Lääkäreiden selittämät kuukautiskierron vaiheet ja hormonit

By | September 21, 2023

HTässä sinulle pop-tietokilpailu: Kuinka pitkä on keskimääräisen ihmisen kuukautiskierto? (Ei, et saa googlettaa sitä!)

Neuvoton? Et ole yksin. Keskimääräinen ihminen viettää elämästään noin 40 vuotta kuukautisten kanssa. Silti useimmat meistä eivät täysin ymmärrä tarkkaa prosessia kuukausittaisen verenvuodon takana. Vuonna 2016 tehdyssä pienessä tutkimuksessa todettiin, että vaikka rohkaiseva 80 prosenttia naisista tiesi lisääntymisanatomiastaan, 46 prosenttia ei tiennyt mitä ovulaatio on ja 50 prosenttia ei tiennyt, kuinka pitkä keskimääräinen kuukautiskierto on. (Muuten, vastaus on 28 päivää, vaikka se voi olla niin lyhyt kuin 21 päivää ja jopa 32 päivää.)

Puhtaasti biologisesta näkökulmasta katsottuna “kuukautiskierto on olemassa raskauden tukemiseksi”, sanoo Molly Moravek, MD, MPH, lisääntymissairauksien endokrinologi ja synnytys- ja gynekologian apulaisprofessori Michiganin yliopistosta. Riippumatta siitä, miltä sinusta tuntuu lasten hankkimisesta, tämä on “Ihmisten on tärkeää ymmärtää, mitä heidän kiertoillaan tapahtuu”, lisää Nazaneen Homaifar, MD, MBA, ob-gyn ja kliinisen synnytyksen, gynekologian ja lisääntymistieteiden lehtori. Kalifornian yliopisto, San Francisco lisäsi. Säännöllinen kuukautiskierto voi olla Se on merkki hyvästä terveydestä ja liittyy läheisesti hormonien toimintaan.

Tietäminen, mitä kehollesi tapahtuu kuukausittain, voi auttaa lisäämään hedelmällisyyden mysteeriä, kun henkilö päättää hankkia lapsia, sanoo tohtori. Homaifar. ”Ei ole niin, että harrastat seksiä ja tulet raskaaksi. Sitä meille opetetaan seksikasvatuksessa, mutta sinun täytyy itse asiassa ajoittaa se, ja paljon täytyy tapahtua, jotta voit tulla raskaaksi.” (So Coach Carr in Melkoisia tyttöjä oli koko ajan väärässä?)

Ollakseni rehellinen, että me kaikki raastelemme aivojamme, on sanottava, että kuukautiskierto on hyvin monimutkainen. Se vaikuttaa munasarjoihin, kohtuun, aivojen osiin ja useisiin eri hormoneihin. Asioiden helpottamiseksi otimme yhteyttä Dr. Moravek ja Dr. Homaifar puhui selvittääkseen asian. Harkitse aikakauden koulun virallista istuntoa.

Osa yksi: follikulaarinen vaihe

Kuukautistenne ensimmäistä päivää pidetään teknisesti kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä. Bureau of Women’s Health raportoi, että keskimääräinen kuukautiskierto kestää 28 päivää, vaikka joillakin ihmisillä on lyhyempiä ja toisilla hieman pidemmät.

Kun kohtusi irtoaa emättimen limakalvosta kuukautistenne muodossa (sitä lisää hetken kuluttua) kiertosi alussa, herneen kokoinen aivolisäke aivosi pohjassa lähettää follikkelia stimuloivaksi hormoniksi (FSH) kutsuttua hormonia. ) aina munasarjoihin asti. FSH stimuloi munasarjarakkuloita (suonet, joissa on epäkypsiä munasoluja) kasvamaan ja kypsymään muna, sanoo tohtori. Moravek.

Kun jotkut näistä follikkeleista kasvavat, ne vapauttavat estrogeenihormonia verenkiertoon. Estrogeeni käskee kohdun limakalvoa (kohdun limakalvoa) kasvamaan ja paksuuntumaan tukeakseen mahdollisesti hedelmöitettyä munasolua. “Tämä kaikki valmistautuu lisääntymiseen”, sanoo tohtori. Moravek. “Kun munasolu kasvaa, elimistö rakentaa samanaikaisesti limakalvoa tukemaan raskautta, jos sellainen tulee.”

Osa kaksi: Ovulaatio

Kun estrogeenitasosi ovat tarpeeksi korkeat, aivosi vapauttavat toista hormonia, jota kutsutaan luteinisoivaksi hormoniksi (LH), sanoo Dr. Moravek. LH-huippu (yhdessä enemmän FSH:ta), joka kestää noin päivän tai kaksi, pakottaa munasarjasi vapauttamaan kypsän munan viereiseen munanjohtimeen. Muna kirjaimellisesti räjähtää tai räjähtää follikkelin läpi – jotain, mitä jotkut ihmiset voivat tuntea vakavana kouristuksena tai kivuna toisella tai toisella puolella. Tätä kutsutaan ovulaatioksi, ja se tapahtuu kiertosi päivien 11 ja 21 välillä.

Ihminen tulee todennäköisimmin raskaaksi ovulaation kolmen tai viiden päivän aikana. Tästä syystä Dr. Moravek, monet hedelmällisyyden seurantalaitteet ja sarjat mittaavat henkilön LH-tasoja – äkillinen LH-summutus on tärkeä ovulaation indikaattori. Tämä on myös aika, jolloin estrogeenitasot ovat korkeimmillaan, mikä voi johtaa lisääntyneeseen seksihaluun, enemmän emättimen voiteluun ja jopa parempaan, kirkkaampaan ihoon.

Kolmas osa: luteaalivaihe

Kun muna on vapautunut munasarjasta, se jää munanjohtimeen odottamaan siittiön hedelmöitystä. Se voi elää jopa 24 tuntia ovulaation jälkeen. Jos se hedelmöitetään, se kulkeutuu kohtuun, jossa se todennäköisesti istuu kohdun pehmeään limakalvoon ja kasvaa sikiöksi.

Jos munaa ei hedelmöidy, alkaa kiertosi ns. luteaalivaihe. Tämä on kiertosi takapuoli, joka päättyy noin 14-16 päivää ovulaation jälkeen. Munasolun vapauttavasta munarakkulasta tulee keltarauhanen – tilapäinen rauhanen, joka vapauttaa suuria määriä progesteronia. Progesteroni stabiloi kohdun limakalvon kasvua ja valmistelee sitä alkion syntymää varten, Dr. Moravek. Progesteronin lisääntyminen (ja sitä seuraava estrogeenitasojen lasku vasteena) antaa myös aivoille signaalin hidastaa FSH:n määrää. Hormonaalinen muutos voi myös heikentää seksihaluasi.

Noin viikkoa ennen kuukautisia (niin kun kehosi huomaa, ettet ole raskaana), keltarauhas kutistuu ja lakkaa tuottamasta progesteronia. Yleinen hormonitasosi laskee, mikä johtaa kaikkiin suosikki PMS-oireisiisi, kuten mielialan vaihteluihin, kramppeihin, särkyihin ja turvotukseen. “Sanoisin, että progesteroni vaikuttaa todennäköisesti paljon siihen, mitä naiset tuntevat, enemmän kuin mikään muu hormoni”, sanoo tohtori. Moravek – erityisesti progesteronin lasku kiertosi lopussa.

Neljäs osa: mittaus

Muistatko kuinka progesteronitasosi laski? Tämä tasoittaa tietä kuukautisillesi. “Heti kun progesteronia ei ole enää, kohdun limakalvo ei ole enää vakaa ja verenvuotoa esiintyy”, sanoo tohtori. Moravek. “Nyt olemme palanneet ensimmäiseen päivään.” Endometrium irtoaa kohdun seinämistä ja kulkeutuu ulos kehosta kohdunkaulan ja emättimen kautta (yhdessä liuenneen, hedelmöittämättömän munan kanssa) tamponiin, tyynyyn, kuukautiskuppiin tai muissa valitsemissasi kuukautisvalmisteissa. Estrogeeni- ja progesteronitasosi ovat nyt alhaisimmillaan – signaali aivoille nostaa FSH-tasoa ja aloittaa koko kierto alusta.

Haluatko lisää tietoa? Täällä kumotaan myyttejä “kuukautisten synkronoinnista” ja kuukautisten aikana meressä uimisen oletetuista vaaroista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *