Karotenoidien hyödyt iholle

By | October 28, 2023

Well+Good SHOPissa toimittajamme käyttävät vuosien asiantuntemustaan ​​valitakseen tuotteita (ihonhoidosta itsehoitoon ja muihin), joista tulet varmasti rakastamaan. Vaikka toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti, Well+Good voi saada palkkion, jos ostat linkkien kautta. Hauskoja ostoksia! Tutustu SHOPiin

Vaikka vankka ihonhoitorutiini, joka sisältää runsaasti hyödyllisiä ainesosia, kuten C-vitamiinia ja retinoideja, voi pitää ihosi terveenä (ja hehkuvana!), se on vain yksi pala paljon suuremmasta palapelistä. Sillä, mitä syöt ja juot, voi olla suuri vaikutus ihoasi tutkimukset osoittavat1 Tietyt ravintoaineet voivat parantaa kosteutta, joustavuutta, kiinteyttä ja kirkkautta.

Vaikka mikään yksittäinen superruoka ei lupaa ihmelääkettä erilaisiin iho-ongelmiisi, on yksi antioksidantti, joka on tällä hetkellä saamassa mainetta kauneusmaailmassa ja joka voi auttaa moniin niistä.

Karotenoidit, joita löytyy monista kasviperäisistä elintarvikkeista, näkyvät yhä enemmän ihon ravintolisissä ja paikallisissa aineissa, koska ne pystyvät torjumaan näkyviä ikääntymisen merkkejä. Lue lisää saadaksesi selville, miksi ne kannattaa lisätä rutiinisi.

Mitä karotenoidit ovat?

“Karotenoidit ovat luonnossa esiintyviä väripigmenttejä, jotka luovat kirkkaan keltaisen, punaisen ja oranssin värin, joita näemme tietyissä hedelmissä, vihanneksissa ja muissa kasveissa”, selittää Jessica Shapiro, RD, sertifioitu diabeteskouluttaja ja apulaishyvinvointi- ja ravitsemuspäällikkö Montefioressa. Lääkärikeskus Westchesterissä, New Yorkissa. “Nämä pigmentit ovat kasvien valmistamia, eivätkä elimistö voi niitä valmistaa, mutta ne toimivat tehokkaina antioksidantteina, kun syömme niitä”, lisää Kylie Amanda, RD, sertifioitu kirurginen ravitsemusterapeutti ja ravitsemusterapeutti.

Luonnosta löytyy tällä hetkellä noin 750 karotenoidia, mutta Shapiron mukaan joudumme enimmäkseen kosketuksiin muutamien kanssa, joita löytyy hedelmistä ja vihanneksista, joita tavallisesti syömme:

1. Alfa- ja beetakaroteeni

Löytyy kurpitsasta, jauhobanaanista, porkkanoista, bataatista, talvikurpitsasta ja vihreistä ruoista, kuten pinaatista ja kaalista (näiden vihreiden klorofylli piilottaa keltaoranssit pigmentit).

2. Beeta-kryptoksantiini

Löytyy oransseista ja punaisista hedelmistä ja vihanneksista, kuten makeista punaisista paprikoista ja appelsiineista.

3. Lykopeeni

Löytyy punaisista hedelmistä ja vihanneksista, kuten tomaateista, vaaleanpunaisesta greippistä, vesimelonista ja guavasta, mutta se on biologisesti paremmin saatavilla ja imeytyy helpommin jalostetuista elintarvikkeista, kuten tomaattikastikkeesta, tomaattipastasta ja ketsuppista.

4. Luteiini

Löytyy tummanvihreistä lehtivihanneksista, kuten pinaatista ja lehtikaalista, sekä munankeltuaisista ja avokadoista (jotka Shapiron mukaan sisältävät vähän luteiinia, mutta niillä on korkea hyötyosuus).

5. Zeaksantiini

Löytyy keltaisesta maissista (ja maissipohjaisista tuotteista), paprikoista ja munankeltuaisista.

Miten karotenoidit vaikuttavat ihoon

Ennen kuin käsittelemme karotenoidien erityispiirteitä ja laaja-alaisia ​​etuja, on tärkeää ymmärtää ihon terveys, kuinka ihollasi on ikääntymisen merkkejä ja kuinka karotenoidien käyttö auttaa hidastamaan tai kääntämään tätä prosessia.

Ihon ikääntyminen tapahtuu sekä sisäisten (tai sisäisten) että ulkoisten (tai ulkoisten) tekijöiden seurauksena. ”Sisäiset tekijät liittyvät ikäsi ja genetiikkaan, kun taas ulkoisia tekijöitä ovat elämäntapatekijät, kuten auringolle altistuminen, tupakointi, ilmansaasteet jne. [and] Ravitsemus”, sanoo Dr. Carmen Castilla, ihotautilääkäri New Yorkissa.

Toisin kuin sisäelimet, ihosi on suoraan alttiina elementeille, mikä tekee siitä erittäin herkän ympäristön stressitekijöiden ikääntymisen vaikutuksille. “Suurin osa siitä, mitä tunnistamme ihon ikääntymiseksi, johtuu auringolle altistumisen aiheuttaman UV-säteilyn haitallisista vaikutuksista”, sanoo Richard Granstein, MD, Weill Cornell Medicinen ihotautiosaston puheenjohtaja ja ravitsemusalan Elysiumin tieteellisen neuvoa-antavan toimikunnan jäsen. lisämerkki.

UV-vauriot aiheuttavat tulehdusta, mikä johtaa radikaalien happilajien (ROS) syntymiseen, jotka häiritsevät luonnossa esiintyviä kemiallisia reaktioita, joita ihosolujesi tarvitsevat toimiakseen kunnolla. Tämä puolestaan ​​johtaa kollageenin ja elastiinin hajoamiseen ihossa ja stimuloi melaniinin tuotantoa, mikä johtaa näkyviin ikääntymisen merkkeihin, kuten juonteisiin ja ryppyihin, ihon roikkumiseen ja hyperpigmentaatioon.

Karotenoidien lisääminen rutiiniin voi auttaa torjumaan näitä vaikutuksia sisältä ulospäin niiden antioksidanttisen aktiivisuuden ansiosta, mikä mahdollistaa näiden ROS-osien ahmimisen ennen kuin ne voivat aiheuttaa vahinkoa. “Karotenoidit voivat estää osan UV-säteilyyn liittyvistä vaurioista absorboimalla UV-säteitä ja toimia vapaiden radikaalien sieppaajina”, sanoo tohtori. Castilla.

DR. Grandstein selittää, että karotenoidien ottaminen voi kemiallisesti neutraloida tai pysäyttää UV-säteilyn vaikutukset ihoon, mikä estää ikääntymisen merkkejä. Koska karotenoidit muuttuvat elimistössä A-vitamiiniksi (samaksi vitamiiniksi, joka tekee hyvää vanhaa retinolia), ne voivat myös tukea uuden kollageenin muodostumista.

Kuinka hyödyntää karotenoidien ihohyödyt omassa rutiinissasi

1. Suun kautta

“Monien valikoiman värikkäiden hedelmien ja vihannesten syöminen auttaa sinua luonnollisesti lisäämään karotenoidien saantia”, sanoo tohtori. Castilla.

Shapiron paras neuvo on syödä “sateenkaari” – erityisesti punaisia, oransseja ja keltaisia ​​kasviperäisiä ruokia – sekä raakana että kypsennettynä. “Prosessointitapa vaikuttaa karotenoidien hyötyosuuteen”, hän selittää, mikä tarkoittaa, että tietyt valmisteet mahdollistavat karotenoidien paremman imeytymisen elimistöön.

Lisäksi, koska karotenoidit ovat rasvaliukoisia, ne ovat tehokkaimpia, kun ne otetaan rasvaisen aterian yhteydessä. “Tämä koskee sekä ruokaa että lisäravinteita”, lisää Shapiro.

Ravintolisistä puheen ollen, karotenoidit saa myös kapselina. “Yleensä lisäravinteet sisältävät korkeampia karotenoidepitoisuuksia kuin tavallisessa ruokavaliossa”, sanoo tohtori. Granstein. “Lisäaineiden määrä on kohdistettu tiettyihin päätepisteisiin.”

Shapiro suosittelee 2-3 annosta ravinnon karotenoideja päivässä (tai 20-50 mg päivässä) 3-6 viikon ajan nähdäkseen ihossa näkyvät muutokset. “On vaikeaa kuluttaa liikaa ruuan kanssa, mutta ole varovainen lisäravinteiden kanssa, koska se on helppo yliannostella”, hän lisää.

Lisäksi Amanda huomauttaa tästä Tutkimus2 Tämä osoittaa, että ihollemme varastoituneet karotenoidit hajoavat vilustumisen tai viruksen jälkeen. “Arvot laskevat myös talvella, luultavasti hedelmien ja vihannesten vähäisemmän kulutuksen vuoksi, ja ehkä laatu on hieman keskimääräistä huonompi, koska olemme sesongin ulkopuolella”, hän sanoo. “Tästä syystä on tärkeää lisätä annosta kylmempinä kuukausina karotenoidien vaikutusten säilyttämiseksi.”

2. Temaattinen

A Opiskelu 20213 havaitsi, että karotenoidien paikallinen käyttö on tehokas tapa torjua oksidatiivista stressiä… mutta ei kuten tehokkaampaa kuin suun kautta nautittuna.

DR. Castilla selittää, että molemmat menetelmät lisäävät ihon ravintoainetasoja, mutta tulokset kestävät yleensä pidempään, kun niitä otetaan. “Ajankohtaiset karotenoidit varastoituvat tyypillisesti sarveiskerrokseen, ihon uloimpaan kerrokseen”, hän selittää. ”Tämä kerros uusiutuu ja irtoaa jatkuvasti, mikä luultavasti selittää, miksi tasot laskevat nopeammin [with] suun kautta, jolloin karotenoidit varastoituvat rasvaan ja vapautuvat hitaasti ihoon.”

Vaikka karotenoidien ottaminen on paras tapa hyötyä niiden ikääntymistä estävästä hyödystä, käytön täydentämisestä paikallisella seerumilla on sanottavaa.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Fam, VW, Charoenwoodhipong, P., Sivamani, RK, Holt, RR, Keen, CL ja Hackman, RM (2022). Kasvipohjaiset ruoat ihon terveydelle: Narrative Review. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 122(3), 614-629. Julkaistu 30. lokakuuta 2021. DOI: 10.1016/j.jand.2021.10.024.

  2. Darvin ME, Sterry W, Lademann J, Vergou T. Karotenoidien rooli ihmisen ihossa. molekyylejä. 2011 16. joulukuuta 16(12): 10491–506. doi: 10,3390/molekyylit 161210491. PMCID: PMC6264659.

  3. de Souza Guedes L, Martinez RM, Bou-Chacra NA, Velasco MVR, Rosado C, Baby AR. Katsaus lipidinanohiukkasiin ladattujen karotenoidien ja koentsyymi Q10:n paikallisesta antamisesta. Antioksidantit (Basel). 26. kesäkuuta 2021; 10(7):1034. doi: 10.3390/antiox10071034. PMID: 34206935; PMCID: PMC8300771.


Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *