Miksi rakastan niin paljon outoja tuoksuja, kuten bensiiniä?

By | September 12, 2023

FEnsimmäinen työpaikkani lukiossa oli hengenpelastajana paikallisen kyläkeskuksen allasalueella. Lukuun ottamatta helppoa pääsyä uima-altaalle, ylimääräisiä käyttörahoja ja upeaa rusketusta, minun on myönnettävä, että minä Todella Nautin aamulla tuoreen kloorin oudosta tuoksusta.

Kloorin haju on outo nautinto. Kloori voi olla uskomattoman myrkyllistä ihmisille; Suurten annosten hengittäminen voi aiheuttaa keuhkopöhön. Sen kemialliset ominaisuudet ovat niin voimakkaita, että se voi värjätä vaaleat hiukset vihreäksi ja riisua ihon luonnollisista öljyistään, ja silti joka vuosi kevään tullessa kaipaan sen tuoksua.

Outojen hajujen havaitseminen näyttää olevan universaali kokemus. Lehmänlanta, tuoreet tennispallot, bensiini ja jopa koirien jalkojen pohja (fritos kukaan?) ovat vain muutamia oudoista hajuista, joista ihmiset eivät voi saada tarpeekseen. Mistä affiniteettimme outoja, joskus haitallisia hajuja kohtaan tulee? Tietääkö nenä jotain, mitä me emme?


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Mandy Naglich, Mandy Naglich on sertifioitu Advanced Cicerone, oluen kouluttaja, ruokastylisti ja kirjailija How to Taste: A Guide to Discovering Flavor and Savoring Life.
  • Phil Riportella, Phil Riportella on yksi Snifin perustajista, ylellisestä indie-tuoksubrändistä, joka käyttää ainutlaatuisia tuoksuprofiileja luodakseen nostalgisia hajuvesiä.

Miksi rakastat outoja tuoksuja niin paljon?

Ennen kuin tutkimme, miksi rakastamme outoja hajuja, on tärkeää ymmärtää hajujen ja ihmisaivojen välinen suhde. Kun hajut kulkeutuvat nenämme läpi, ne osuvat lopulta hajuhermoon, joka sijaitsee pienessä kudospalassa korkealla nenäontelossa. Tässä hermossa on reseptoreita, jotka havaitsevat tuoksimolekyylejä ja välittävät tämän tiedon aivojen hajulampulle. Tämä hehkulamppu on osa aivomme limbistä järjestelmää, aivojen osaa, joka ohjaa muistin muodostumista ja palautusta.

Muisti

Jos rakastat tiettyä outoa hajua, on suuri mahdollisuus, että se liittyy suoraan muistiisi. Mandy Naglichin, oluen makuasiantuntijan ja kirjoittajan mukaan Kuinka maistaa: opas maun löytämiseen ja elämästä nauttimiseen, sanoo, että hajulla, kuten maulla, on kyky herättää pitkäaikaisia ​​omaelämäkerrallisia muistoja tavalla, jota muut aistit eivät pysty. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvän muistin muistaminen voi saada sinut hyvälle tuulelle. Joten jos sinulla on lapsena hyviä muistoja tenniksen pelaamisesta perheen kanssa, nautit todennäköisemmin tennispallojen tuoksusta.

“Tutkijat ajattelevat näitä aivojen osia [limbic system] ovat vastuussa emotionaalisen merkityksen antamisesta tapahtumille”, Naglich sanoo. ”Tuoksujen laukaisemien omaelämäkerrallisten muistojen tulee luonnollisesti laukaista myös tunteita. Tunteet ja muisti eivät ole samanaikaisia ​​muistoja, vaan ne liittyvät luonnostaan ​​ykseyteen.”

Se on geeneissäsi

Ihmiset vaihtelevat suuresti, mitä tulee hajuistamme ja mistä ei pidä. Jokaisella meistä on noin 400 hajureseptoria, ja kahden ihmisen välillä on todennäköistä, että hajureseptorien toiminta eroaa 30 prosenttia. Hajuaistimme on ainutlaatuinen ja täysin meistä itsestämme kiinni, mikä saattaa selittää, miksi jotkut ihmiset rakastavat Home Depotin sahanpurun hajua, kun taas toiset eivät näytä huomaavan sitä ollenkaan.

yhteydessä

Vaikka pidätkin bensiinin tuoksusta viileänä talvi-iltana tai haisunhajusta ajaessasi ympäri maata, et todennäköisesti halua haistaa sitä omassa kodissasi. Tämä johtuu siitä, että hajujen konteksti määrittää, pidämmekö niistä tällä hetkellä vai emme. Koska hajuaisti liittyy suoraan muistiimme, reagoimme todennäköisemmin positiivisesti hajuun, kun haistamme sen kontekstissa, jossa olemme muodostaneet hyviä muistoja.

Yleiset oudot tuoksut ja miksi pidät niistä

bensiini

Bentseenin, raakaöljyn kemiallisen liuottimen, makea haju saattaa olla syynä kollektiiviseen pakkomielleemme bensiinin hajua kohtaan. Savukkeissa ja tulessa on myös jäämiä aromaattisesta yhdisteestä, mikä saattaa selittää sen, miksi nuotio- ja tupakanhaju on niin suosittu jopa tupakoimattomien keskuudessa.

Rakkautemme haistaa outoja hajuja, erityisesti bensiiniä, on niin laajalle levinnyt, että luksushajuvesibrändit, kuten Snif, ovat alkaneet käyttää niitä uusien tuoksujen inspiraationa. Snif tunnetaan kokeellisista “out there” -tuoksuistaan, ja hän on luonut NoNoses-salaiseen menuinsa “Dead Dino” -tuoksun, jonka tuoksuprofiili perustuu vahvaan bensiinin tuoksuun.

“Halusimme ensimmäisen tuoksumme herättävän jonkinlaista nostalgiaa, ja kun tutkimme yhteisöämme, bensiinin haju nousi jatkuvasti, ja niin Dead Dino syntyi”, sanoo Phil Riportella, Snifin toinen perustaja. “Näihin nostalgisiin tuoksuihin liittyvät muistot tekevät siitä niin mielenkiintoisen.”

kloori

Tämä on vähän törkeää. Uima-altaan kloorin voimakas haju johtuu kloramiineista, haihtuvista aineista, joita syntyy allasveteen, kun kloori sitoutuu veden epäpuhtauksiin, kuten hikeen ja kuseen (ew). Kokemuksen mukaan raakakloorijauhe ja -pelletit haisevat erittäin voimakkaasti, mutta todennäköisesti haistat veden kloramiineja, koska klooria säilytetään ilmatiiviissä säiliöissä piilossa uima-altaan huoltohuoneessa.

Kuten kaikilla outoilla hajuilla, kontekstilla on väliä, ja rakkautemme uima-altaan tuoksuihin liittyy läheisesti lapsuuden muistoihin uimisesta perheen ja ystävien kanssa.

Kumppanisi kainalot

Jos nautit poikaystäväsi kainaloiden tuoksusta, et ole yksin. Selitys tälle on itse asiassa varsin romanttinen. Ensinnäkin kumppanisi kehon haju voi antaa sinulle mukavuuden tai jännityksen tunteen; Tuoksut viipyvät, ja kun haistat hänen likaisesta t-paidastaan, tulet hänestä mieleen.

Toiseksi tutkijat epäilevät, että ainutlaatuiset suuret histokompatibiliteettikompleksimme (MHC), geenikokoelmat, jotka koodaavat proteiineja, jotka tukevat immuunijärjestelmäämme, voivat määrittää biologisen vetovoimamme mahdollisia romanttisia kumppaneita kohtaan. Yhdessä tutkimuksessa naisia ​​pyydettiin arvioimaan kuuden eri paidan kehon haju miellyttävyyttä, jotka kaikki olivat olleet eri miesten päällä kahtena peräkkäisenä päivänä. Lopulta ryhmä piti parempana sellaisten miesten käyttämien paitojen tuoksua, joiden MHC-meikki erosi heidän omasta, mikä viittaa siihen, että vastakohdat *vetävät puoleensa*.

Nenä tietää

Jos sinusta on edelleen törkeää, että jotkut meistä pitävät haisunhajun hajusta, ymmärrämme sen. Niin *inhottavia* kuin ne ovatkin, kloorin, haisunhaisun, bensiinin ja hikinen tuoksuilla on voima kuljettaa meidät ajassa taaksepäin. Hajujärjestelmämme ja aivomme upeaa yhteistyötä – monimutkaista yhdistelmää, joka on täysin ainutlaatuinen meille jokaiselle – ei pidä pilkata.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *