Perimenopause-matkailuvinkkejä matkakirjailijalta

By | November 3, 2023

minä Kun pakkasin matkalaukkuani, vilkaisin puhelimeni kalenteriin ja vahvistin, että viime kuukautisteni päättymisestä oli kulunut 41 päivää. Kolme edellistä kuukautiskiertoani olivat kestäneet vain 18-21 päivää.

Tulevaan seikkailuuni kuului fantastinen viikon mittainen reitti, joka oli täynnä pyöräily-, vaellus- ja kulttuuripysähdyksiä Kolumbiassa, minulle uudessa maassa. Minun olisi pitänyt olla innoissani. Sen sijaan halusin vain kaatua sohvalle, syödä suolaisia ​​hiilihydraatteja ja itkeä. Olin kamppaillut heikentävien PMS-oireiden kanssa muutaman viikon ajan – kouristukset, massiiviset mielialan vaihtelut, uupumus ja nivelsärky. Turhautuneena ja ärsyyntyneenä sukelsin Adviliin, vapautin arvokasta käsimatkatavaraa kahdelle laatikolle Super Plus -tamponeja ja yritin nukkua ennen kello 5:n lentoani seuraavana aamuna.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Becky Lynn, lääkäri, gynekologi ja toimitusjohtaja ja Evora Women’s Healthin perustaja
  • Julie Ann Slade, The Ultimate Retreat Companyn omistaja Costa Blancalla, Espanjassa

Viikon mittaisen matkan aikana matkustin tuntikausia bussilla syrjäisten kylien välillä syrjässä. Kun vierailin uskomattomissa arkeologisissa kohteissa, tapasin uusia ihmisiä ja opin kaiken Kolumbian historiasta, kannoin tamponia mukanani koko ajan verenvuodon pelossa. Jatkoin Advilin ottamista, jotta pysyisin aktiivisessa, ennalta suunnittelemassani matka-aikataulussani antamatta periksi jatkuville, tuskallisille kramppeille. Rukoilin jatkuvasti, ettei minulla olisi kiusallisia kuumia aaltoja. Ja mietin jatkuvasti, missä helvetissä kuukautiseni ovat.

Se ilmestyi vihdoin päivänä 48, juuri kun olin matkalla kotiin.

Kiva.

Olen freelance-matkatoimittaja. Rakkauteni tutkia ihmeellistä maailmaamme on elinikäinen intohimo. Yksin matkustaminen on osoittanut minulle, mihin pystyn, lisännyt itseluottamustani ja antanut minulle hyvän olon tunteen. Matkustaminen on sielun äärimmäistä vaellusta, ja olen kiitollinen, että saan kokea sitä säännöllisesti.

Olen myös perimenopaussissa. Tämä tarkoittaa, että munasarjojeni toimintani on hitaasti pysähtymässä aiheuttaen hormonivaihteluita, jotka laukaisevat erilaisia ​​oireita. Minun tapauksessani näitä ovat kuumat aallot, ärtyneisyys, univaikeudet, turvotus, aivosumu, nivelkipu ja yliherkkä iho. Et saavuta virallisesti vaihdevuodet ennen kuin sinulla ei ole ollut kuukautisia 12 kuukauteen, ja perimenopause-prosessi voi kestää vuosia.

48-vuotiaana selvisin perimenopaussin osista kohtuullisella armolla. Olen tyytyväinen ohikiitävään hedelmällisyyteeni. Opin pitämään harmaat hiukset, en peittämään niitä. Voin helposti repiä pois kaikki irronneet karvat. Hormonaaliset häiriöt ovat ärsyttäviä, mutta hallittavissa. Mutta vakavampien sivuvaikutusten käsitteleminen samalla kun pysyn maailmanmatka-aikataulussani, on yhä häiritsevämpää.

Muutaman viime vuoden aikana olen kokenut ylivoimaista hermostuneisuutta matkustaessani. (Voinko muodostaa yhteyden? Nukunko lentokoneessa? Missä passini on?) Osoittautuu, että monet ihmiset kokevat ahdistusta perimenopaussin aikana, joskus ensimmäistä kertaa elämässään. Siellä odotan yhä epäsäännöllisempiä kuukautisiani, jotka usein näyttävät ja tuntuvat rikospaikoilta, joissa joskus tarvitaan sekä tamponeja että tyynyjä. Kuumat aallot jättävät minut yhtäkkiä märkiksi. Yöhikoilu häiritsee unta ja tekee jet lagista sietämättömän. Siitä seurannut rauhan puute sai minut hämmentyneeksi useaan otteeseen, kun minun olisi pitänyt nauttia aivan uudesta kohteesta. En ole yksin: Rakkaat ystävät ja matkakirjoittajatoverit, joita olen säännöllisesti pahoillani, myös kamppailevat ja yrittävät ylläpitää säännöllisiä rutiinejaan ja aktiviteettejaan, kun heidän fyysinen ja henkinen tilansa ovat hormonaalisessa myllerryksessä.

En olisi koskaan uskonut, että perimenopaussi voisi olla niin haastava ja myrskyisä. Äitini ei ole koskaan varsinaisesti ottanut sitä esille, eikä kukaan lääkäreistäni ole myöskään tehnyt sitä. Sekaisin asiaa tietämättä mitä tehdä asialle, jos mitään. Ja se uhkaa viedä minulta valtavan ilon – matkustamisen.

“Älä anna tämän elämänkauden painaa elämisen, rakastamisen ja tutkimisen taukopainiketta.” -Julie Ann Slade, omistaja, The Ultimate Retreat Company

“Olemme tehneet niin huonoa työtä perimenopausaalisten naisten kouluttamisessa”, selittää tohtori. Becky Lynn, gynekologi, vaihdevuosien asiantuntija ja naisten hyvinvointiin keskittyvän lääketieteellisen concierge-palvelun Evora Women’s Healthin perustaja/toimitusjohtaja. “Saatat tuntea olosi rikki, mutta niin ei vain ole. Hyvä uutinen on, että on olemassa monia turvallisia ja tehokkaita tapoja hoitaa perimenopaussia.”

Keskusteltuaan potilaiden kanssa, jotka keskittyvät sairaushistoriaan, yksittäisiin oireisiin, päivittäisiin stressitekijöihin ja elämäntapaan, Dr. Lynn käyttää usein ehkäisyä – kuten laastaria tai emätinrengasta -, joka voi myös toimia tehokkaana vaihtoehtona hormonikorvaushoidossa (HRT). Ne tarjoavat turvallisia annoksia hormoneja, jotka säätelevät kuukautiskiertoa ja voivat auttaa lievittämään monia muita perimenopausaalisia vaivoja. “Sinun ei tarvitse kärsiä hiljaisuudessa”, sanoo tohtori. Lynn. “On olemassa tapoja tuntea olonsa paremmaksi.”

Lääkärin vastaanoton ulkopuolella on monia tapoja hallita tai lievittää perimenopaussin oireita matkustaessasi. Julie Ann Slade, The Ultimate Retreat Companyn omistaja Costa Blancalla, Espanjassa, järjestää asiakkaille räätälöityjä hyvinvointi- ja rentoutumistaukoja. Monet ovat keski-ikäisiä ja vaihdevuodet ohittaneita ja lähtevät ulos yksin. “Matkustaminen pitää meidät yhteydessä maailmaan”, hän kertoo minulle. “Se pitää kehomme liikkeessä ja mielemme terveenä uusilla kokemuksilla, jotka ravitsevat sieluamme.”

Slade myöntää, että hormonaaliset matkailuhuolet ovat hyvin todellisia. Henkilökuntasi on jatkuvassa yhteydessä matkavieraisiin minimoidakseen pelot, vaikeudet tai esteet ja työskentelee heidän kanssaan räätälöidäkseen heidän kokemuksensa heidän henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Tämä voi sisältää vaihdevuosikohtaisia ​​lääketieteellisiä ja hyvinvointineuvoja, räätälöityjä aterioita, elämänvalmennusta ja erityisiä kuntoilutarjouksia. Yksityishuoneet ovat myös asiakkaiden käytettävissä ilman erillistä lisämaksua, joten he voivat nauttia rauhasta ja yksityisyydestä. Rauhoittavia tuoksuisia aromaterapiasuihkeita on saatavilla helposti, ja ulkona oleminen on etusijalla mielialan kohottamiseksi.

Slade sanoo, että emotionaalinen tuki on myös ratkaisevan tärkeää perimenopaussiin liittyvän sosiaalisen leimautumisen torjunnassa, samoin kuin pysyminen aktiivisena ja sitoutuneena kaikista muutoksista ja haasteista huolimatta. Hän ja hänen henkilökuntansa kuuntelevat aktiivisesti vaihdevuodet ohittaneita vieraita, tapaavat heidät siellä missä he ovat ja tarjoavat heille rohkaisua, tukea ja käytännön ratkaisuja. Tavoitteena: välittää empatiaa, rohkaisua ja voimaannuttamista.

En voi kuvitella elämää ilman jännitystä uusissa paikoissa vierailemisesta ja uusien ihmisten tapaamisesta. Koska omassa kehossani on niin paljon muutoksia, matkustaminen on jatkuva asia, jota kaipaan.

“Älä anna tämän elämänjakson painaa elämisen, elämän rakastamisen ja tutkimisen taukopainiketta”, Slade sanoo. “Siellä odottaa hienoja kokemuksia.”

Olen oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta – ja myös keskustelemalla muiden kanssa vaihdevuosien keskellä – kuinka navigoida matkustamalla tämän oudon toisen murrosiän aikana. Joillekin kyse on käytännöllisyyden korostamisesta, kuten luonnollisista kankaista, kuten bambusta tai merinosta, valmistettujen löysällisten kerrosten käyttäminen, jotta ne kestävät paremmin satunnaisia ​​kuumia aaltoja. Varmistan myös, että käsimatkatavaroissani on aina käden ulottuvilla lääkkeet, vaihtovaatteet (kuukautisvuodon tai voimakkaan hikoilun varalta) ja kuukautistuotteet. (Puhdistuspyyhkeet ovat myös tärkeitä, jos et pääse suihkuun vähään aikaan.)

On myös tärkeää ymmärtää vaihdevuosien oireiden laukaisevat syyt. Sokeri, alkoholi ja kofeiini voivat pahentaa oireita, mukaan lukien univaikeudet, kuumat aallot ja mielialan vaihtelut. Monet ystäväni ovat jättäneet kaikki kolme pois ja vannovat, että se saa heidät tuntemaan olonsa paljon paremmaksi; Työskentelen edelleen sen parissa! Keskittynyt hengitys voi vähentää perimenopaussiin liittyviä ahdistusta ja mielialan vaihteluita. Käytän säännöllisesti Calm-sovellustani ollessani liikkeellä. Se auttaa minua keskittymään ja keskittymään uudelleen, kun uusi paikka uhkaa vallata minut. Ja jos mikään muu epäonnistuu, keskustele lääkärisi kanssa vaihtoehdoista perimenopaussin oireiden hallintaan.

Ei ole mahdollista ennustaa, milloin perimenopaussin oireet ilmaantuvat, kuinka voimakkaita ne ovat tai kuinka kauan ne kestävät. Jokaisella meistä on oma kynnyksemme epämukavuudelle, ja se, miten käsittelemme sitä, on hyvin henkilökohtaista. Jatkan tässä navigoimista, itseni puolustamista hoitotiimini kanssa, teen itselleni sopivia hoitopäätöksiä ja tietysti jaan kokemuksiani rakkaille ystävilleni, jotka ovat myös samalla hormonaalisen vuoristoradalla.

Asia on tässä: en voi kuvitella elämää ilman uusien paikkojen vierailun ja uusien ihmisten tapaamisen jännitystä. Koska omassa kehossani on niin paljon muutoksia, matkustaminen on jatkuva asia, jota kaipaan. Vaikka siitä on joskus tullut vaikeampaa ja stressaavampaa, tiedän, että on tärkeämpää kuin koskaan päästä ulos, ehkä ei vain huolimatta, vaan *perimenopaussin vuoksi*. Tarvitsen maailmassa elämisen mukanaan tuomia yhteyksiä, henkilökohtaista kasvua ja tyytyväisyyden tunnetta tasapainottaakseni tämän fyysisen ja henkisen muutoksen ajan. Joten pysyn siinä ja annan itselleni paljon armoa ja kärsivällisyyttä sen lisäksi.

Tuliko kuukautiseni tai ei.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Noll, PRES et ai. “Ruonnon saanti ja vaihdevuosien oireet postmenopausaalisilla naisilla: järjestelmällinen katsaus.” Climacteric: International Menopause Societyn lehti Vol. 24.2 (2021): 128-138. doi:10.1080/13697137.2020.1828854

  2. Sood, R et ai. “Mindfulnessin ja stressin yhdistäminen vaihdevuosien oireisiin keski-ikäisillä naisilla.” Climacteric: International Menopause Societyn lehti Vol. 22.4 (2019): 377-382. doi:10.1080/13697137.2018.1551344


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *