Intuitiivinen ravitsemusneuvonta RD toivoo, että hän olisi kuullut

By | October 22, 2023

Intuitiivinen syöminen voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos haluat virittyä kehoosi, hylätä ruokavaliosäännöt ja vähentää ruokavalintojen tekemiseen liittyvää stressiä. Mahdollisuus syödä mitä haluat ilman ruokavelkaa, “täydellisen” kylläisyyden tunteminen syömisen jälkeen tai hyvä suhde liikuntaan kuulostaa erittäin houkuttelevalta ja luonnehtii käytäntöä sekä saamiasi intuitiivisia syömissuosituksia. se, mitä sain, ei täysin kuvaile tätä ruokailutyyliä.

Itse asiassa se ei perustu lainkaan täydellisyyteen, vaan pikemminkin uteliaisuuteen ja tietoon kehostasi ja sen tarpeista laajemmassa mittakaavassa. Kyse on jokaisen aterian näkemisestä mahdollisuutena virittyä kehoosi ja kokeilla parasta tapaa syödä sillä hetkellä. Joskus kunnioitamme näitä tarpeita ja toiveita paremmin kuin toiset, ja se kaikki on osa oppimisprosessia.

Vaikka intuitiivinen syöminen on saanut tunnustusta viime aikoina, se ei ole mitään uutta. Itse asiassa kaksi ravitsemusasiantuntijaa, Evelyn Tribole, RDN, ja Elyse Resch, RDN, kirjoittivat alkuperäisen Intuitiivinen syöminen Kirja julkaistiin jo vuonna 1995, ja siitä lähtien käsite on herättänyt kasvavaa kiinnostusta niin suuren yleisön kuin tiedeyhteisönkin keskuudessa. On olemassa paljon tutkimuksia, jotka yhdistävät tämän ruokailutyylin parantuneeseen mielenterveyteen ja hyvinvointiin, psykososiaaliseen terveyteen ja jopa vanhempiin, jotka tarjoavat terveellisempiä ruokia illalliseksi.

Intuitiivinen syöminen on työtä kehon kanssa eikä sitä vastaan, kuten ruokavaliokulttuuri julistaa. Esimerkiksi ruokavaliokulttuurissa nälän tunne voidaan nähdä heikkouden merkkinä. Meillä voi olla väärinkäsityksiä nälästä, kuten ajatella, että nälkä aterioiden välillä on huono asia tai että sinun ei pitäisi tuntea “vielä” nälkää heti aterian tai välipalan jälkeen. Normaalin ja fysiologisen ymmärtäminen on erittäin hyödyllistä ja voi auttaa selittämään monia näistä tuntemuksista.

Joten tässä on viisi intuitiivista ravitsemusvinkkiä, joita olisin voinut käyttää, kun olin uppoutunut ruokavaliokulttuuriin

1. On okei syödä, kun ei ole nälkä

Hyvä suhde ruokaan tarkoittaa sen ymmärtämistä, että nälkä on erilainen joka päivä ja että sinun tarpeet ovat erilaiset kuin muiden. Sinulla on lupa syödä syistä, joilla ei ole mitään tekemistä nälän kanssa, kuten sosiaalisten suhteiden vuoksi, tunteiden hallinnassa, nostalgisista syistä, nälän tunteesta tai jopa syömisestä ennen kuin tunnet nälkää myöhemmin, kun et enää pysty syömään (nälän muoto jota kutsutaan käytännön nälkäksi). Nälkä). Intuitiivinen syöminen tunnustaa, että on olemassa nälän muotoja, jotka voivat tyydyttää muita tarpeita, ei vain fyysistä haluamme syödä.

2. Painosi ei määräydy vain ruokavaliosi perusteella

Painosi on vain numero, suhteesi painovoimaan, jos haluat. Tämä luku paljastaa niin paljon terveydestäsi. Se ei esimerkiksi heijasta lihasmassaasi, käyttämiäsi lääkkeitä, sairaushistoriaasi, syömääsi määrää ja muuta. Lisäksi stressi, lääkkeet, genetiikka, nesteytys ja muut sosiaaliset rakenteet voivat myös vaikuttaa painoosi. Henkinen energian käyttäminen asteikon numeroiden murehtimiseen vain pahentaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi.

3. Ruoka voi tuoda iloa ja sisältää muutakin kuin kaloreita

Ruokavaliokulttuuri opettaa meitä näkemään ruokaa robotti. Sen sijaan, että ruokaa pidettäisiin nautinnollisena ja täyttävänä, ruoat ja ateriat nähdään numeroina, korkea- tai vähäkalorisina tai syyttömänä. Stressaamme itseämme laskemalla tiukasti kaloreita sen sijaan, että keskittyisimme siihen, mitä kehomme todella tarvitsee. Olemme “hyviä” syödessämme “laihtuvaa salaattia” ja “pahoja” kun syömme jälkiruokaa. Tämän ajattelutavan muuttaminen ei voi olla vain voimaannuttavaa, vaan se voi myös antaa sinulle luvan syödä toisinaan ruokavaliosi ulkopuolella nautinnon ja syiden vuoksi.

4. Ruokaa ei tarvitse merkitä “terveelliseksi” tai “epäterveelliseksi”.

Ennen kuin löysin intuitiivisen syömisen, jaoin ruoat kahteen luokkaan: terveellisiin tai epäterveellisiin. Ruoan tarkasteleminen tämän linssin ulkopuolella on kuitenkin ratkaisevan tärkeää, jotta sinulla on hyvä suhde ruokaan, ja tämä tulee rekisteröidyltä ravitsemusterapeutilta. Kaikki ruoat voivat todella sopia terveelliseen elämäntapaan ja ymmärrykseen Miten Nämä ruoat saavat sinut tuntemaan, että niillä on suuri merkitys. Vaikka osa ruokapäätöksistäsi tehdään spontaanisti, niiden takana on yleensä jokin tarkoitus. Ehkä todella haluat lounaaksi jättimäisen keksin ja omenan, mutta tiedät, että tasapainoinen lounas, kuten voileipä hedelmäpalalla tai salaatti, saa kehosi tuntemaan olosi energisemmäksi ja tyytyväisemmaksi. Tämän evästeen tallentaminen myöhempää tai myöhempää käyttöä varten voi olla parempi vaihtoehto. Kumpikaan vaihtoehto ei ole “oikea” tai “väärä”, mutta yksi niistä voi parantaa oloasi loppupäivän.

5. Jatkuva ruuan ajatteleminen on yleensä merkki siitä, että et syö tarpeeksi

Jos huomaat jatkuvasti selaamassa kuolaamisen arvoisia Pinterest-reseptejä, joita et koskaan valmista tai käytät arvokasta aivotilaa lakkaamatta ajattelemiseen ruokaa, tämä hyperfokus on yleensä merkki siitä, että aivosi ja kehosi haluavat lisää energiaa. Ravinnon puute voi ilmetä ruokariippuvuutena, aineenvaihdunnan hidastumisena, stressihormonin kortisolin korkeina tasoina, uupumuksina ja jopa unihäiriöinä. Vaikka intuitiivinen syöminen ei välttämättä ole välitön ihmelääke jokaiselle näistä oireista, sen oppiminen, kuinka paljon ravintoa kehosi tarvitsee, kuinka tietyt ruoat saavat sinut tuntemaan olosi, ja joustavuuden harjoittaminen ruokavalinnoissasi on askel oikeaan suuntaan.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Linardon, Jake et ai. “Intuitiivinen syöminen ja sen psykologiset yhteydet: meta-analyysi.” International Journal of Eating Disorders Vol. 54.7 (2021): 1073-1098. doi:10.1002/eat.23509

  2. Gödde, Johanna U et ai. “Intuitiivinen syöminen ja sen yhteys psykososiaaliseen terveyteen aikuisilla: poikkileikkaustutkimus edustavassa kanadalaisen otoksessa.” ruokahalu Vol. 168 (2022): 105782. doi: 10.1016/j.appet.2021.105782

  3. Rodgers, R.F. et ai. “Intuitiivinen syöminen vanhemmilla: assosiaatiot kodin ravitsemus- ja ruokailuympäristöön.” The Academy of Nutrition and Dietetics -lehti, 122(7) (2022): 1336-1344. doi.org/10.1016/j.jand.2022.01.009


Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *