Pitäisikö mammografian olla kipeä? Ei – lievitä epämukavuutta tällä tavalla

By | October 3, 2023

GMammografiassa käynti ei koskaan tunnu rentouttavalta kylpylähoidolta. Mutta pitäisikö mammografian olla tuskallista? Ei. Onneksi on olemassa useita tapoja tehdä testistä vähemmän fyysisesti ja emotionaalisesti epämukavaksi.

Riippumatta siitä, kuinka hermostunut tai ahdistunut olet mammografiasta, seulonta on välttämätöntä rintasyövän varhaisessa havaitsemisessa, sanoo radiologi Dana Bonaminio, MD, joka on erikoistunut rintojen kuvantamiseen ja kuvaohjattuihin toimenpiteisiin. “Joka kahdeksas nainen diagnosoidaan rintasyöpään elämänsä aikana. Rutiinitutkimukset voivat Vähentää rintasyöpäkuolleisuutta 40 prosenttia1ja voi havaita taudin ennen kuin se on riittävän suuri tuntemaan tai aiheuttamaan oireita”, kertoo Dr. Bonaminio.

“Rutiiniseulonta voi vähentää rintasyöpäkuolleisuutta 40 prosentilla.” -Dana Bonaminio, MD

Hän sanoo, että rintasyövän varhainen havaitseminen ei vain paranna selviytymismahdollisuuksia, vaan voi myös tehdä hoidosta helpompaa ja edullisempaa. Vuosittaiset mammografiatutkimukset ovat paras tapa seurata kasvaimen kasvua, jotta se ei jää huomaamatta ja leviä myöhempään vaiheeseen, mikä tekee hoidosta invasiivisemman.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

 • Dana Bonaminio, MD, radiologi, joka on erikoistunut rintojen kuvantamiseen ja kuvaohjattuihin toimenpiteisiin

Jotta emme kaikki karkoittaisi koetta, hän jakaa täällä mammografiatiedot, jotka kaikkien rintojen omaisten tulisi tietää, sekä tärkeimmät vinkit, jotka voivat auttaa tekemään mammografiasta vähemmän tuskallista – sekä fyysisesti että henkisesti.

Mitä voit odottaa mammografialta?

Osa mammografiapelosta, jota monet ihmiset kokevat, liittyy siihen, että he eivät yksinkertaisesti tiedä mitä odottaa. Joten Dr. Bonaminio tyypillisen mammografiatutkimuksen vaiheiden kautta.

 1. Kun saavut tutkimushuoneeseen, mammografiateknikko opastaa sinut oikeaan asentoon laitteella varmistaakseen parhaan mahdollisen kuvan ottamisen.
 2. Rinnasi valotetaan yksi kerrallaan kahden kuvan ottamiseksi mammografialaitteella. Yhdessä kuvassa rinnan ylä- ja alaosa ja toisessa sivulta toiselle.
 3. Kun sinulla on 3D-mammografiatutkimus, laite liikkuu kaaressa rintojen päällä ja sinua voidaan pyytää pidättämään hengitystä tutkimuksen tämän osan aikana.

“Sinulle tehdään todennäköisesti puristus noin neljä kertaa eri asennoissa ja kulmissa”, lisää tohtori. Bonaminio lisäsi. “Saatat tuntea epämukavuutta, mutta kokeen ei pitäisi olla tuskallinen.”

DR. Bonaminio sanoo, että vaikka mammografia voi tuntua pelottavalta, varsinkin jos et ole koskaan ollut mammografiassa ennen, koko prosessi on hyvin lyhytikäinen. “Mammografiat ovat nopeita – tyypillinen seulontatutkimus kestää noin 20 minuuttia, ja todellinen rintojen puristus kestää noin 10-15 sekuntia jokaisesta kuvasta”, sanoo tohtori. Bonaminio.

Mammografian jälkeen radiologi tarkistaa kuvasi ja jakaa tulokset sinulle puhelimitse tai sähköpostitse muutaman päivän sisällä.

“On melko yleistä, että sinut kutsutaan takaisin lisätutkimuksiin, etenkin ensimmäisen tai perusmammografian jälkeen”, sanoo tohtori. Bonaminio. “Radiologisi voi myös lähettää sinulle raportin rintojen tiheydestä. Jos huomaat, että sinulla on tiheät rinnat, muista kysyä 3D-mammografiasta tai tomosynteesistä, joka mahdollistaa paremman syövän havaitsemisen tiheässä kudoksessa kuin 2D-mammografia.”

Pitäisikö mammografian olla kipeä?

Vaikka epämukavuus mammografian aikana voi vaihdella potilaasta toiseen, Dr. Bonaminio sanoi, että jotkut naiset saattavat kokea mammografiassa käytettävät puristus- ja rintatyynyt epämukavilta.

“Perinteiset kompressiopäitsimet suunniteltiin makaamaan tasaisesti eivätkä olleet luonnostaan ​​joustavia, mikä tarkoittaa, että ne eivät mukautuneet rintojen luonnolliseen muotoon”, selittää tohtori. Bonaminio. “Lisäksi nämä laitteet eivät aina painele rintaa tasaisesti, mikä voi aiheuttaa kipua ja puristamista.”

Onneksi mammografialaitteet ovat kehittyneet merkittävästi – ja nämä edistysaskeleet ovat tehneet kokeesta mukavamman useimmille naisille. “Monissa tämän päivän järjestelmissä on kaarevat akryyliset puristuspäitsimet, jotka mukautuvat rintaan vähentämään puristamista”, sanoo Dr. Bonaminio. “Itse asiassa näiden kaarevien rintapäitsimien on osoitettu parantavan mukavuutta 93 prosentilla potilaista, jotka ilmoittivat aiemmin kohtalaisesta tai vaikeasta epämukavuudesta käytettäessä tavallista mammografiakompressiotekniikkaa.”

Hän lisää, että jotkut potilaat voivat tuntea olonsa epämukavaksi mammografioiden aikana, kun teknikko siirtää niitä eri asentoihin ja kulmiin. Jotkut näistä liikkeistä eivät ehkä tunnu luonnollisilta, mutta Dr. Bonaminio sanoo, että eri asennot ovat välttämättömiä parhaan mahdollisen kuvan saamiseksi rinnoistasi kokeen aikana.

“Älä epäröi kertoa mammografiateknikolle, jos jokin tuntuu epämukavalta tutkimuksen aikana”, sanoo tohtori. Bonaminio. “He saattavat pystyä säätämään sijaintiasi ja koneen puristusta parantaakseen kokemustasi.”

8 tapaa tehdä mammografiasta mukavampaa

Avain positiiviseen mammografiakokemukseen on valmistautuminen menestykseen. Tässä ovat parhaat vinkit Dr. Bonaminio:

 1. Käytä kaksiosaista asua (mekon tai haalarin sijaan), koska sinun on riisuttava toppi ja rintaliivit koetta varten.
 2. Älä pelkää kysyä teknikollesi kysymyksiä Sinulla on kokeen aikana. Mammografiateknikko voi auttaa selittämään toimenpiteen jokaisen vaiheen ja opastaa sinua seuraavassa vaiheessa.
 3. Varaa mammografia yhdestä kahteen viikoksi jälkeen Kuukautisesi koska rinnat ovat herkimmät kuukautisia edeltävällä viikolla ja niiden aikana.
 4. Ota reseptivapaa kipulääke B. parasetamoli tai ibuprofeeni, tuntia ennen mammografiaa epämukavuuden lievittämiseksi.
 5. Pyydä teknikkoasi käyttämään kaarevaa rintakehän puristusmelaa (jos saatavilla), mikä voi vähentää puristamista ja epämukavuutta.
 6. Pyydä rintatyyny. Tyyny voi lievittää puristuskipua, koska se asetetaan rintojen ja koneen pohjalevyn väliin.
 7. Ilmoita teknikolle, jos koet epämukavuutta. Ne saattavat pystyä säätämään puristustasoja ja auttamaan sinua pääsemään mukavampaan asentoon.
 8. Harkitse mammografiatutkimuksesi ajoittamista samaan aikaan kuin ystäväsi Jotta teillä molemmilla on sisäänrakennettu tukijärjestelmä ja voitte pitää toisianne vastuullisina.

Mitä tehdä, jos pelkäät mammografiaa?

Vaikka keskimääräiseen riskiryhmään kuuluvat ihmiset aloittavat vuotuisen mammografian 40-vuotiaana, jokaisen naisen, jolla on rinnat, tulisi keskustella lääkärinsä kanssa seulonnasta jo 25-vuotiaana, ehdottaa Dr. Bonaminio. “Joitakin potilaita voidaan pitää korkean riskin vuoksi suvussa rintasyövän, tiheän rintakudoksen tai muiden tekijöiden vuoksi”, hän sanoo. On tärkeää, että et anna hermostuneisuuden estää sinua varaamasta aikaa.

“Yrittäkää kohdella mammografiaa säännöllisenä terveystarkastuksena, kuten hampaiden puhdistuksena tai vuosittaisena tarkastuksena. Tutkimus on tärkeä työkalu terveytesi parantamiseksi pitkällä aikavälillä”, sanoo Dr. Bonaminio. “Voit myös tehdä luettelon kysymyksistä kysyäksesi lääkäriltäsi tai mammografiateknologiltasi, jotta voit selvittää joitain tutkimukseen liittyviä tuntemattomia asioita.”

Yksinkertaisesti sanottuna: varhainen seulonta säästää ihmishenkiä. “Vuotuinen mammografiaseulonta on edelleen paras työkalumme rintasyövän torjunnassa”, sanoo Dr. Bonaminio. “Oman puolestapuhujana oleminen ja aktiivinen rooli rintojen terveydessä on voimaannuttavaa!”


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

 1. Monticicciolo, Debra L. et ai. “Rintasyövän seulontasuositukset, jotka sisältävät kaikki naiset, joilla on keskimääräinen riski: päivitys ACR:ltä ja Society of Breast Imagingilta.” American College of Radiologyn lehti, osa 18, no. 9. 2021, https://doi.org/10.1016/j.jacr.2021.04.021.

 2. Friedewald, Sarah M et ai. “Rintasyövän ehkäisy käyttämällä tomosynteesiä yhdessä digitaalisen mammografian kanssa.” JAMA Voi. 311.24 (2014): 2499-507. doi:10.1001/jama.2014.6095


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *