Laventelin terveyshyödyt ravitsemusterapeutilta

By | September 13, 2023

PEhkä laventeli on ollut suosikkituoksusi jo pitkään, tai ehkä se on mielessäsi (ja soittolistallasi) juuri nyt Taylor Swiftin “Lavender Hazen” ansiosta. Tiesitkö, että yrtillä on paljon muutakin tarjottavaa kuin vain miellyttävä tuoksu ja kaunis väri? Laventelia on käytetty ja arvostettu sen terapeuttisten vaikutusten vuoksi tuhansia vuosia. Sitä on kehuttu tukemaan kaikkea mielialasta ja unen laadusta ruoansulatukseen ja sen jälkeen aromaterapian, paikallisen käytön ja ravintoaineiden saannin avulla.

Kaksi asiantuntijaa selittää etukäteen joitain laventelin tärkeimmistä eduista. Ja myöhemmin: Löydä luovia tapoja sisällyttää yrtti seuraavaan ateriaasi, välipalaan tai juomaan.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Uma Naidoo, MD, Harvardin koulutettu ravitsemuspsykiatri, ammattikokki ja ravitsemusbiologi

4 Laventelin etua

1. Se auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta

Laventeli tunnetaan kyvystään lievittää stressiä ja edistää sisäisen rauhan tunnetta. “Luonnollisten yhdisteidensä linaloolin ja linalyyliasetaatin ansiosta laventelilla on osoitettu olevan hermostoa rauhoittava vaikutus, mikä vähentää stressiä”, sanoo Brooke Mader Ganev, MS, CNS, LDN, toiminnallinen kliininen ravitsemusasiantuntija Den Motherissa Venetsiassa. Kalifornia.

Laventelin nauttiminen suun kautta lupaa jopa lievittää ahdistusta. Uma Naidoo, MD – Harvardissa koulutettu ravitsemuspsykiatri, ammattikokki ja ravitsemusbiologi ja kirjoittaja Tämä on ruoka-aivosi samoin kuin tuleva Rauhoittaa mieltäsi ruoalla– Laventeliöljyn täydentämisen uskotaan “vähentävän ahdistusta, koska se sitoutuu aivojen serotoniinireseptoreihin.” Samoin satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset osoittavat, että laventelin aromaterapialla on merkittävä vaikutus ahdistuksen ja masennuksen vähentämiseen.

2. Se voi edistää parempaa yöunta

Kun otetaan huomioon sen stressiä lievittävät ja rentouttavat ominaisuudet, on järkevää, että laventeli tarjoaa sisäänrakennetun edun, nimittäin unen tukemisen. “Laventelin syöminen voi parantaa unen laatua, mikä ei vain voi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin, vaan myös tarjota levollisempaa unta”, Ganev kertoo. Tästä syystä laventeliteetä mainitaan usein yhtenä parhaista unen teestä.

Huomautus: Todisteet laventelin kulutuksesta, erityisesti uneen, eivät ole yhtä vahvoja kuin muiden lääkkeiden, kuten kamomillateen, kohdalla. Se voi kuitenkin silti olla nautinnollinen osa ZZZ:tä edeltävää rutiinia, ja joillekin ihmisille saattaa helpottaa ajautumista unelmamaahan.

Todisteet laventelin kulutuksesta, varsinkin uneen, eivät ole yhtä vahvoja kuin muiden lääkkeiden, kuten kamomillateen, kohdalla. Se voi kuitenkin silti olla nautinnollinen osa ZZZ:tä edeltävää rutiinia, ja joillekin ihmisille saattaa helpottaa ajautumista unelmamaahan.

3. Se voi lisätä kognitiivista toimintaa

Ganevin mukaan laventelin hyödyt ylittävät stressin torjumisen ja unen parantamisen. “Tutkimukset viittaavat siihen, että laventelin nauttiminen voi parantaa kognitiivisia toimintoja, muistia ja keskittymistä”, hän kertoo. “Yrtin mahdolliset hermostoa suojaavat ominaisuudet ja kyky vähentää oksidatiivista stressiä aivoissa voivat osaltaan edistää näitä kognitiivisia etuja.” Lisäksi hän sanoo, että laventelin aromaattiset yhdisteet vaikuttavat positiivisesti limbiseen järjestelmään, joka säätelee tunteita, käyttäytymistä ja ajaa.

4. Se voi olla hyväksi vatsallesi

Ganev viittaa laventelin anti-inflammatorisiin ominaisuuksiin, joilla voi olla myönteisiä vaikutuksia monin tavoin – myös ruoansulatusongelmia lievittäen. “Laventeliteen sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin voi auttaa vähentämään turvotusta, ruoansulatushäiriöitä ja muita ruoansulatuskanavan ongelmia”, hän selittää. Lisäksi hän toteaa, että laventeli on antimikrobinen; Siksi se “voi auttaa ylläpitämään tervettä mikrobitasapainoa suolistossa”.

Luovia tapoja nauttia kulinaarisesta laventelista

Ennen kuin menet diffuusorillesi ja lisäät muutama tippa laventelin eteeristä öljyä teehen, smoothieen tai välipalaan… älä tee sitä. DR. Naidoo huomauttaa, että kaikki laventelit eivät sovellu kulutukseen. “Vaikka kaikkea laventelia ei voi syödä, laventelitee [i.e., lavender tea] on yksi suosikkitavoistani nauttia siitä”, hän kertoo. Kun valmistat ruokaa, joka on muutakin kuin valmista teen valmistamista, muista noudattaa selkeästi ilmoitettuja osoitteita kulinaarinen Laventeli, joka tyypillisesti tulee Lavandula angustifolia Kasvit (tunnetaan myös nimellä englantilainen laventeli). “Se sisältää vähemmän öljyjä kuin aromaattinen laventeli, jota käytetään tuoksussa”, hän lisää.

Kun sinulla on käsillä tuoretta tai kuivattua keittiölaventelia, Ganev ehdottaa, että otat sen luovasti:

  • Anna veden kiehua yön yli lisätäksesi kukkaisia ​​vivahteita nesteytykseen
  • Anna hunajan, jossa on laventelinsilmuja, liota muutama päivä ja lorauta sitten jogurtin tai teen päälle
  • Sekoita laventeli hedelmäsmoothieen (Vinkki: Ganevin mukaan se sopii erityisen hyvin mustikoiden, mansikoiden ja persikoiden kanssa)
  • Huippuleivonnaisia ​​syötäviä laventelin kukkia
  • Ripottele tuoreita laventelinkukkia salaattien päälle, varsinkin kun ne yhdistetään hedelmä- tai sitruskastikkeiden kanssa
  • Kuivatun laventelin ja merisuolan sekoitus sopii Ganevin mukaan hyvin paahdettujen vihannesten ja grillatun lihan kanssa

Et tietenkään rajoitu kulinaarisiin löytöretkiin kokeaksesi laventelin hyödylliset vaikutukset itse. Käytä eteeristä öljyä oikein diffuusorissaan tai sytytä laventelin tuoksuinen kynttilä. Auttaakseen sinua rentoutumaan yöllä Ganev ehdottaa myös “rahoittavan ja terapeuttisen höyrysaunan luomista lisäämällä kuivattua laventelia Epsom-suolan kanssa”. Sitten voit levittää mitä tahansa laventelin tuoksuisia voiteita tai vartaloöljyjä, joita haluat – ja sydämesi kyllyydestä.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Kasper S, Gastpar M, Müller WE, Volz HP, Möller HJ, Dienel A, Schläfke S. Silexanin, uuden suun kautta annettavan laventeliöljyvalmisteen tehokkuus ja turvallisuus allekynnyksen ahdistuneisuushäiriön hoitoon – havainnot kliinisistä tutkimuksista. Vienna Med Weekly. 2010 joulukuu;160(21-22):547-56. doi: 10.1007/s10354-010-0845-7. PMID: 21170695.

  2. Kim M, Nam ES, Lee Y, Kang HJ. Laventelin vaikutukset ahdistukseen, masennukseen ja fysiologisiin parametreihin: Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi. Asian Nurs Res (Korean Soc Nurs Sci). 2021 joulukuu;15(5):279-290. doi: 10.1016/j.anr.2021.11.001. Epub 2021, 12. marraskuuta. PMID: 34775136.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *