Kuinka käsitellä ennakoivaa surua terveellä tavalla

By | September 15, 2023

TRakkaan kuolema on helposti yksi elämän tunnellisimmista hetkistä. Harvat ovat saaneet tämän ainutlaatuisen tuskan talteen paremmin kuin esitys Kirppukassi, jossa päähenkilö kertoo surustaan ​​äitinsä kuoleman jälkeen: “En tiedä mitä tehdä… kaikella rakkaudella, jota tunnen häntä kohtaan. En tiedä mihin sen nyt laittaisin.” Asiantuntijoiden mukaan suru rakkaan menettämisestä ei kuitenkaan aina rajoitu heidän kuolemaansa. On mahdollista kokea ennakoivaa surua, toisin sanoen surua uhkaavan menetyksen ennakoinnissa.

Gina Moffa, LCSW, lisensoitu suru- ja traumaterapeutti ja tulevan kirjan kirjoittaja Jatkaminen ei tarkoita irtipäästämistä: nykyaikainen opas menetyksestä selviytymiseen, selittää, että ennakoiva suru on surua, joka koetaan ennakoitaessa menetystä – ennen kuin todellinen menetys tapahtuu. “Tiedämme, että menetämme heidät ajan myötä, ja siksi tunnemme ennaltaehkäisevästi menetyksen ja surun”, hän sanoo. Tämä on erityisen yleistä ihmisillä, joiden läheiset saavat terminaalisen terveysdiagnoosin (esim.Moffa lisää, että ihmiset voivat myös kokea ennakoivaa surua terveyden menetyksestä, johon ei liity kuolemaa, kuten dementia, Alzheimerin tauti tai diagnoosi, joka johtaa liikuntarajoitteisiin tai osallistumiseen jokapäiväiseen toimintaan. Ennakoiva suru voi liittyä myös muihin menetyksiin, kuten tulevaisuuden identiteetin, rutiinien, kokemusten, mahdollisuuksien tai kuvitellun tulevaisuuden menettämiseen. Esimerkiksi kun henkilöllä on diagnosoitu lapsettomuus, hän saattaa tuntea odotuksia tulevaisuudestaan ​​vanhempina. “Kaikkia muutoksia, jotka voivat johtaa elämäntavan keskeytymiseen tai täydelliseen lopettamiseen, on syytä surra etukäteen”, hän sanoo.

Holly Strelzik, kuolemadoula, suruasiantuntija ja Center for the Heart -keskuksen perustaja, lisää, että ihmiset, joilla on synnynnäisiä ongelmia (kohdun komplikaatioita, koeputkihedelmöitystä tai adoptiota), voivat myös tuntea ennakoivaa surua kuolevasta lemmikistä. , sekä suuret elämänmuutokset, kuten muutto, työstä lähteminen tai muutokset ihmissuhteissa.

“Jokainen kokee surun omassa aikakehyksessään.” – Holly Strelzik, kuoleman doula ja Center for the Heartin perustaja

Vaikka ennakoivan surun olosuhteet voivat poiketa kuolemanjälkeisestä surusta, molempien ihmisten emotionaalinen kokemus on melko samanlainen. Moffa sanoo, että ennakoiva suru voi auttaa joillekin ihmisille valmistautumaan etukäteen surusta syntyvään tyhjyyteen, mutta emotionaaliset ja fyysiset oireet voivat olla yhtä ylivoimaisia ​​ja tuskallisia kestää. “[Symptoms of anticipatory grief] “Oireet voivat vaihdella tunteista, kuten surusta, hämmennystä, vihasta, kieltämisestä, masennuksesta, ahdistuksesta, pelosta tai jopa tunnottomuudesta”, hän sanoo. “Tähän voi liittyä myös koko kehon kokemuksia, kuten päänsärkyä, vatsakipua, intensiteetin lisääntymistä tai laskua.” Ruokahalu, uni, häiriöt, seksuaalihäiriöt ja paljon muuta.

Moffa sanoo, että ennakoivan surun kokeminen ei välttämättä tarkoita sitä, että suret vähemmän rakkaasi kuoleman jälkeen. Hän sanoo, että joissakin ennakoidun surun tapauksissa parantumattomasti sairaat ihmiset siirtyvät lähemmäs rakkaansa, mikä tekee surusta, jota he tuntevat kyseisen henkilön kuoleman jälkeen, entistä voimakkaampaa.

On myös tärkeää muistaa, että kaikenlaisen surun yhteydessä sinun ei pitäisi odottaa sen noudattavan tiettyä aikajanaa. “Jokainen kokee surun omassa aikakehyksessään”, Strelzik sanoo. “Vaikka läheisen rappeutuminen on jatkunut pitkään, todellista valmistautumista suruun ei ole varsinaisen kuoleman jälkeen.” Älä myöskään takerru liian suosittuun viiden “vaiheen käsitteeseen” ” surusta. Se on usein syklistä, ja siinä on ylä- ja alamäkiä muista elämäsi tapahtumista riippuen.

Ennakoivassa surussa on se, että se tapahtuu, kun olet vielä menettämässä jotakuta tai jotain – olipa kyseessä sitten Alzheimerin taudista kärsivän isoäitisi tilan huononeminen silmiesi edessä, kun hoidat hänen hoitoa tai varaat ajan lääkärintarkastukseen. raskauden menetyksen takia. Tämä voi vaikeuttaa näiden tunteiden tuntemista, varsinkin jos otat omaishoitajan roolin henkilölle, jonka menetystä odotat. Mutta on tärkeää kunnioittaa odotettua surua sen sijaan, että pidättäisi sitä pysyvästi. Moffa ja Strelzik jakavat alla vinkkejä tämän ainutlaatuisen menetyksen käsittelemiseen.

3 tapaa auttaa sinua käsittelemään odotettua surua

1. Pidä huolta itsestäsi

Vaikka suru voi olla ylivoimaista ja kaiken kuluttavaa, molemmat asiantuntijat korostavat, että on tärkeää pitää huolta kehostasi, mielestäsi ja hengestäsi tänä aikana. Toisin sanoen, priorisoi itsehoitoa niin paljon kuin mahdollista. Moffa sanoo, että tähän kuuluu kehon ravitseminen hyvällä ruoalla, runsaan veden juominen, lepo ja lempeän harjoituksen sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin. Strelzik huomauttaa myös, että luonnossa viettäminen, yhteydenpito lemmikkiisi tai muihin eläimiin, lämpimiin kylpyihin ja hiljaisiin hetkiin rauhoittavan musiikin kuunteluun ovat erinomaisia ​​itsehoidon muotoja, kun koet ennakoivaa surua.

Riittävä uni on myös tärkeää. “Ilman [sleep]”Sinä olet vaarassa vahingoittaa muita tärkeitä ihmissuhteita, kehittää työuupumusta ja pilata omaa terveyttäsi, mikä ei hyödytä ketään”, Strelzik sanoo.

2. Tunne tunteesi

Mitä tahansa tunnetkin, Strelzik sanoo, että se on normaalia ja luonnollista, ja on tärkeää sallia itsesi tuntea kaikki mahdolliset tunteet. Moffa suosittelee löytämään turvallisen paikan ja tavan ilmaista näitä tunteita, kuten päiväkirjan pitäminen, joka voi hänen mukaansa olla tehokas terapeuttinen työkalu tunteiden ja kokemusten käsittelyyn. Voit myös varata aikaa surusi tuntemiseen käyttämällä 15 minuuttia päivässä tunteiden purkamiseen turvallisessa paikassa. Hän lisää, että tärkeintä on olla turruttamatta tunteitasi alkoholilla tai huumeilla.

3. Luota tukijärjestelmääsi

Lopuksi muista, että sinun ei tarvitse käsitellä odotettua surua (tai mitään surua ollenkaan) yksin. Nyt on aika nojata tukijärjestelmääsi, olipa kyseessä sitten luotetut ystävät, perheenjäsenet tai ammattiterapeutti. “Ei ole häpeä hakea apua, vaikka joku kokee, että tämä ei ole hyväksyttävä aika tuntea surua tai tuntea itsensä tuomituksi”, Moffa sanoo. “Kokemuksesi surusta on pätevä, joko ennen menetystä, sen aikana tai sen jälkeen.”

Läheisten tavoittamisen ja tuen pyytämisen lisäksi Strelzik ehdottaa tukiryhmän löytämistä, jossa tunnet olosi turvalliseksi ja voit ilmaista todellisia tunteitasi. Puhuminen muille, jotka käyvät läpi mitä sinä käyt läpi tai olet kokenut, voi tarjota suurta lohtua tänä aikana. Saatat löytää tällaisia ​​ryhmiä terapeutin toimistosta, paikallisista uskonnollisista ryhmistä tai organisaatioista, kuten GriefHaven tai Center for the Heart.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *