Kuivien silmien yllättävät syyt, jotka sinun on tiedettävä

By | October 23, 2023

WKun tulin perimenopaussiin kuumien aaltojen, mielialan vaihteluiden ja muiden oireiden kanssa, aloin kokea näön hämärtymistä ja silmien ärsytystä, melkein kuin joku olisi potkinut hiekkaa silmiini. Kun oireet tulivat ja menivät, en tehnyt niille mitään ennen kuin ne alkoivat häiritä jokapäiväistä elämääni. Tuolloin näin optikon, joka diagnosoi minulle kuivasilmäisyyden, tila, joka ilmenee, kun silmät eivät tuota tarpeeksi kyyneleitä tai kyyneleet haihtuvat liian nopeasti. Jos olisin tiennyt kuivien silmien syyt tai taudin varoitusmerkit, olisin hakeutunut hoitoon aikaisemmin.

Nykyään noin 16 miljoonaa amerikkalaista kärsii kuivasilmäsairaudesta, joka on yleisempää naisilla kuin miehillä, etenkin yli 50-vuotiailla – noin iässä, jolloin aloin havaita oireita. Noin 90 prosenttia kuivasilmäisistä tapauksista johtuu silmäluomien talirauhasten (kutsutaan meibomian rauhasten) toimintahäiriöstä, mikä saa öljyn eritteet muuttumaan liian paksuksi tai vaikeaksi päästä silmän pintaan. Öljy on kyynelten välttämätön ainesosa. Ilman tarpeeksi öljyä kyyneleet haihtuvat liian nopeasti ja silmän pinta kuivuu ja tulehtuu, mikä johtaa kuiviin silmiin liittyviin oireisiin, kuten näön hämärtymiseen, vieraan esineen tunnetta silmissä, valoherkkyyttä sekä polttavaa, pistelyä tai punoitusta. , sanoo Cheryl Chapman, OD, Nebraskassa toimiva optometristi, joka on erikoistunut kuiviin silmiin.

Syy, miksi keski-ikäiset naiset ovat alttiita kuiville silmille, on ikääntymiseen liittyvien kyynelten tuotannon muutosten ja hormonaalisten vuoristoratojen kaksinkertainen hämäys. “Hormonaaliset vaihtelut, erityisesti vaihdevuosien naisilla, voivat johtaa muutoksiin kyynelten tuotannossa ja koostumuksessa, mikä tekee heistä herkempiä kuiville silmille”, sanoo tohtori. Chapman.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei nuorempien aikuisten tarvitse pitää silmän kuivumisen merkkejä, oireita ja syitä tutkassaan – itse asiassa kuivasilmäisyyden tapaukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viimeisen vuosikymmenen aikana kaikissa ikäryhmissä. sairaudet ovat nousussa. Dr. Chapmanin pitkäaikainen istuminen näytön edessä – näyttöjen tuijottaminen vähentää silmänräpäysten tiheyttä ja edistää kuivasilmäisyyden oireita – ympäristöolosuhteet, kuten ilmansaaste ja kuiva sisäilma, sekä tietyt sairaudet, kuten diabetes sekä autoimmuuni- ja kilpirauhassairaudet.

“Myös kuivasilmäisiä sivuvaikutuksia aiheuttavien lääkkeiden käyttö on yleistynyt”, sanoo Dr. Chapman. “Antihistamiinit, dekongestantit, masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet ja aknelääkkeet, kuten Accutane, ovat esimerkkejä.” Jopa suositut kosmeettiset toimenpiteet, kuten Botox-injektiot, voivat häiritä normaalia kyynelkalvon tuotantoa ja johtaa silmien kuiviin, hän lisää.

Näin vältät kuivasilmäsairauden

Silmien kuivuminen voi ilmaantua vähitellen ja joskus oireita ei havaita ennen kuin vaurio on jo tapahtunut. Siksi on parasta ennaltaehkäistä tautia. Paras tapa saavuttaa tämä on harjoittaa silmäluomien hygieniaa (jotain olisin tiennyt 20 vuotta sitten) silmän talirauhasten asianmukaisen toiminnan tukemiseksi, neuvoo Dr. Chapman. Ajattele sitä silmäluomien vastineena hampaiden harjaamiseen estääksesi hampaiden reikiintymisen myöhemmin.

“Silmäluomien hygienia on joukko käytäntöjä, joiden tarkoituksena on ylläpitää silmäluomien ja ympäröivien alueiden puhtautta ja terveyttä”, sanoo Dr. Chapman, yksi Peeq Pron perustajista. Suoraan potilaalle tilattava ohjelma sisältää tuotteita, jotka on erityisesti suunniteltu tekemään silmäluomien hygieniasta helpompaa. “Silmäluomien asianmukainen hygienia on ratkaisevan tärkeää silmien yleisen terveyden kannalta ja sillä voi olla ratkaiseva rooli kuivasilmäisyyden ehkäisyssä ja hoidossa. Silmäluomen hygienia on tärkeä osa kuivasilmäisyyden yleistä hoitoa, varsinkin kun meibomin rauhasten toimintahäiriö ja silmäluomien tulehdus tai blefariitti vaikuttavat sairauteen.”

DR. Chapmanin vinkit hyvään silmäluomien hygieniaan

  1. Puhdista silmäluomesi säännöllisesti lian, öljyjen ja bakteerien poistamiseksi. (Tohtori Chapman suosittelee hypoklooriliuosten, Peeq Pro -silmäluomen ja kasvojen puhdistusaineen tai Peeq Pro Waiva -silmäluomen puhdistussarjan käyttöä.)
  2. Käytä lämpimiä kompressioita silmäluomille pehmentääksesi öljyeritystä ja estääksesi kyynelten haihtumista
  3. Hiero silmäluomet lämpimillä pakkauksilla auttaaksesi pumppaamaan ja poistamaan talirauhasten eritteitä
  4. Poista silmämeikki kunnolla ja hellävaraisesti ja vältä kovien puhdistusaineiden käyttöä silmänympärysiholla

Mitä tehdä, jos sinulla on diagnosoitu silmien kuivuus?

Vaikka olisin toivonut, että olisin tiennyt silmien kuivumisen ehkäisystä ennen sairauden kehittymistä, teen nyt parhaani pitääkseni taudin loitolla tekemällä silmäluomien hoidosta yhtä säännöllistä päivittäistä rutiinia. Tee rutiineja kuten hampaiden harjaus. hoidan hampaitani ja pesen kasvoni, sillä hoitamattomana kuivat silmät voivat johtaa infektioihin, näön heikkenemiseen ja sarveiskalvovaurioihin tai arpeutumiseen.

“Kuivasilmäisyys on tyypillisesti krooninen sairaus, eikä se välttämättä parane pysyvästi perinteisessä mielessä”, hän sanoo. “Kuiviin silmiin liittyviä oireita ja epämukavuutta voidaan kuitenkin usein hoitaa tehokkaasti ja taudin etenemistä voidaan hidastaa tai joissain tapauksissa jopa pysäyttää.” Hoidon tavoitteena on lievittää oireita ja parantaa silmän laatua. repiä kyynelkalvoa ja parantaa silmien yleistä terveyttä.”

Silmälääkäri voi helposti diagnosoida kuivasilmäisyyden tarkastuksen aikana. He voivat myös keskustella lisähoidoista, mukaan lukien keinotekoiset kyyneleet, reseptilääkkeet ja toimistohoidot talirauhasten tukkeutumisen poistamiseksi.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Reza, Dana et. al. Kuivasilmäsairauden arvioitu esiintyvyys ja ilmaantuvuus Yhdysvaltojen suuren terveydenhuoltojärjestelmän koodausanalyysin perusteella kaikissa ikäryhmissä. Vol. 202, American Journal of Opthamology2019, https://doi.org/10.1016/j.ajo.2019.01.026.


Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *