Miksi ravitsemusterapeutin tapaan syöminen ei ole aina parasta

By | September 30, 2023

NNyt enemmän kuin koskaan sinulla on pääsy rekisteröityihin ravitsemusterapeutin vinkkeihin terveelliseen ruokavalioon. Olemme aktiivisia sosiaalisessa mediassa ja kirjoitamme tällaisia ​​artikkeleita jakaaksemme ammatillisia näkemyksiämme. Ammattimme kasvaessa saatat jopa henkilökohtaisesti tuntea ystävä- tai perhepiirissäsi rekisteröidyn ravitsemusterapeutin. Mutta se ei tarkoita, että olisi aina parasta syödä ravitsemusterapeutin tavoin.

Rekisteröityjen ravitsemusterapeuttien ilmaisen tiedon saanti, katsaus heidän keittiönsä kulissien taakse ja jopa vilaus heidän henkilökohtaisiin ruokailutottumuksiinsa voivat vaikuttaa omiin ruokailutottumuksiisi. Vaikka tämä voi olla loistava tapa saada tietoa ravitsemuksesta, se voi myös johtaa ongelmallisiin syömiskäyttäytymiseen, jos se otetaan yli laidan.

Esimerkiksi “Mitä syön päivässä” -videoita jaetaan usein sosiaalisessa mediassa, ja ne näyttävät nimensä mukaisesti, mitä tekijä syö päivässä. Saatat katsoa näitä ravitsemusasiantuntijoiden luomia videoita ja yrittää jäljitellä heidän ruokailutottumuksiaan terveytesi parantamisen toivossa. Silti oman kehosi signaalien huomiotta jättäminen ei ehkä ole terveellisintä sinulle.

4 syytä, miksi ravitsemusterapeutin tapaan syöminen ei välttämättä ole ihanteellinen kaikille

1. Jokaisella meistä on ainutlaatuiset tarpeet

Se, mitä sinun tarvitsee syödä, voi olla hyvin erilaista kuin minä. Vaikka ruokavaliokulttuuri on vakuuttanut meidät siitä, että me kaikki voisimme hyötyä saman ruokavaliosuunnitelman noudattamisesta ja saman harjoitusrutiinin suorittamisesta, se ei välttämättä pidä paikkaansa. Ravitsemusterapeuteilla on runsaasti ravitsemustietoa, mutta se ei tarkoita, että ravitsemusterapeutin tavoin syöminen täyttäisi kaikkien ravitsemukselliset tarpeet.

Nälkäsignaalisi voivat olla erilaisia ​​kuin minun, ystäväsi tai kollegasi. Saatat pärjätä paremmin pienillä, usein toistuvilla aterioilla, kun taas minä pärjään paremmin kolmella suurella aterialla ja muutamalla välipalalla. Saatat pärjätä ilman välipaloja, mutta minä en. Puhumattakaan siitä, että kaikki nämä asiat voivat vaihdella päivästä toiseen. Lisäksi sinulla voi olla terveydellisiä sairauksia, jotka edellyttävät erilaisia ​​​​ruokavaliotoimenpiteitä kuin verkossa seuraamallasi ravitsemusterapeutilla.

Kun asioita jaetaan laajasti, kuten sosiaalisessa mediassa, on usein hyödyllistä ottaa se mikä palvelee ja jättää pois mikä ei. Syvän yhteyden luominen itseesi voi auttaa sinua erottamaan nämä kaksi.

Voit esimerkiksi lukea artikkelin, jossa ravitsemusterapeutti suosittelee tiettyä ateriaa sydämen terveydelle. Ehkä haluat epätoivoisesti pitää huolta sydämestäsi, koska perheessäsi esiintyy sydänsairauksia. Mutta heidän jakamansa ateria on täynnä ruokia, joista et pidä tai joista et pääse. On monia muita sydänterveellisiä ravintoaineita sisältäviä ruokia, joita voit syödä yhden aterian sijaan. Sen sijaan, että noudatat tiukasti suositeltua ateriaa, mieti aterian ravintoaineita ja muita tapoja saada niitä.

2. Konteksti on tärkeä

Meillä kaikilla on erilaiset arkitodellisuudet. Näet usein ruokavalokuvaukseen taitavien ihmisten julkaisevan kauniita aterioita sosiaalisessa mediassa. Voit viettää tuntikausia tämän sisällön valmistelussa; Useimmilla ihmisillä ei kuitenkaan ole niin paljon aikaa valmistaa hienoa ateriaa, ja vaikka tekisit saman aterian, se ei välttämättä näytä yhtä kauniilta kuin kuvissa.

Olet ehkä esimerkiksi vanhempi, joka ajaa lapsiasi jatkuvasti toiminnasta toiseen. Kykysi valmistaa monimutkaisia, aikaa vieviä aterioita voi olla vähäinen, ja se on okei. Se ei tarkoita, ettet voi syödä hyvin – se tarkoittaa vain, että tietyssä kontekstissa sinun on pidettävä mielessä, että seuraamasi ravitsemusterapeutti ei välttämättä ole. Vaikka pysyisit vanhempiin keskittyneissä ravitsemusasiantuntijoissa, itsesi vertaaminen heihin ei auta sinua. Muista, että ihmisenä, joka jakaa sisältöä tuhansien ihmisten kanssa, on mahdotonta vastata kaikkien erilaisiin todellisuuksiin, etkä tiedä, miltä asiat näyttävät kulissien takana.

Netistä lukeminen tai katsominen ei kerro mitään muuta tästä ravitsemusterapeutin päivästä. He eivät tiedä kuinka aktiivisia he ovat, mitä muuta he ovat syöneet, mitä he eivät ehkä ole näyttäneet ja saivatko he toisen vai kolmannen. Jos esimerkiksi juokset sinä päivänä maratonin eikä ravitsemusterapeutti harrasta mitään, tarpeesi ovat paljon suuremmat kuin heillä.

En todellakaan väitä, että ravitsemusasiantuntijoiden pitäisi näyttää ja jakaa kaikki tämä tieto itsestään mediassa. Minun pointtini on, että on tärkeää harkita tätä kontekstia (tai sen puutetta) ennen kuin idealisoidaan jonkun ruokailutottumukset pienen otoksen perusteella päivästä. Vaikka he näyttäisivät sinulle kaiken, mitä he syövät päivässä, sinulla ei silti ole täydellistä yleiskuvaa heidän päivästä tai viikosta sen lisäksi, mitä he söivät.

3. Sinun mieltymyksesi ja kulttuurisi voivat poiketa minun

Ruokamieltymyksesi ja kulttuurisi vaikuttavat siihen, mitä syöt. Itse asiassa Amerikkalaisten ruokavalioohjeissa todetaan: “Terveellinen ruokavalio ei ole jäykkä resepti, vaan pikemminkin mukautuva kehys henkilökohtaisiin, kulttuurisiin ja perinteisiin mieltymyksiin räätälöidyistä ydinelementeistä.”

Dietetic Registration -komission mukaan 80 prosenttia ravitsemusalan ammattilaisista on valkoisia. Joten jos sinulla on kulttuuritausta, joka ei vastaa seuraamiesi ravitsemusasiantuntijoiden kulttuuritaustaa, et ehkä ole samaa mieltä heidän yhteisistä ruoista tai valmistusmenetelmistä. Tämä ei tarkoita, että kulttuuriset ruokailutottumuksesi olisivat huonoja tai vääriä. Silti monet sisäistävät tämän ajatuksen, kun ravitsemusasiantuntijat eivät korosta heidän kulttuuriruokiaan mediassa.

Tästä syystä terveellinen ruokailukäyttäytyminen sinulle voi olla hyvin erilaista kuin seuraamiesi ravitsemusasiantuntijoiden käyttäytyminen. Tämä ei tarkoita, että sinun täytyy luopua kulttuurisista tai muista suosikkiruoistasi. Kuka tietää? Ravitsemusterapeutilla voi olla useita suosikkiruokia, jotka hän asettaa etusijalle omassa ruokavaliossaan. Se on yksinkertaisesti tilaisuus vahvistaa ja harkita omia mieltymyksiäsi.

4. Jonkun ruoan nostaminen jalustalle voi johtaa syömishäiriöihin tai pahentaa sitä

Sekä ravitsemusterapeuteille että niitä seuraaville ihmisille ajatus siitä, että ravitsemusterapeuttien ruokavaliot ovat täydellisiä ja niitä tulisi jäljitellä, voi laukaista tai pahentaa syömishäiriöitä. Ravitsemusasiantuntijoina meidän odotetaan joskus syövän “täydellistä” ruokavaliota (mitä se tarkoittaakaan). Jotkut meistä ovat ehkä jopa valinneet tämän urapolun syömishäiriöiden takia tai kehittäneet niitä koulutuksen aikana.

Dietologia on edelleen hyvin painokeskeinen ala, ja isommassa ruumiissa asuvat ihmiset voivat nopeasti ohittaa ravitsemusterapeutin asiantuntemuksen, mikä johtaa tarkoitukselliseen painonpudotukseen. Lisäksi jotkut ihmiset, joilla on taipumus syömishäiriöihin, saattavat noudattaa koulussa opittuja ruokavaliosuosituksia niin paljon, että he kärsivät ortoreksiasta – joka määritellään yleisesti epäterveelliseksi pakkomielle “puhtaan” tai “terveellisen” syömisen suhteen.

Muutama vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ravitsemusterapeuteilla Yhdysvalloissa esiintyi enemmän orthorexia nervosaa (ON) ja syömishäiriöitä (ED) kuin suurella yleisöllä. Lähes 50 prosenttia ravitsemusterapeuttien itse ilmoittamista oireista viittasi orthorexia nervoaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan nämä korkeat ON- ja ED-luvut ravitsemusalan ammattilaisten keskuudessa ovat olemassa myös maailmanlaajuisesti.

On epäselvää, johtuuko tämä siitä, että ON- ja ED-potilaat valitsevat todennäköisemmin dietetiikan alan, vai aiheuttaako harjoittelu itse näitä käyttäytymisongelmia. Joka tapauksessa jatkuva oletus siitä, että ravitsemusterapeuttien ruokailutottumuksia pitäisi pitää terveyden esikuvana, voi olla vastuutonta ja haitallista sekä ravitsemusterapeuteille että heitä seuraaville ihmisille.

Ei ole olemassa täydellistä tapaa syödä

Se, mikä on “terveellistä”, vaihtelee ihmisestä toiseen, ja ruokailutottumustesi vertaaminen ravitsemusterapeuttiin tai kenen tahansa muuhun voi viedä sinut pois omista tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö ravitsemusasiantuntijoilta voisi saada hyödyllisiä oivalluksia ja ateriaideoita. Erityisesti 1:1-työ ravitsemusterapeutin kanssa on loistava tapa saada henkilökohtaisia ​​suosituksia, jotka on räätälöity mieltymystesi, tarpeidesi ja kulttuurisi mukaan, mutta tarkista aina ensin itseltäsi. Luota siihen, että tiedät, mikä toimii sinulle ja että mieltymyksiäsi, tarpeitasi ja kulttuuriasi kannattaa kunnioittaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *