Nämä harjoituksen ihohyödyt voivat motivoida sinua harjoittelemaan

By | September 18, 2023

minäEi ole mikään salaisuus, että liikunta on hyväksi meille fyysisesti ja henkisesti, mutta käy ilmi, että liikunnan ihohyödyt ylittävät harjoituksen jälkeisen “hehkun”. Vaikka aerobisen harjoittelun on osoitettu parantavan ihon terveyttä, uudet tutkimukset osoittavat, että painonnosto voi olla vieläkin tehokkaampaa nuorentamaan ihoa.

Äskettäisessä japanilaisessa tutkimuksessa 61 terveen istuvan keski-ikäisen naisen ryhmä jaettiin kahteen ryhmään, jotka harjoittelivat kahdesti viikossa 16 viikon ajan – yksi ryhmä harjoitti vain aerobista harjoittelua, toinen vain vastusharjoitteluohjelmaa painolla. koneet erittelemään kunkin harjoittelutyypin vaikutukset ihoon.

“Aerobisen harjoittelun ja voimaharjoittelun vaikutusten kehoon tiedetään olevan erilaisia, eli voimaharjoittelu aiheuttaa nimenomaan lihasten liikakasvua [increased muscle size], kun taas aerobinen harjoittelu parantaa kardiovaskulaarista kuntoa”, sanoo Satoshi Fujita, PhD, tutkimuksen toinen kirjoittaja ja professori Ritsumeikan-yliopiston liikunta- ja terveystieteistä Kiotossa, Japanissa. “Siksi oletimme, että aerobisella harjoituksella ja voimaharjoittelulla on myös erilaisia ​​vaikutuksia ihoon.”

16 viikkoa kestäneen tutkimuksen lopussa molemmat ryhmät paransivat ihon joustavuutta ja ihon pintarakennetta, mutta ryhmällä, joka teki yksin voimaharjoittelua, ihon paksuus parani myös. Tämä on tärkeää, koska dermis – elastinen tukirakenne, joka sijaitsee aivan ihon ulomman kerroksen (epidermiksen) alla ja sisältää hermoja, verisuonia ja rauhasia – ohenee ajan myötä, mikä johtaa ihon roikkumiseen ja muihin kulumisen merkkejä.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Amy McClung, MD, on board-sertifioitu ihotautilääkäri Austinissa, Texasissa.
  • Satoshi Fujita, PhD, Satoshi Fujita, PhD, on tutkija ja professori urheilu- ja terveystieteiden tiedekunnassa Ritsumeikan-yliopistossa Kiotossa, Japanissa.

“Tämä on melko jännittävää tutkimusta, koska ikääntyminen johtaa dermiksen heikkenemiseen, mukaan lukien kimmoisuuden ja ihon paksuuden vähenemiseen”, sanoo tohtori. Amy McClung, hallituksen sertifioitu ihotautilääkäri Austinissa, Texasissa. “Tutkimuksessa vastusharjoittelu lisäsi ihon paksuutta lisäämällä tai vähentämällä erilaisia ​​​​ihonpaksuuteen vaikuttavia tekijöitä sen sijaan, että se ohensi sitä.”

Kuinka liikunta vaikuttaa ihon ulkonäköön

Kun harjoittelemme, kehomme tuottaa lisääntyneitä tai vähentyneitä määriä erilaisia ​​sytokiinejä (proteiineja, jotka tukevat solujen välistä viestintää), hormoneja, metaboliitteja ja muita ihon ulkonäköön vaikuttavia tekijöitä, McClung selittää. Kun tutkimukseen osallistuneiden verinäytteitä analysoitiin harjoitusohjelmien alussa ja lopussa, sekä aerobinen että vastusharjoittelu johtivat tekijöitä, jotka vähentävät tulehdusta ja lisäävät kollageenin ja muiden ihoproteiinien tuotantoon vaikuttavien geenien ilmentymistä.

Kuitenkin erityiset tekijät, jotka tuottivat kunkin koulutustyypin, olivat erilaisia. Erityisesti vain vastustusharjoittelu tuotti tekijöitä, jotka lisäsivät ihoproteiinien, mukaan lukien biglykaanin, tuotantoa. Tutkijat epäilivät, että biglykaanin lisääntyminen vastustusharjoittelun aikana saattaa selittää, miksi vain tämäntyyppinen harjoittelu johti ihon paksuuden lisääntymiseen.

“Biglykaani on tärkeä osa ihoproteiinia, jonka tiedetään vähenevän iän ja auringolle altistumisen myötä”, sanoo Dr. Satoshi ja huomauttaa, että eläinkokeissa hiirillä, jotka eivät tuottaneet proteiinia, oli ohuempi dermis.

Harjoittelun edut osana ihon kauneusrutiinia

Ajattelet luultavasti: Okei, kaikki on hienoa, mutta kuinka paljon painoa minun täytyy nostaa, jotta ihoni näyttäisi paremmalta? Tutkimuksen osallistujat harjoittelivat kolme 10 toiston sarjaa kahdesti viikossa asteittain raskaammilla kuormilla kuudella painonpinoamiskoneella – jalkojen kihartaminen, jalkojen ojennus, käsivarsien kihartaminen, rivit, olkapäiden puristus ja rintapunistus – Dr. Satoshi sanoo, että tuloksia voi olla mahdollista nähdä jopa ilman niin paljon harjoittelua.

“Uskomme, että vähemmän vastusharjoittelulla on myös vaikutusta ihoon, koska lihasten liikakasvu ei ollut tärkein tekijä ihon paranemisessa”, hän sanoo. “Tulehduksia ehkäisevän vaikutuksen aikaansaamiseksi suosittelemme kuitenkin voimaharjoittelua, joka sitoo kehon suurempia lihaksia, mieluiten sekä ylä- että alavartalon lihaksia.”

Vaikka tutkimukseen osallistujat käyttivät painokoneita, vastusharjoittelu voidaan tehdä nauhoilla, kahvakuulilla tai jopa omalla painollasi. Ja varmista, että käytät myös aerobista harjoittelua, joka hyödyttää sydän- ja verisuonijärjestelmääsi ja ihon terveyttä, neuvoo Dr. McClurg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *