Kuinka löytää helpotusta rannekanavaoireyhtymään raskauden aikana

By | October 14, 2023

minä Tiesin, että selkäkipu, närästys ja mielialan vaihtelut olivat tärkeitä raskauden aikana. Mutta fyysinen sivuvaikutus, jota en odottanut? Rannekanavan oireyhtymä raskauden aikana.

Lähellä raskauden puoliväliä heräsin käsien kihelmöintiin. Luulin, että nukuin vain oudoissa asennoissa. Sitten aloin tuntea kipua ranteeni sisäpuolella, peukalon alla. Vitsailin, että sain “puhelimen peukalot” ja ajattelin, että minun oli rullattava tavallista enemmän.

Sitten opin, että nivelesi kuluvat paljon raskauden aikana, mikä johtuu suurelta osin relaksiinihormonin lisääntyvästä vapautumisesta, joka rentouttaa niveliäsi – ja lopulta kohdunkaulaasi – valmistautuessaan synnytykseen. Ajoin “puhelimen peukalon” ohi sukulaiseni, joka on OB/GYN (minulla oli onni) kysyä häneltä, voisiko sillä olla jotain tekemistä relaxinin kanssa, ja yllätyksekseni hän kysyi minulta, heräsivätkö kädet kihelmöimään! Osoittautuu, että sekä pistely että rannekipu ovat oireita rannekanavaoireyhtymästä, jota voi esiintyä raskauden aikana – eikä niillä ole mitään tekemistä relaxiinin kanssa.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Sarah Whitworth, OTR, OTD, CHT, toimintaterapeutti, sertifioitu käsiterapeutti ja FYZICAL-terapia- ja tasapainokeskuksen omistaja Shermanissa, TX
  • Tori Russell, MS, OTR/L, CHT, toimintaterapeutti ja sertifioitu käsiterapeutti FYZICAL Therapy and Balance Centerissä Woodstockissa, GA.

Mikä on rannekanavaoireyhtymä?

Kuten American Academy of Orthopedic Surgeons selittää, rannekanava on kapea käytävä ranteessa, jonka läpi kulkee keskihermo, joka on vastuussa suuresta osasta käsien tuntemuksista ja jolla on rooli peukalon liikkeiden hallinnassa ja samalla pidentää kaikkea. kaulasta käsivarteen käsiin. Rannekanavan läpi kulkevat myös sormien taivuttamisesta vastaavat jänteet. Se on paljon tärkeää liikennettä noin tuuman tilalle!

Kaiken rannekanavan toiminnan ja kun hermoilla ja jänteillä ei ole tarpeeksi tilaa työskennellä, kätesi toiminta menee täysin sekaisin. Rannekanavaoireyhtymä esiintyy erityisesti silloin, kun keskihermoon kohdistuu liikaa painetta. Hermoon kohdistuva paine aiheuttaa pistelyä, puutumista, kipua ja käden voiman menetystä.

“Yleensä se johtuu suorasta jatkuvasta paineesta”, sanoo Tori Russell, toimintaterapeutti ja sertifioitu käsiterapeutti FYZICAL Therapy and Balance Centeristä Woodstockissa, Georgiassa. “Yleisiä esimerkkejä tästä ovat pitkät painallukset hiirimattoa tai pöytää vasten, ranteen pakotettu pitkä taivuttaminen tai ojentaminen kuten pyörällä ajettaessa ja kämmenten painaminen ohjaustankoon, nukkuminen ranteet koukussa tai turvotus mistä tahansa syystä , kuten: Leikkaus, raskaus, niveltulehdus, jännetulehdus tai vamma.”

Miksi rannekanavaoireyhtymä esiintyy raskauden aikana?

Vaikka peukalon toistuva keskihermoon kohdistuva paine Instagramia selattaessa aiheuttaa todennäköisesti jonkin verran rasitusta rannekanavassani, raskauden rannekanavaoireyhtymän syy on yleensä lisääntynyt turvotus, joka tunnetaan nimellä “ödeema” sen ansiosta, että rannekanavassa kiertää lisää verta ja vettä. raskaana olevan henkilön ruumis.

“Raskauden aikana voi esiintyä lisääntynyttä rannekanavan turvotusta, kun kehon nestetasot muuttuvat”, sanoo Sarah Whitworth, toimintaterapeutti, sertifioitu käsiterapeutti ja FYZICAL-terapia- ja tasapainokeskuksen omistaja Shermanissa, Texasissa. Kaikki ylimääräiset nesteet, jotka kiertävät kuljettamaan ravinteita sikiööni ja kyllä, voitelemaan niveliäni, tarkoittavat, että pieneen tunneliin kohdistuu paljon normaalia enemmän painetta.

Lisäksi Kaiser Permanenten mukaan raskaana olevilla ihmisillä, jotka “käyttävät voimakkaita tai toistuvia käsien ja sormien liikkeitä”, voi olla suurempi riski saada rannekanavaoireyhtymä raskauden aikana. Vaikka toistuvat rullaavani liikkeeni eivät normaalisti häiritse minua, se, että kaikki ylimääräinen nesteeni puristaa hermoa, tekee täydellisestä rannekanavamyrskystä. Lisäksi Russell sanoo anekdoottisesti: “Olen myös huomannut, että naiset, jotka ovat pienemmät ja joilla on pienempi luurakenne, kokevat rannekanavan puristusta.” Olen 5’10” pitkä, joten huonoilla raskaana olevilla ranteillani ei ollut mahdollisuutta.

Kuinka voit lievittää rannekanavaoireyhtymän oireita raskauden aikana?

Ensinnäkin hyvä uutinen: Jos rannekanavaoireyhtymäsi alkoi vasta raskauden aikana, se todennäköisesti häviää pian sen jälkeen. Jos se on edelleen läsnä noin kuukauden kuluttua syntymästä, Whitworth suosittelee keskustelemaan lääkärisi kanssa.

Sillä välin voit tehdä rannekanavaharjoituksia ranteiden mobilisoimiseksi kuten kuka tahansa muu, jolla on rannekanavaoireyhtymä, ja hoidossa on yleensä melkoisesti päällekkäisyyksiä. Koska pääasiallinen syy rannekanavaoireyhtymään raskauden aikana on turvotus – ei välttämättä toistuvia liikkeitä – hoito ja helpotus ovat hieman erilaisia.

Tässä on Russellin vinkkejä rannekanavaoireyhtymän lievittämiseen raskauden aikana.

  1. Käytä sängyn lastaa ja nauhattomia turvotushanskoja päivän aikana.
  2. Jäätä ranteitasi noin viiden minuutin ajan joka ilta ja useita kertoja päivän aikana.
  3. Kuumenna, venytä ja liiku koko päivän ajan.
  4. Siirrä käsiäsi pään yläpuolelle poistaaksesi turvotuksen käsistäsi.
  5. Harkitse käsihoitoa, mukaan lukien nestehoito, ultraääni, hieronta, manuaalinen venyttely ja lymfaattinen mobilisaatio.
  6. Sijoita muunneltuihin laitteisiin, kuten suurempiin esineisiin tai ergonomisiin työpisteisiin.

Henkilökohtaisesti ACE-rannelastani (22 dollaria) on paras ystäväni, ja käytän sitä aina, kun tunnen kipua. Jos kärsit rannekanavaoireyhtymästä raskauden aikana, tiedä, että et ole yksin (hei!) ja että kipu ja kärsimys ovat todennäköisesti väliaikaisia ​​- vaikka kenenkään ei pitäisi yrittää tehdä niin tämän raskauden aikana lohduttaakseen itseäni tällä tosiasialla Olen nyt kipeänä, nälkäinen ja väsynyt, vittu. Vain yksi raskauden ilo, eikö niin?

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *