Miten käsitellä migreenikrapulaa

By | September 11, 2023

minäJos sinulla on joskus ollut migreeni, se on luultavasti niiden asioiden listasi kärjessä, joita et koskaan halua kokea uudelleen. Mutta migreenin – sen sykkivän kivun, valoherkkyyden, pahoinvoinnin ja muiden – ja sitä seuraavan migreenikrapulan kanssa käsitteleminen tarkoittaa, että yrität tehdä parhaasi tuntea olosi mahdollisimman mukavaksi alusta loppuun.

Ensin lyhyt johdatus migreenikrapula-aiheeseen

Migreenin krapula tunnetaan lääketieteellisessä yhteisössä migreenin jälkitilana. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) mukaan migreenissä on neljä eri vaihetta, joista jokaisella on omat oireensa:

  • Prodrome: Tämä on migreenin alkuvaihe, ja se voi ilmaantua jopa 24 tuntia ennen päänsäryn ilmaantumista. Se voi aiheuttaa oireita, kuten ruoanhimoa, mielialan vaihteluita, hallitsematonta haukottelua, nesteen kertymistä ja pissaamista tavallista useammin.
  • aura: Tämän vaiheen aikana saatat nähdä vilkkuvia tai kirkkaita valoja tai jotain, joka näyttää lämpöaaltoilta. Sinulla voi myös olla lihasheikkoutta tai tunne, että sinua kosketetaan tai tartuttiin.
  • Päänsärky: Tunnetaan myös nimellä “hyökkäys”. Tämä on migreenin osa, joka saa eniten huomiota. Yleensä se alkaa vähitellen ja kasvaa. Huomionarvoista: Kaikilla migreenistä kärsivillä ei ole päänsärkyä.
  • Postdrome: Tämä on migreenikrapulaa koskeva osa. Tämän vaiheen aikana saatat tuntea olosi hämmentyneeksi tai uupuneeksi jopa päivän ajan.

Miltä migreenikrapula tuntuu?

Jokainen kokee migreenikrapulan eri tavalla, Dr. Medhat Mikhael, kivunhallinnan asiantuntija ja ei-kirurgisen ohjelman lääketieteellinen johtaja MemorialCare Orange Coast Medical Centerissä Fountain Valleyssa, Kaliforniassa. “Ihmiset saattavat tuntea olonsa hieman väsyneiksi tai haluavat nukkua”, hän sanoo. ”Joistakin ihmisistä tuntuu päinvastoin – he ovat enemmän innoissaan, koska he ovat iloisia siitä, että migreeni on poissa. Mutta useimmat kokevat väsymystä.”


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Kiran Rajneesh, MD, neurologi Ohio State Wexner Medical Centerissä
  • Medhat Mikhael, MD, Medhat Mikhael, MD, on kivunhallinnan asiantuntija ja ei-kirurgisen ohjelman lääketieteellinen johtaja MemorialCare Orange Coast Medical Centerin selkärangan terveyskeskuksessa.
  • Pengfei Zhang, MD, Pengfei Zhang, MD, on neurologian apulaisprofessori Rutgers Robert Wood Johnson Medical Schoolissa.

Kuinka pitää huolta itsestäsi migreenikrapulan aikana

Tämä on vähän hankalaa. “Useimmat lääkkeet, joita käytämme migreeniin, eivät ole erityisen tehokkaita päänsärkyjen jälkeisiin tai ei-päänsärky-oireisiin”, sanoo Pengfei Zhang, MD, Rutgers Robert Wood Johnson Medical Schoolin neurologian apulaisprofessori. Migreenikivun hoito “on päätepisteemme kliinisissä olosuhteissa”, Zhang sanoo. Tämä tarkoittaa, että kun päänsärky häviää, lääkärit pitävät hoitoa onnistuneena.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että et voi tehdä mitään migreenin viimeisille vaiheille. Kiran F. Rajneesh, MD, Ohion osavaltion yliopiston Wexner Medical Centerin neurologisen kivun osaston johtaja, sanoo, että on useita tapoja tehdä itsestäsi mahdollisimman mukava tänä aikana.

Juo tarpeeksi

“Juo paljon vettä ja elektrolyyttejä”, sanoo tohtori. Rajneesh. Lisäksi Dr. Mikhael lisäsi, että tämä voi auttaa aivoja palauttamaan toiminnan nopeammin.

Liiku varovasti

“Jooga, biofeedback ja kevyt liikunta voivat auttaa vapauttamalla endogeenisiä endorfiineja”, sanoo tohtori. Rajneesh.

venyttää

Dr. Mikhael kokee usein jännitteitä, kun hänellä on migreenikrapula. “Kevyt venyttely ja nesteytys ovat tärkeitä kehon kivun lievittämisessä”, hän sanoo.

Syö pieniä aterioita

Tämä voi auttaa elvyttämään ja vähentämään pahoinvoinnin riskiä, ​​Dr. Michael.

Vältä kirkkaita valoja

Tämä yhdessä kovien äänien välttämisen kanssa voi auttaa sinua rentoutumaan, kun tunnet itsesi jo ylistimuloituneeksi, Dr. Rajneesh.

Ota päiväunet, jos voit

DR. Mikhael myöntää, että päiväunet eivät välttämättä ole mahdollisia, jos joudut menemään töihin tai sinulla on kiireinen aikataulu. “Jos voit levätä, 20 tai 30 minuutin päiväunet vaikuttavat suuresti hyvinvointiisi”, hän sanoo.

Viime kädessä, kun kyse on migreenikrapulasta – ja migreenistä ylipäätään – on parasta tehdä sitä, mikä tuntuu hyvältä. “Joillakin ihmisillä ei ole postdromia”, sanoo tohtori. Zhang. “Muille se kestää päivän. Jokainen on erilainen.” Jos kuulut jälkimmäiseen luokkaan, tohtori Rajneesh sanoo: “On tärkeää vauhdittaa itseäsi ja suunnitella toimintasi sen mukaisesti.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *