Kuinka parantaa suhdettasi ruokaan

By | September 26, 2023

TJa lauseet, kuten “terveellisesti syöminen” ja “terveempään paraneminen”, luovat luultavasti välittömästi tiettyjä mielikuvia: paljon vihanneksia ostoskärryssä, keksojen heittäminen roskakoriin, kuntosalijäsenyyden hankkiminen, ymmärrät idean. Tarkemmin sanottuna yhteiskuntamme näyttää yhdistävän “terveyden” yleiseen sanontaan “syö vähemmän ja liiku enemmän” riippumatta henkilön terveyshistoriasta, käyttäytymisestä, kyvyistä ja muista tekijöistä.

Selvyyden vuoksi kuvissa (useimmissa) kuvatut vaiheet eivät ole luonnostaan ​​”vääriä” tai “huonoja”. Jos pidät paljon vihanneksista, osta niitä! Jos haluat liikuttaa vartaloasi enemmän ja kuntosali sopii sinulle hyvin, lähde mukaan!


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Breese Annable, PsyD, CEDS-S, Breese Annable, PsyD, CEDS-S on syömishäiriöihin erikoistunut terapeutti.
  • Gabriella Giachin, LMSW, New Yorkin psykoterapiakollektiivin terapeutti
  • Kerry Heath, LPC-S, NCC
  • Meredith Nisbet, LMFT, Meredith Nisbet, LMFT, on lisensoitu avioliitto- ja perheterapeutti Eating Recovery Centerissä ja Pathlight Behavior Healthissa.
  • Rachel Trotta, NASM-sertifioitu henkilökohtainen valmentaja, joka on erikoistunut naisten kuntoiluun, pre/postnataaliseen harjoitteluun, ravitsemukseen ja terapeuttiseen harjoitteluun

Ongelma on kuitenkin siinä, kuinka näistä viesteistä usein keskustellaan ja ne piilotetaan. Esimerkkejä: jonkun syömien ruokien moralisointi ja niiden merkitseminen “hyviksi” tai “huonoksiksi” ja vaarallisten ruokavalioiden markkinointi harmittomiksi “elämäntyylimuutoksiksi” tai “hyvinvointiohjelmiksi”.

Gabriella Giachin, LMSW, New Yorkin psykoterapiakollektiivin terapeutti, huomauttaa mahdollisten haittojen huomattavasta laajuudesta. “Tässä oleva vaara on samanlainen kuin ruokavaliokulttuurin vaarat kokonaisuudessaan”, Giachin sanoo. ”Riippumatta siitä, miksi sitä kutsut – ruokavalioksi, elämäntavaksi, puhdistukseksi, miksi tahansa – se on silti keino kontrolloida syömääsi, muuttaa ulkonäköäsi pikemminkin kuin itseäsi. elinten tai yhteiskunnan ja/tai kulttuuristen odotusten perusteella meidän on katsottava tietyltä tavalla.”

Koska syömishäiriöt ovat toiseksi tappavin mielisairaus, tämä naamioitu tapa hallita rajoittavia ruokailutottumuksia on otettava erittäin vakavasti. “Monet alustat, jotka markkinoivat itseään ‘elämäntyylimuutoksina’, ovat todellakin syömisen seurantaa, kalorien saannin rajoittamista ja harjoittelua polttaakseen kaloreita”, Giachin sanoo.

Jos tavoitteesi on kuitenkin parantaa suhdettasi ruokaan ja/tai johonkin kehosi toimintoihin – antaa itsellesi enemmän energiaa, tuoda enemmän C-vitamiinia elimistöön sairauksien torjumiseksi, jotain sellaista – se on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen. ruoat, jotka voivat auttaa sinua pääsemään sinne (samalla myös mitä haluat). Asiantuntijat selittävät, kuinka voit tehdä tämän turvallisesti ja terveellisesti.

Ravitsemus- ja mielenterveysasiantuntijoiden mukaan vinkkejä ruoan suhteen parantamiseen

Ajattele kriittisesti aikomuksiasi ja tavoitteitasi

Ensinnäkin, ole utelias. Perustuuko tavoitteesi ulkonäköön? Ehkä laihtuminen on alitajuinen tai toissijainen tavoitteesi, mutta se on silti taustalla – eikä se auta. “Jos esimerkiksi aloitat puhtaan syömisen terveellisen elämäntavan muutoksena, mutta todellinen motiivisi on laihdutus, sinun on oltava rehellinen itsellesi, että tavoitteesi eivät ole linjassa”, sanoo Rachel Trotta, NASM, sertifioitu henkilökouluttaja. Hän varoittaa pyrkimästä kohti tavoitteita, jotka saavat sinut tai elämäsi tuntemaan olosi rajoitetuksi, jäykäksi, eristäytyväksi, tiukkaksi, kestämättömältä tai raskaalta.

Muut asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että kaikki puhe laihduttamisesta on punainen lippu. “Ensimmäinen askel on tunnustaa, että brändäyksestä ja markkinoinnista riippumatta, jos “elämäntyylimuutoksen” tavoitteena on laihdutus, se on ruokavalio”, sanoo Breese Annable, PsyD, CEDS-S, psykologi ja Living Balancen omistaja. Psykoterapia. Hän rohkaisee sinua kysymään itseltäsi, kuka hyötyy rasvan tai painonnousun pelostasi. (Huomaa: kyse ei ole sinusta tai terveydestäsi!)

“Ensimmäinen askel on tunnustaa, että brändäyksestä ja markkinoinnista riippumatta, jos “elämäntyylimuutoksen” tavoitteena on laihdutus, se on ruokavalio.”
-Breese Annable, PsyD, CEDS-S

Lisäksi on tärkeää huomata, että näin ei ole ruokavaliokulttuurisen ajattelutavan kohdalla Vain painosta ja ulkonäöstä. Se koskee myös moraalia, joka liitetään virheellisesti sellaisiin asioihin kuin vihannesten syöminen, päivittäinen harjoittelu ja vastaavat.

Kuule jotain sinun Keho – ei, ei muiden ihmisten keho – kertoo, että se tarvitsee sitä

Yleensä (ja tämä ei välttämättä koske ihmisiä, joiden nälkäsignaalit eivät ole aivan oikein) kehot luotiin kertomaan sinulle, mitä he tarvitsevat. “Ei ole olemassa kaikille sopivaa ratkaisua, kun kyse on siitä, mitä jokainen ihminen tarvitsee elääkseen terveellistä ja kestävää elämää”, sanoo Lena Suarez-Angelino, LCSW, Choosing Therapyn terapeutti. “Kaikki ovat erilaisia, ja on tärkeää ottaa huomioon heidän genetiikkansa, ympäristönsä, ravitsevien elintarvikkeiden saatavuus jne.”

Ehkä kehosi on edelleen nälkäinen päivällisen jälkeen, vaikka kumppanisi on kylläinen. Syö enemmän, ei hätää! Se, mitä tarvitset joka päivä, riippuu aktiivisuustasostasi, unen määrästä ja monista muista tekijöistä. Myös tässä pätevät toiveesi, eivät vain tarpeitasi. Ehkä sinä kaipaat minttusuklaajäätelöä, yksi ystävistäsi kaipaa mansikkajäätelöä ja toinen ystäväsi kaipaa maapähkinävoijäätelöä. Kaikki on hyvin.

Harkitse lempeää ruokavaliota

Lempeä syöminen on kymmenes ja viimeinen vaihe intuitiivisessa syömisessä, kehys, joka keskittyy vastaamaan kehosi fyysisiin ja emotionaalisiin tarpeisiin ilman ulkopuolista “panosta”, kuten ruokavaliokulttuuria. Kyse on elintarvikkeiden lisäämisestä, joita elimistö ei ehkä ole imeytynyt sinä päivänä, eikä “huonoksi” merkittyjen ruokien poistamista. Kannattaa harkita kokeilemista, jos voit syödä mitä haluat, kuinka paljon haluat, ilman syyllisyyttä ja virittyä nälän ja kylläisyyden tunteisiisi.

Tässä on esimerkki lempeästä ruokavaliosta: Sinusta tuntuu, että haluat syödä pastaa illalliseksi, mutta huomaat, että et ole syönyt vihanneksia sinä päivänä. Sen sijaan, että jättäisit pastan väliin salaatissa, lisää täysrasvainen kastike salaattiin saadaksesi joitain vitamiineja, jotka parantavat immuunijärjestelmän toimintaa, ehkäisevät muistiongelmia, parantavat näköä ja paljon muuta. Jos sinulla ei ole energiaa, voit lisätä ateriaasi myös sämpylän tai muuta hiilihydraattia.

Käsittele kaikkia mustavalkoisia ajatuksia

“Syöminen vähemmän jälkiruokaa” “sääntö” kuulostaa aluksi viattomammalta ja “terveellisemmältä” kuin “jälkiruokaa syömättä”. Taustalla oleva viesti on kuitenkin sama: jälkiruoka on huono. Sitä tulee välttää, jos mahdollista.

Toisin sanoen ajatusmalli perustuu edelleen jäykkyyteen. “Lause [‘lifestyle change’] itse luo kaksijakoisuutta siitä, kuinka meidän pitäisi tai ei pitäisi elää elämäämme, miltä kehomme pitäisi näyttää tai ei pitäisi näyttää ja millaista ruokaa ja liikuntaa meidän pitäisi tai ei pitäisi syödä tai tehdä”, sanoo Meredith Nisbet, LMFT:n terapeutti. Eating Recovery Center ja Pathlight Behavioral Health. “Tämä kaksijakoisuus vahvistaa mustavalkoista ajattelua ja johtaa psykologiseen joustamattomuuteen.”

Tämä jäykkyys ja joustamattomuus voi johtaa syömishäiriöön ja on sen oire. Sen sijaan omaksu itsemyötätunto ja intuitiiviset ruokailutottumukset todellisen terveyden ja onnen saavuttamiseksi.

Älä unohda muita terveytesi näkökohtia

Terveys on muutakin kuin ruokaa ja liikuntaa. Sinun on myös pidettävä silmällä vaikutuksia mielenterveyteen. Trotta mainitsee esimerkkinä terveellisten selviytymisstrategioiden kehittämisen stressaavia aikoja varten ja muita tapoja, jotka “ei välttämättä liity vähentämiseen”, jotka “voidaan integroida täysipainoiseen, tyydyttävään ja terveelliseen elämään pitkällä aikavälillä”.

Tätä silmällä pitäen ruokavalion vastainen ravitsemusterapeutti Christine Byrne, RD, kirjoitti viikon aikana tehokkaan uutiskirjeen nimeltä “Onko se todella ‘hyvinvointi’, jos se saa sinut tuntemaan olosi huonoksi?” Se on hyvä pointti. Kun pyrit parantamaan fyysistä terveyttäsi, älä jätä huomiotta sen vaikutusta mielenterveyteen, sekä kognitiivisella tasolla että mielialaasi.

”Ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa ratkaisua, kun kyse on siitä, mitä jokainen ihminen tarvitsee terveelliseen ja kestävään elämään. Jokainen on erilainen ja on tärkeää ottaa huomioon heidän genetiikkansa, ympäristönsä, ravitsevien elintarvikkeiden saatavuus jne.
–Lena Suarez-Angelino, LCSW

Kannata lisää näitä keskusteluja, erityisesti kouluissa

Kun olet valmis, puhu siitä laajemmin, milloin ja missä voit. “Uskon, että ratkaisu liittyy kouluihin, suuriin politiikan muutoksiin ja terveys- ja hyvinvointikasvatukseen”, Giachin sanoo. Hän henkilökohtaisesti rakastaa Health at Every Size -kehystä ja rohkaisee kouluja valistamaan vanhempia ja oppilaita rajoittavan syömisen vaaroista ja laukaisemaan kielenkäyttöä sekä lopettamaan punnitsemisen ja puhumisen “hyvä vs. huono ruoka” terveystunneilla. Jos olet kiinnostunut vanhempi tai kouluttaja, hän mainitsee Be Real USA:n, ryhmän, joka on kehittänyt kehon itsevarmuutta koskevan opetussuunnitelman.

Muuten, mitä tulee nykyiseen keskusteluun painonpudotusinjektioista ja -leikkauksista – sekä lapsilla että aikuisilla -, toinen asiantuntija huomauttaa: “Jos me yhteiskuntana olemme valmiita lääkimään lapsiamme nimissä ja “me meidän on tarkasteltava tarkasti itseämme ja arvojamme”, sanoo Kerry Heath, LPC-S, NCC, CEDS-S, Choosing Therapyn terapeutti.

Ota yhteyttä ihmisiin, jotka jakavat arvosi

Huolimatta ruokavaliokulttuurin yleisyydestä yhteiskunnassamme, sinä saattaa Etsi ihmisiä ja ryhmiä, jotka ovat samaa mieltä näistä ajatuksista ja haluavat auttaa sinua navigoimaan tässä vaikeassa tilanteessa. “Voi olla uskomattoman hyödyllistä olla yhteydessä muihin ihmisiin, jotka myös kyseenalaistavat ja hylkäävät ajatuksen, että heidän on laihdutettava ollakseen arvokkaita tai terveitä”, sanoo tohtori. Jännittävä. ”Tuen ja yhteisön tunteminen voi olla uskomattoman tärkeää, kun hyväksyt radikaalisti itsesi ja kehosi sellaisena kuin olet.”


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Grau, Antoni et ai. “Kognitiivinen heikentyminen potilailla, joilla on lyhyt- ja pitkäkestoisia syömishäiriöitä: tapauskontrollitutkimus.” Neuropsykiatriset sairaudet ja hoito Vol. 15 1329-1341. 21. toukokuuta. 2019, doi: 10.2147/NDT.S199927


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *