Kynttilöiden sammuttaminen: Kuinka bakteeriton se tarkalleen on?

By | October 25, 2023

bSyntymäpäivät ja syntymäpäiväjuhlat ovat iloisia hetkiä juhlia läheistesi kanssa, varsinkin kun siihen liittyy herkullinen kakku. Ellei ajatus siitä, että syöt palan kynttilän sammuttamisen jälkeen jääneen syljen kanssa, menetä ruokahalusi kokonaan. (Pahoitteluni niille, jotka eivät koskaan epäilleet, että syntymäpäiväkakun syöminen oli herkullista ja turvallista, mutta olivat vain hieman ärtyneitä lukiessaan tätä.)

Toki, se saattaa kuulostaa hieman karulta, kun sitä kuvittelet, mutta onko se todella? The huono? Lue tästä, kuinka törkeää ja jopa riskialtista voi olla syödä pala syntymäpäiväkakkua sen puhaltamisen jälkeen – ja kuinka paljon sylkeä ja bakteereja yleensä siirtyy.

Joten… kuinka paljon sylkeä voit odottaa syntymäpäiväkakun päällä?

Elintarviketurvallisuusasiantuntijan ja Microbac Laboratoriesin teknisen koulutuksen ja konsultoinnin johtajan Trevor Craigin mukaan kynttilöitä puhallettaessa siirrettyjen sylkien tarkka määrä vaihtelee. Tekijöitä voivat olla esimerkiksi se, mitä henkilö on syönyt tai juonut äskettäin, kuinka kovaa hän hengittää ulos, miltä hänestä tuntuu tai ovatko hänen sylkirauhaset yksinkertaisesti aktiivisempia.

Yksinkertaisesti sanottuna, Craig sanoo, että kysymykseen on vaikea vastata tarkalla numeerisella arvolla. “Viime aikoihin asti ei ole ollut paljon tutkimuksia tästä tai siitä, kuinka sylkeä sumutetaan puhuttaessa”, hän kertoo. Silti “Ohuiden nestekerrosten muodostuminen keuhkoihin, ylempiin hengitysteihin ja sylkeen suussa hajoavat ja poistuvat, kun puhut tai puhallat ilmaa suusta. “Joka tapauksessa sinusta tulee paljon enemmän aerosoloitua nestettä kuin luulet.”

“Ohuiden nestekerrosten muodostuminen keuhkoihin, ylempiin hengitysteihin ja sylkeen suussa hajoavat ja poistuvat, kun puhut tai puhallat ilmaa suusta. “Joka tapauksessa sinusta tulee paljon enemmän aerosoloitua nestettä kuin luulet.”

Sitä paitsi, kuinka pahaa bakteerien siirtyminen on syntymäpäiväkynttilöitä puhaltaessa?

Kynttilöitä puhallettaessa sylkeä ja bakteereja siirtyy väistämättä. “On olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat, että alustalevyt on suunniteltu bakteerien kasvuun, joka altistuu puhujalle ja kontrollille, ja muutos bakteerien kasvussa on hämmästyttävä”, Craig kertoo. “He tekivät saman asian ruuan kanssa, ja arvo on satoja prosentteja korkeampi, kun joku puhaltaa siihen.”

Tutkijat ovat jopa testanneet bakteerien mahdollista leviämistä puhaltamalla syntymäpäiväkynttilöitä. Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat levittivät kuorrutetta foliolevylle, joka oli asetettu styroksipohjan päälle, ennen kuin laittoivat syntymäpäiväkynttilöitä päälle. Onnelliset osallistujat söivät pizzaa (se oli syntymäpäiväsimulaatio) ja puhalsivat sitten kynttilöitä. Lopputulos? Bakteerimäärä mitattiin 1400 prosenttia korkeampi kuin lasitteen kontrolliarkki ilman kynttilän murtumista.

Rehellisesti sanottuna en halua olla se henkilö, joka antaa tietoja, jotka varmistavat, että et koskaan katso palaa syntymäpäiväkakkua samalla tavalla. Kyllä, kaikki tämä puhe sylkikuormista ja bakteerien leviämisestä kuulostaa kaikilta paitsi herkulliselta. Mutta ennen kuin panikoit ja luovut syntymäpäiväkakusta ikuisesti, Craig neuvoo, että ottaisimme kaikki askeleen taaksepäin ja laittaisimme asiat perspektiiviin. “Kehomme on täynnä bakteereja ja suussamme on niitä paljon, mutta kaikki bakteerit eivät tee sairasta”, hän selittää. “Itse asiassa meidän kehossamme on paljon hyviä bakteereja, jotka ovat tärkeitä elämällemme ja selviytymiselle.”

Tällä hän näyttää meille vihreää valoa välttää Ajattelen sitä liikaa. Puhumme loppujen lopuksi kakusta; Edes elintarviketurvallisuuden asiantuntija ei estä sinua nauttimasta siitä.

Viitteenä voimme edelleen välittää bakteereja joka päivä pelkästään puhumalla. Jos sinua boutitaan, suutelemalla on väistämättä sama vaikutus. Mutta se ei saa sinut automaattisesti pelkäämään puhumista tai suudella, eikö niin? “Kaikki on inhottavaa, jos ajattelee sitä liian lujasti”, huomauttaa Craig. Tällä hän näyttää meille vihreää valoa välttää Ajattelen sitä liikaa. Puhumme loppujen lopuksi kakusta; Edes elintarviketurvallisuuden asiantuntija ei estä sinua nauttimasta siitä.

Sen vieminen pois

Ellei syntymäpäiväkynttilöitä puhaltava henkilö ole huonolla tuulella tai “iloisempi” kuin keskimäärin, niin kakun tekemiseen liittyvät vaivat ja riskitekijät ovat melko vähäisiä. Jos sinä – tai kenties lapsesi – juhlit, voit myös järjestää pienen syntymäpäiväkakun tai kuppikakun puhaltaaksesi kynttilöitä mielesi kyllyydestä samalla kun sinulla on toinen varttaton kakku valmiina kaikille muille.

Kaiken kaikkiaan Craig sanoo, ettei hän ole huolissaan koko skenaariosta – ja sen pitäisi päteä myös meille muille. “Useimmissa tapauksissa riski ei ole erityisen suuri”, hän vahvistaa. ”Olen kuitenkin miettinyt enemmän COVIDin huipun aikana tai flunssaepidemioiden aikana [and] kun yritän olla sairaamatta lomalla tai kun olen immuunipuutteisten ihmisten kanssa.” Samanlaisissa olosuhteissa saatat myös harkita kahdesti.

Vaikka syntymäpäiväkakku tekee parhaansa sen jälkeen, kun se on jaettu auki varsinaisessa kokoontumisessa, tähteet voivat sisältää vielä enemmän bakteereja ajan myötä. “Nämä bakteerit vain jatkavat kasvuaan ja kolonisoitumistaan ​​tässä kakussa; Tämä lisää riskiä ja todennäköisesti lyhentää kakun säilyvyyttä”, Craig selittää. Vaikka tämä riski kasvaa, se on edelleen melko pieni, mutta voit aina pelata varman päälle, jos se tarkoittaa, että olet vähemmän stressaantunut. Craig huomauttaa, että on turvallisempaa ottaa vastaan ​​toinen pala kakkua juhlissa kuin viedä se kotiin – joten ota huomioon elintarviketurvallisuusasiantuntijan neuvo ja anna itsesi hemmotella sitä uudelleen.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *