Onko jaksojen synkronointi myytti? Näin lääkärit sanovat

By | September 21, 2023

minäPopulaarikulttuurissa hyvin tunnettu sanonta on, että jos laitat joukon ihmisiä, joilla on kohtu, säännöllisesti yhteen samaan taloon, asuntolaan tai toimistoon (tai käytännössä minne tahansa lähelle toisiaan), heidän kuukautiskiertonsa synkronoituvat taianomaisesti. Yhtäkkiä kaikki alkavat pmsoida samaan aikaan, kuluttavat ennennäkemättömän paljon tamponeja ja syövät niin paljon suklaata ja jäätelöä kuin näkevät. Jaksojen synkronointi on sellainen kulttuurinen koetinkivi, että esim. näytöksissä B. viitataan tähän Sinkkuelämää Ja Yhteisöja oli juonikohta sellaisissa elokuvissa kuin Ei ehtoja.

Se ei ole vain televisio-asia: Heather Bartos, teksaslainen synnytyslääkäri-gynekologi, sanoo, että vuonna 1999 tehdyssä tutkimuksessa todettiin kerran, että “lähes 70 prosenttia naisista sanoi, että heidän kuukautiskiertonsa oli synkronoitu.” Asuntolaina asuneena minä olen. Olen melko varma, että tunsin samalla tavalla fuksivuoteni aikana.

Kuitenkin kirjaimellisesti kuka tahansa kuukautisten terveyden asiantuntija kertoo sinulle, että kuukautisten synkronointi on vain urbaani legenda. Ajattele sitä emättimen isojalkana. Mutta mistä se tulee… ja miksi uskomme edelleen?

Jakson synkronoinnin alkuperä

Ensinnäkin, nopea johdatus siihen, mitä tarkoitamme, kun todella puhumme jaksojen synkronoinnista: “Se ei tarkoita [that people’s menstrual cycles] “Ne asettuvat täsmälleen riviin, alkavat täsmälleen samaan aikaan, mutta lähentyvät ajan myötä”, sanoo tohtori. Bartos.

On vaikea sanoa, mistä myytti “kuukautiskierron synkronisuudesta”, kuten sitä teknisesti kutsutaan, sai alkunsa, mutta yksi ensimmäisistä ihmisistä, jotka tutkivat tätä ilmiötä, oli tutkija nimeltä Martha McClintock. Hän oli tutkinut feromoneja hiirillä ja havainnut, että sosiaaliset ryhmät voivat vaikuttaa hiiren kiimakiertoon (eläimen lisääntymissyklin nimi); Hän päätti selvittää, tapahtuiko tämä myös ihmisillä.

Lehden 1971 numerossa julkaistussa artikkelissaan LuontoHän havaitsi, että tutkittuaan 135 erilaista 17–22-vuotiasta naista, jotka kaikki asuivat samassa asuntolassa naisten korkeakoulussa, “synkronointi” lisääntyi merkittävästi (mitä hän kuvaili määritettyjen tietojen välisen eron pienenemiseksi ). kuukautisten aikana) kämppäkavereiden ja läheisten ystävien välillä. Siksi hän päätteli, että “synkronointi ja tukahduttaminen yhdessä asuntolaissa asuvien naisten joukossa viittaa siihen, että sosiaalinen vuorovaikutus voi vaikuttaa voimakkaasti kuukautiskiertoon.”

Mikä voisi selittää tämän ilmiön? “Nykyinen teoria on, että eritämme feromoneja, kemikaaleja, jotka kykenevät hormonin kaltaiseen toimintaan”, sanoo Dr. Bartos. Tämän teorian mukaan nämä feromonit voivat vaikuttaa muiden ihmisten hormoneihin koordinoimaan heidän kiertojaan paremmin. “Jotkut uskovat, että kuukautiskierrot ovat läheisemmin linjassa kuun syklien kanssa – tyypillinen kuunkierto kestää noin 29,5 päivää, mikä on ironisesti lähellä naisen kuukautiskierron pituutta – mutta nämä eivät ole koskaan saavuttaneet pitoa tiedeyhteisössä”, he lisäävät. .

Myytin kumoaminen

DR. Bartos sanoo, että tiedeyhteisö suhtautuu melko skeptisesti kuukautiskierron synkronointiin. Se on suhteellisen vähän tutkittu tutkimusalue, ja monia olemassa olevia tutkimuksia on kritisoitu sillä perusteella, että ne ovat kuolemattomia sanoja. Hullut miehetPete Campbell: “Ei hienoa, Bob!”

Vuonna 1992 Missourin yliopiston tutkimuksessa havaittiin vakavia puutteita McClintockin metodologiassa sekä neljä seurantatutkimusta, jotka eivät onnistuneet toistamaan sen tuloksia. Esimerkiksi kussakin näistä tapauksista tutkijat seurasivat McClintockin suunnittelua ja käyttivät “virheellistä menettelyä koehenkilöiden alkuperäisen absoluuttisen eron määrittämiseen”. Käännös: Ymmärsit väärin kausien alkamispäivien erot. Kun nämä virheet korjattiin, tilastollinen merkitsevyys “poistettiin” tuloksista. Tieteellinen amerikkalainen raportoitu vuonna 2007.

Vuonna 2017 ajanjaksonseurantasovellus Clue halusi vastata tähän kysymykseen lopullisesti. Yhteistyössä Oxfordin yliopiston professorin Alexandra Alvergnen kanssa Clue tutki käyttäjiään ja kysyi heiltä, ​​uskoivatko he, että heidän syklinsä oli synkronoitu jonkun muun kanssa, kuten ystävän, kämppäkaverin tai sisaren kanssa, joka myös käytti sovellusta. Rajattuaan saamansa 1 500 vastausta 360 pariin, joilla oli vähintään kolme samanlaista sykliä, he suorittivat tilastollisen analyysin sovellukseen syöttämien tietojen perusteella. Cluen tutkimusryhmä havaitsi, että vain 79 näistä pareista koki todellisen lyhenemisen ajanjakson alkamispäivien välillä. Sen sijaan Clue havaitsi, että 273 paria (loput 80 prosenttia) kokivat a suurempi Ero syklin aloituspäivämäärissä tutkimuksen lopussa ja alussa – eli käyttäjien syklit olivat itse asiassa erilaisia ​​eivätkä synkronoitu.

“On erittäin epätodennäköistä, että syklin synkronointi on todellinen ilmiö”, sanoi Marija Vlajic, Cluen datatieteilijä. Vartija vuonna 2017 tutkimuksesta. “Otteessa, joka meillä oli, ei ollut kuukautisten synkronointia. Teimme myös joitain tilastollisia testejä ja havaitsimme, että syklien ero itse asiassa kasvaa. Tämä ei tarkoita, että pariskunnat olisivat epäsynkronisia – se tarkoittaa, että he eivät koskaan olleet tahdissa alun perin.”

Miksi se tuntuu edelleen niin todelliselta

Mutta odotasinä sanot, Tämä tapahtui minulle täysin, vannon! Älä huoli, minullakin oli vaikeuksia hyväksyä tämä totuus. “Monet naiset kertovat minulle, että se on todellinen tapahtuma heille ja heidän perheelleen”, sanoo tohtori. Bartos.

Mutta tälle on yksinkertainen selitys: koska useimmilla kohdussa olevilla ihmisillä on kierto, joka on 26-31 päivää, näin on varmasti jonkin verran Päällekkäisyys – kuukaudessa on loppujen lopuksi vain rajoitettu määrä päiviä.

“On todennäköistä, että naisten syklit muuttuvat stressin tai unen puutteen vuoksi”, sanoo Dr. Bartos. Ota minut esimerkkinä: yliopistossa sisareni ja minä elimme luultavasti samanlaisia ​​elämäntapoja monella tapaa (hei, myöhäisillan “opintojaksot” alkoholin, energiajuomien ja halvan pizzan kanssa!), mikä saattaa edistää “koeteltua synkronointia syklit”, sanoo Dr. Bartos. “Mutta numeroissa voi olla tietty määrä satunnaisuutta.”

Lisäksi, kun sinut heitetään pieneen tilaan jonkun kanssa, huomaat todennäköisemmin kuvioita, joita ei todellisuudessa ole olemassa. On luultavasti helpompi muistaa aikaa, jolloin sinä ja kämppäkaverisi istuitte sohvalla hengitellen munkkeja, koska kärsitte molemmista PMS:stä samaan aikaan kuin muistaa kaikki ajat, jolloin et ollut.

Kaikesta tästä huolimatta myytti säilyy. Vuoden 2016 tutkimusartikkeli lehdessä Naisten lisääntymisterveys pohtii, että ajatus jaksojen synkronoinnista on niin houkutteleva, koska se luo solidaarisuuden tunteen jaksollisten ihmisten välille. “Riippumatta siitä, tukeeko tieteellinen näyttö kuukautisten synkronoinnin olemassaoloa, naisten ylivoimainen usko kuukautisten synkroniaan liittyy heidän tarpeeseensa tuntea solidaarisuutta muille naisille”, tutkimuksen kirjoittajat kirjoittavat. Pohjimmiltaan kuukautiset ovat asia, jota useimmat ihmiset, joilla on kohtua, kokevat, he väittävät, ja ajatus siitä, että ihmisten syklit voisivat todella synkronoida, voidaan pitää todisteena heidän yhteisestä sidoksesta biologisten perusteiden ulkopuolella. Tämä koettu konteksti (olipa se tosiasia tai fiktio) voisi muuttaa aikakauden kokemuksen, jonka yhteiskunta yleensä pitää “häpeällisenä” ja kiusallisena, joksikin voimaannuttavammaksi ja positiivisemmaksi.

Joten ei ole paljon tieteellistä näyttöä, joka tukee ajatusta jaksojen synkronoinnista. Mutta loppujen lopuksi ei ole mitään väärää, jos pääset yli pienestä yleisestä kuukautiskipusta. Jos sinulla ja parhaalla ystävälläsi on samaan aikaan kouristuksia, harkitse sitä sisäänrakennettuna tekosyynä kaataa itsellesi viiniä ja asettaa jakso jonoon. euforia Olet aina halunnut katsoa HBO:ta ja vain rentoutua. Ansaitsit sen, piste.

Haluatko enemmän nykyaikaista sisältöä? Tästä syystä sinun ei pitäisi pelätä uimista meressä kuukautisten aikana, ja tässä on joitain yleisimmistä mittauskysymyksistä, joihin gynekologit ovat vastanneet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *