Naiskeskeinen näkemyksemme kuukautisista johtaa transsukupuolisten stigmaan

By | September 20, 2023

SSiitä lähtien, kun minusta tuli ensisijaisesti naisyleisölle suunnattujen julkaisujen terveystoimittaja, olen käyttänyt paljon aikaa lisääntymisterveyttä, kuukautisia ja hormoneja koskevien tarinoiden muokkaamiseen. Se on tavallaan työni loppu ja loppu. Ja olen tullut hyvin tietoiseksi yhdestä erityisestä asiasta työskennellessäni tarinoiden parissa näistä aiheista: taipumuksesta käyttää hyvin sukupuolista kieltä. Harkitse emättimen ja ulkosynnyttimen kutsumista “naisten palasiksi” sen sijaan, että käyttäisitte niiden oikeita nimiä tai sanoisit, että kuukautiset ovat jotain, “mikä tekee sinusta naisen”. Joillekin tämä saattaa tuntua harmittomalta (ja siitä on varmasti tullut normaalia amerikkalaisessa kulttuurissa), mutta ajanjaksojen ja naiseuden välinen yhteys on ongelmallinen ja joissain tapauksissa jopa vaarallinen.

Tämä ei johdu vain siitä, että monet ihmiset eivät saa kuukautisia PCOS:n, ehkäisyn, kohdunpoiston tai vaihdevuosien vuoksi. Tämä johtuu myös siitä, että monet transsukupuoliset naiset, joilla ei ole kohtua, eivät ehkä saa kuukautisia, kun taas transmiehillä tai sukupuoleen poikkeavilla ihmisillä, joilla on kohtu, saattaa tulla kuukautisia. Yksinkertaisesti sanottuna: Kaikilla naisilla ei ole kuukautisia, eivätkä kaikki ihmiset, joilla on kuukautisia, ole naisia.

Tämä ei ole niche-ongelma. Vaikka on vaikea saada tarkkoja tilastoja transsukupuolisesta ja sukupuoleen poikkeavasta väestöstä, asiantuntijat arvioivat, että Yhdysvalloissa on ainakin miljoona transsukupuolista aikuista. LGBTQ-nuorille vuonna 2012 tehdyn Human Rights Campaign -tutkimuksen mukaan lähes 10 prosenttia vastaajista piti itsensä “transsukupuoliseksi” tai “vastakkaiseksi sukupuoleksi”. (Eikä minun varmaan tarvitse kertoa teille, että transsukupuolisten ja sukupuoleen poikkeavien väestön näkyvyys on vain lisääntynyt kuuden vuoden aikana tämän kyselyn suorittamisen jälkeen.) Tämä on melkoinen populaatio, mutta silti tapa, jolla puhumme kaudet eivät heijasta tätä monimuotoisuutta ollenkaan – millä voi olla suuri vaikutus niiden ihmisten terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin, joiden kohtu ei sovi siististi “naisten” luokkaan.

Terveystarpeiden sukupuolen määrittämisestä aiheutuvat haitat

Näkemys, jonka mukaan vain naisilla (erityisesti cisgender-naisilla) on kuukautisia, voi vaikuttaa transsukupuolisten ja sukupuoleen poikkeavien ihmisten mahdollisuuksiin saada tarvitsemansa terveyspalvelut. “Monet potilaistani sanovat, että he tuntevat olonsa epämukavaksi puhuessaan kehostaan ​​tai seksuaalisesta lisääntymisterveydestä, kun he kävelevät lääkärin vastaanotolle”, sanoo Meera Shah, MD, Planned Parenthood Hudson Peconicin lääketieteellinen johtaja. “He saattavat pelätä leimautumista tai syrjintää.”

Uskomus, että vain naisilla on kuukautisia ja että he tarvitsevat gynekologista hoitoa, on niin laajalle levinnyt, että Dr. Shah sanoo, että aiemmin monet hänen trans- ja sukupuoleen poikkeavat potilaat ovat tunteneet, että heidän on opetettava lääkäreilleen, kuinka heidän tarpeisiinsa vastataan – heidän on jatkuvasti selitettava, että he tarvitsevat edelleen Papa-kokeen tai HPV-rokotteen, vaikka he sanoa, että he ovat esimerkiksi miehiä, tai sinun on jatkuvasti muistutettava heitä heidän pronominestaan.

“Jos joku tunnistaa itsensä mieheksi ja menee mieheksi yhteiskunnassa, hän saattaa mennä lääkärin vastaanotolle tarkastamaan sukupuolitaudin, eikä hän saa kaikkia tarvitsemiaan testejä.” -Meera Shah, MD

Jos henkilöllä ei ole tukevaa lääkäriä tai hän ei halua tai kykene tekemään tätä tunnetyötä, hänen lääkärinsä voi tehdä oletuksia hänen terveydenhuollon tarpeistaan ​​ulkonäön perusteella. “Jos joku tunnistaa itsensä mieheksi ja menee mieheksi yhteiskunnassa, hän voi mennä lääkärin vastaanotolle tarkastamaan sukupuolitaudin, eikä hän saa tai ehkä jää tekemättä kaikki tarvitsemansa testit.” En ottanut raskaustesti, koska he eivät kysyneet ruumiinosiaan tai harrastivatko he seksiä tavalla, joka voisi saada heidät raskaaksi”, Dr. Shah.

Vakuutuksen saaminen voi jopa muodostua ongelmaksi, sanoo Anna Kiesnowski, LSW, sukupuolipalvelujen johtaja Philadelphiassa Mazzoni Centerissä, joka tarjoaa kattavia terveys- ja hyvinvointipalveluita LGBTQ-keskeisessä ympäristössä. “Sairausvakuutusjärjestelmät ovat edelleen hyvin binaarisia”, hän sanoo. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi jos olet transsukupuolinen mies, mutta sinut määriteltiin syntyessään naiseksi, monissa virallisissa asiakirjoissasi voi silti olla “F” “Sex”- tai “Gender”-kentässä. (Syntymätodistus, passi, ajokortti ja kyllä, sairausvakuutustietosi.) Mutta Kiesnowski sanoo, että jos transsukupuolinen mies pystyisi muuttamaan kaikki tietueensa vastaamaan todellista sukupuoltaan, hänen sairausvakuutusyhtiönsä voisi evätä vakuutusturvan tiettyihin sairauksiin. – Kaiken kaikkiaan hoidon tarve (esim. antibiootit hiivainfektioon tai hormonaalinen ehkäisy), koska nämä palvelut ovat yleensä hyväksyttyjä vain naisille. Kiesnowskin mukaan toinen este henkilölle, joka saa tarvitsemaansa hoitoa pelkästään sukupuolensa vuoksi.

Stigma ja häpeä lisääntyvät

Fyysisen terveyden lisäksi feminisoituneella tavalla puhumme kuukautisista voi olla myös emotionaalisia vaikutuksia. “Yksi ensimmäisistä nuorten aloituspisteistä seksiin ja seksuaalisuuteen on häpeä”, sanoo Joanna McClintick, LMSW, nuorisoseksuaaliterveyskoordinaattori The Centerissä New Yorkissa, advocacy-, terveys- ja kulttuurijärjestössä, joka on omistautunut ihmisten tarpeisiin. LGBTQ-yhteisölle. Hän sanoo, että useimmille ihmisille heidän ensimmäiset kohtaamisensa seksin kanssa ovat erittäin stressaavia – kuten pornon katsominen, joka on usein täynnä moraalisia konnotaatioita, tai vanhempiensa seksin näkeminen vahingossa, mikä on noloa. McClintick väittää, että se on samanlainen tapa, jolla opimme kuukautisista ja puhumme niistä – usein salassa, usein hämmentyneenä tai häpeänä. “Ja monet ihmiset yhdistävät kuukautisten saamisen mahdollisuuteen tulla raskaaksi”, McClintick sanoo. Siksi nämä kaksi käsitettä yhdistetään usein samanlaiseen häpeän ja inhoon ihmisten mielissä. (Hei, ajan leima!)

Tämä stigma ja häpeä voivat olla vieläkin voimakkaampia, jos et tunnista itseäsi naiseksi ja kuukautiset ovat silti. “Sukupuoleen sopimattoman ja transmaskuliinisen yhteisön osalta kuukautisten saaminen ensimmäistä kertaa tai vain kuukautisten saaminen voi olla todella traumaattista tai pettymys”, McClintick sanoo. Joillekin lapsille, joiden kanssa hän työskentelee, hän sanoo, että kuukautiset voivat laukaista surua tai ahdistusta siitä, kuinka he kasvavat aikuisten kehoonsa. “Nämä murrosiän merkit ja se, kuinka biologia voi määrittää, kuinka jatkamme kasvua, voivat olla huolestuttavia”, hän sanoo. Pelkästään kuukausittaisen jakson kokemus voi olla sukupuolidysforinen, hän lisää, mikä saa ihmiset tuntemaan entistä enemmän ristiriitoja kehonsa ja identiteettinsä välillä.

“Sukupuoleen sopimattomaan ja transmaskuliiniseen yhteisöön liittyen kuukautisten saaminen ensimmäistä kertaa tai vain kuukautisten saaminen voi olla todella traumaattista tai pettymys.” – Joanna McClintick, LMSW

Toisaalta kuukautisten puuttuminen voi olla yhtä huolestuttavaa transsukupuolisille naisille ja muille, jotka tunnistavat itsensä naiseksi, mutta joilla ei ehkä ole kohtua. Kiesnowski sanoo, että hän on työskennellyt monien transsukupuolisten naisten kanssa, jotka “surrevat”, koska heillä ei ole kuukautisia tai he voivat synnyttää omia lapsia – ei välttämättä siksi, että he haluavat lapsia, vaan myös siksi, että he toivovat raskauden vahvistavan heidän naisellisuuttaan. “Ja [women are] niin paljon enemmän kuin se”, Kiesnowski sanoo.

Parempi tie eteenpäin

Joten mitä voimme tehdä muuttaaksemme tämän? Jäähdytetään ensin supersukupuolista kieltä. “Ihmettelen, olisivatko keskustelut tai kieli kattavampia ja trans-vahvistavampia, jos kuukautiset eivät liittyisi niin vahvasti naisena olemiseen, se ei ehkä olisi niin häiritsevää”, McClintick sanoo. Sekä hän että Kiesnowski käyttävät asiakkaidensa kanssa työskennellessään ja yleensä termejä, kuten “ihmiset, joilla on kuukautiset”, “ihmiset, joilla on kuukautiset” tai “ihmiset, joilla on kohtu”.

Samoin, sanoo Dr. Shah sanoo saaneensa paljon palautetta potilailta, jotka kokevat, että jopa sana “kausi” on täynnä niin vahvoja naisellisia assosiaatioita ja että he eivät halua käyttää sitä kuvaamaan omia kokemuksiaan, joten hän yrittää pitää kielensä sellaisena. mahdollisimman sukupuolineutraali. “Olen aina oletusarvoisesti sanonut” kuukausittainen sukuelinten verenvuoto”, hän sanoo. “Jos [my patients] sanotaanko piste, niin käytän sitä kieltä, mutta aloitan sillä [monthly genital bleeding].”

Kaikkien kielimieltymykset ovat myös erilaisia, asiantuntijat lisäävät, minkä vuoksi on tärkeää tavata joku siellä, missä he ovat. “Kun yksi henkilö saattaa puhua sukuelimistään yleisellä tasolla, toinen transnainen saattaa haluta puhua peniksestään tai kiveksistään”, Kiesnowski sanoo.

Kielen lisäksi McClintick väittää, että yrityksillä, jotka valmistavat tuotteita tietyille ajanjaksoille, on vielä pitkä matka ollakseen todella osallistavia. Hän mainitsee aikakauden alusvaateyrityksen Thinxin, joka nousi otsikoihin vuonna 2016 esittäessään transmiehen mainoksessa New Yorkin metrossa. Hän sanoo, että tämä oli aluksi erittäin jännittävää monille nuorille, joiden kanssa hän työskenteli The Centerissä, kunnes he vierailivat Thinxin verkkosivustolla osoitteessa shethinx.com. “He olivat pettyneitä siihen, että tätä sukupuolipronominia käytettiin kuvaamaan alusvaatteita, ja sitten se ei todellakaan tuntunut transmaskuliiniselta tai transmaskuliiniselta.” McClintick lisää, että kuukautistuotteet on jatkuvasti pakattu vaaleanpunaiseen ja violettiin ja ne ovat apteekin “osiossa. “Feminine Hygiene” myydään – kaikki tämä voi saada jonkun, joka ei tunnista itseään naiseksi, tuntemaan erilaisuutta näiden tuotteiden ostamisesta.

Mitä tulee terveydenhuollon saatavuuteen, Dr. Shah rohkaisee palveluntarjoajia keskittymään käyttäytymiseen sukupuolioletusten sijaan. “On todella tärkeää kunnioittaa henkilön identiteettiä… mutta sinun on myös keskityttävä käyttäytymiseen, jota he osoittavat muita ihmisiä kohtaan, kuten kysymään, mitä ruumiinosia käytetään seksiin”, hän sanoo – ja olla avoin ja huomaamaton – puolueellinen. nämä käytökset. Tämä dialogi auttaa lääkäreitä antamaan tarkimman hoidon (kuulemastasi riippuen he osaavat pyyhkäistä henkilön suun ja peräaukon sukupuolitautien, ei vain emättimen, varalta), ja se voi lopulta johtaa parempaan hoitoon, joka johtaa potilaiden tuloksiin.

Meillä kaikilla on vielä paljon tehtävää sukupuoliassosiaatioiden poistamiseksi ajanjaksoista – ja kestää varmasti jonkin aikaa, ennen kuin ihmiset ymmärtävät sen. Mutta se on tärkeä osa jatkuvaa taistelua yleistä stigmaa vastaan, Kiesnowski sanoo. “Emme vain halua purkaa ja tuhota tätä häpeän kulttuuria, vaan haluamme myös antaa ihmisille mahdollisuuden puhua todella avoimesti”, hän sanoo. Ja tämä tarkoittaa, että kaikkien ihmisten, riippumatta heidän henkilöllisyydestään tai nykyisestä kuukautiskierrosta, on oltava mukana keskustelussa.

Haluatko vähentää enemmän hölynpölyä kuukautistenne aikana? Tässä on kausineutraaliuden tapaus. Inhoan myös rikkoa sitä sinulle, mutta jaksojen synkronointi on täydellinen myytti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *