MD, sertifioitu ihotautilääkäri New Yorkissa. “Sen uskotaan liittyvän suolistotulehdukseen, suolistoesteeseen ja psoriaasipotilaiden suolistoflooran muutokseen verrattuna terveisiin yksilöihin.”Ymmärtääksesi, mitä täällä tapahtuu, on ensinnäkin tärkeää ymmärtää, miten suoliston mikrobiomi toimii – ja miksi sen pitämisellä terveenä voi olla todellinen vaikutus ihoasi. “Suoliston mikrobiomi on yli biljoonan paksusuolessa elävän mikro-organismin yhteisö. Sillä on niin monia tärkeitä tehtäviä kehossa, suoliston terveydestä aivojen terveyteen, mutta mikä tärkeintä, se vaikuttaa massiivisesti immuunijärjestelmäämme vähentämällä tulehdusta ja moduloimalla immuunivastetta”, sanoo Christina Manian, RDN. “Tämä on tärkeää huomata, koska psoriaasi on autoimmuunireaktio. Joten mitä enemmän voimme tukea tervettä immuunijärjestelmää, sitä parempi.

DR. Nazarian huomauttaa, että ymmärrys psoriaasin laukaisevista elintarvikkeista kehittyy edelleen – varsinkin koska monilla psoriaasia sairastavilla on taustalla olevia terveysongelmia, jotka eivät liity heidän ruokavalioonsa – mutta on muutamia asioita, joita ammattilaiset kiittävät uusia tutkimustuloksia varmasti tietävästi tilaa. Vaikka on tärkeää tietää, ettei ole olemassa “yksi koko kaikille sopivaa” -ruokavaliota, joka voisi pitää psoriaasin loitolla, mutta on olemassa muutamia asioita, jotka jokaisen tulisi pitää mielessä, kun on kyse ruokavalion kehittämisestä, joka auttaa taudin puhkeamisessa.

Neljä psoriasiksen päätekijää ovat elintarvikkeet, jotka voivat aiheuttaa ihotulehdusta

“Ruokia, jotka laukaisevat psoriaasin, pidetään “tulehduksellisempina” tai ne voivat laukaista tulehdusta nautittaessa”, selittää Dr. nazarilainen. “Psoriaasin, tulehduksellisen ihosairauden, yhteydessä ajatuksena on kiinnittää enemmän huomiota ruokailutottumuksiin, jotka voivat pahentaa pahenemisvaiheita.”

1. Yksinkertaiset sokerit

Hallitussertifioitu ihotautilääkäri Hadley King, MD, suosittelee välttämään runsaasti sokeria sisältäviä ruokia, koska “yksinkertaiset sokerit voivat myös lisätä tulehdusta psoriaasissa”. Kun sokeripitoiset välipalat (kuten karkki ja sooda) tai yksinkertaiset hiilihydraatit (kuten puhdistetut leivät ja pitkälle jalostetut ruoat) nostavat verensokeria, se voi johtaa tulehdusreaktioon. Vuonna 2017 tehdyn 1 206 psoriaasipotilaan tutkimuksen mukaan 14 prosenttia vastaajista sanoi, että heidän psoriaasinsa paheni sokerin kulutuksen lisääntyessä (10–18 teelusikallista lisää päivässä), mikä ylittää muut tämän luettelon yleisimmät ravintolähteet.

2. Alkoholi

Samassa tutkimuksessa alkoholi oli toisella sijalla psoriaasia aiheuttavien ruokien (mukaan lukien juomien) joukossa, ja 13,8 vastaajaa ilmoitti psoriaasin pahenemisesta lisättyään sitä lisää ruokavalioonsa. Vielä merkittävämpää on, että 54 prosenttia vastaajista koki “psoriaasin täydellisen paranemisen tai paranemisen”, kun he lopettivat alkoholin käytön kokonaan.

“Alkoholi lisää tulehdusta edistäviä sytokiinejä psoriaasissa”, selittää tohtori. Kuningas. Sytokiinit ovat pieniä proteiineja, jotka laukaisevat kehon tulehdusreaktion, mikä voi johtaa psoriaasin pahenemiseen.

3. Tyydyttyneet rasvat

Vuonna 2023 tehdyn tutkimuksen mukaan tyydyttyneiden rasvojen suurien määrien nauttiminen – kuten punaisessa lihassa ja margariinissa – voi lisätä interleukiinien pitoisuutta suolistossa. Interleukiinien päätehtävä on kertoa kehollesi, että jokin on vialla, mikä laukaisee tulehdusreaktion, joka (kuten nyt hyvin tiedät) aiheuttaa psoriasiksen.

4. Maitotuotteet, gluteeni ja sitrushedelmät (…joillekin)

Jotkut elintarvikeryhmät – kuten maitotuotteet, gluteeni ja sitrushedelmät – joiden sanotaan aiheuttavan psoriaasin pahenemista, mutta näiden väitteiden tueksi ei ole olemassa lopullista tutkimusta. On myös syytä huomata, että yksikään asiantuntijoista, joiden kanssa puhuimme tässä artikkelissa, ei maininnut niitä ollenkaan. Nämä voivat kuitenkin olla elintarvikkeita, jotka laukaisevat psoriaasin, koska ne laukaisevat tulehduksen jonkin verran Ihmisillä, varsinkin jos heillä on allergioita tai herkkyys niille, ei ole todisteita siitä, että he olisivat ongelmallisia kenellekään psoriaasista kärsiville. Jos epäilet, että jokin näistä seikoista voi johtua vaihteluistasi, ota yhteyttä ihotautilääkäriin tai ravitsemusterapeuttiin ennen itsehoitoa.

“Alkoholi lisää tulehdusta edistäviä sytokiinejä psoriaasissa.”
– Hadley King, MD, hallituksen sertifioitu ihotautilääkäri

Kuinka optimoida ruokavaliosi psoriaasin oireiden lievittämiseksi

Vaikka asiantuntijat huomauttavat, ettei ole olemassa elintarvikkeita, jotka voisivat “estää” psoriaasin, on olemassa tiettyjä asioita, joita voit lisätä ruokavalioosi pitääksesi taudin pahenemisen loitolla. “On varmasti olemassa ruokia, jotka auttavat vähentämään tulehdusta kehossa ja tukevat tervettä immuunijärjestelmää, mikä voi auttaa lievittämään psoriaasin oireita tai mahdollisesti vähentämään näiden oireiden esiintymistä”, Manian sanoo. Kuten arvata saattaa, avainsana tässä on “anti-inflammatorinen”.

“Ruokaisia ​​omega-3- ja omega-6-monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältäviä ruokia suositellaan psoriaasin hoitoon”, Manian sanoo. “Myös muita anti-inflammatorisia yhdisteitä suositellaan, mukaan lukien kuidut, polyfenolit, A-, E-, C- ja D-vitamiinit sekä kivennäisaineet, kuten kupari, mangaani, sinkki ja seleeni.”

Yleensä tämä tarkoittaa sitä, mitä ammattilaiset kutsuvat tasapainoiseksi ruokavalioksi, joka sisältää runsaasti täysjyvätuotteita, hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä, sydämelle terveellisiä öljyjä, yrttejä ja mausteita, kalaa ja muita ravintopitoisia proteiinivaihtoehtoja. Vuoden 2017 tutkimuksen mukaan vastaajat havaitsivat, että kaikkien näiden alkuaineiden sisällyttäminen ruokavalioon, samoin kuin kalaöljy ja D-vitamiinilisät, vaikuttivat positiivisesti heidän ihoonsa. “Nämä ruoat tarjoavat kaikki ravintoaineet, joita tarvitsemme pysyäksemme terveinä, mukaan lukien makroravinteet, kuten monimutkaiset hiilihydraatit, proteiinit ja terveelliset rasvat, sekä mikroravinteita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita, fytokemikaaleja ja hivenaineita”, Manian sanoo.

Lisäksi prebioottien ja probioottien lisääminen ruokavalioon voi auttaa pitämään suoliston mikrobiomitasi tasapainossa ja vähentämään tulehdusta edistäviä sytokiinejä. “Probiootteja on harkittu ja käytetty menestyksekkäästi joidenkin psoriaasitapausten lievittämiseen, mikä johtuu todennäköisesti niiden kyvystä mukauttaa suolistoflooraa jäljittelemään terveiden ihmisten kasvillisuutta”, sanoo tohtori. nazarilainen.

Kaiken kaikkiaan “On tärkeää huomata, että mikään täydellinen ruokavalio ei takaa psoriaasin vähenemistä, ja päinvastoin “epätasapainoinen” ruokavalio ei suinkaan takaa psoriaasin pahenemista”, sanoo Dr. nazarilainen. “Sopivista, näyttöön perustuvista hoitovaihtoehdoista tulee keskustella ihotautilääkärin kanssa sekä muista elämäntapamuutoksista, jotka voivat olla hyödyllisiä. Koska psoriaasin kyky vaikuttaa sydämen terveyteen ja jopa nivelsairauksiin, se tulee ottaa erittäin vakavasti ja hoitaa asianmukaisesti lääkärisi kanssa.”


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Afifi L, Danesh MJ, Lee KM, Beroukhim K, Farahnik B, Ahn RS, Yan D, Singh RK, Nakamura M, Koo J, Liao W. Ruokavaliokäyttäytyminen psoriaasissa: Potilaiden raportoimat tulokset Yhdysvaltain kansallisesta tutkimuksesta. Dermatol Ther (Heidelb). 2017 kesäkuu;7(2):227-242. doi: 10.1007/s13555-017-0183-4. Epub 2017, 19. toukokuuta. PMID: 28526915; PMCID: PMC5453925.

  2. Saalbach A, Seitz AT, Kohlmann J, Kalweit L, Vogt L, Selig L, Engel KM, Simon JC. Ruokavalion rasvahappojen modulointi avoimessa kokeessa parantaa psoriaasia ja heikentää tulehduksen aktivaatiotilaa. Ravintoaine. 30. maaliskuuta 2023; 15(7):1698. doi: 10.3390/nu15071698. PMID: 37049538; PMCID: PMC10097201.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *