Kyllä, on täysin ok syödä, kun ei ole nälkäinen

By | November 4, 2023

minäJos olet aiemmin laihduttanut tai kärsinyt syömishäiriöstä, sinulla voi olla monimutkainen yhteys nälän kanssa, kuten: B. koska sinusta tuntuu, että on epäterveellistä syödä, kun et ole nälkäinen. Fyysiset nälän merkit voivat olla tervetulleita todisteita siitä, että “syöt oikein”, tai ne voivat olla ei-toivottuja tunteita, joita yrität tukahduttaa. Lopulta ruokavalioita ei ole suunniteltu toimimaan pitkällä aikavälillä. Ne ovat henkisesti ja fyysisesti vaativia ja aiheuttavat huonon suhteen ruokaan.

Yhä useammat ihmiset siirtyvät intuitiiviseen syömiseen kehittääkseen terveellisemmän suhteen ruokaan. Intuitiivinen syöminen on hämmästyttävää, koska se voi hyödyttää fyysistä ja henkistä terveyttäsi. Mutta kun intuitiivinen syöminen saa vetoa, yhä useammat ihmiset mainostavat siitä vesitettyä versiota, jota joskus kutsutaan “nälkäisen ruokavalion”.

Varmasti “Kunnioita nälkääsi” ja “Tunne kylläisyytesi” ovat kaksi intuitiivisen syömisen periaatetta, mutta tähän laihduttamattomaan lähestymistapaan on kahdeksan muuta periaatetta. Jopa itse nälän suhteen intuitiivinen syöminen on enemmän kuin vain syömistä, kun olet fyysisesti nälkäinen, ja lopettamista, kun olet kylläinen. Itse asiassa kyse on myös syömisestä, kun teet sen ei fyysisesti nälkäinen. Tässä on mitä tarkoitan.

Erilaiset nälän tyypit intuitiivisessa syömisessä

Mitä tulee mieleen, kun ajattelet nälkää? Monet ihmiset ajattelevat biologista nälkää – sellaista, jossa vatsasi korisee, tunnet olosi alhaiseksi tai ärtyisemmäksi. Tämä on täysin pätevä nälän muoto, ja biologisen nälän merkkien havaitseminen (etenkin hienovaraisten merkkien, kuten ruoan ajattelu tai keskittymisvaikeudet työhön) huomaaminen vie aikaa ja tahtoa. Mutta kun pysähdymme tähän nälän muotoon, emme pysty kehittämään vivahteikkaampaa ja dynaamisempaa suhdetta ruokaan.

Intuitiivisen syömisen tunnistaa neljä nälän tyyppiä. Ne ovat biologisia, käytännöllisiä, makuisia ja emotionaalisia nälkää. Biologinen nälkä on sellainen, josta olemme jo puhuneet; Tätä useimmat meistä ajattelevat, kun ajattelemme nälkää. Muut kolme jäävät kuitenkin usein huomiotta.

Käytännön nälkä

Jos sinulla on perinteinen klo 9-17 työ, sinulla voi olla tietty aika, jolloin voit pitää lounastauon. Jos et olisi tässä vaiheessa biologisesti nälkäinen, jättäisitkö aterian väliin?

Jos päätät syödä, kun et ole nälkäinen, koska tiedät, ettet voi syödä vähään aikaan, kunnioitat käytännön nälkää.

Käytännön nälkäsuunnitelmia tekijöiden mukaan Intuitiivinen syöminen, rekisteröidyt ravitsemusterapeutit Evelyn Tribole, RDN, ja Elyse Resch, RDN. Pidän siitä proaktiivisena itsehoidon muotona. Joskus et ehkä tunne biologista nälkää, mutta syöminen on järkevää, koska tiedät, ettei sinulla ole mahdollisuutta syödä, kun nälkä iskee. Jos et syö silloin, kun sinulla on mahdollisuus, koet todennäköisemmin himoa, joka voi huipentua ahmimiseen.

Maista nälkä

Jos olet syntymäpäiväjuhlissa ja kakku näyttää hyvältä ja kaikki syövät sen, on täysin hyvä syödä se, vaikka et olisi biologisesti nälkäinen. Jälleen intuitiivinen syöminen on joustavaa olemista ja ruokavaliolle tyypillisten mustavalkoisten sääntöjen rikkomista.

Synttäreiden lisäksi tulee varmasti aikoja, jolloin et ole fyysisesti nälkäinen, mutta tekee mieli syödä jotain tai tilanne vaatii sitä. Ehkä olet melko kylläinen suolaisen illallisen jälkeen, mutta kaipaat jotain makeaa ja syö palan suklaata. Tämä on tapa kunnioittaa maun nälkää. Siinä ei ole mitään vikaa; Kunnioitat vain kehoasi vivahteikkaammin.

Suuri osa intuitiivisesta syömisestä on sisäisten signaalien seuraamista syödessäsi sen sijaan, että noudatat ulkoisia sääntöjä ja rajoituksia. Nämä sisäiset signaalit eivät merkitse vain biologista nälkää, vaan myös makuista nälkää. Siksi tämän nälän muodon hyväksyminen ja kunnioittaminen on myös arvokas osa intuitiivista syömistä.

Lisäksi, kun jätät himon huomiotta, sinulla on todennäköisemmin pakkomielle rajoittamiesi ruokien suhteen. Himojen tunnistaminen auttaa sinua löytämään tyydytyksen, jota kehosi ja mielesi tarvitsevat, jotta voit jatkaa päivääsi.

Emotionaalinen nälkä

Tylsyys, yksinäisyys, viha ja stressi voivat laukaista emotionaalisen syömisen. Ruoka voi tarjota lohtua, kun olet masentunut, tai aktiviteetti, kun olet tylsistynyt. Tämän tyyppistä syömistä demonisoidaan usein.

Todellisuudessa tunnesyöminen on täysin normaalia. Sanon sen vielä takaperinteisille: tunnesyöminen on täysin normaalia!

Kaikki vitsit syrjään, tunteemme ovat monella tavalla sidoksissa ruokaan. Voi olla, että sinulla on hyviä muistoja perheestäsi, joka valmisti sinulle tietyn ruuan lapsena, ja lohdutat sitä nyt. Voi olla, että olet tottunut siihen, että ruoka on rakkauden symboli, kuten joissain kulttuureissa on yleistä. Tai ehkä haluat vain tuntea olosi hyväksi ja syödä jäätelöä huonon päivän jälkeen.

Ruoan pitäisi tuottaa meille iloa. Jos se ei tuottaisi meille iloa, meillä ei olisi tarvetta syödä – mitä meidän on kirjaimellisesti tehtävä selviytyäksemme. Ei siis ole häpeätä löytää iloa ruoasta.

Tästä huolimatta, jos sisälläsi tapahtuu jotain syvempää emotionaalisesti, saattaa olla syytä varmistaa, että sinulla on muita selviytymistaitoja, jotta pääset ongelman pohjaan.

On myös syytä huomata, että monet ihmiset kuvailevat itseään “emotionaalisiksi syöjiksi”, vaikka todellisuudessa he eivät yksinkertaisesti syö tarpeeksi. Jos huomaat usein syöväsi täyden pussin siruja tai kokonaisen keksejä istuessasi yöllä sohvalla, mieti, oletko syönyt tarpeeksi koko päivän, ennen kuin merkitset sen stressisyömiseksi. “Emotionaalinen syöminen” yöllä voi itse asiassa olla kehosi kompensoimista riittämättömästä ravinnonsaannista koko päivän. Jos et ole varma syötkö tarpeeksi, työskentely intuitiiviseen syömiseen koulutetun ravitsemusterapeutin kanssa voi auttaa.

Opi erottamaan neljä nälän tyyppiä

Nyt kun tiedät neljä nälän tyyppiä intuitiivisessa syömisessä, saatat miettiä, miten voit erottaa ne toisistaan ​​omassa elämässäsi.

Kannustan sinua ottamaan uteliaan, tuomitsematonta lähestymistapaa. Ala ymmärtämään tietoisemmin, mikä saa ruokahaluasi, jätätkö nälkäsi tai himosi huomioimatta vai tunnetko itsesi täysin irti kehosi signaaleista.

Haluan tehdä tämän selväksi. Tämän ei ole tarkoitus valvoa tai “hallita” saantiasi. Se on vain tapa saada yhteys näihin erilaisiin nälän tyyppeihin. Jos huomaat alkavasi täydentää nälkää tai tuomitsevasi tietyntyyppiset nälänhädät, ota askel taaksepäin. Muista, että on ok syödä, kun et ole nälkäinen tai syistä, jotka eivät ole biologista nälkää.

Viimeiset ajatukset siitä, miksi on hyvä syödä, kun ei ole nälkä

Kun kurkotat jotain syötävää, syynä voi olla erilaisia ​​nälkää, ja tämä on täysin normaalia. Sen sijaan, että rajoitat itsesi syömiseen, kun olet biologisesti nälkäinen, mieti, kuinka voit kunnioittaa myös muita nälän muotoja – käytännöllistä, makuista ja tunnepitoista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *