Leivän ravitsemustietoa ravitsemusterapeutin mukaan

By | September 11, 2023

TTässä on tiettyjä ruokia, joista käytännössä kaikki hyvinvointimaailmassa raivoavat. Kerro huoneelle, joka on täynnä terveystietoisia syöjiä, että tarjolla on ilmaisia ​​kollageenipitoisia smoothieita, ja sinun on parasta valmistautua leggingsien kiireeseen.

Leipä ei kuulu näihin ruokiin. Sitä pidetään usein terveellisen syömisen vihollisena, niin että avokadoa pidetään joskus hyväksyttävänä korvikkeena hampurilaissämpylille, mutaisille jälkille ja vihreille sormille. Mutta ennen kuin lähetät leipäkorin takaisin tarjoilijan kanssa seuraavalla aterialla, rekisteröityneet ravitsemusterapeutit haluavat kertoa sinulle. Leipä on todella terveellistä. Itse asiassa se on Välimeren ruokavalion ydinruoka (tieteellisesti perusteltu ruokavalio pitkän ja terveen elämän takaamiseksi) ja joissakin maissa, kuten Ikariassa Kreikassa, pidettiin pitkäikäisyyden hotspotteja.Ajatus siitä, että leivällä ei ole lainkaan ravintoarvoa, on valtava myytti, ja rekisteröity ravitsemusterapeutti Alexis Newman, RD, sanoo, että se on vain ruokaan liittyvä myytti. Mutta nyt hän tekee ennätyksen suoraan leivän ravintoarvoista lopullisesti ja erottaa tosiasiat fiktiosta yleisimmistä väärinkäsityksistä. Hän antaa myös ravitsemusasiantuntijansa vahvistamia vinkkejä mahdollisimman ravitsevan leivän ostamiseen.

5 leipämyyttiä – RD haluaa kaikkien lakkaavan uskomasta

Myytti 1: Leivällä ei ole ravintoarvoa

Siirrytään suoraan kaikkien suurimpiin myytteihin. “Kaikella leivillä on ravintoarvoa”, Newman sanoo. Kyllä, se sisältää paksun valkoisen leivän. ”Kaikki leipä sisältää hiilihydraatteja, jotka ovat kehon ensisijainen energianlähde.” Newman korostaa, ettei hiilihydraatteja ole syytä pelätä; ne ovat ravinteita. Hän selittää, että hiilihydraatit pääsevät verenkiertoon nopeammin kuin proteiinit ja rasvat, joten ne ovat ihanteellisia nopeaan energiantuotantoon. Tarvitset edelleen proteiinia ja terveellisiä rasvoja elämääsi, mutta hiilihydraatilla on silti arvonsa.

Hiilihydraattien lisäksi Newman sanoo, että leipä sisältää myös muita kivennäisaineita ja ravintoaineita, jotka vaihtelevat tyypistä ja määrästä riippuen siitä, minkä tyyppistä leipää haluat. (Tästä lisää tulossa.) “Esimerkiksi vaaleaa leipää täydennetään usein foolihapolla ja muilla vitamiineilla ja kivennäisaineilla”, hän sanoo. “Ja tietyt leipätyypit, kuten täysjyväleipä, sisältävät runsaasti kuitua.”

Myytti 2: Täysjyväviljat ja täysjyvät ovat sama asia

Jos päätät ostaa leipää, vaihtoehtoja on monia. Tämän vuoksi voi olla hämmentävää käyttää leipää. Oletko esimerkiksi koskaan miettinyt, onko täysjyväviljalla ja täysjyväviljalla eroa? On. “Erona on, että täysjyväleipä sisältää täysjyväviljaa – joka voi olla ohraa, kauraa, durraa, tattaria tai vehnää – ja täysjyväleipä on valmistettu vain vehnästä”, Newman selittää.

Molemmilla on hänen mukaansa ravitsemuksellisia etuja. Täysjyväleipä sisältää kuitua, rautaa ja B6-vitamiinia. Newman sanoo, että täysjyväleipä sisältää myös kuitua ja muita kivennäisaineita, kuten B-vitamiineja, rautaa ja magnesiumia.

Näetkö eron? Nyt olet valmis Bonusleipätasolle: Opi kuinka monijyväleipä eroaa täysjyväleivästä ja täysjyväleivästä. “Monijyväleipä valmistetaan kahdesta tai useammasta viljalajista, toisin kuin täysjyväleipä, joka on valmistettu vain vehnästä, tai täysjyväleipä, joka on valmistettu yhdestä täysjyvälajista”, Newman sanoo. Hän selittää, että moniviljaleivän etuna on se, että se tarjoaa laajemman valikoiman ravitsemuksellisia etuja, koska se sisältää laajempaa viljavalikoimaa. Onko järkevää, eikö?

Myytti 3: Leipä on haitallista suolistolle

Jos leipäsi sisältää kuitua (ja melkein kaikissa lajikkeissa on vähintään vähän), se tekee ruoansulatusjärjestelmästäsi onnelliseksi. Mutta Newman sanoo, että on olemassa yksi leipälaji, joka on todella hyvä suolistolle. “Hapanleipä on fermentoitua, joten se sisältää probiootteja, hyviä bakteereja, jotka tukevat suolistoa”, hän sanoo. (Jos et ole jo kokenut tätä omakohtaisesti pandemian ensimmäisenä vuonna, tiedät sen nyt.) “Se on myös helpompi sulattaa kuin jotkut muut leipälajit, jotka voivat olla hyviä herkkävatsaisille”, hän sanoo. . Joten ellei sinulla ole gluteeni-intoleranssia tai -allergiaa, leipä ei ole haitallista suolistolle ja voi olla hyödyllistä.

Myytti 4: Leipä on huono uutinen verensokerille – piste

“Monet ihmiset ovat huolissaan siitä, kuinka leivän syöminen vaikuttaa heidän verensokeritasoonsa, etenkin diabeetikoilla tai prediabeettisilla”, Newman sanoo. On totta, että prediabeettisena tai diabeetikkona sinun on oltava keskimääräistä ihmistä tietoisempi elintarvikkeista, jotka voivat nostaa verensokeria, mukaan lukien valkoinen leipä. Mutta Newman sanoo, että on olemassa erilaisia ​​leipiä, joista nämä ihmiset voivat silti nauttia.

“Ezekial-leipä, eräänlainen idätetty leipä, on leipätyyppi, joka ei nosta verensokeritasoja yhtä paljon kuin perinteinen valkoinen leipä”, hän sanoo. “Tässä leivässä vilja kasvaa, kunnes se todella itää ennen kuin sitä käytetään leivän valmistukseen”, Newman selittää. Hän lisää, että moniviljaleipä on toinen hyvä valinta, koska proteiini ja kuidut tasapainottavat sokeria hiilihydraateista, mikä tekee piikkistä vähemmän selvä.

Myytti 5: Leipä on parempaa, kun kuori on leikattu pois

Leivän kuoret joko siedetään tai hylätään kokonaan. Mutta on hyviä syitä olla ilman kuorta. “Vaikka keskustelua käydään siitä, onko kuori itse asiassa ravinnetiivisempi kuin muu leipä, tiedämme, että se todella sisältää ravinteita”, Newman sanoo. Samat ravintoaineet leivän irtonaisessa osassa löytyvät myös kuoresta. Joten syö koko pala.

Kuinka ostaa leipää kuin RD

Ruokaa ostettaessa tärkeintä on maku. Jos et pidä moniviljaleivän koostumuksesta, älä pakota itseäsi ostamaan sitä, jos haluat mieluummin syödä viipaleen hapantaikinaa. Muuten on hyvä mahdollisuus, että puolet leivästä päätyy roskakoriin eikä suuhusi. Jokin maku on riittävä syy ostaa se.

Kaikki leipä ei kuitenkaan ole ravintoarvoltaan samanlaista. Newman sanoo, että jos haluat ostaa mahdollisimman ravintoainepitoista leipää, korkeakuituiset leivät, kuten idätetty leipä, monijyväleipä tai täysjyväleipä, ovat paras vaihtoehto. Hän suosittelee myös natriumin ja sokerin saannin tarkistamista – jotkut merkit pitävät suolasta ja sokerista.

Eikö sinulla ole aikaa lukea tarrojasi? Valitse yksi tässä luetelluista leivistä, jotka ovat runsaasti ravintoaineita ja ilman täyteaineita.

Daven tappajaleipä
Kuvaaja: Dave’s Killer Bread

Dave’s Killer Bread Powerseed luomuleipä – 6,00 dollaria

Luomutäysjyväviljojen lisäksi tämä leipä on valmistettu pellavansiemenistä, auringonkukansiemenistä, kurpitsansiemenistä, mustaseesaminsiemenistä ja kaurapuuroista – siinä on paljon kuitupitoista hyvää. Jokainen siivu sisältää viisi grammaa proteiinia ja neljä grammaa kuitua.

Hapatettu leipä
Kuva: Leipä yksin

Pelkkä leipä hapanleipä – 6,00 dollaria

Haluaisitko hankkia leipää, joka on erityisen hyvää suolistolle? Tämä hapanleipä on täynnä probiootteja, jotka tekevät ruoansulatusjärjestelmästäsi erityisen onnellisen.

Auringonkukansiemenleipä
Kuva: Mestemacher

Mestemacherin luomu auringonkukansiemenleipä – 18,00 dollaria

Tämä on luettelon tihein ja kuiturikkain leipä, jossa on kuusi grammaa ravintoaineita annosta kohden. Ainesosaluettelo koostuu vain kuudesta yksinkertaisesta ainesosasta: luomuruis, vesi, luomuruisjauho, luomuruissiemenet, merisuola ja hiiva.

5 tapaa käyttää leipääsi

Onko sinulla leipää? Tässä on muutamia helppoja tapoja sisällyttää se aterioihin kotona.

Leipäsieni-avokadopaahtoleivän ravintosisältö
Kuva: Sweet Potato Soul

1. Sieni- ja avokadopaahtoleipää

Siellä on avokadopaahtoleipää ja sitten jotain muuta The. Avokadon lisäksi paksulta hapanleipäviipaleelta löytyy valkosipulilla ja oliiviöljyllä maustettuja sieniä.

Hanki resepti: Wild Mushroom Avocado Toast

grillattu juusto
Kuva: Bianca Zapatka

2. Vegaaninen grillijuusto

Lämmintä ruisleipää, tahmeaa vegaanijuustoa, kotitekoista pinaattituorejuustoa? Kuolaa kun teet sen. Onneksi valmistautuminen vie vain 10 minuuttia!

Hanki resepti: vegaaninen grillijuusto

Köyhät ritarit
Kuva: Kunnianhimoinen keittiö

3. Maitoton ranskalainen paahtoleipä

Oikea leipä ranskalaiselle paahtoleipälle on avainasemassa. Salaisuus on käyttää paksuja leipäviipaleita. (Tässä reseptissä käytetään nimenomaan paksua idätettyä täysjyväleipää.) Kookosmaito, kaneli ja manteliuute antavat tälle aamiaiselle kerroksittain makeutta ilman valkoista sokeria.

Hanki resepti: maidoton ranskalainen paahtoleipä

valkosipulileipä
Kuva: Reseptikriitikko

4. Valkosipulileipä

Valkosipuli tukee immuunijärjestelmää, aivojen terveyttä, sydämen terveyttä ja maksaa – ei ole huono ruoka leivän kanssa, eikö niin? Jos tarvitset yksinkertaisen reseptin opastamaan sinua, tämä on se.

Hanki resepti: Valkosipulileipä

Katso alla oleva video saadaksesi lisätietoja valkosipulin terveysvaikutuksista:Krutonkeja
Kuva: Cookies+Kate

5. Kotitekoisia krutonkeja

Jos rakas leipäsi vanhenee ennen kuin olet ehtinyt viimeistellä kaiken, älä heitä sitä pois. Se sopii täydellisesti krutonkien valmistukseen. Noudata tätä reseptiä tehdäksesi sen helposti muutamalla ruokakomero niitillä.

Hanki resepti: kotitekoisia krutonkeja

On monia syitä juhlia leipää, maku- ja valmistusvaihtoehdoista ravintoprofiiliin. “Ainoa leipä, jota en suosittele, on homeinen leipä”, Newman sanoo. Nyt kun olet vastaanottanut RD:n jäähyväiset, mene ulos, syö leipää ja ole iloinen. Loppujen lopuksi ei ole mitään syytä olla tekemättä sitä.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *