Harrastusuupuminen vaikuttaa suosikkitoiminnasta nauttimiseen

By | September 16, 2023

CReatiivinen ilmaisu on yksi elämäni pyhimmistä rituaaleista, ja on lähes mahdotonta muistaa aikaa, jolloin en priorisoinut harrastuksiani – joita ovat tällä hetkellä virkkaus, maalaus, ompelu, tikkaus, korujen valmistus ja paljon muuta metallisepäntyötä ja kartografiaa. sisällytä Olen laatimassa suunnitelmia ensimmäiselle nukketaloprojektilleni. Nämä harrastukset ovat kaikki asioita, joihin palaan kerta toisensa jälkeen, varsinkin epävarmuuden tai stressin aikoina, ja niillä oli ratkaiseva rooli auttaessaan minua selviytymään vakavasta työuupumuksesta ja yhdestä elämäni vaikeimmista vuosista.

Terapialla ja omistamalla enemmän aikaa luovuudelle pääsin työuupumusten toiselle puolelle ja opin käsittelemään elämän väistämättömiä ylä- ja alamäkiä. Mutta muutaman vuoden kuluttua minusta tuntui, että heiluri heilui liian pitkälle toiselle puolelle ja väsymyksen tunne alkoi hiipiä takaisin – vain tällä kertaa sillä oli jotain tekemistä suosikkitoimintojeni kanssa. Tunsin itseni väsyneeksi ja uupuneeksi, ja pian huomasin, että minulta puuttui inspiraatio ja halu tehdä asioita, jotka kerran toivat minulle niin paljon iloa ja helpotusta. Se oli toinen burnout, mutta harrastusteni takia.Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee burnoutin “kroonisen työpaikan stressin” aiheuttamaksi ammatilliseksi ilmiöksi, ja näin se yleisesti ymmärretään ja siitä keskustellaan suositussa sanakirjassamme. Alana Carvalho, LMHC, laillistettu mielenterveysneuvoja, sanoo kuitenkin, että on täysin mahdollista palaa loppuun ei-työhön liittyvistä syistä, mukaan lukien harrastuksista. “Näin voi todennäköisesti käydä, jos harrastuksen ja muiden elämänalueiden välillä ei ole tasapainoa”, hän selittää. “Lisäksi, kun joku asettaa itselleen korkeat vaatimukset harrastuksensa suhteen, se voi johtaa stressiin, joka johtaa uupumukseen.”

Juuri näin minulle kävi. Koska harrastukseni olivat niin tärkeitä työuupumukseni kääntämisessä, painotin yhä enemmän näitä harrastuksia ja käytin joka hetken luovaan ilmaisuun. Sukeltaminen päätä edellä käsitöihini tuntui aluksi niin hemmottelevalta ja toi minut takaisin itseeni, mutta mitä enemmän loin, sitä enemmän painoin itseäni täydentämään työtäni ja oppimaan lisää taitoja laajentaakseni kykyjäni. Pian olin taas keskellä burnoutia.

“Harrastien on tarkoitus olla hauskoja – jos et enää pidä harrastuksesta, on hyvä jatkaa eteenpäin.” -Alana Carvalho, LMHC

Tilanteen ironiaa on tietysti se, että harrastukset on tarkoitettu itseilmaisumahdollisuuksiksi ilman yhteiskunnallisia täydellisyyden paineita. Mutta koska amerikkalainen yhteiskunta pakottaa meidät tavoittelemaan epärealistisia odotuksia – osa suurempaa ongelmaa tapamme nähdä menestystä ja saavutuksia – jopa harrastuksiamme voivat pilata perfektionismin surut.

Omassa tilanteessani halusin myös kääntää työuupumusta niin kovasti, että päädyin siihen Pois liian paljon aikaa harrastuksilleni. Yksi asia on varata aikaa luovalle ilmaisulle joka päivä; Toinen asia on peruuttaa joogatunnit, jättää väliin astiat ja keskeyttää lähes kaikki muut päivittäiset toiminnot, jotta voit viettää enemmän aikaa askarteluun.

“On tärkeää olla tietoinen siitä, kuinka paljon aikaa omistat harrastukseen”, Carvalho sanoo. “Jos huomaat, että se alkaa stressata tai häiritä muita tärkeitä elämäsi alueita, on todennäköisesti aika asettaa rajat harrastukselle, mukaan lukien se, kuinka paljon aikaa käytät siihen.”

Kuinka voit voittaa burnoutin harrastuksen avulla?

Kuten muidenkin työuupumusten torjunnassa, tärkeä lähtökohta on tasapainon löytäminen ja luovan akun lataaminen. Harrastusuupumuksen tunteen käsittelemiseksi – tai sen välttämiseksi kokonaan – JOANNin toimitusjohtaja Valerie Ott suosittelee pitämään taukoja töistä ja etsimään inspiraatiota. “Käveleminen naapurustossa tai luontopolulla voi poistaa hämähäkinseitit, ja saatat jopa saada inspiraatiota tarkkailemalla kohtaamaasi valoa, värejä tai malleja ja kuvioita”, hän sanoo. “Inspiraation löytäminen muiden teoksista selaamalla lehtiä, kirjoja tai käymällä museoissa on toinen tapa kannustaa luovuuteen ja ehkäistä työuupumusta.”

Ott sanoo, että harrastuksiin osallistuminen (harrastuksesta toiseen hyppiminen) on melko yleistä. Vaikka uusien asioiden kokeilemisessa ei ole mitään väärää, sen tekeminen voi johtaa valtavaan määrään inspiraatiota, joka, vaikka se on jännittävää, voi toimia pikareittinä harrastusuupumiseen. “Vältäksesi tämän järjestämällä ideasi Pinterestin tauluille tai luovaan päiväkirjaan ja käytä aikaa todella syventyäksesi uuteen taitoon”, hän ehdottaa. Tunnistamalla kiinnostuksen kohteesi ja omistamalla aikaa tietylle medialle, voit kokeilla asioita, joita haluat kokeilla ilman, että aloitat liian monta projektia ja tunnet, että sinulta puuttuu suorituskyky keskeneräisten töiden vuoksi.

Yksi tapa pysyä järjestyksessä on omistaa joka kuukausi uudelle aiheelle. Joten jos todella haluat oppia maalaamaan öljyllä, Ott sanoo, että voit omistaa tietyn kuukauden öljymaalaukselle ja viettää luovaa aikaasi menetelmien tutkimiseen, oppimiseen ja harjoittamiseen. Ottamalla aikaa uuden oppimiseen, et vain rajoita keskeneräisten projektien määrää ja edestakaisin hyppimistä, vaan edistät myös tasapainoa varaamalla tarpeeksi aikaa luovalle harrastukselle sen sijaan. Yritä tutkia kaikkia luovia harrastuksiasi. lyhyemmässä ajassa.

Voit myös asettaa itsellesi muita rajoja varmistaaksesi, että pysyt rajoissasi. “Määritä budjetti, jotta et osta tarvikkeita, joita et voi käyttää, jos sinulla on tapana hypätä esineestä toiseen – niin askarteluhuoneesi ei jätä sinua käsityövelkaan”, Ott ehdottaa esimerkkiä.

Saan takaisin motivaatiota harrastuksiini

Kun aloin kärsiä harrastusuupumisesta, yritin nopeasti kalibroida uudelleen. Tiesin, että kaikki kiinnostuksen kohteeni ja keskeneräiset projektini vaikuttivat siihen, että tunsin oloni ylivoimaiseksi. Tiesin myös, että liiallinen harrastuksiini käyttämäni aika aiheutti epätasapainoa elämässäni ja lisäsi stressiä, koska minulla ei ollut aikaa siivota, treenata tai suoraan sanottuna vain lepäillä sohvalla ja katsoa tv-ohjelmaa. liikuttamatta käsiäni.

Löytääkseni motivaatiota uudelleen, otin ensin askeleen taaksepäin ja katsoin aikoja, jolloin tykkään askartella, mikä on yleensä aikaisin aamulla ja illalla päivällisen jälkeen. Varasin sitten aamulla ja illalla aikaa harrastuksiini ja kirjoitin kalenteriini harrastusaikoja pitääkseni ajan tasalla. Sieltä loin projektiseurantataulukon, jotta voin tallentaa edistymiseni ja minulla on paikka tallentaa tutkimustani, projektinäytteitä, materiaaliluetteloita ja muuta. Tämä tuntui aluksi hieman jäykältä, mutta se antoi myös minulle mahdollisuuden tyhjentää pääni ja sain välittömän helpotuksen tunteen.

Tämän prosessin kautta arvioin myös kiinnostuksen kohteitani ja panin merkille harrastukset, jotka tuottivat minulle iloa ja ne, joihin yritin, mutta joihin en tuntenut yhteyttä. “Harrastuksen kuuluu olla hauskaa – jos harrastuksesta ei enää pidä, on hyvä jatkaa eteenpäin”, Carvahlo sanoo. En ollut tietoinen siitä, mutta osa keskeneräisistä töistäni painoi minua, ja kun lopetin sen, tunsin oloni kevyemmäksi ja vapaammaksi ja minulla oli paljon enemmän aikaa toteuttaa projekteja, jotka halusin saada päätökseen.

Kun minulla oli jonkin verran rakennetta ja tasapainoa, aloin tuntea oloni vähemmän hämmentyneeksi ja inspiroituneena luomisprosessistani. Ja kuten käy ilmi, luomiseen käytetyn ajan rajoittaminen itse asiassa auttoi minua tuntemaan motivaatiota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *