Positiivinen rakentava unelmointi liittyy aivojen terveyteen

By | September 11, 2023

Daydreamingilla ei ole aivan paras maine. Meille kerrotaan, että se estää meitä keskittymästä ja vie meidät pois nykyhetkestä. Mutta tutkimukset osoittavat, että useimmat meistä viettävät lähes 47 prosenttia valveillaoloajastamme antamalla mielemme vaeltaa. (Et ole ainoa, joka lähti henkiselle lomalle Aruballe tänään.)

Hyvä uutinen: Tutkijat ovat havainneet, että tietyntyyppinen haaveilu voi todella liittyä siihen paremmin Ne heikentävät aivojen toimintaa, auttavat ongelmanratkaisussa ja voivat jopa vaikuttaa kognitiiviseen heikkenemiseen. Sitä kutsutaan positiivisesti rakentavaksi haaveiluksi ja se on vähän täsmällistä. Tässä on mitä sinun tulee tietää:Mitä on positiivinen rakentava haaveilu?

Termin keksi edesmennyt psykologi Jerome Singer, jota kutsuttiin “unelman isäksi”. Osana tutkimustaan ​​Singer jakoi unelmoinnin kolmeen luokkaan:

  • Positiivista rakentavaa unelmointiajossa on leikkisä, haikea kuva ja suunnittelu
  • Syyllis-dysforinen päiväunijolle on ominaista pakkomielteiset ja kiduttavat fantasiat
  • Huono huomionhallintatarkoittaa vaikeuksia keskittyä meneillään olevaan ajatukseen tai tehtävään, joka pitäisi tehdä (esim. sellainen päiväunittelu, joka saa yleensä huonon rapin)

“Positiivisesti rakentava haaveilu liittyy monenlaisiin positiivisiin rakenteisiin, kuten luovuuteen, suunnitteluun, ongelmanratkaisuun, muistin lujittamiseen ja itsereflektoriin”, sanoo Stella Panos, PhD, neuropsykologi ja neuropsykologian johtaja Pacific Neuroscience Institutesta Santassa. Monica, Kalifornia. “Tämä eroaa muista mielen vaeltamisen tyypeistä, joilla ei näytä olevan positiivisia vaikutuksia.”

Positiivisen ja rakentavan haaveilun sijaan vanhojen huolenaiheiden uudelleenkeräily tarkoittaa sitä, että annat mielikuvituksesi katsoa eteenpäin leikkisällä tavalla. Ehkä mietit, mitä tekisit, jos voittaisit lotossa tai millaisia ​​lapsesi voisivat olla isona.

Mikä on yhteys unelmoimisen ja kognitiivisen rappeutumisen välillä?

Asiaa koskeva tutkimus on vielä kesken, eikä kaikki ole vielä selvää. On kuitenkin olemassa muutamia asioita, jotka voivat selittää unelmoimisen ja vähentyneen kognitiivisen heikkenemisen välisen yhteyden.

“Unielointi on monella tapaa samanlaista kuin meditointi”, W. Christopher Winter sanoo. MD, neurologi ja unilääkäri Charlottesville Neurology and Sleep Medicinessa ja Sleep Unplugged -podcastin isäntä. “Vaikka meditaatio tyypillisesti yrittää puhdistaa tai keskittää mielen, minusta näyttää siltä, ​​​​että unelmointi olisi samanlainen yritys – antaa mielesi vaeltaa ja pohtia miellyttäviä tilanteita tai toimintoja.”

Tämä voi mahdollisesti vähentää stressiä, alentaa verenpainetta ja aiheuttaa endorfiinien vapautumista, jotka voivat parantaa terveyttäsi ja aivojasi ajan myötä, Dr. Talvi.

Tutkimukset ovat myös havainneet, että positiivinen rakentava haaveilu liittyy paksumpaan aivokuoreen – aivojen harmaaseen aineeseen. Toisaalta harmaan aineen oheneminen on yhdistetty iän mukana tulevaan kognitiiviseen heikkenemiseen. Joten positiivisessa, rakentavassa unelmoinnissa voi olla jotain, jolla on suora vaikutus aivoihisi, mutta tiedemiehet tutkivat edelleen tätä.

“Tietytty verkko aivoissa – oletustilan verkko – on aktiivinen unelmoinnissa”, sanoo Dr. Panos. “Tämä verkosto koostuu pienemmistä järjestelmistä, jotka sisältävät mediaalisen temporaalisen järjestelmän (tarvitaan spatiaaliselle ja episodiselle muistille) ja dorsomediaalisen prefrontaalisen aivokuoren (liittyy useisiin toimintoihin, kuten tunnesääntelyyn, ongelmanratkaisuun, päätöksentekoon, mielen teoriaan) ja abstrakti ajattelu).

Neurodegeneratiiviset sairaudet, kuten Alzheimerin tauti ja frontotemporaalinen dementia, liittyvät näiden aivoalueiden aktivoitumisen vähenemiseen sekä kognitiivisen suorituskyvyn heikkenemiseen näiden alueiden toimintaan liittyvissä perustehtävissä, sanoo Dr. Panos. “Viimeaikaiset tutkimukset ovat alkaneet tutkia korkeamman asteen rakenteita, kuten positiivisesti rakentavaa unelmointia, ja ovat havainneet, että neurodegeneratiivisia sairauksia sairastavilla yksilöillä oli myös vähemmän positiivisia ja rakentavia unelmointijaksoja.”

Mutta Dr. Panos sanoo, että tämä ei välttämättä tarkoita, että unelmoiminen voisi edistää parempaa kognitiivista terveyttä. Mitä On Tiedetään kuitenkin, että unelmoidakseen täytyy pystyä luomaan ja säilyttämään muistoja, muistamaan tuo tieto ja projisoimaan sitä tulevaisuuteen. Pohjimmiltaan sinulla on oltava hyvä aivoterveys voidaksesi unelmoida positiivisella ja rakentavalla tavalla.

DR. Panos sanoo, että tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tutkimusta, jotta voitaisiin varmasti sanoa, että unelmoiminen auttaa hidastamaan kognitiivista heikkenemistä ajan myötä. Hän kuitenkin sanoo, että on jo “vakuuttavia todisteita” siitä, että se voi auttaa ratkaisemaan ongelmia. “Tauko keskittymisestä johonkin voi parantaa oppimista”, hän sanoo.

Jos haluat yrittää unelmoida positiivisesti, Dr. Talvi antaa mielesi vaeltaa tulevaisuuden suunnitelmissa – kuten tulevasta lomasta tai siitä, miltä unelmiesi koti näyttäisi – kun makaat sängyssä yöllä. Jos ei muuta, se voi auttaa sinua rentoutumaan nukkuessasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *