Mikä on entomofobia? Psykologi paljastaa

By | September 13, 2023

Fobia, joka määritellään syvään juurtuneeksi pelkoksi jostakin, voi vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi ja yleiseen hyvinvointiisi – varsinkin jos pelkäämäsi asia on kaikkialla, kuten hyönteisiä. Tämä tunnetaan entomofobiana, “liiallisena ja järjettömänä hyönteisten pelkona tai -fobiana”, sanoo neuropsykologi Sanam Hafeez, PsyD. “Tämä pelko voi ulottua erityyppisiin hyönteisiin, mukaan lukien yleiset hyönteiset, kuten muurahaiset, hämähäkit, mehiläiset, torakat ja kärpäset, mutta myös vähemmän uhkaaviin tai vaarattomiin hyönteisiin.”

Lisäksi luteet voivat olla varsin laukaisevia entomofobiaa sairastaville ihmisille, pitäen heidät hereillä öisin. Alla selittää Dr. Hafeez, miksi näin on, sekä entomofobian oireet ja hoitovaihtoehdot.Entomofobian oireet

Joten mistä tiedät, kärsitkö entomofobiasta vai et vain ole hyönteisten fani? DR. Hafeez huomauttaa, että tämän tyyppisestä fobiasta kärsivät ihmiset kokevat ylivoimaista pelkoa tai paniikkia kohtaaessaan hyönteisiä tai jopa pelkän ajatuksen niistä, mikä on suhteetonta hyönteiskasvien todelliseen uhkaan. “Tämä voi aiheuttaa merkittävää ahdistusta ja ahdistusta, mikä johtaa levottomuuteen, ärtyneisyyteen ja hallinnan puutteen tunteeseen”, hän sanoo. “Fyysiset reaktiot, kuten nopea syke, hikoilu, vapina ja hengenahdistus, ovat yleisiä, samoin kuin ylitajunta ja jatkuva ympäristön skannaus hyönteisten varalta.”

Tämän vahvan pelon vuoksi, lisää Dr. Hafeez lisää, että ihmiset, joilla on tämäntyyppinen fobia, kehittävät usein välttämiskäyttäytymistä. Toisin sanoen he tekevät kaikkensa välttääkseen tilanteita tai paikkoja, joissa he saattavat kohdata hyönteisiä. Vaikka tämä taktiikka voi auttaa lievittämään pelkoa ja ahdistusta tällä hetkellä, sen toistuminen saa heidät menemään paitsi asioista ja kokemuksista. Esimerkiksi lutikoiden pelko voi estää jotakuta matkustamasta, vaikka hän niin haluaisi.

Entomofobia laukaisee

Dr. Hafeezin mukaan entomofobian oireita voivat laukaista erityisesti kolme asiaa: suora kosketus hyönteiseen, hyönteisten ajatteleminen tai muiden ihmisten hyönteisiin liittyvien pelkojen tai ahdistuksen havainnointi, esimerkiksi kuuntelemalla tarinoita tai katsomalla median kuvauksia, jotka kuvaavat hyönteisiä uhkaavalla tavalla.

Lisäksi Dr. Hafeez, että luteet voivat olla erityisen ärsyttäviä ihmisille, joilla on entomofobia, koska ne liittyvät henkilökohtaiseen tilaan tunkeutumiseen ja ihmisveren ruokkimiseen nukkuessaan. Kuten voit kuvitella, tämä ajatus voi saada entomofobiasta kärsivät ihmiset tuntemaan olonsa haavoittuviksi ja syvästi loukkaantuneiksi. Lisäksi “lutukkatartuntojen sietokyky ja vaikeus voi lisätä avuttomuuden ja pelon tunteita ja lisätä pelkoreaktiota”, hän sanoo. “Lisäksi lutikoiden puremien fyysiset merkit, kuten kutina ja kutina, voivat lisätä ahdistusta ja toimia jatkuvana muistutuksena niiden läsnäolosta, mikä lisää ahdistusta entomofobiasta kärsiville henkilöille.”

Entomofobian hoitovaihtoehdot

Jos lutikoiden tai muiden hyönteisten pelko pitää sinut hereillä yöllä, voit tehdä asioita voittaaksesi fobian. DR. Hafeez viittaa erityisesti kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan (CBT), joka on tehokas terapeuttinen hoito fobioita, kuten entomofobiaa varten. “Se on hyönteisiä koskevien irrationaalisten ajatusten ja uskomusten tunnistamista ja kyseenalaistamista”, selittää tohtori. Hafeez. “Kognitiivisen uudelleenjärjestelyn avulla yksilöt oppivat korvaamaan pelottavia ja vääristyneitä ajatuksia järkevämmillä ja realistisemmilla.”

Altistusterapia on kognitiivisen käyttäytymisterapian muoto, johon, kuten nimestä voi päätellä, kuuluu asteittainen altistaminen pelätyille ärsykkeille, kuten hyönteisille. “Systemaattisen ja kontrolloidun altistuksen avulla yksilöt voivat kohdata pelkonsa turvallisessa ympäristössä ja oppia hallitsemaan pelkoreaktioitaan”, sanoo tohtori. Hafeez. “Tätä terapiaa voidaan antaa useilla tavoilla, kuten virtuaalitodellisuussimulaatioilla, kuvitteellisella altistuksella – henkisesti kuvitteellisilla kohtaamisilla hyönteisten kanssa – tai in vivo -altistuksella, asteittaisella, todellisella altistumiselta hyönteisille.”

Kaiken kaikkiaan entomofobian (tai minkä tahansa muun fobian) voittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja omistautumista. Kun olet asioiden keskellä, Dr. Hafeez, että mindfulness-pohjaisten tekniikoiden, kuten meditaation, käyttö voi myös auttaa hallitsemaan entomofobiaan liittyvää ahdistusta ja pelkoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *