Naisten hedelmällisyystestit: mitä odottaa sinulta ja kumppaniltasi

By | September 18, 2023

GTaistelu hedelmättömyyden kanssa voi usein tuntua kuin ravistaisi Magic 8 Ball -palloa uudestaan ​​​​ja uudestaan ​​- vaikka kuinka yrität tai kuinka monta kertaa kysyt, saat vain hyvin epämääräisiä, hyödyttömiä ennusteita siitä, mitä tapahtuu. On niin monia muuttujia, jotka voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, iästä terveyteen ja yksinkertaiseen ajoitukseen, että sen määrittäminen, milloin tai miten henkilö tulee raskaaksi, on hieman monimutkaisempaa kuin lukion terveystunnilla esiteltiin. (Tiedätkö, siittiö + muna = vauva.) Jopa henkilö, joka teoriassa tekee kaikki “oikeat” asiat, voi olla täysin tietämätön siitä, mitä hänen kehossaan tapahtuu (tai ei tapahdu).

Siksi asiantuntijat suosittelevat yleensä, että ihmiset, joilla on vaikeuksia tulla raskaaksi, tekevät hedelmällisyystestin muuttaakseen jotkin hämmentävät kysymysmerkit sulavammiksi konkreettisiksi. “On aina hyvä tavata gynekologisi ja keskustella hänen kanssaan, jos yrität tulla raskaaksi – he voivat auttaa sinua”, sanoo Chantel Ianthe Cross, MD, apulaisjohtaja lisääntymisendokrinologiasta ja lapsettomuusapurahoista John’s Hopkins Medicinessä.

Jennifer Kulp-Makarov, gynekologian, lisääntymisendokrinologian ja hedelmättömyyden asiantuntija New Yorkin New Hope Fertility Centeristä, ehdottaa, että 35-vuotiaiden tai sitä nuorempien tulisi antaa itsensä vähintään vuosi ennen lääkäriin käyntiä. 35–40-vuotiaiden tulisi harkita noin kuuden kuukauden odottamista ennen hedelmällisyysasiantuntijan käyntiä, kun taas 40-vuotiaat ja sitä vanhemmat haluavat todennäköisesti nähdä sellaisen ennen prosessin aloittamista. “Tule aikaisin, jos sinulla on ongelmia, kuten kivuliaita kuukautisia tai epäsäännöllisiä kuukautiskiertoja”, hän lisää.

Henkilön ensimmäinen hedelmällisyysneuvonta sisältää hedelmällisyystestin – mutta voit olla varma, että kyseessä ei ole skantroneja. Jos menet lääkäriin etkä käytä kotipakkausta, naisten hedelmällisyystesti maksaa sinulle tyypillisesti 50–1 000 dollaria riippuen siitä, mitkä laboratoriot tilataan ja millainen vakuutus sinulla on. Mutta jätämme lääkäreiden ratkaistavan, mitä odottaa ja mitä voit oppia.

Sinä ja kumppanisi käyt läpi sairaushistoriasi

Lääkärisi kysyy luultavasti monia kysymyksiä kierrostasi heti alusta alkaen, kuten: B. kuinka kauan se kestää ja kuinka paljon aikaa kuluu kuukautisten välillä, jotta saat käsityksen siitä, kuinka säännöllinen olet. Tässä tapauksessa ajanjakson seuranta voi olla erittäin hyödyllistä. Voit käyttää jotakin näistä yhdeksästä vaihtoehdosta tai laitetta, kuten Fitbitiä tai Apple Watchia, ja lähettää tiedot keskustellaksesi lääkärisi kanssa. On myös tärkeää tietää henkilökohtainen ja perheesi sairaushistoria, Dr. Joten Cross, ole valmis puhumaan tästä. Lääkärisi kysyy todennäköisesti sinulta aiemmista raskauksista, lääkkeistä tai sairauksista, joita sinulla on ollut, ja onko perheessäsi synnynnäisiä epämuodostumia – jotka kaikki voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Jos sinulla on miespuolinen kumppani, molemmat asiantuntijat suosittelevat, että hän tulee luoksesi tapaamiseen, koska hänkin tarvitsee tarkastuksen. “Noin 40 prosentissa tapauksista hedelmättömyys voi olla miesten puolella”, sanoo tohtori. Kulp Makarov. Isän elämäntavat voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen – esimerkiksi tupakointi ja marihuanan käyttö voivat vaikuttaa siittiöön, joten lääkäri todennäköisesti kysyy isältäsi hänen päivittäisistä tavoistaan. Lääkärit antavat hänelle myös siemennesteanalyysin siittiöiden määrän, niiden liikkeen ja muodon tutkimiseksi varmistaakseen, että hänen uimarit ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa munasolujesi hedelmöittämiseksi.

Toinen vaihtoehto hedelmällisyystestaukseen: Kindbodyn mobiili testibussi:Lääkärisi määrää verikokeen

Yksinkertainen verikoe voi kertoa lääkärillesi paljon kehostasi, mukaan lukien siitä, onko sinulla normaali kilpirauhasen toiminta ja oletko immuuni tietyille sairauksille, kuten vihurirokolle tai vesirokolle, Dr. Ylittää. Et saa rokotetta näitä sairauksia vastaan, jos olet raskaana. Siksi sinun tulee varmistaa, että olet ajan tasalla, jotta vältyt sairastumiselta ja komplikaatioilta raskauden aikana.

Ottamalla verta lääkärit voivat myös tarkistaa joitain hormoneja, mukaan lukien anti-Müllerian hormoni (AMH), proteiinihormoni, jota munasarjasolut tuottavat. “Meillämme olevat munat tuottavat AMH-hormonia. Mitä enemmän sinulla on munia, sitä korkeammat ovat hormonitasosi, sanoo tohtori. Ylittää. (Alhaisemmat AMH-tasot tarkoittavat, että sinulla on vähemmän munia työstettävänä, mikä voi olla merkki lähestyvästä vaihdevuodesta.) Verikokeet määrittävät myös follikkelia stimuloivan hormonin (FSH), toisen munasarjojen toiminnalle tärkeän hormonin, tasot.

Vaikka AMH ei välttämättä ennusta, voitko tulla raskaaksi yksin, Dr. Kerro, että tulokset voivat auttaa lääkäriäsi määrittämään, kuinka hyvin reagoisit hedelmällisyyshoitoihin. Jos tulokset osoittavat alhaista munavarastoa, Dr. Kulp-Makarov lisää, että lääkärit voivat valita aggressiivisemman hedelmöityshoidon, mutta he voivat selittää sinulle vaihtoehtosi.

Verikokeet voivat myös etsiä hormonaalista epätasapainoa yleensä, sanoo Dr. Kulp Makarov. Testi voi esimerkiksi osoittaa, että henkilöllä on kohonnut testosteronitaso, mikä voi olla merkki polykystisen munasarjan oireyhtymästä (PCOS), joka voi vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Sinulla on todennäköisesti lantiotutkimus ja ultraääni

Kuten vuosittaisen gynekologin tapaamisen yhteydessä, lääkärisi haluaa luultavasti myös tutkia kohdun lantiontutkimuksen kautta. “Kivulias lantiontutkimus voi olla merkki fibroidista tai endometrioosista”, sanoo tohtori. Ylittää. Riippuen siitä, missä kiertosi vaiheessa olet, gynekologi voi myös tarkistaa kohdunkaulan liman määrittääkseen, pitäisikö sinun ovuloida.

Sitten sinulla on luultavasti ultraäänitutkimus, jotta lääkäri voi oppia lisää sisäisistä lisääntymiselimistäsi. Kuvaus näyttää kohdun muodon (parempi kuin tavallisella lantiontutkimuksella), jolloin lääkäri voi nähdä, onko olemassa poikkeavuuksia, jotka voivat vaikeuttaa hedelmöittymistä, sanoo tohtori. Ristit, kuten kystat, vinot, arpikudos tai muut massat. Ultraääni voi myös antaa lääkäreille konkreettisemman käsityksen munien saatavuudesta AMH-tasosi ulkopuolella – itse asiassa hedelmällisyyslääkärin pitäisi pystyä laskemaan munien lukumäärä, sanoo Dr. Kulp Makarov.

“Useimmilla naisilla ei ole kipuja [during the ultrasound]”Mutta jotkut ihmiset ovat herkkiä kaikille emättimen manipulaatioille”, sanoo tohtori. Risti, joten varaudu mahdolliseen epämukavuuteen. Se voi myös olla vaikea koe ihmisille, jotka ovat kokeneet trauman tai pahoinpitelyn, koska se on luonteeltaan hieman invasiivisempi; Älä pelkää kertoa lääkärillesi selvästi, mistä olet tyytyväinen ja mihin et ole tyytyväinen.

Munanjohtimesi voisi tarkistaa

Munasarjasi ja kohtusi lisäksi munanjohtimillasi on tärkeä rooli raskaudessa – siellä munasarja vapautuu ja hedelmöitys tapahtuu. Munajohtimien kunnon tarkistamiseksi lääkärit suorittavat usein testin, jota kutsutaan hysterosalpingogrammiksi tai HSG:ksi. Tämä tapahtuu kiertosi ensimmäisellä puoliskolla, ja lääkäri ruiskuttaa kontrastiväriä kohtuun ja ottaa sitten röntgensäteitä varmistaakseen, että väriaine pääsee kohtuun ja ulos munanjohtimista. Tämä tutkimus voi paljastaa fibroideja, jotka tukkivat munanjohtimia ja jotka on joskus poistettava. Sellaiset sairaudet kuin endometrioosi, klamydia ja tippuri voivat kaikki aiheuttaa munanjohtimien arpeutumista. Jos näin on, lääkärit tietävät, että he saattavat haluta välttää munanjohtimien käyttöä hedelmällisyyshoidoissa, sanoo Dr. Kulp Makarov. Koko prosessi kestää vain noin viisi minuuttia ja voi aiheuttaa lieviä kouristuksia joillakin ihmisillä; Molemmat lääkärit suosittelevat ottamaan reseptivapaan kipulääkettä ennen tapaamista varmuuden vuoksi.

Jotkut käytännöt tarjoavat myös niin sanotun suolaliuoksen infuusiosonogrammin tai SIS-testin, jota yleensä palaat ensimmäisen tapaamisen jälkeen, sanoo tohtori. Ylittää. Tämä sisältää ultraäänen ja katetrin, joka menee emättimeen, kohdunkaulan kautta ja kohtuun, jossa lääkärit ruiskuttavat suolaliuosta. Tämä antaa käsityksen kohdun rakenteesta, mutta kokeneet lääkärit voivat käyttää sitä myös munanjohtimien tutkimiseen, hän sanoo.

Voit myös valita geenitestin

Vaikka jotkut naiset saavat geenitestin sillä aikaa Jos olet raskaana, muilla on mahdollisuus tehdä testi ensimmäisen hedelmällisyystutkimuksensa aikana (kutsutaan kantajaseulonnaksi). Verikokeella lääkärit seulovat noin 300 sairautta, Dr. Kulp-Makarov varmistaa, että molemmilla vanhemmilla ei ole samaa geneettistä mutaatiota. Jos molemmat ovat saman taudin kantajia, tämä voi lisätä todennäköisyyttä, että myös lapsi sairastuu siihen. Jos esimerkiksi toinen vanhemmista kantaa kystisen fibroosin geeniä (geneettisesti perinnöllinen sairaus, joka vaikuttaa keuhkoihin ja ruoansulatusjärjestelmään), toinen vanhemmista testataan, onko heillä sama geeni. Jos näin on, se tarkoittaa, että lapsella on yksi neljästä mahdollisuus saada kystinen fibroosi. Näiden tietojen avulla lääkärit voivat sitten varmistaa, että alkio testataan IVF:n aikana varmistaakseen, että lapsella ei ole geeniä (tai sairautta). NIH:n mukaan tämä voi maksaa jopa 2 000 dollaria seulonnan syvyydestä riippuen.

Oletko kiinnostunut muista hedelmällisyyden näkökohdista? Täältä voit oppia kaiken yleisistä myyteistä hedelmällisyyttä lisäävistä ruoista. Ja tässä on joitain yleisiä hedelmällisyyttä koskevia usein kysyttyjä kysymyksiä, jotka kaikkien pitäisi tietää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *