Kuinka TikTokin ikäsuodatin vaikuttaa aivoihimme

By | September 16, 2023

LKäytä sosiaalista mediaa tarjotaksesi meille hauskoja ja uusia tapoja tutkia eksistentiaalista pelkoamme. Esimerkki: TikTokin uusin Frankenfilter vanhentaa sinua reaaliajassa ja ennustaa kasvojen piirteitäsi, miltä saatat näyttää tulevaisuudessa. Nyt viruksen leviävää “Aged”-suodatinta on käytetty jo 13,2 miljoonassa videossa, mikä kauhistuttaa sovelluksen käyttäjäkuntaa ja herättää kysymyksiä näkyvän ikääntymisen todellisuudesta.

Kun näin Kylie Jennerin ja Courtney Coxin jakavan tulokset, päätin kokeilla “Ikä”-suodatinta itselleni. Ja Voi poika, Toivon, etten olisi tehnyt sitä. Kun katsoin taaksepäin, olin täysin vieras. Näin ryppyjä. rivit. Pussit silmien alla. posket. Jamie Lee Curtisin sanoin Hullu perjantai: Näytin haudanvartijalta. Kaikissa muissa aiheissa nämä piirteet ovat minulle merkityksettömiä (jopa kauniita), mutta niiden näkeminen itsessäni – vuosikymmeniä ennen kuin olin koskaan odottanut niitä – oli erityisen ärsyttävää.Luonnollisesti kävin Instagramissa selvittääkseni, olivatko kollegani vapaaehtoisesti tartuttaneet itsensä “ikä”-suodattimella, kuten minä. Samanhenkiset naiset tulvivat nopeasti postilaatikkooni. Nämä naiset – kuten minä – olivat upeita ikuisesti elävä paska simuloiduista juonteista ja ryppyistä. “Sain kirjaimellisesti jännitystä, kun sain Botoxia ensimmäistä kertaa tiistaina”, rakas ystäväni sanoi. “Ostin itse asiassa 200 dollarin arvosta ihonhoitotuotteita tämän jälkeen”, toinen vastasi.

Ymmärrän nyt, kuinka laajalle levinneet nämä shokin ja epävarmuuden tunteet ovat niiden keskuudessa, joilla oli rohkeutta kokeilla suodatinta itse. Kysyin itseltäni: Miksi on niin pirun häiritsevää nähdä itsemme tällaisena?

Miten ikääntymissuodatin toimii ja mitä se kertoo iästämme

Suodattimet ovat kulkeneet pitkän matkan siitä lähtien, kun meille esiteltiin Snapchat “Puppy” vuonna 2011. Sen sijaan, että vain peittäisit kuvan kasvosi päälle, uusi suodatinluokka käyttää tekoälyä (AI) vääristämään kasvojen piirteitäsi. Aged-suodatin menee askeleen pidemmälle ja soveltaa yleisiä näkyvän ikääntymisen merkkejä ainutlaatuiseen kasvojen rakenteeseen luodakseen ennakoivan kuvan siitä, miltä *saatat* näyttää ikääntyessäsi. Jos mietit, miksi vanhempi versiosi näyttää hieman enemmän… geriatrista kuin ystäväsi (tai Kylie Jennerin), koska IRL-ominaisuudet, kuten korkeat poskipäät, syvälle asettuneet silmät, vahva leukalinja ja kauneusmerkit, voivat kaikki vaikuttaa tuloksiisi.

@drmonicakieu Ikääntyminen on etuoikeus! Se tapahtuu meille kaikille, mutta on varmasti tapoja omaksua se omilla ehdoillasi. Kannatetaan ikääntymistä ystävällisesti ja itsevarmasti ❤️ ✨ #aginggracefully #agingwell #agingfilter #agefilter #drkieutips ♬ Alkuperäinen soundi – Dr. Monica Kieu

Tätä silmällä pitäen plastiikkakirurgit ja kosmetologit ylistävät tällä hetkellä “Aged” -suodatinta sen hyperrealistisesta kuvauksesta näkyvästä ikääntymisestä. Kasvojen plastiikkakirurgi Monica Kieu, DO, selittää nyt viruksen leviämässä TikTokissa, mikä tekee suodattimesta niin tarkan. ”Kehomme tuottaa enemmän melaniinia [as we age], joka aiheuttaa näitä hyperpigmentoituneita täpliä; “Ikääntyessämme tuotamme enemmän kollageenia, mikä johtaa ihon ohenemiseen ja ryppyihin”, Kieu sanoo. “Monet ihmiset ymmärtävät, että ikääntyessämme menetämme myös enemmän luuta”, hän jatkaa, “ja tämä luuston tuen menetys saa silmät näyttämään onttomilta.”

Siitä huolimatta New Yorkin neuropsykologi Sanam Hafeez, PsyD, huomauttaa älykkään suodattimen rajoituksista. Se ei tiedä, että käytät SPF:ää, kuin se olisi työsi, tai että olet jättänyt alkoholin pois ruokavaliostasi: se vain tietää, miltä kasvosi näyttävät juuri sillä hetkellä, kun kytket suodattimen päälle.

“Ikääntymisen osalta vanhempiesi katsominen on tehokkain ikääntymisen indikaattori”, Hafeez sanoo. “Todennäköisesti tulet ikääntymään paremmin sen sijaan, koska vanhempasi eivät juoneet 15 juomasekoitusta, ottaneet lisäravinteita tai käyttäneet aurinkovoidetta aamuisin.” Kiitos, #wellness.

Tietysti tulosten hillitseminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin jos olet jo kyllästynyt harmaantumaan.

“Tätä kutsutaan vahvistusharhaksi: etsimme vahvistusta sille, mitä jo epäilemme”, Hafeez lisää. ”Todellisuus on, että useimmat meistä ikääntyvät samalla tavalla kuin vanhempamme – tässä kuvassa ei näy oikeastaan ​​mitään. Tämä suodatin tallentaa vain sen, mitä asetat kameran eteen sillä hetkellä.”

AI-suodattimien psykologinen vaikutus

Pakkomiellemme ulkonäön parantamiseen ei ole aivan uutta tai uutta, mutta sosiaalinen media on vienyt asiat uudelle tasolle. American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery -akatemian mukaan 72 prosenttia kasvojen plastiikkakirurgeista sanoo, että kosmeettisten toimenpiteiden kysyntä on lisääntynyt, koska potilaat ovat tietoisempia ulkonäöstään sosiaalisessa mediassa. Viime vuosina on yleistynyt “hoidot, jotka saavat ihmiset näyttämään paremmilta selfieissä”. Lisäksi vuoden 2020 COVID-19-pandemia on avannut oven Zoom-uupumukselle, joka liittyy toistensa kasvojen tuijottamiseen koko päivän etätyökokouksissa. Nyt on olemassa tutkimuksia, joissa korostetaan ruudulla olemisen kielteisiä mielenterveysvaikutuksia, ja plastiikkakirurgit kutsuvat tätä ilmiötä “merkittäväksi tekijäksi potilaiden riippuvuudessa”. [cosmetic] Hoito.”

”Se koskettaa epävarmuuttamme siitä, että yhteiskunta hylkää meidät tai puolisomme tai kumppanimme hylkää meidät. Olemme iän pakkomielle yhteiskunta.” – Sanam Hafeez, PsyD

Ei ole yllättävää, että älykkäiden suodattimien tulo, jotka voivat taivuttaa, pyörittää, nostaa ja vetää kasvojamme huimaa todellisiksi versioiksi itsestämme, on pahentanut tilannetta entisestään. Hafeezin mukaan nämä kasvoja vääristävät suodattimet eivät ole aivan vaarattomia, varsinkin kun ne tuovat esiin syvimmän epävarmuutemme ja pelkomme.

“Ikääntyvä suodatin jopa potkaisi sisään Minä “Hieman vaikeaa”, Hafeez sanoi. “Se ei ainoastaan ​​korosta kaikkia asioita, joista et jo pidä itsessäsi, vaan se on myös vääristynyt kuva siitä, miltä näytät.”

Tekoälysuodattimet, jotka parantavat käyttäjän ulkonäköä sen sijaan, että heikentävät sitä, eivät ole paljon parempia psyykellemme, Hafeez sanoo. Kuten “Ikä”-suodatin, myös TikTokin “Bold Glamour” -suodatin aiheutti kohua, koska se käytti tekoälyä parantamaan käyttäjän ulkonäköä huolellisesti sijoitettujen kauneussäätöjen avulla. Tulos sai monet käyttäjät toivomaan, että he todella näyttäisivät Bold Glamour -versioltaan. Hafeezin mukaan tämä halu näyttää “täydelliseltä” on erityisen havaittavissa nuorten naisten keskuudessa.

“Nämä suodattimet vääristävät heidän käsityksensä siitä, mikä on houkuttelevaa, mikä on normaalia ja mikä luonnollista niin pitkälle, että he eivät enää pidä luonnollisista kasvoistaan”, Hafeez sanoo. “Ilman suodatinta he eivät vain pidä toisistaan.”

Vaikka useimmat meistä ymmärtävät, että katsomme muutettua versiota itsestämme näytöllä emmekä todellisessa elämässä, psykologinen vero, joka liittyy haluun näyttää tietyltä tavalla, vaikuttaa meihin silti. Hafeezin mukaan sosiaalisen median suodattimien merkitseminen vaarattomiksi jättää huomiotta ihmisten sisäiset konfliktit, jotka vaikuttavat heihin negatiivisesti.

“Mielestäni suodattimet ovat aiheuttaneet uskomatonta vahinkoa yhteiskunnallemme yleensä, niin kauniina ja viihdyttävinä kuin ne ovatkin”, Hafeez lisää. “Jos olet taipuvainen masennukseen, jos olet alttiina huonolle itsetunnolle, jos olet altis kehon dysmorfialle tai jos pelkäät ikääntymistä, niin ei, siinä se.” ei harmittomia. Se voi itse asiassa tehdä paljon vahinkoa.

Meidän kaltaisissa patriarkaalisissa yhteiskunnissa nuoruutta ja kauneutta arvostetaan eniten. Joten “ikä”-suodatin ylittää pinnallisen tason, Hafeez sanoo. Emme ole huolissamme vain harmaista hiuksista tai variksen jaloista; Pelkäämme menettävämme sosiaalisen arvomme.

“Luulen, että se hyödyntää epävarmuuttamme siitä, että yhteiskunta hylkää meidät tai puolisomme tai kumppanimme hylkää meidät”, Hafeez sanoo. “Olemme ikääntymisen pakkomielle yhteiskunta.”

Me kaikki vanhenemme. Mitä sitten?

Jos TikTokin ikäsuodatin huolestuttaa sinua erityisesti, Safeez suosittelee siirtymään pois sosiaalisesta mediasta. Trendit tulevat ja menevät, ja muutaman viikon kuluttua uusi suodatin ohittaa FYP:si. Voi myös olla hyödyllistä asettaa itsellesi rajat sosiaalisen median käyttämiselle.

“Ihmiset ajattelevat, että heidän täytyy puhdistaa myrkkyjä”, Hafeez sanoo, “mutta sinun ei tarvitse jättää sitä pois ikuisesti. Rajoita sitä, aivan kuten rajoitat kaikkea muuta elämässäsi.”

Vaikka pelkäämme päivää, jolloin posket löytävät pysyvän kodin kasvoillamme, on tärkeää muistaa, että ikääntyminen on lahja (Amy Poehler saa sen). Rypyt, pussit silmien alla ja juonteet ovat todiste hyvin elätystä elämästä: elämästä, jossa naurat, itket ja hymyilet – joilla kaikilla on paljon enemmän arvoa tosielämässä kuin näytöllä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *