Miksi myokiineja kutsutaan “toivomolekyyleiksi”?

By | September 18, 2023

minäOn tosiasia, että liikunta tekee sinut onnelliseksi, ja onnelliset ihmiset eivät vain ammu miestään, he eivät vain tee sitä. (No, “tosalla” tarkoitamme Elle Woodsin fantastista oikeudellista argumenttia, mutta poikkeamme…) Mutta miksi harjoituksella on tämä onnellisuutta lisäävä vaikutus? Tutkijat ymmärtävät yhä paremmin vastauksen tähän kysymykseen, ja se voi lykätä molekyylityyppiin, jota kutsutaan myokineiksi.

Toistaiseksi endorfiinit ovat olleet sarjan tähti, kun puhutaan liikunnan ja mielialan välisestä yhteydestä: hyvästä hikoilujaksosta vapautuu endorfiineja, jotka ovat aivolisäkkeen tuottamia neurokemikaaleja, jotka reagoivat opiaattireseptorien kanssa, mikä tarkoittaa, että olo on todella hyvä. Harjoittelu stimuloi myös serotoniinin ja norfenyyliefriinin tuotantoa, jotka ovat myös onnea, hyvinvointia ja mielihyvää edistäviä välittäjäaineita.Nämä mielialaa kohottavat stimulaatiot olisivat luultavasti riittäviä antamaan sinulle joogan jälkeisen hehkun. Mutta muutakin tapahtuu.

Tutkijat ovat havainneet, että kun lihaksemme supistuvat, ne tuottavat aineita, jotka jakautuvat koko kehoon. Jotkut näistä ovat aminohappoketjuja, joita kutsutaan myokiineiksi, ja ne voivat ylittää veri-aivoesteen – mikä tarkoittaa, että ne voivat vaikuttaa aivoihisi. Ja kun he saapuvat sinne, ne parantavat aivojen toimintaa.

“Useiden myokiinien – irisiinin, hydroksibutyraatin jne. – on osoitettu stimuloivan hermosolujen toimintaa ja helpottavan synapsien muodostumista, tapaa, jolla hermosolut kommunikoivat keskenään”, sanoo Mychael Vinicius Lourenco, PhD, Rio de Janeiron liittovaltion yliopiston neurotieteen apulaisprofessori. , äskettäisen myokiinien ja aivojen toiminnan tutkimuskatsauksen toinen kirjoittaja, aiemmin kertonut Well+Good.

Tämä voi sisältää “harjoituksen positiivisten vaikutusten välittämisen aivoihin”, Lourenco ja hänen kirjoittajansa kirjoittavat katsauksessa. Mahdollisena esimerkkinä neuronien kommunikoinnin tukeminen voisi tarkoittaa, että myokiinit auttavat varmistamaan, että endorfiinien, serotoniinin ja norfenyyliefriinin lähettämät hyvänolon viestit kuullaan.

Sen lisäksi, että aivojasi autetaan tekemään työnsä paremmin, tutkijat uskovat myös, että myokiinit voivat itse asiassa olla suoja masennukseen. Tämä on johtanut siihen, että aineille on annettu nimi “toivomolekyylit”.

Vuonna 2016 fysioterapian ja psykiatrian tutkijat kirjoittivat lehdessä fysioterapia arvosteli tutkimusta liikunnan ja masennuksen välisestä yhteydestä. He viittasivat vuonna 2014 tehtyyn hiirillä tehtyyn tutkimukseen, jossa hiiret, joilla oli alhaisemmat tasot tietyntyyppistä myokiinia, osoittivat heikompaa stressinsietokykyä kuin hiiret, joilla oli korkeampi myokiinitaso.

“Merkittävien stressitasojen jälkeen hiiret näyttivät “menettävän toivoa”, mikä on osoituksena niiden vähentyneestä selviytymispyrkimyksestä pakkouinnin aikana (masennuksen indikaattori), kirjoittajat kirjoittavat. “Kaiken kaikkiaan nämä tulokset viittaavat siihen, että “toivomolekyylien” vapautuminen jyrsijän luurankolihaksista vaikuttaa mielialahäiriön oireisiin.”

Vaikka emme välttämättä voi ekstrapoloida hiiritutkimusten tuloksia ihmisiin, molemmilla lajeilla on yhteinen biologinen perusta, joka voi saada myokiinit toimimaan samalla tavalla. Nämä myokiinit voivat nimittäin estää välittäjäainereittiä, joka yliaktiivisena liittyy masennukseen.

Se oli tarpeeksi vakuuttava Stanfordin yliopiston psykologille Kelly McGonigalille, kirjoittajalle Liikkumisen ilokiinnittää huomiota tutkimukseen ja tehdä termin tunnetuksi. “Toivomolekyylit”, McGonigal sanoi aiemmin Rich Roll -podcastissa, voivat olla kuin “laskimoannos toivoa”.

“Se ei ole vain endorfiiniryöpy”, McGonigal sanoo podcastissa. “Kun kävelet tai juokset tai nostat painoja, lihaksesi supistuvat ja ne erittävät näitä proteiineja verenkiertoon. Ne pääsevät aivoihisi ja ylittävät veri-aivoesteen. Ja aivoissasi ne voivat toimia masennuslääkkeenä. Kuten Irisin [a myokine] voi tehdä aivoistasi kestävämpiä stressiä vastaan. Ne lisäävät motivaatiota. Ne auttavat oppimaan kokemuksista. Ja ainoa tapa imeä näitä kemikaaleja on käyttää lihaksia.”

Vaikka tutkimus siitä, kuinka liikunta parantaa mielialaa ja mielenterveyttä, on edelleen kehittymässä, liikunta ja hyvinvointi eivät ole koskaan olleet selvempiä. Kaksi äskettäistä meta-analyysiä liikunnan vaikutuksista aikuisille ja lapsille ovat havainneet, että liikunta on tehokas suoja masennukseen.

Kun otetaan huomioon kasvava ymmärryksemme myokiineista ja harjoituksen kiistattomista eduista, ei ole koskaan ollut painavampaa syytä ottaa lääkettäsi: annos liikuntaa.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *