Haju kuukautisten jälkeen: mikä on normaalia emättimelle?

By | October 1, 2023

WMitä tulee emättimen hajuista puhumiseen, olen vakaasti sitä mieltä, että “tiimi normalisoi, että emättimen ja häpyen ei pitäisi haista hedelmiltä tai kukilta”, koska no, sitä ne eivät ole. Itse asiassa täysin terve emätin voi tuoksua happamalta, karvasmakealta tai metallilta, mikä johtuu normaaleista emättimen kasviston (eli hiivojen ja bakteerien sekoituksesta emättimessä) vaihteluista, jotka johtuvat mistä tahansa ruokavalion muutoksista tai hikoilusta. hormonaalisiin muutoksiin. ja kyllä, kuukautiset. Mutta mitä se tarkoittaa, jos emättimen haju jatkuu tai ilmaantuu kuukautisten jälkeen?

Synnytyslääkäri ja gynekologi Himali Maniar Patel, MBBS, DGO, mukaan voi olla täysin normaalia, että emättimestä tulee hajua kuukautisten päättymisen jälkeen – eikä vain silloin, jos sinulla on aktiivista verenvuotoa, kun saattaa tuntua ilmeiseltä, että jokin saattaa haista. Jotain on tekeillä. tuolla alhaalla.On totta, että tietyt emättimen hajut voivat viitata infektioon, jonka aiheuttaa emättimen kasviston epätasapaino (lisätietoja alla). Ja ironista kyllä, jotkin tämän epätasapainon suurimmista syyllisistä ovat “hygieniatuotteet”, jotka lupaavat saada sinut tuoksumaan paremmin siellä alhaalla. Haju kuukautisten jälkeen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että sinulla on sairaus. Kuten käy ilmi, tietyt kuukautisiin liittyvät muutokset voivat aiheuttaa normaalin, tilapäisen kuukautisten jälkeisen hajun.

Miksi emättimesi saattaa haista kuukautisten jälkeen

Kun kuukautisesi loppuvat, emättimen hajulle voi olla useita syitä. Suuri ongelma: verijäämät. “Yleinen syy metallin hajuun on raudan esiintyminen kuukautisten veressä”, sanoo tohtori. Amy Wetter, hallituksen sertifioitu synnytyslääkäri ja gynekologi Pediatrix Medical Groupista. “Tämä saattaa jatkua, varsinkin jos jäljellä olevasta verestä tai vanhasta kudoksesta tulee ruskeaa vuotoa, joka vielä tulee ulos.”

“Yleinen syy metallin hajuun on raudan esiintyminen kuukautisten veressä.” – Amy Wetter, MD, hallituksen sertifioitu synnytyslääkäri ja gynekologi

Jotkut tavallisista poikkeavat bakteerit voivat myös lisääntyä tai lisääntyä emättimessä kuukautisten jälkeen, mikä aiheuttaa hajumuutoksia. “Emätin vaatii alhaisen pH:n (hapan pH) ylläpitääkseen tervettä bakteeritasapainoa”, sanoo tohtori. Sää. “Koska ajan veren pH on korkea (emäksinen pH), tämä voi aiheuttaa tietyntyyppisten bakteerien menestymistä [more so than others]mikä tähän voi johtaa [temporary] Haju tai vuoto.”

Itse asiassa Dr. Patel sanoo, että “bakteerien kerääntyminen vulvan pinnalle tai emättimeen” on tärkein syy kaikenlaiseen kuukautisten jälkeiseen epämukavuuteen. “Tämä voi tapahtua myös useammin kausien aikana hormonaalisten muutosten ja ympäristön lisääntyneen kosteuden vuoksi”, hän lisää.

Toinen yllättävä syyllinen: tamponin jättäminen päälle liian pitkäksi aikaa tai kuukautisten päättymisen jälkeen. (Tämän mielessä haluaisin ystävällisesti muistuttaa, että tamponi on vaihdettava korkeintaan 4-8 tunnin välein.) Tamponiin kertynyt veri ja eritteet voivat aiheuttaa “mätä” tai “mätä” hajua, koska ne antavat bakteereille mahdollisuuden kasvaa, sanoo Dr. Sää. Puhumattakaan siitä, että liian pitkään emättimeen jätetty tamponi voi häiritä olemassa olevan emättimen kasviston tasapainoa, mikä voi lisätä infektion, kuten bakteerivaginoosin (BV) tai hiivainfektion, riskiä.

Molemmat infektiot voivat aiheuttaa emätinvuotoa, jolla voi olla voimakasta hajua missä tahansa kohdassa (BV:n tapauksessa kalan haju ja hiivainfektion tapauksessa hapan tai hiivainen haju, kuten hapanjuuri) – minkä vuoksi se on tärkeää tutkia lisää, jos huomaat sen liioiteltu Haju tai vuotoa kuukautisten jälkeen, sanoo Dr. Patel, varsinkin kun siihen liittyy muita infektion oireita, kuten kutinaa, polttamista, punoitusta tai kipua tunkeutuvan seksin aikana.

Kuinka voit torjua kuukautisten jälkeistä hajua?

Kaikki muu kuin infektioon liittyvä emättimen haju, jonka saatat havaita kuukautisten jälkeen, häviää itsestään ilman erityishoitoa. Jos kuitenkin haluat poistaa epämukavuuden nopeammin – tai ehkäistä kuukautisten jälkeistä hajua, se voi auttaa emättimen hygieniakäytäntöjesi siivoamisessa.

DR. Sää ja Dr. Patel ehdottaa seuraavaa:

  • Käy suihkussa päivittäin ja puhdista häpy ja emättimen aukko varovasti vain lämpimällä vedellä
  • Suihku ja/tai vaihda heti harjoituksen jälkeen
  • Vältä tuoksuvia emättimen hoito- tai hygieniatuotteita
  • Älä käy suihkussa
  • Käytä väljiä housuja ja puuvillaisia ​​alusvaatteita
  • Pysy hyvin hydratoituna
  • Ota probiootteja infektioiden ehkäisemiseksi (esim. syömällä terveellistä jogurttia).

Milloin kuukautisten jälkeisestä hajusta tulee käydä lääkärissä?

DR. Wetter suosittelee käyntiä lääkärissä, jos sinulle epätavallinen emättimen haju kestää yli kaksi tai kolme päivää kiertosi jälkeen, jos siihen liittyy kuumetta tai vilunväristyksiä tai jos sinulla on vatsakipuja. Jos huomaat hajun lisäksi keltaista tai vihreää vuotoa, on hyvä mennä lääkäriin, hän lisää. “Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että sinulla saattaa olla infektio (joka saattaa vaatia lääkitystä) eivätkä vain väliaikaista muutosta kuukautisistasi”, hän sanoo.

Lääkärin käynti voi sulkea pois infektion tai hakeutua hoitoon, jos sen todetaan olevan hajun syy.

Hyvät uutiset? Jälleen useimmat kuukautisten jälkeiset hajut ovat täysin normaaleja, tilapäisiä, vaarattomia ja häviävät itsestään. Ja vaikka huomaatkin, että emättimen haju johtuu infektiosta, nämä infektiot ovat yleensä helposti hoidettavissa, sanoo tohtori. Patel. “Oikealla hoidolla ja hoidolla pääset nopeasti takaisin jaloillesi ja tunnet olosi mukavammaksi ihossasi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *