Onko kantapään lyöminen todella huonoa juoksijoille?

By | October 20, 2023

minäJos olet koskaan käyttänyt liikaa rahaa kilpailun jälkeen ostamalla itsestäsi kurssilla otettuja kuvia, olet todennäköisesti huomannut kuvia itsestäsi laskeutumassa ensin kantapäähän nilkkasi hieman koukussa, kun jalkasi lähestyy maata.

Ainakin se on totta, jos olet yksi niistä yli 90 prosentista juoksijoista (mukaan lukien merkittävä osa eliittijuoksijoista!), jotka kokevat kantapään iskua.

Niin yleistä kuin se onkin, kantapään lyöminen on huono maine. Paljain jaloin juoksemisen kannattajia ja Christopher McDougallin faneja Syntynyt juoksemaan Kirjoissa ja filosofiassa väitetään usein, että juoksijoilla on suurempi loukkaantumisriski, jos he laskeutuvat kantapäähän ensin, ja että tämä on vähemmän tehokasta. Runfluencerit ovat löytäneet tämän idean sosiaaliseen mediaan, jossa siirtyminen kantapään lyönnistä keskijalan tai jalkaterän lyöntiin kuvataan joskus niin helpoksi kuin pelkkä kytkimen kääntäminen. (Spoilerivaroitus: Näin ei ole.) On jopa kenkiä, jotka väittävät edistävänsä jalkaterän lakkoa.

Mutta voiko jokin, mitä yli 90 prosenttia juoksijoista pitää itsestäänselvyytenä, todella olla niin huono?

Miksi teemme Heel Strikea

Ero kantapään ja jalkaterän hyökkääjän välillä ei ole vain se, mikä jalan osa osuu ensin maahan. Se, missä laskeudut jalkaasi, määrittää itse asiassa sen, kuinka hajotat maaperän reaktiovoimat ja mitä lihasryhmiä käytät, sanoo Kimberly Melvan, DPT, SCS, CSCS, fysioterapeutti ja juoksuvalmentaja. Esimerkiksi kantapään lyöttäjät käyttävät enemmän lihaksia polven ympärillä ja säärilihasta, joka kulkee sääriä pitkin, kun taas jalkaterän lyöttäjät käyttävät enemmän lihaksia nilkan ja jalkaterän alueella.

“Se on yleensä vain tottumiskysymys, kuinka kosketamme maata ja mikä tuntuu meille luonnollisimmalta”, sanoo Heather Milton, MS, RCEP, CSCS, harjoitusfysiologi NYU Langonen Sports Performance Centeristä. Voimakkaasti pehmustettujen juoksukenkien ilmestyminen on Dr. Melvan kuitenkin teki kantapään iskuista vielä yleisempiä, koska kantapään pehmuste helpottaa jalan kyseisen osan laskeutumista ensin, koska se vaimentaa iskun.

Onko kantapään iskeminen todella niin paha?

Jalkapäässä iskevät evankelistat väittävät, että tämä on sekä tehokkaampaa että turvallisempaa kuin kantapäälle laskeutuminen. Vaikka asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, aiheuttaako yksi jalkaisku enemmän vammoja kuin toinen, on totta, että jalkaterälle laskeutuminen johtaa yleensä voimakkaampaan askeleeseen kuin kantapäälle laskeutuminen.

Tämä johtuu siitä, että kantapään isku liittyy yleensä vartalon ylittämiseen tai astumiseen liian pitkälle eteenpäin. “Sinun täytyy käyttää niin paljon energiaa saada kehosi painopisteen yli”, sanoo tohtori. Melvan. “Pystysuuntaiset kuormitusnopeudet – ylös- ja alasliikkeet – ovat myös korkeampia kantapään iskeytymisessä, joten se ei vain ole yhtä energiatehokasta.” Sekä kantapään iskeytymiseen että yliastumiseen liittyy yleensä pienempi, vähemmän tehokas poljinnopeus tai käännös.

Joitakin saaliita kuitenkin löytyy. Vaikka jalkapotku on tehokkaampi kuin kantapään lyönti, kaikki asiat ovat tasa-arvoisia, mutta juokseminen tavalla, joka ei tunnu sinulle luonnolliselta ja johon lihaksesi eivät ole tottuneet, ei tunnu ollenkaan tehokkaalta – itse asiassa, jos teet niin. it Kokeile jalkaterän lyömistä, kun normaalisti lyöt kantapäätä, jalat väsyvät todennäköisesti paljon tavallista nopeammin. Lisäksi päivinä, jolloin yrität juosta hitaasti (ja kyllä, sinun pitäisi tehdä se näinä päivinä!), voi olla vaikeaa ylläpitää jalkaterän lyöntiä pitäen samalla vauhtisi kevyenä.

Ja kaikki tämä ei tarkoita, ettet voi juosta nopeasti kantapään osuessa. Jotkut huippujuoksijat iskevät kantapäähän, ja vielä useammat juoksijat iskevät kantapäässä pitkän kilpailun, kuten maratonin, lopussa. “Kantapäähyökkääjänä voit silti ylläpitää melko korkeaa vauhtia”, sanoo Milton, “niin kauan kuin sinulla ei ole suuria jarrutusvoimia” (eli kun et ylitä liikaa).

Kantapään isku aiheuttaa mahdollisen loukkaantumisriskin, varsinkin jos juoksijat laskeutuvat myös jalka ojennettuna. “Tämä jättää lihakset eivät pysty absorboimaan kantapään iskun ja yliastumisen aiheuttamaa lisääntynyttä voimaa, mikä tarkoittaa, että nivelet absorboivat tämän voiman”, Milton sanoo. Mahdollisia ongelmia ovat stressimurtumat, IT-nauhaoireyhtymä, polven etuosan kipu ja säärihaarat.

Mutta juoksuvammat ovat lähes aina monitekijäisiä, Milton sanoo, ja vaikka voisit maagisesti muuttaa jalkasi yössä, se ei välttämättä tarkoita, että nalkuttava kipu yksinkertaisesti katoaisi. Lisäksi jalkaterän lyömiseen voi liittyä omat loukkaantumisriskinsä, kuten: B. Akilleen kantapään liikakäyttö ja jalkapöydänsärky.

Näin voit kertoa, onko jalkaiskusi ongelma

Jos et näe kuvaa itsestäsi juoksemassa, et ehkä edes huomaa, lyötkö kantapäätäsi vai et. Jos et näe juoksuvalmentajaa tai fysioterapeuttia, voit määrittää asian helposti itse: katso kenkien pohjan kulumiskuviota, onko kantapää kulunut enemmän, tai pyydä ystävää kuvaamaan video juokset sivulta ja katsot sitä hidastettuna. DR. Melvan suosittelee Dartfish- ja Ochy-sovelluksia, joiden avulla voit analysoida juoksumuotoasi videon avulla.

Vaikka on hyvä olla tietoinen jalkaiskusta, ei todennäköisesti ole mitään syytä muuttaa sitä, ellei se näytä aiheuttavan sinulle kipua. “Se on vanha sanonta: Jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä”, sanoo tohtori. Melvan. Jos sinulla on kipua – erityisesti säärihaaroja tai polviongelmia – se voi liittyä laskeutumiseen, ja on parasta hakea apua asiantuntijalta. Mutta silloinkaan kyse ei luultavasti ole vain jalkasi etuosaan laskeutumisesta, sanoo tohtori. Melvan, koska pelissä voi olla muita ongelmia ja yrittäminen muuttaa muotoa ennenaikaisesti ilman kunnollista vahvistamista, voi johtaa vielä enemmän lihasepätasapainoon ja kipuun. “Yleinen tavoite ei ole korjata ongelmaa, vaan korjata muut asiat, jotka yhdistettyinä johtaisivat suurempaan loukkaantumisriskiin”, Milton sanoo.

Suuret juoksutavoitteet ja vakava sitoutuminen nopeampaan on toinen hyvä syy miettiä tehokkaamman muodon parantamista, mutta jälleen kerran, kyse ei ole vain jalkaterän valinnasta. Sen sijaan sanoo Dr. Juoksija Melvan pyrkisi todennäköisesti lisäämään poljinnopeuttaan, jotta jalkaiskut voisivat kehittyä luonnollisesti.

“Jos haluat olla nopeampi, sinun kannattaa harkita sitä”, sanoo tohtori. Melvan. “Mutta jos olet joku, joka vain laittaa kengät jalkaan ja menee lenkille, ketä kiinnostaa? Jos pidät siitä, pidä hauskaa, älä loukkaannu, en usko, että sillä on väliä mitä teet [foot] Lakkokuvio on.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *