Milloin olla huolissaan sydämentykytys – tai ei No + hyvä

By | September 13, 2023

HMaan oireet voivat olla hieman hermoja raastavia, amiriitti? Olitpa sitten rauhoittumassa kovan tennisottelun jälkeen tai hyppäämässä sänkyyn yöllä, lyönnin tunne rinnassasi (tai muussa kehosi osassa!) voi helposti johtaa ahdistuneisiin Google-hakuihin.

Suurimman osan ajasta sydämentykytys – nopeat, lepattavat tai jyskyttävät sydämenlyönnit – ovat yksinkertaisesti osa elämää ihmiskehossa. Mutta mistä tiedät, onko jokin vialla vai tarvitseeko sinun vain hengittää syvään? Alla kardiologit selittävät, milloin on “normaalia” tuntea tai kuulla sydämenlyöntiä, mitä se tarkoittaa ja mitä merkkejä siitä, että sinun pitäisi tarkistaa se lääkärin toimesta.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Anjali Dutta, MD, sydän- ja verisuoniasiantuntija Atlantic Medical Groupissa, joka keskittyy diagnostisen kardiologian ja sydänsairauksien hoidon kaikkiin näkökohtiin
  • Sam Setareh, MD, Beverly Hills Cardiovascular Instituten kardiologi, joka on erikoistunut urheilukardiologiaan, ennaltaehkäisevään kardiologiaan ja sydämen kuvantamiseen

Onko normaalia tuntea sydämesi syke?

Harjoittelun aikana?

Kuten käy ilmi, sydämenlyöntien kuuleminen kuntosalilla käydessäsi ei ole vain yleistä, vaan se on myös odotettavissa (heh!) – varsinkin jos huomaat sen harjoituksen huipulla, Dr. Anjali Dutta, kardiologi Morristown Medical Centerissä New Jerseyssä. Hän selittää, että sykkeesi yleensä kiihtyy, kun harjoittelet kovasti: lihaksesi tarvitsevat enemmän happea, mikä tarkoittaa, että sydämesi lyö nopeammin pumppaakseen vertasi suonten läpi kuljettamaan sitä. Lopputulos? Huomaat todennäköisemmin jyskytystä rinnassasi.

Jos kuitenkin ilmenee muita oireita – rintakipua, hengenahdistusta, huimausta, huimausta tai tajunnan menetystä – tai jos tunnet/kuulet edelleen sykettäsi harjoituksen jälkeen, Dr. Kannattaa jutella lääkärin kanssa.

Makaamassa vai lepäämässä?

Jos olet joskus ryöminyt sänkyyn ja tuntenut sydämesi hakkaavan, tiedät, että se ei välttämättä aiheuta huolta. “On normaalia tuntea/kuulla syke levossa, joka kestää muutamasta sekunnista minuutteihin”, sanoo tohtori. Dutta. “Tässä tapauksessa ei ole suuria terveysongelmia.”

Useat syyt voivat olla vastuullisia, hän jatkaa, mukaan lukien stressi, ahdistus, nestehukka, lisääntynyt kofeiinin saanti, epänormaalit kilpirauhasen tasot ja anemia.

Sam Setareh, MD, Beverly Hills Cardiovascular -yhtiön kardiologian johtaja, huomauttaa myös nukkuma-asennostasi. “Kierrettynä tai kyljellään nukkuminen voi lisätä sisäistä painetta ja aiheuttaa sydämentykytystä”, hän selittää. (Vaikka tämä olisi mukavin asento!)

Mutta milloin kannattaa mennä lääkäriin? DR. Dutta sanoo, että jos huomaat tämän tapahtuvan useita kertoja päivässä, useana päivänä peräkkäin tai yli muutaman minuutin, mene potilasportaaliisi varaamaan aika.

Muissa kehon osissa?

Sydämen sykkeen havaitseminen tai tunteminen on tarpeeksi järkyttävää. Mutta entä jos tunnet sen odottamattomissa paikoissa, kuten vatsassasi tai korvassasi? “Oireita voi esiintyä molemmissa paikoissa”, sanoo Dr. Dutta ja toteaa, ettei hänellä ole suuria huolia.

Hän kuitenkin mainitsee, että ihmiset huomaavat todennäköisemmin rytmihäiriöitä (epäsäännöllinen syke) rinnassa tai korvassa.

Mutta hyvä uutinen on tämä enimmäkseen, Näin ei ole, ellei sydämesi lyö usein liian nopeasti, liian hitaasti tai epäsäännöllisellä rytmillä. Dr. Dutta, sydämen rytmihäiriöt voivat olla todennäköisempiä, jos oireitasi esiintyy usein. Jos näin on, lääkärisi voi puhua sinulle lisätestauksista ja hoidosta, hän sanoo.

Mikä aiheuttaa sydämentykytystä ja sydämen rytmihäiriöitä?

On monia asioita, jotka voivat saada sydämesi hakkaamaan huolestuttavasti rinnassasi (tai vatsassasi tai korvissasi). DR. Setareh mainitsee mahdollisina syinä uniapnean, ahdistuneisuuden tai stressin, masennuksen, nestehukan, elektrolyyttitasapainohäiriön, laihdutuspillereitä, pseudoefedriiniä, nikotiinia, alkoholia, kofeiinia ja paljon muuta sisältävät nenän tukkoisuutta vähentävät aineet.

Mitä tulee elektrolyytteihin, varmista, että käytät näitä mikroravinteita. “Yleisimmät elektrolyyttitasapainohäiriöt, jotka voivat johtaa sydämentykytyksiin ja sydämen rytmihäiriöihin, liittyvät magnesiumiin ja kaliumiin”, lisää tohtori. Setareh lisäsi. Magnesiumia sisältäviä välipaloja ovat trail mix, avokadopaahtoleipä ja tumma suklaa. Jotta saat tarpeeksi kaliumia, älä unohda banaania, edamamea ja bataattia.

Mitä jos kuuntelisit *aina* sydäntäsi?

Kaikki eivät saa taukoa, kun he kuulevat sydämenlyöntinsä. “Jos henkilö kuulee sydämenlyöntinsä ilman rasitusta, se voi olla merkki sykkivästä tinnituksesta”, sanoo tohtori. Setareh. “Ppulsatileva tinnitus on harvinainen tinnituksen muoto, jossa ihmiset kuulevat pulssinsa korvassaan.” Ääni voi olla kovaa tai hiljaista, hän sanoo, ja se kuuluu sydämesi sykkeen kanssa.

”Pulsatiivinen tinnitus voi johtua useista syistä; Useimmat niistä ovat melko vaarattomia, kun taas toiset ovat mahdollisesti vaarallisia”, hän jatkaa. Tässä tapauksessa paras vaihtoehto on – arvasit sen – ottaa yhteyttä lääkäriin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *