Peter Panin oireyhtymä: merkitys, syyt ja seuraukset

By | November 7, 2023

ADultointi tuo mukanaan yhtä paljon vastuuta kuin vapautta: et ehkä pidä esimerkiksi kylpyhuoneen siivoamisesta tai virheiden myöntämisestä, mutta nämä ovat hyvin todellisia asioita, joita kaikkien aikuisten on jossain vaiheessa tehtävä. Jotkut meistä saattavat kuitenkin kieltäytyä ottamasta tätä vastuuta, välttäen tietoisesti tai tiedostamatta aikuisuuden realiteetteja – aivan kuten Peter Panin hahmo James M. Barrien vuoden 1911 romaanissa Peter ja Wendy ja niihin perustuvia elokuvia ja näytelmiä. Tällainen aikuisten velvollisuuksien kieltäminen, jota kutsutaan osuvasti Peter Panin oireyhtymäksi, ei toimi todellisessa maailmassa, jossa Peter Panin kanssa suhteissa olevien on usein toimittava Wendyn tavoin ja suoritettava tehtäviä, joita Peter teeskentelee tekevänsä, ettei niitä ole olemassa.

Psykologi ja psykoanalyytikko Dan Kiley, PhD, keksi vuoden 1983 kirjassaan Peter Panin oireyhtymä: Miehet, jotka eivät koskaan kasvaneet aikuisiksiPeter Panin syndrooma on poppsykologian termi – ei virallinen diagnoosi tai WHO:n tunnustama mielisairaus Mielenterveyshäiriöiden diagnostinen ja tilastollinen käsikirja (DSM-5)sanoo psykiatri Gauri Khurana, MD, MPH, kliininen ohjaaja Yalen yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun psykiatrian osastolla. Vaikka alkuperäisen kirjan tätä aihetta käsittelevä alaotsikko totesi, että sitä esiintyy erityisesti cisgender-miehillä, on myös tärkeää huomata, että kuka tahansa voi osoittaa Peter Panin oireyhtymään liittyviä käyttäytymismalleja ja ideologioita, sanoo kliininen psykologi Sabrina Romanoff, PsyD.

Ja jos sosiaalisessa mediassa on siitä jotain sanottavaa, niitä on varmasti paljon. TikTok-videot, joissa on hashtag #peterpansyndrome, ovat keränneet yhteensä yli 25 miljoonaa katselukertaa viime kuukausina. Viittaako kaikki tämä kiinnostus termiä kohtaan yksinkertaisesti terapiakielen kasvavaan suosioon (rajat, kuka tahansa?) vai Peter Panin syndroomatapausten todelliseen lisääntymiseen, Dr. Romanoffin mukaan Peter Panin oireyhtymiä esiintyy nykyään enemmän, miten kamppaileva taloutemme ja nettitreffien nousu mahdollistavat tämän käyttäytymisen.

“[In today’s environment]aikuisuuden kynnyksen ylittäminen on vaikeampaa kuin koskaan, mikä pysäyttää monet heidän kehityksessään.” –Sabrina Romanoff, PsyD, kliininen psykologi

Toisaalta “taloudellisen turvan saavuttaminen, kodin ostaminen ja perheen elattaminen on vaikeampaa”, sanoo tohtori. Romanoff. “Yhdessä nämä asiat luovat ympäristön, jossa aikuisuuden kynnyksen ylittäminen on vaikeampaa kuin koskaan, ja monet pysähtyvät kehityksessään.”

Samaan aikaan “treffisovellukset ovat helpottaneet “Peter Pan” -elämäntavan ylläpitämistä”, sanoo Dr. Romanoff. ”Ne tarjoavat kattavan pääsyn uusille kumppaneille [who can] pinnallisten parisuhteen tarpeiden, kuten satunnaisen seksin tyydyttäminen.” Se, että nämä sovellukset keskittyvät tyypillisesti fyysiseen ulkonäköön, saattaa myös helpottaa joidenkin Peter Panien hankkimista kumppaniksi ainakin tilapäisesti osoittamatta suurta halukkuutta käsitellä todellisuutta. aikuiselämää, hän lisää.

Mitkä ovat Peter Panin oireyhtymän merkit?

“Peter Panin oireyhtymää kutsutaan myös aikuis-lapsi-oireyhtymäksi, Peter Pan -kompleksiksi tai epäonnistuneen käynnistämisen oireyhtymäksi, ja se kuvaa ihmisiä, jotka eivät ole koskaan kasvaneet aikuisiksi ja toimivat kuin olisivat pieniä lapsia”, Dr. Khurana. “Ihmiset, joilla on Peter Pan -oireyhtymä, eivät yleensä pysty elättämään itseään taloudellisesti, heillä on vaikeuksia ylläpitää suhteita aikuisiin ja he odottavat muiden pitävän heistä huolta.”

Koska Peter Panin oireyhtymä ei ole virallinen diagnoosi, ei ole virallisia kriteerejä tilan määrittämiseksi. Dr. Khurana ja Dr. Yleisimpiä Romanoffin merkkejä ovat kuitenkin:

  • Vaikeus löytää suuntaa elämässä ja tehdä itsenäisiä päätöksiä
  • Vaikeus ylläpitää henkilökohtaisia ​​ja romanttisia suhteita
  • Vaikeus asettaa ja saavuttaa tavoitteita, isoja ja pieniä
  • Epäluotettavuus tai suunnitelmien peruuttaminen syistä, jotka eivät ehkä ole järkeviä
  • Häneltä puuttuu kyky toimia itsenäisesti
  • On olemassa malli työpaikan menettämisestä
  • Vastuun puute ja muiden syyttäminen henkilökohtaisista väärinteoista
  • Kiintymys ihmisiin, joilla on taipumus välittää tai “äidä” toisista.
  • Ole taloudellisesti impulsiivinen
  • Halu kehittyä henkilökohtaisesti tai oppia tekemään uutta puuttuu

Jos joku ei tavallisesti varaa omia lääkäriaikojaan tai hänellä ei ole viisivuotissuunnitelmaa, se ei automaattisesti tarkoita, että hänellä on Peter Panin syndrooma, Dr. Romanoff. Loppujen lopuksi monet ihmiset kamppailevat aikuisuuteen siirtymisen kanssa, ja on luonnollista tuntea nostalgiaa lapsuuden yksinkertaisempia aikoja kohtaan, jolloin aikuisuus vaikeutuu. Mutta jos jollakulla on enemmän kuin kaksi tai kolme yllä olevista oireista ja hän kamppailee säilyttääkseen suhteen tai työpaikan aikuisena, hän voi hyvinkin kamppailla Peter Panin oireyhtymän kanssa, sanoo tohtori. Romanoff.

Mitkä ovat Peter Panin oireyhtymän syyt?

Kuten monet käytöstaipumukset, myös Peter Panin oireyhtymään liittyvät käytökset juontavat tyypillisesti varhaislapsuuden kokemuksia. “Jos lasta kasvattavat helikopterivanhemmat, hän saattaa pelätä epäonnistumista niin paljon, että hän ei lopulta edes yritä”, sanoo tohtori. Khurana. “Kun nämä lapset kasvavat, he saattavat pelätä lähteä vanhempiensa pesästä ja yrittää rakentaa omaa elämäänsä.”

”Kun lapsia kasvattavat helikopterivanhemmat, hän saattaa pelätä epäonnistumista niin paljon, että hän ei lopulta edes yritä.” – Gauri Khurana, MD, MPH, psykiatri

Jopa liian kiitetyt lapset voivat kehittää Peter Pan -kompleksin aikuisena. “Jos lasta kehutaan jatkuvasti ja hänelle kerrotaan, että hän on paras, hän voi saada kuvan, ettei hän ole koskaan väärässä”, sanoo tohtori. Khurana. “Ja aikuisina heidän voi olla vaikea tunnistaa, että heidän on muutettava omia puoliaan voidakseen toimia paremmin.” Tämä tarkoittaa, että he voivat tuntea, että heillä on oikeus tehdä mitä haluavat, samoin kuin joku, jolla on narsistisia taipumuksia. sen sijaan, että hyväksyisivät, että heidän on otettava tiettyjä aikuisten velvollisuuksia itsensä ja muiden ympärillä olevien eduksi.

Toiset taas kehittävät Peter Panin oireyhtymän selviytymismekanismiksi. “Michael Jackson on esimerkki Peter Panista, joka kasvoi väkivaltaisessa ympäristössä, ja se on melko yleistä”, sanoo tohtori. Khurana. “Joku voi käyttäytyä kuin lapsi aikuisena saadakseen takaisin lapsuuden, jota ei saanut olla.”

Kuinka Peter Panin oireyhtymä voi haitata romanttisia suhteita

Jos sinulla tai kumppanillasi on Peter Pan -kompleksi, on lähes mahdotonta, että suhde kasvaa – ellei tapahdu pysyvää käyttäytymismuutosta, sanoo yksilö- ja pariterapeutti Irina Firstein, LCSW. “Peter Pan ei halua sitoutua tai ottaa vastuuta asioista”, hän sanoo, mikä asettaa toisen kumppanin “Wendyn” taakan huolehtia kaikesta.

“The [Wendy] on joku, joka tekee parhaansa varmistaakseen, että he tekevät kaikkensa kumppaninsa puolesta”, sanoo Dr. Khurana. Mutta jossain vaiheessa jopa anteliain Wendy paheksuu, kun hänen täytyy hoitaa kaikki arjen vaikeimmat tehtävät ja vastuut, Firstein sanoo. Loppujen lopuksi terve suhde edellyttää antamista ja ottamista kaikilta osapuolilta.

Jos huomaat olevasi Wendyn roolissa, Firstein suosittelee, että kerrot kumppanisi käyttäytymisestä ja asenteesta nähdäksesi, onko hän avoin keskustelemaan ongelmasta ja halukas muuttamaan. Jos näin on, he voisivat hyötyä koulutetun psykologin tuesta, Firstein sanoo.

Kumppanina sinun tulee myös katsoa rehellisesti omaa käytöstäsi, sanoo tohtori. Khurana osoitti tapaa, jolla Wendyn kaltaiset toimet voivat edistää Peter Panin taipumuksia. “Wendit ovat yleensä uhrautuvia säilyttääkseen roolinsa pelastajina, koska he saavat itsearvonsa palvelemalla muita”, sanoo tohtori. Khurana. “Jotta suhde kukoistaa, sekä Peterin että Wendyn on mukautettava käyttäytymistään.”

Toisaalta, jos Peter Pan ei ole halukas muuttamaan käyttäytymistään, voi olla aika erota. ”On tärkeää olla rehellinen itselleen ja ymmärtää, että suhde ei johda mihinkään [with someone who won’t grow up] ja se johtaa vain turhautumiseen”, Firstein sanoo.

Mitä tehdä, jos et voi kasvaa aikuiseksi?

Jos Sinä Jos olet todellakin parisuhteesi Peter Pan, tiedä, että käyttäytymisesi tunnistaminen – ja tavat, joilla se ei palvele sinua tai kumppaniasi – on tärkeä ensimmäinen askel tilanteen parantamiseksi.

Kun olet sitoutunut muutokseen, Firstein suosittelee psykologin puoleen kääntymistä, joka voi auttaa sinua ymmärtämään käyttäytymisesi syyn. “Suurimman osan ajasta ongelmaa johtavat voimat ovat tiedostamattomia, ja saatat tarvita apua niiden paljastamiseen ja ymmärtämiseen”, hän sanoo. ”Terapeutin puoleen avautuminen ja kokemuksistasi puhumisen oppiminen voi olla erittäin hyödyllistä, kun kasvat ja tulet aikuiseksi.”

Sillä välin on myös tärkeää, että kerrot käyttäytymismuutossuunnitelmistasi läheisellesi. Se saattaa olla juuri sitä, mitä he tarvitsevat kuullakseen sinnikkäästi ja tukeakseen suhteen eteen tekemääsi työtä – sen sijaan, että he ottaisivat muistiinpanon Peterin tyttöystävältä Tinkerbelliltä ja kiroavat.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *