Lääkärin 11 parasta ruokaa suolitulehduksen vähentämiseen

By | September 14, 2023

WTiedämme, että ruoka voi torjua (tai edistää) tulehdusta kehossa. Tulehduksia aiheuttavia ainesosia ovat keinotekoiset sokerit, prosessoidut lihat ja alkoholi. Tehokkaita tulehdusta ehkäiseviä (ja pitkäikäisyyttä lisääviä) ruokia ovat pavut, täysjyväviljat ja bataatit… vain muutamia mainitakseni.

Mutta kaikki tulehdukset eivät ole luonnostaan ​​”pahoja”, koska akuutti tulehdus voi olla (erittäin tehokas) kehon tapa taistella infektioita ja sairauksia vastaan ​​ja toipua vammoista. Ongelma on, kun se muuttuu krooniseksi saattaa voi ajan myötä johtaa haitallisiin tiloihin, kuten syöpään ja kognitiiviseen heikkenemiseen. Yksi alue, johon krooninen tulehdus voi vaikuttaa vakavasti? Ruoansulatusjärjestelmäsi.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Reuben Chen, MD, urheilulääketieteen ja kivunhallinnan asiantuntija

Kuitenkin Dr. Reuben Chen, hallituksen sertifioitu urheilulääketieteen lääkäri, kivunhallinnan asiantuntija ja Sunrider Internationalin johtava lääketieteellinen neuvonantaja, valikoima välttämättömiä ravintoaineita, jotka voivat auttaa torjumaan tulehdusta terveemmän suoliston puolesta. Erityisesti: antioksidantit ja omega-3-rasvahapot. Alla tarkastellaan yhdestätoista parasta suoliston tulehdukselle tarkoitettua ruokaa, jotka sisältävät runsaasti näitä kahta ravintoainetta.

11 parasta ruokaa, jotka vähentävät suolistotulehdusta

Dr. Dr. Chenin mukaan yksi parhaista tavoista torjua suolistotulehdusta on noudattaa runsaasti antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja sisältävää ruokavaliota. Selvennykseksi totean, että antioksidanteilla on terveyttä edistäviä yhdisteitä, jotka auttavat torjumaan tulehdusta ja vapaiden radikaalien vaurioita ja voivat auttaa vähentämään oksidatiivista stressiä (joka voi nopeuttaa ikääntymistä tekemällä kehosta alttiimman kroonisille sairauksille). Samaan aikaan omega-3-rasvahapot ovat yksi tärkeimmistä ravintoaineista terveen kognitiivisen toiminnan ylläpitämiseksi; Alhaiset omega-3-tasot liittyvät krooniseen tulehdukseen. (Muista, että kehomme ei pysty tuottamaan omega-3-rasvahappoja yksinään, mikä tarkoittaa, että meidän on saatava tämä välttämätön ravintoaine terveellisen ruokavalion kautta.)

Mitkä ovat siis parhaat ruoat suoliston tulehduksen vähentämiseen? DR. Chen sanoo, että valittavana on monia vaihtoehtoja. “Monet parhaista anti-inflammatorisista ruoista sisältävät runsaasti luonnollisia antioksidantteja, mukaan lukien mustikat, mansikat, appelsiinit ja vihreät lehtivihannekset”, hän sanoo.

DR. Chen suosittelee myös luonnollisia rasvoja ja öljyjä, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja, niiden anti-inflammatoristen ja sydän- ja verisuonivaikutusten vuoksi. Listalla: oliiviöljy, pähkinät (kuten mantelit ja saksanpähkinät) ja rasvainen kala (kuten tonnikala ja lohi). Hän suosittelee myös kurkumaa ja valkopajun kuorta, jotka ovat hänen mukaansa yrttejä, joilla on myös tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.

“Monet parhaista anti-inflammatorisista ruoista sisältävät runsaasti luonnollisia antioksidantteja, mukaan lukien mustikat, mansikat, appelsiinit ja vihreät lehtivihannekset.”
— Reuben Chen, MD, hallituksen sertifioitu urheilulääketieteen lääkäri ja kivunhallinnan asiantuntija

Miksi sinun pitäisi yhdistää näitä ruokia yhteen saadaksesi eniten hyötyä

Saadakseen eniten hyötyä näistä anti-inflammatorisista, suoliston terveellisistä ruoista, Dr. Chenin on parasta yhdistää ne yhteen. ”Uskon vakaasti monipuolisuuden lisäämiseen ruokavalioosi. Jokaisella luetellulla ruoalla ei ole vain tulehdusta ehkäisevää vaikutusta, vaan ne sisältävät myös muita ravintoaineita, jotka täydentävät toisiaan ja tarjoavat tasapainoisemman ruokavalion”, hän sanoo.

Varmistaakseen, että hän pysyy mukana monipuolisessa ruokailurutiinissa, Dr. Chen kertoi japanilaisesta terveyssalaisuudesta nimeltä Mene Syokuun. “Suosikkini on japanilainen lähestymistapa, jonka mukaan jokaisella aterialla tulisi syödä viisi eri väriä ja viisi eri makua, jotta saat mahdollisimman paljon eri ravintoaineita”, hän sanoo. Muista kuitenkin, että neutraalin väriset ruoat voivat olla yhtä ravitsevia (ja herkullisia!), eikä niitä pidä jättää huomiotta.

DR. Chen suosittelee myös luonnollisia rasvoja ja öljyjä, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja, niiden anti-inflammatoristen ja sydän- ja verisuonivaikutusten vuoksi.

Niin, Milloin näitä ruokia tulisi syödä päivän aikana suoliston terveyden edistämiseksi?

Yksinkertaisesti: koko päivän. “Terveellisen ruokavalion vuoksi jokaisen aterian tulisi sisältää joitain edellä mainituista elintarvikkeista”, sanoo Dr. Chen. Chenin visiossa ihanteellisesta “suolimaailmasta” tämä merkitsisi yhtä tai kahta annosta marjoja ja vihreitä lehtivihanneksia jokaisella syömämme aterialla. Sitten yksi tai kaksi teelusikallista oliiviöljyä, yksi tai kaksi annosta rasvaista kalaa (tai omega-3-rasvahappolisää) ja yksi annos pähkinöitä päivässä.

Jos Dr. Mutta jos Chenin täytyi syödä kaikkia näitä anti-inflammatorisia ja suolistoystävällisiä ruokia vain yhteen aikaan päivästä, hän sanoi, että oli erityisen tärkeää syödä niitä päivällisen aikana. “Lisästynyt tulehdus liittyy usein lisääntyneeseen stressiin”, hän sanoo, mikä voi vaikuttaa unen laatuun (johtaen vielä enemmän tulehdukseen seuraavana päivänä). Tästä syystä hän suosittelee, että nukkumaanmenoa varten on parasta valmistautua tasapainoisella illallisella, joka voi auttaa rauhoittamaan immuunijärjestelmää ja vähentämään kehon tulehdusta, mikä edistää hyvää unta. Lisäksi sinun tulee myös välttää voimakkaasti tulehduksellisia ruokia, joilla voi olla päinvastainen vaikutus.

Ravitsemusterapeutti jakaa lopullisen oppaan suoliston terveydestä:
Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Calder, Philip C. “Omega-3-rasvahapot ja tulehdusprosessit.” ravintoaine Vol. 2.3 (2010): 355-374. doi:10.3390/nu2030355


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *