Juoksu sateessa: 8 vinkkiä juoksuvalmentajalta

By | September 28, 2023

MUseimmat juoksijat luultavasti tietävät, että “ei mitään uutta kilpailupäivänä” koskee kaikkea, mitä käytät kilpailun aikana, samoin kuin tankkausta, nesteytystä ja jopa uniaikatauluasi.

Mutta tiesitkö, että se koskee myös säätä?

On selvää, että kilpailupäivän säätä on mahdotonta hallita tai edes ennustaa. Onko tämä ainoa tapa varmistaa, että olet valmis kaikkiin mahdollisiin olosuhteisiin? Harjoittele kaikissa mahdollisissa olosuhteissa (paitsi tietysti silloin, kun se ei ole turvallista).

“Mielestäni urheilijoille on hyödyllistä kokea kaikkea”, sanoo Elizabeth Corkum, joka tunnetaan myös nimellä Coach Corky, New Yorkissa toimiva juoksuvalmentaja ja henkilökohtainen valmentaja. “Koska jos se on kilpailupäivän elementti, jota et ole koskaan aiemmin kokenut, se on toinen muuttuja, jota et vain tiedä.”Vaikka sinulla ei olisikaan suunnitteilla kilpailuja, sateessa juokseminen on joskus vain osa juoksua. “Jos odotamme ihanteellisia olosuhteita, emme koskaan pysty harjoittelemaan näin johdonmukaisesti”, Corkum sanoo. “Ja riippuen siitä, missä asut, joskus on sadekausia, ja se on vain osa todellisuutta.”

Sateessa juoksemisen ei tarvitse tuntua koettelemukselta. Itse asiassa Corkumin mukaan se voi avata juoksulle uuden, leikkisän puolen. Käytä hänen vinkkejä hauskoja, turvallisia ja hankaamattomia sadelenkkejä varten.

Vältä hankausta

Jos olet raskas pusero ja olet juossut kuumassa, kosteassa kesäsäässä, tiedät, että luuhun myrkytyksen tunne ei tapahdu vain sadepäivinä. Samat varusteet, joihin luotat hankautumisen estämiseksi hikisellä säällä, voivat tehdä saman myös sateessa. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee välttää puuvillaa ja muita ei-teknisiä kankaita, jotka voivat hieroa ja tulla raskaaksi joutuessaan alttiiksi kosteudelle. (Ja älä unohda: hankausta estävät tuotteet ovat ystäväsi.)

Jos on lämmin, sateinen päivä, Corkum sanoo, vähemmän on enemmän – joten kosteutta sitovaa materiaalia on vähemmän. “Käytän siellä urheiluliivejä ja shortseja”, hän sanoo. “Sateella on ihoa viilentävä vaikutus, mikä on mukavaa.”

Kylmemmällä säällä voit valita vettä hylkivän kerroksen. “Mutta ole varovainen, sillä kun olet ulkona tekemässä nopeusharjoitusta tai pitkiä lenkkejä, kuumenee nopeasti, ja joskus nämä kuoret säilyttävät kehomme lämpöä.” Selvittääksesi, mikä varuste sopii sinulle, saatat joutua kokeilemaan ja olla joustava, sanoo Corkum, varsinkin kun olosuhteet voivat muuttua kesken juoksun.

Priorisoi näkyvyys

Jos joudut tuijottelemaan silmiisi puhaltavan sateen läpi, juoksu on vaikeampaa kuin sen pitäisi olla – ja se voi aiheuttaa turvallisuusriskin, jos et näe minne olet menossa. Valitse sateenvarjo tai hattu pitääksesi sateen poissa silmistäsi mahdollisimman paljon, suosittelee Corkum. “Et halua missata askelta tai vääntää nilkkaa kuoppaan, koska et näe selvästi”, hän sanoo. “Eikä halua tuhlata energiaa näön muuttujan murehtimiseen.”

Jos jaat tien autojen kanssa, muista, että myös sade vaikuttaa kuljettajien näkyvyyteen. Corkum suosittelee käyttämään samoja kirkkaita värejä ja heijastavia varusteita kuin yö- tai aikaisin aamulenkillä.

Janji x La Sportiva AFO Hyperlight Cap – 38,00 dollaria

Tämä Janjin ja La Sportivan superkevyt hattu on valmistettu nopeasti kuivuvasta materiaalista, joka ei kastu riippumatta siitä, kuinka monta sateista, hikinen kilometriä suunnittelet päivälle. Kirkas muotoilu ja heijastavat yksityiskohdat tekevät kaksinkertaisen tehtävän lisäämällä näkyvyyttä.

Nappaa se

Jos sinulla on arsenaalissasi pari vedenpitäviä kenkiä, olet hyvin valmistautunut sadepäivän juoksuun. Mutta tavallisesti on hyvä käyttää tavallisia harjoituskenkiä, Corkum sanoo. Niin kauan kuin kengät istuvat kunnolla etkä käytä puuvillasukkia, rakkuloiden ei pitäisi olla suuri ongelma.

Vedenpitäviä kenkiä tärkeämpää on tuki. “Varmista, että käytät kenkiä, jotka eivät ole liian vanhoja ja joissa on kuluneet kahvat”, Corkum sanoo. Kun juokset sateessa uusilla kenkäparilla, kannattaa aluksi ottaa rennosti ja varmistaa, että ne tarjoavat riittävästi pitoa tukemaan sinua liukkaalla tiellä.

Suunnittele turvallinen reitti

Sateinen ennuste voi olla syy harkita uudelleen Missä Sinä juokset. Corkumin ihanteellinen sadereitti? Puisto, jossa sinun ei tarvitse huolehtia kuljettajan näkyvyyden heikkenemisestä ja jossa puut voivat tarjota sinulle suojaa sateelta.

Minne ikinä menetkin, ole tietoinen tulvavaarallisista matalista alueista, Corkum sanoo, ja vältä kävelemistä vilkkailla teillä tai teillä, joilla on korkeammat nopeusrajoitukset (ja kuten aina, aja liikennettä vastaan, jotta näet, mitä sinulle tulee).

Polut voivat olla hauskoja sateessa, Corkum sanoo, kunhan viihtyy niillä ja sinulla on hyvät polkukengät, jotka eivät häiritse, jos ne tulevat mutaiseksi. Ota vain hitaasti ja ole erityisen varovainen liukkailla kivillä ja märillä lehdillä, hän suosittelee, ja pidä korvasi auki kovemman sateen aikana, jotta voit tarkkailla putoavien oksien tai roskien vaaraa.

Valitse treenisi viisaasti

Se, muuttaako sade sille päivälle suunnittelemaasi juoksutapaa vai ei, riippuu pitkälti kokemuksestasi juoksijana, Corkum sanoo. Kokenut juoksija, jolla on monta sadejuoksua vyön alla? Yritä jatkaa suunnittelemaasi harjoitusta. Varsinkin kun kilpa-ajo tulee esiin, “haluat tietää, miltä tuntuu juosta nopeasti näissä elementeissä”, Corkum sanoo.

Uusi juoksu – vai sateessa juokseminen? Corkum suosittelee pysymään kevyessä juoksussa tai ainakin tasaisessa vauhdissa ja säästämään nopeusharjoittelusi optimaalisempia olosuhteita varten.

Nesteyty ja tankkaa normaalisti

Jos käytät normaalisti hikoilua veden- ja elektrolyyttitarpeen mittana, sinun on muutettava strategiaasi, jos sataa etkä huomaa hikoilevasi. Yritä pitää kiinni nesteen ja energian saannista, joka normaalisti toimii sinulle, Corkum sanoo, vaikka et tuntuisi tarvitsevasi sitä tällä hetkellä. Sama pätee, jos kilpailet sateisessa kilpailussa – älä muuta tankkaussuunnitelmaasi vain siksi, että sinusta ei tunnu hikoilevan.

Milloin hypätä juoksumatolle

Jotkut olosuhteet eivät yksinkertaisesti ole turvallisia juoksemiseen. Hyvä nyrkkisääntö, Corkum sanoo: Jos sää on niin huono, että kilpailu perutaan (esim. ukkosmyrskyt, salamointi tai kova tuuli), myös kilpailusi tulee perua. Ja vaikka juokseminen jäätävässä sateessa voi olla turvallista oikeilla varusteilla, ole varovainen ja tarkkaile hypotermian oireita, Corkum sanoo, äläkä epäröi keskeyttää juoksua tai juosta sisätiloissa, jos se tuntuu vaaralliselta. (Jos juokset kylmässä sateessa, muista riisua märät vaatteet ja lämmitellä heti, kun olet valmis.)

“On ok, että juoksijat voivat valita taistelunsa”, Corkum sanoo. “Jos monsuuni on viisi päivää, saan juoksijan, joka ei halua olla ulkona viitenä päivänä peräkkäin. Voisi olla valita kolme näistä päivästä olla ulkona luonnonolosuhteissa ja sitten hypätä juoksumatolle jollekin näistä lenkistä antaaksesi itsellesi henkisen ja fyysisen tauon.

Tee sateen juoksemisesta hauskaa

“Kun olet märkä, olet märkä”, Corkum sanoo. Joten omaksu se, hän ehdottaa, ja ota leikkisä lähestymistapa sateisiin juoksuihin – tarkoittipa se sitten lätäköiden läpi vaeltelemista tai itsesi aseistamista rankkasateella. “Sitten kun se tapahtuu kilpailupäivänä, voit käyttää muistutuksia siitä, että se oli positiivinen kokemus eikä se, mitä pelkäsit”, hän sanoo. “Koska jos sinulla on negatiivinen palautesilmukka, et ole valmistautunut hienoon päivään.”

Lisäksi “ulkona seisominen sateessa tuntuu todella pahalta”, Corkum sanoo. Hän huomauttaa, että jos juokset tavallisesti vilkkaalla polulla, sadepäivänä juokseminen antaa sinulle melkein kaiken itsellesi. “Tuntuu, että omistat puiston”, hän sanoo. “Ja ne harvat ihmiset, jotka näet juoksevan kanssasi, tuntevat olevansa osa heimoa, joka syleilee elementtejä – olemme paljastaneet salaisuuden tehdä siitä todella hauskaa.”

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *