Miten kulttuuriruokien syöminen voi hyödyttää latinalaisamerikkalaisten yleistä terveyttä

By | October 9, 2023

WKun ajattelet “terveellistä syömistä”, saatat ajatella sateenkaarenvärisiä aterioita tai Välimeren ruokavaliota. Tietenkin värikkäät kokonaiset ruoat ovat täynnä fytoravinteita, ja Välimeren ruokavaliolla on useita terveyshyötyjä, mutta ne eivät ole ainoita terveyttäsi tukevia ruokailutottumuksia.

Itse asiassa amerikkalaisten ruokavalioohjeiden toisessa ohjeessa sanotaan: “Tee yksilöllistä ja nauti ravintopitoisista ruoka- ja juomavalinnoista vastaamaan henkilökohtaisia ​​mieltymyksiä, kulttuuriperinteitä ja budjettinäkökohtia.”

Latinalaisen Amerikan kulttuuriomaisuus jää usein huomiotta terveellisten ruokailutottumusten suosituissa esityksissä; Kulttuuriruoissamme on kuitenkin runsaasti ravintoaineita. Valitettavasti monet ihmiset – sekä latinalaisamerikkalaiset että ei-latinalaiset – pitävät latinalaisamerikkalaista ruokaa epäterveellisenä. Sillä välin kulttuurisen ruokavalion rajoittaminen voi olla haitallista sosiaaliselle hyvinvoinnille – tämä näkökohta jää usein huomiotta.

Latinalaisen Amerikan ruoat ovat täynnä ravinteita

Monille stereotyyppiset kuvaukset terveellisestä syömisestä eivät vastaa heidän mieltymyksiään, kulttuuriaan tai budjettiaan. Siitä huolimatta ravitsemussuosituksissa itsessään tunnustetaan, että kulttuuriruoka on keskeinen osa terveellistä ruokavaliota.

Perinteiset latinalaisamerikkalaiset ruoat vaihtelevat maittain, mutta jokaisen maan keittiössä on hiilihydraattien, rasvan, proteiinin, kuidun ja hivenravinteiden lähteitä – ravitsevan ruokavalion perusteita. Yleensä tortillat, valkoinen riisi, jauhobanaanit, pavut, avokado, salsa, sipulit, valkosipuli, paprikat, maissi, liha ja kala ovat vain muutamia Latinalaisen Amerikan keittiön monista ravitsevista perustuotteista.

Vaikka joillakin latinalaisamerikkalaisilla ruoilla on huono maine – erityisesti hiilihydraatti- tai rasvapitoisuutensa vuoksi – ne kaikki sopivat terveelliseen ruokailutottumukseen. Ravinnon ei tarvitse olla kaikki tai ei mitään.

Esimerkiksi huolimatta joistakin ristiriitaisista mielipiteistä papujen terveyshyödyistä niiden hiilihydraattipitoisuuden vuoksi, erityisesti diabeetikoille, se on erittäin ravitsevaa ruokaa, jota monet latinalaisamerikkalaiset syövät säännöllisesti. Ne ovat hyvä kasviproteiinin, prebioottien, kuidun ja raudan lähde.

Itse asiassa amerikkalaisten ruokavalio-ohjeet suosittelevat syömään noin 1,5–3 kupillista herneitä, papuja ja linssejä viikossa. Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että puoli kupillista pintopapuja päivässä kahdeksan viikon ajan alensi merkittävästi kokonaiskolesterolia ja LDL-kolesterolia – “pahaa” kolesterolityyppiä – lumelääkkeeseen verrattuna. Siksi tutkijat päättelivät, että pinto-papujen syöminen voi vähentää sepelvaltimotaudin riskiä. Latinalaiset amerikkalaiset kuluttavat erityisen suuria määriä papuja, minkä uskotaan vähentävän heidän riskiään kuolla sydänsairauksiin ja keuhkosyöpään verrattuna muihin rodullisiin ja etnisiin ryhmiin.

Lisäksi Hominy-maissitortillat ovat hyvä kuidun, magnesiumin, sinkin ja kestävän tärkkelyksen lähde; Valkoinen riisi ja pavut muodostavat yhdessä täydellisen kasviperäisen proteiinin lähteen. ja juurekset, jotka ovat yleisiä monissa latinalaisamerikkalaisissa keittiöissä, kuten yuca ja batata, ovat hyvä hiilihydraattien, mutta myös kuidun ja kaliumin lähde.

Usein vihannes jätetään huomiotta latinalaisamerikkalaisissa ruoissa, koska se ei vie omaa lokeroaan lautasella (kuten USDA:n MyPlate ehdottaa). Siitä huolimatta käytämme ruoissamme säännöllisesti paprikaa, sipulia, valkosipulia ja tomaatteja. Latinalaisen Amerikan maissa on myös joitain herkullisimmista ja tuoreimmista hedelmistä – ajattele mangoja, ananasta ja papaijaa. Nautimme monista tuoreista hedelmämehuista ja smoothieista, jotka on valmistettu näistä mikroravinteita sisältävistä aineksista.

Syömme myös monia ravinnetiheitä kasviruokia, joista toisten kulttuurien ihmiset eivät ehkä ole koskaan kuulleet. Esimerkiksi tamarindi on ruskea hedelmä, jossa on runsaasti kuitua, rautaa ja kaliumia, ja yautia on juurikasvi, jossa on runsaasti kaliumia, kuitua ja monimutkaisia ​​hiilihydraatteja. Se, että ne eivät ole Instagramin #HealthyRecipes-sivun keskipisteessä, ei tarkoita, etteivätkö ne olisi ravitsevia. se tarkoittaa vain sitä, että valtavirran kulttuurilla on vielä opittavaa.

Kulttuuriruokien syöminen tukee myös sosiaalista terveyttä

Niin monet ihmiset syrjäytyneistä kulttuureista tuntevat, että heidän täytyy luopua kulttuuriruoistaan ​​ollakseen terveitä. Se voi johtua lääkäreiden suosituksista tai yksinkertaisesti siitä, että heidän kulttuuriruokansa ei ole edustettuna median kuvauksissa terveellisistä aterioista. He saattavat pelätä näitä heille niin paljon merkitseviä ruokia.

Kulttuuriruokamme auttavat meitä saamaan yhteyden juuriihimme, perheeseemme ja itseemme. Joskus tunnesyöminen saa huonon rapin, mutta siinä ei ole luonnostaan ​​mitään vikaa. Kulttuuriruokien syöminen on hyvä esimerkki. Meillä on usein emotionaalinen yhteys heihin, mikä piristää meitä. Se emotionaalinen osa ei tee siitä epäterveellistä! Se voi jopa tukea henkistä hyvinvointiamme.

Lisäksi kulttuurisen ruokavalion rajoittaminen voi saada sinut eristäytymään perheestäsi ja ystävistäsi. Latinalaisen Amerikan kulttuureissa olemme usein sitoutuneet ruokaan. Ruoka on keskeistä perhejuhlissamme ja meidän Abuelas, tai isoäidit, osoittavat rakkautensa ruoan kautta. Siksi näiden ruokien rajoittaminen voi vaikuttaa negatiivisesti sosiaalisiin kontakteihin. Toisaalta kulttuuriruokien juhliminen voi auttaa sinua luomaan yhteyden läheisiisi jakamalla aterioita ja jopa tekemällä yhdessä ruokaa.

Rauhan tekeminen kulttuuriruokien kanssa voi viedä aikaa, varsinkin jos olet syvästi uskonut niiden olevan “pahoja”. Mutta matka on sen arvoinen. Tämän matkan aloittamiseksi voi olla hyödyllistä perehtyä kulttuuriruokien ravintoarvoon ja käsitellä niitä sosiaalisella, emotionaalisella ja fyysisellä tasolla. Voi myös olla hyödyllistä hakea tukea ravitsemusasiantuntijoilta, joiden kanssa samaistut ja jotka ovat sitoutuneet kouluttamaan yhteisöään kulttuuriruokien arvosta. Monet ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa ja tarjoavat 1:1 ravitsemusneuvoja tai ryhmäohjelmia.

Lopulliset ajatukset

On monia syitä juhlia kulttuuriruokiasi; Ajatuksemme “terveellisesta ruokavaliosta” voivat kuitenkin olla melko rajalliset. Sen sijaan, että luopuisit kulttuuriruoistasi terveyden nimissä, kouluta itseäsi niiden ravintoarvosta ja arvosta myös niiden etuja sosiaaliselle ja emotionaaliselle hyvinvoinnille.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Winham, Donna M et ai. “Pinto-papujen syöminen vähentää sydänsairauksien riskin biomarkkereita.” American College of Nutritionin lehti Vol. 26.3 (2007): 243-9. doi:10.1080/07315724.2007.10719607

  2. Young, Robert P ja Raewyn J Hopkins. “Katsaus latinalaisamerikkalaiseen paradoksiin: aika kertoa totuus?” European Respiratory Review: European Respiratory Societyn virallinen lehti Vol. 23.134 (2014): 439-49. doi:10.1183/09059180.00000814


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *