Emotionaalinen etäisyys ihmissuhteissa: miten se tehdään

By | November 4, 2023

EMuuttuva etäisyys suhteissa voi saada positiivisen tai negatiivisen käänteen riippuen siitä, keneltä kysyt. Jotkut ihmiset pitävät “seinien rakentamista” “kylmänä” ja esteenä yhteyksien rakentamiselle, kun taas toiset näkevät etäisyyden asettamiseen välttämättömät rajat hyvinvoinnin suojelemiseksi.

Molemmissa näkökulmissa on totuutta, koska tunneetäisyys voi olla hyödyllistä joissakin suhteissa ja tilanteissa, mutta ei toisissa. Tärkeintä on ymmärtää, milloin etäisyys on myönteinen vastaus ja kuinka sitä parhaiten soveltaa eri yhteyksissä.

Mitä on tunneetäisyys ihmissuhteissa?

“Emotionaalinen irtautuminen on sitä, kun joku katkaisee yhteyden toisten ihmisten tunteisiin tai epäonnistuu niiden kanssa”, sanoo Scott Lyons, PhD, psykologi ja artikkelin kirjoittaja. Draamaan riippuvainen. “Tämä voidaan tehdä tahallisesti, mutta se voi tapahtua myös tahattomasti riippuen henkilöstä ja hänen olosuhteistaan.”


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Debbie Missud, LMHC, psykoterapeutti ja laillistettu mielenterveysneuvoja
  • Patrice Le Goy, Phd, LMFT, Phd, LMFT, MBA, kansainvälinen psykologi ja apulaisprofessori Chicago School of Professional Psychologyssa
  • Scott Lyons, PhD, holistinen psykologi, kouluttaja ja kirjoittaja Addicted to Drama: Parantava riippuvuus kriiseihin ja kaaokseen sinussa ja muissa

Tilanteesta riippuen voit tietysti turvautua eriasteisiin etäisyyksiin. “Emotionaalisella etäisyydellä on taipumus toimia suojamekanismina emotionaalisesti stressaavilta tai traumaattisilta tilanteilta”, sanoo psykoterapeutti Debbie Missud, LMHC. “Se voi esiintyä monessa muodossa, esimerkiksi vetäytymisenä ja rajojen asettamisena tai, mikä vahingollisempaa, kieltämisenä ja etääntymisenä.” (Dissosiaatio viittaa todellisuudesta tai itsestään irrottautumisesta.)

Olosuhteista riippuen voit myös käyttää emotionaalista etäisyyttä suojellaksesi itseäsi ei-tuevalta suhteelta, jos et pysty poistamaan henkilöä kokonaan elämästäsi. “Et esimerkiksi voi hallita, ketä perheessäsi kuuluu”, Missud sanoo. “Tapauksissa, joissa et voi hallita suhteen olemassaoloa, etäisyys voi tarkoittaa rajojen asettamista, mindfulnessin harjoittamista ja stressinsietokykyjen käyttöä, kuten palleahengitystä, jos henkilö laukaisee epämiellyttäviä tunteita.”

Tai voit ottaa emotionaalisen etäisyyden askeleen pidemmälle ja lopettaa suhteen kokonaan. “Tiloissa, joissa voit hallita suhteen olemassaoloa, kuten romanttisessa suhteessa tai ystävyydessä, emotionaalinen etäisyys voi jälleen ilmetä rajojen muodossa, mutta se voi ilmetä myös vetäytymisenä ja lopulta suhteen päättymisenä. Missoud.

Milloin on hyödyllistä irtautua emotionaalisesti toisesta?

Kun suhde tai tilanne ei palvele sinua, emotionaalinen irtautuminen voi olla hyödyllistä, Missud sanoo. “Tarkoituksenmukaisesti ja hallitusti käytettynä etäisyys voi auttaa meitä tunnistamaan ja kommunikoimaan rajamme ja sietämään stressiä tilanteissa, joihin emme voi vaikuttaa”, hän sanoo. “Sen avulla voimme myös tutkia tunteitamme, kun aivomme kertovat meille yhtä, mutta sydämemme kertoo meille toista, ja tiedämme, että aivojen kuunteleminen on meille parasta, esimerkiksi myrkyllisestä suhteesta eroaminen.” toinen esimerkki, saatat hyötyä emotionaalisesta irtautumisesta, kun työsi edellyttää vaikeiden uutisten toimittamista, sanoo psykologi ja terapeutti Patrice Le Goy, PhD, LMFT.

Toisin sanoen, jos olet tunnistanut merkkejä hyväksikäytöstä, kuten manipuloivaa tai väkivaltaista käyttäytymistä, suhteessasi kumppanisi tai ystäväsi kanssa, sinun olisi hyödyllistä irtautua emotionaalisesti ja lopettaa suhde kokonaan.

Toisaalta emotionaalinen etäisyys voi joskus olla haitallista terveissä ihmissuhteissa. “Kun olet vuorovaikutuksessa ystävän tai kumppanin kanssa, emotionaalinen etäisyys rajoittaa kykyäsi muodostaa todellisia yhteyksiä pinnallisen suhteen ulkopuolelle”, korostaa tohtori. Le Goy.

Kuinka erota jostain

Paras tapa käyttää tunneetäisyyttä riippuu toisen henkilön roolista elämässäsi. Tässä on erittely neljästä eri tapauksesta, joissa emotionaalinen irtautuminen voi olla hyödyllistä.

Tutulta

Joissakin tapauksissa on hyödyllistä ottaa etäisyyttä tuttavaan, olipa kyseessä työtoveri, kämppäkaveri tai muu henkilö elämässäsi, joka ei kuulu lähipiiriisi.

“Jos he vievät suuren osan henkisestä tai emotionaalisesta energiastasi, hän joutuu sinuun ylikuormitukseksi, hänestä tulee myrkyllistä tai epäterveellistä sinulle henkilökohtaisesti, silloin olisi hyödyllistä katkaista emotionaalinen yhteys tai vähentää henkistä ja emotionaalista määrää. “Heidän käyttöön annettu omaisuus”, sanoo tohtori. Lyon. ”Jos haluat irtautua emotionaalisesti, on tärkeää asettaa rajat. Määrittele suhde siihen, mikä on sinulle järkevintä.”

Jos esimerkiksi tunnet olosi uupuneeksi draamariippuvaisesta ystäväsi ystävästä, voit ehkä harkita, kuinka pidät vuorovaikutuksesi hänen kanssaan lyhyenä ja vältät joutumasta pitkiin keskusteluihin, sanoo tohtori. Lyon

Rakkaalta ihmiseltä

Ero lähimmäisestä, olipa kyseessä perheenjäsen tai ystävä, voi tuntua vaikeammalta, mutta joskus se on perusteltua.

“Emotionaalinen etäisyys voi olla tarpeen epäterveissä ihmissuhteissa”, Missud sanoo. ”Emotionaalinen etäisyys voi olla erityisen hyödyllinen näissä tilanteissa, koska sen avulla voimme käyttäytyä itsellemme parhaiten sopivalla tavalla, vaikka meillä on tunteita sidoksissa toiseen ihmiseen. Se tarkoittaa usein sitä, että emme enää anna tunteiden, jotka vahvistavat kiintymystämme henkilöön, vallata – se ei ole sama asia kuin teeskennellä, että tunteita ei ole olemassa.”

Näissä tilanteissa Missud tarjoaa seuraavat vaiheet:

  1. Tunnista ongelma. Kysy itseltäsi, miksi sinusta tuntuu, että sinun täytyy irtautua tästä henkilöstä
  2. Tunnista, mikä on hallinnassasi. Mieti mahdollisia työkaluja, joita voit ottaa käyttöön tehdäksesi tarvittavista vuorovaikutuksista siedettävämpiä. Kun hallitset suhteen olemassaoloa (mikä on todennäköisempää ystävien kuin perheen kanssa), tunnista rajasi, eli missä vaiheessa sinun tulee vetäytyä ihmisestä.
  3. Käytä päinvastaista toimintaa. Käsite dialektisessa käyttäytymisterapiassa (DBT), kognitiivisen käyttäytymisterapian muoto, joka yhdistää hyväksymis- ja muutosstrategioita auttaakseen yksilöitä hallitsemaan ja säätelemään voimakkaita tunteita ja kehittämään selviytymistaitoja. “Päinvastainen toiminta rakkauden puolesta” tarkoittaa henkilön välttämistä ja muistamista, miksi etäännytät itsestäsi ja pidättäydyt ilmaisemasta rakkautta. Tämä saattaa tarkoittaa heidän estämistään sosiaalisessa mediassa, heidän numeronsa poistamista, huomiosi häiritsemistä ajattelemasta heitä ja jopa kylmää suhtautumista heitä kohtaan.
  4. Löydä terveellinen ulostulo tunteillesi. Emotionaalisen etäisyyden harjoittaminen voi olla tuskallista, ja harjoitukset, kuten päiväkirjan pitäminen, harjoittelu tai puhuminen ystävän tai terapeutin kanssa, voivat olla hyödyllisiä.

Joltakulta, jonka olet juuri alkanut seurustella

Voi olla hämmentävää navigoida deittailun alkuvaiheessa ja tietää tarkalleen, milloin joku “päästä sisään”.

“Uskon, että seurustelussa on tärkeää asettaa rajat ja että yleensä on suositeltavaa tutustua ihmiseen ennen kuin häneen liiallinen kiintymys”, sanoo tohtori. Le Goy. “Samalla, jos päätät olla täysin emotionaalisesti etäinen etkä osoita haavoittuvuutta tai avoimuutta mahdolliselle kumppanille, on myöhemmin vaikea saada todellisia yhteyksiä.”

Harkitse aikaisempien seurustelukokemustesi kartoittamista ja katso, oletko ollut emotionaalisesti etäinen aiemmin, ehdottaa Dr. Le Goy edessä. Päätä, oliko se perusteltua vai menitkö yli laidan yrittäessäsi suojella tunteitasi.

Jos ymmärrät aluksi, että enemmän tunneetäisyyttä voisi olla sinulle hyötyä, aseta rajat sille, kuinka aikaisin avaat. Päinvastoin: “Jos päätät, että emotionaalinen irtautuminen on sinulle epäterveellistä, voit ryhtyä toimiin tullaksesi avoimemmaksi”, sanoo tohtori. Le Goy. “Hyvä ensimmäinen askel on tunnustaa toiselle henkilölle, että ymmärrät olevasi emotionaalisesti etäinen ja että haluat avautua hänelle.”

Entältä kumppanilta

Joskus palaaminen yhteen exän kanssa voi olla terveellistä. Muissa tapauksissa on parasta irtautua henkilöstä ja jatkaa eteenpäin, niin vaikealta kuin se tuntuukin. “Jos suhde päättyi huonosti, voi olla hyödyllistä irtautua emotionaalisesti entisestä kumppanista”, sanoo tohtori. Lyon.

Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi jättää huomiotta kaikki eron aiheuttamat epämiellyttävät tunteet. “Tietenkin haluat silti asettaa rajoja, mutta tässä tapauksessa on tärkeää varmistaa, ettet tukahduta mitään tunteita”, sanoo tohtori. Lyon. “On okei tuntea eron tunteet ja silti irtautua ihmisestä.”

Yritä rajoittaa vuorovaikutustasi henkilön kanssa ja kuvitella, että katkaisisit kaikki emotionaaliset siteet hänen kanssaan ja vapautuisit tahmeasta siteestä, sanoo tohtori. Lyon.

Jos suhde ei palvele sinua, emotionaalinen etäisyys voi olla sopivaa. Arvioitpa sitten uudelleen yhteyttä tuttavaasi, ystävään, perheenjäseneen tai romanttiseen suhteeseen, on parasta asettaa sopivat rajat yrittämättä tukahduttaa mahdollisia negatiivisia tunteita.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *