Miksi polvivammat ovat niin yleisiä naisilla?

By | September 12, 2023

KPolvikipuja ja polvivammoja voi sattua kenelle tahansa missä iässä tahansa, olit sitten fyysisesti aktiivinen tai et. Itse asiassa American Academy of Family Physiciansin (AAFP) mukaan noin 25 prosenttia yhdysvaltalaisista aikuisista kärsii kroonisesta polvikivusta vamman, nivelrikon tai muiden syiden seurauksena. “Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että naisilla on suurempi riski saada polvivammoja miehiin verrattuna”, sanoo Struan Coleman, MD, Hospital for Special Surgery (HSS) -sairaalan ortopedi, Motive Healthin perustaja ja entinen ryhmän lääkäri. New York Mets. “Erityisesti naisurheilijat repeytyvät todennäköisemmin ristisiteet kuin miehet – jopa viisi kertaa todennäköisemmin, erityisesti urheilulajeissa, kuten jalkapallossa ja koripallossa.”

Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Struan Coleman, MD, Struan Coleman, MD, ortopedinen kirurgi Hospital for Special Surgeryssa (HSS), yksi Motive Healthin perustajista ja entinen tiimilääkäri New York Metsissä.

Miksi naiset ovat alttiimpia ACL-vammoihin kuin miehet?

DR. Coleman sanoo, että vaikka tietystä syystä ei ole vielä vakuuttavia todisteita, on useita tekijöitä, jotka todennäköisesti vaikuttavat eroihin. “Miesten ja naisten kehossa on ainutlaatuisia eroja lihaksissa, nivelsiteissä ja luurakenteessa”, hän sanoo. “Naisilla on yleensä leveämpi lantio kuin miehillä, mikä vaikuttaa polviniveleen kohdistuviin voimiin.” STutkimukset ovat osoittaneet, että naisten polven nivelsiteet ovat löysempiä, samoin kuin muissa kehon osissa, ja muutokset sekä hormonitasoissa että kuukautisissa voivat vaikuttaa nivelsiteiden löysyyteen.”

Toinen tärkeä tekijä, joka lisää ACL-vammojen riskiä naisilla miehiin verrattuna, Dr. Coleman liittyi eroihin lihasten aktivaatiokuvioissa ja suhteellisessa voimassa polven ympärillä hyppäämisen ja laskeutumisen aikana, mikä voi johtaa suurempiin voimiin naisten eturistisiteessä.

“Tärkeä tekijä, joka johtaa ACL-vammoihin naisurheilijoilla, on polven yläpuolella olevien nelipäisten lihasten heikkous”, hän kertoo. “Naisurheilijoiden nelipäisten lihasten vahvistaminen voi auttaa suojaamaan polviniveltä vammoilta.”

Mitkä toiminnot ja riskitekijät aiheuttavat eniten polvivammoja naisilla?

On tiettyjä aktiviteetteja tai urheilulajeja, jotka voivat tehdä naiset alttiimpia ACL-vammoihin kuin toiset, pääasiassa polviniveleen kohdistuvien liikemallien ja rasitusten vuoksi. “Naiset, jotka osallistuvat urheiluun, johon liittyy leikkaus- ja vääntöliikkeitä, kuten jalkapallo, koripallo, hiihto ja lakrossi, ovat erityisen vaarassa kärsiä polvivammoista, koska nämä liikkeet rasittavat suuria voimia polven nivelsiteisiin”, selittää Dr. Coleman.

Lisäksi “Kaikki toistuva toiminta, joka aiheuttaa jatkuvaa stressiä polvessasi, saattaa sinut polvivamman ja siitä johtuvan kivun riskiin.” Tämä sisältää juoksemisen, hyppäämisen, polven syvän taivutuksen tai kyykkyn.” Tämä ei tarkoita, että sinun ei pitäisi näitä toimintoja ei pitäisi suorittaa. Itse asiassa painoa kantavat harjoitukset, kuten juoksu ja voimaharjoittelu, ovat eräitä parhaista tavoista suojata niveliäsi – haluat vain varmistaa, että harjoittelet oikeassa muodossa etkä ylikuntoile.

Mielenkiintoista, Dr. Coleman sanoi, että voi olla myös ulkoisia elämäntapatekijöitä, jotka lisäävät entisestään polvivammojen, kuten ristisiteiden repeytymien, riskiä. Hän selittää: “Väsymys ja nestehukka ovat myös suuria polvivamman riskitekijöitä, koska molemmat voivat heikentää polvea tukevia lihaksia, mikä voi johtaa polvinivelen nivelsiteiden tai ruston vammautumiseen.”

Mitä naiset voivat tehdä suojellakseen polviaan loukkaantumisilta?

DR. Coleman on suuri ennaltaehkäisyn kannattaja ensimmäisenä puolustuslinjana naisten polvivammojen hoidossa. Polvikipujen ja ACL-repeämien estämiseksi sinun on ensin varmistettava, että lihaksillasi ja nivelilläsi on riittävä voima ja joustavuus (kutsutaan myös liikealueeksi) suorittamiesi harjoitusten ja harjoitusten kannalta.

“Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että vahvat ja joustavat nelipäiset ja takareisilihakset – erityisesti naisilla – ovat paras tapa ehkäistä polvivammoja, erityisesti ristisiteiden repeämiä”, neuvoo Dr. Coleman. ”On tärkeää sisällyttää voimaharjoittelu mihin tahansa harjoitusrutiiniin. Sen lisäksi, että vahvistat jalkalihaksia, kuten nelipäisiä ja takareisilihaksia, sinun tulee keskittyä myös suurempiin ydinlihaksiin.

Kun on kyse ytimen vahvistamisesta, mikä on viime kädessä ratkaisevan tärkeää kehosi vakauttamiseksi kaiken tyyppisen fyysisen toiminnan aikana, Dr. Coleman Pilates. “Lisäksi yksinkertainen, ennakoiva kotihoito, kuten erityisesti polveen kohdistetun Motive Knee -laitteen käyttö, on loistava kivunhallintatyökalu hyvinvointirutiinisi lisäämiseen”, hän sanoo. ”Se on sovelluspohjainen ja sitä voidaan käyttää kotona vahvistamaan polvinivelen yläpuolella olevia nelipäisiä lihaksia [through electrical stimulation therapy]. Kliiniset todisteemme osoittavat, että vahvemmat nelipäiset lihakset vähentävät polviniveleen kohdistuvia voimia, mikä vähentää polvikipua, parantaa nivelten terveyttä ja lisää liikkuvuutta.”

DR. Coleman sanoo, että Motive Kee on ainoa FDA:n hyväksymä stimulaatiolaite polvikipujen hoitoon ja liikkuvuuden lisäämiseen hoitamalla kivun perimmäistä syytä – nelipäisen lihasvoiman puutetta – ja että sitä voivat käyttää turvallisesti kuka tahansa.

Voinko pysyä aktiivisena, jos minulla on polvikipua?

Vaikka monet ihmiset ajattelevat, että jos heillä on polvikipuja, heidän on lopetettava harjoittelu ja/tai otettava kipulääkkeitä, Dr. Coleman teki päinvastoin. ”Jos polvikipu johtuu lihasheikkoudesta, on tärkeää vahvistaa polven ympärillä olevia lihaksia, erityisesti nelipäisiä lihaksia. Lisäksi lääkkeistä voi olla apua, mutta lääkkeet eivät paranna taustalla olevaa ongelmaa – tärkeintä on pitää polven ympärillä olevat lihakset mahdollisimman vahvoina polvikivun lievittämiseksi ja loukkaantumisen ehkäisemiseksi.

Lopulta Dr. Coleman uskoo, että monille ihmisille polvikipu voi usein tulla risteyskohdaksi heidän elämässään: “Yksi tapa on olla ennakoiva ja diagnosoida ja hoitaa polvikivun taustalla oleva syy”, hän sanoo. “Toinen tapa.” Ihmiset voivat tehdä polvikipujen hoidossa olla vähemmän aktiivisia ja välttää toimintoja, jotka, vaikka ovatkin hauskoja, johtavat polvikivun pahenemiseen. Jälkimmäinen polku johtaa noidankehään, jossa henkilöstä tulee vähemmän aktiivinen, polven ympärillä olevat lihakset heikkenevät ja kipu lisääntyy.

Tämä tarkoittaa, että voimaharjoittelu on joskus pienimmän vastuksen polku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *