Kuinka käsitellä kesän surua

By | September 12, 2023

minäKun aurinkoiset kesäpäivät saavat sinut haluamaan piiloutua peiton alle, juoda Lana Del Reyä ja kirota kaikkia sinua häiritseviä, sinun ei tarvitse tuntea olosi yksinäiseksi. Kesäinen blues tai äärimmäisissä tapauksissa kausiluonteinen mielialahäiriö (SAD) kesällä on hyvin todellinen asia.

“Hippokrates sanoi kauan, kauan sitten: Jotkut ihmiset ovat sopeutuneet hyvin tai huonosti talveen ja toiset, jotka ovat hyvin tai huonosti sopeutuneet kesään, ja vanha mies oli oikeassa”, sanoo psykiatri Norman E. .Rosenthal. MD, psykiatrian professori Georgetownin yliopistossa ja 1980-luvulla ensimmäisen julkaistun SAD:n tieteellisen kirjallisuuden päätutkija. “Ihmisillä, joilla on kesä-SAD, emme tiedä tarkalleen, mikä poikkeavuus on, mutta jostain syystä he tuntevat olonsa huonommiksi kuin useimmat muut ihmiset kuumina, pitkinä kesäpäivinä.”

“Hippokrates sanoi kauan, kauan sitten: On ihmisiä, jotka ovat sopeutuneet hyvin tai huonosti talveen, ja toiset, jotka ovat hyvin tai huonosti sopeutuneet kesään, ja vanha mies oli oikeassa.” Norman E. Rosenthal, MD

Kun Dr. Rosenthal huomauttaa, että vaikka kesän SAD:sta ei ole niin paljon tutkimusta kuin talven SAD:sta, hänellä ja muilla on joitain teorioita, joita hän käsittelee uudessa kirjassaan kesän SAD:ta käsittelevässä luvussa: SAD:n (Seasonal Affective Disorder) voittaminen: opas terveyteen ja onnellisuuteen kaikkina vuodenaikoina.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Norman Rosenthal, MD, Georgetownin yliopiston psykiatrian professori ja kausiluonteisen mielialahäiriön (SAD) johtava asiantuntija

Aivan kuten valolle altistumisen puute talvella voi johtaa masentuneeseen mielialaan, liiallinen valolle altistuminen kesällä voi aiheuttaa joissakin ihmisissä ahdistusta. Hän vertaa sitä tunteeseen, että juo liikaa kahvia: piriste (kevyt tai kahvi) saa jossain määrin hyvän olon, mutta sitten se voi kostautua. Samaan aikaan lämpö – ja kolmanneksessa maasta ilmastonmuutoksen aiheuttama äärimmäinen kuumuus – voi rasittaa kehoasi entisestään ja saada sinut huonovointiseksi.

Fyysisen ylikuumenemisen ja liiallisen valolle altistumisen yhdistelmä, Dr. Rosenthal kesän SAD:ssa.

“Mitä tapahtuu, on se, että kehosi tuntuu hyvin uupuneelta ja väsyneeltä, mutta aivosi eivät sammu”, sanoo tohtori. Rosenthal. ”Ihmiset kärsivät kuumuuden aiheuttamasta uupumuksesta, energian puutteesta, vauhdin puutteesta ja vauhdin puutteesta, samalla kun he kokevat tällaista ei kovin miellyttävää aktivaatiota pitkistä, erittäin kirkkaista valopäivistä. . Joten sinulla on niin sanottu levoton masennus.”

Kiihtynyt masennus on erityisen huolestuttava mielenterveysalan ammattilaisille, koska toisin kuin letargisempi tila, tämä masennustila voi saada ihmiset toimimaan impulssin mukaan vahingoittaa itseään.

Tämä on toinen syy ottaa kesän SAD vakavasti, lukuun ottamatta ihmisten käsitystä, että kaikki ihmiset eivät menesty tai kärsi samoissa olosuhteissa.

Onneksi on joitain toimenpiteitä, joiden avulla voit helpottaa tätä masennusta. Ensimmäinen ja tärkein askel on tunnustaa, että tunteesi ovat todellisia ja että biologiallasi saattaa olla vastuussa. “Kun ymmärrät, mitä tapahtuu, voit ainakin manipuloida ympäristöäsi taistellaksesi asioita, jotka saavat sinut olemaan masentuneeksi, laimeaksi tai kiihtyneeksi”, sanoo tohtori. Rosenthal.

Kuinka taistella kesän SAD:ia vastaan

1. Jäähdytä

Ensimmäinen askel on voittaa lämpö. Älä pelkää käyttää ilmastointiasi. Ja yritä saada kylmää vettä kylpemiseen, esim. B. kylpyammeessa, joessa, järvessä, valtameressä tai uima-altaassa.

“Kukaan ei ole tehnyt systemaattista tutkimusta kertoakseen, mikä saa heidät tuntemaan olonsa paremmaksi, mutta minulla on nyt ollut monia, monia potilaita, jotka sanovat, jos he pysyvät viileinä, käyvätkö kylmiä kylvyjä, jos he käyvät kylmässä suihkussa “Jos he menevät johonkin kylmiä järviä ja uintia, se on todella, todella hyvää heille”, sanoo tohtori. Rosenthal.

2. Vähennä valolle altistumista

Ole kuin julkkis palkintoshowssa ja käytä näitä aurinkolaseja sisätiloissa. Okei, et todellakaan tee niin omistaa tehdä se. Mutta aurinkolasien käyttäminen ulkona (ja jopa sisällä ollessasi ulkona), sinisten valoa estävien lasien käyttäminen ja verhojen vetäminen kotonasi voi vähentää jännittävää lisävaloannosta.

3. Muuta ympäristöäsi

Paikat, kuten Eurooppa ja trooppiset rannat, ovat suosittuja kesälomakohteita. Jos kuitenkin tiedät masentuvasi kesällä, harkitse lomasi suunnittelua viileämpään ilmastoon saadaksesi helpotusta. Vielä äärimmäisempi versio tästä on valita asuminen pohjoisemmassa, lauhkeassa ympäristössä eteläisemmän, lämpimämmän ympäristön sijaan.

4. Hae ammattiapua

Työskentele terapeutin kanssa parantaaksesi mielenterveyttäsi. DR. Rosenthal huomauttaa, että kognitiivinen käyttäytymisterapia voi olla tehokas SAD:n hoidossa. Voit myös käyttää lääkkeitä oireiden hallitsemiseen ja niihin varautumiseen. Jos esimerkiksi masennuslääkkeet sopivat sinulle, sinun tulee keskustella niistä lääkärisi kanssa keväällä, jotta ne voivat alkaa vaikuttaa ennen kesää.

“Tunnista, että se on kokonaisuus ja että se ei ole sinun syytäsi ja että sillä on jotain tekemistä biologiaasi”, sanoo tohtori. Rosenthal. “Ja myös, että on olemassa tapoja hoitaa sitä.”

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *