Boorin terveyshyödyt: 5 faktaa, jotka sinun pitäisi tietää

By | November 6, 2023

WMitä tulee mikroravinteisiin (tärkeitä rakennuspalikoita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviyhdisteitä, joita tarvitaan pieninä määrinä kehon yleiselle terveydelle ja asianmukaiselle toiminnalle), hyvinvoinnillemme tärkeitä tyyppejä on paljon enemmän kuin luuletkaan. . Tähän ravintoaineryhmään kuuluvat myös esimerkiksi hivenaineet. Ja vaikka kasviyhdisteet, mukaan lukien karotenoidit ja polyfenolit, ovat nuorin, vähemmän tunnettu hivenravinneryhmä, jota on korostettu viime vuosina, hivenainekset saavat yhä enemmän ansaitsemaansa huomiota.

Boori on vain yksi niistä elementeistä, joka on enemmän kuin arvokas, koska sillä on rooli monissa kehon toiminnoissa ravinteiden imeytymisestä immuunijärjestelmän säätelyyn.

Mikä on boori?

Yksinkertaisesti sanottuna “Boori on hivenaine, jota tarvitsemme pieniä määriä eri kehon prosesseihin”, selittää Amy Davis, RD, LDN, FRESH Communicationsin rekisteröity ravitsemusterapeutti. Tämä mineraali ei ole tärkeä vain ihmisille, vaan myös eläimet ja kasvit tarvitsevat sitä.

Vaikka boori on nouseva lisä useisiin ravintoliseihin, sitä esiintyy luonnollisesti monissa kasviperäisissä elintarvikkeissa. Tämä johtuu siitä, että se toimii kasvien soluseinien rakenneosana ja auttaa siementen kehityksessä, kasvien kasvussa ja pölytyksessä.

Tämä mineraali on erittäin biosaatavissa, mikä tarkoittaa, että se imeytyy ja hyödyntyy kehossa helposti, ja keho imee 85-90 prosenttia kuluttamastamme boorista. Imeytyminen tapahtuu suolistossa, vaikka kummallista kyllä, asiantuntijat eivät tiedä tarkalleen missä. Boori kerääntyy vain muutamiin kehon kudoksiin – nimittäin hiuksiin, kynsiin ja luihin. Tämän vuoksi järjestelmäsi voi helposti ylläpitää tämän mikroravinteen sisäistä homeostaasia erittämällä ylimääräistä booria pääasiassa munuaisten kautta. Jotkut poistuvat kuitenkin myös paksusuolen, ihon ja muiden reittien vaikutuksesta.

Boorin terveyshyödyt

Davisin mukaan boorilla on positiivinen vaikutus moniin kehon järjestelmiin, koska se tukee kehoa monin eri tavoin, mukaan lukien lisäämällä magnesiumin imeytymistä, vähentämällä tulehdusta ja parantamalla antioksidanttiaktiivisuutta. Nämä edut johtavat joihinkin melko vaikuttaviin terveystuloksiin.

Auttaa rakentamaan vahvempia luita

Yksi boorin merkittävimmistä terveyshyödyistä on sen vaikutus luuston terveyteen. Tämä johtuu osittain sen positiivisesta vaikutuksesta D-vitamiinin, kalsiumin, magnesiumin, estrogeenin ja testosteronin imeytymiseen ja aktiivisuuteen, joilla kaikilla on olennainen rooli luuston terveydelle. Itse asiassa vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa, jossa tutkittiin yli 500 osallistujan tietoja, havaittiin, että päivittäinen 3 milligramman (mg) boorilisä paransi luuston terveyttä.

Suojaa sydänsairauksilta

Tämä johtuu sen tehokkaista anti-inflammatorisista ominaisuuksista. Tutkimuksessa todettiin, että yksi yleisimmistä boorin muodoista elintarvikkeissa, kalsiumfruktoboraatti, liittyy alhaisempiin c-reaktiivisen proteiinin (CRP) tasoihin veressä. CRP-tasot on vuosien mittaan tunnistettu erittäin vahvoiksi sydänsairauksien riskin indikaattoreiksi.

Vahvistaa vastustuskykyä

Boorin anti-inflammatoriset ja antioksidanttiset vaikutukset ovat myös hyvä merkki immuunijärjestelmän paranemisesta. Tutkimukset osoittavat, että se voi auttaa vähentämään syöpäriskiä estämällä syöpäsolujen kasvua, mutta myös suojaamalla terveitä soluja geneettisiltä mutaatioilta, jotka voivat johtaa syöpään. Nämä hyödyt on osoitettu muun muassa keuhko-, veri- ja eturauhassyövän hoidossa. Lisäksi boori tukee tervettä haavan paranemista, mikä on toinen merkki sen vastustuskyvystä. Tätä mineraalia pidetään jopa laajalti laajalti käytettynä sienilääkkeenä. Tämä tarkoittaa, että boori voi olla hyödyllinen hiivainfektioiden hoidossa, puhumattakaan muista sieniin liittyvistä terveysongelmista.

Parantaa nivelten toimintaa

Myös nivelterveytemme hyötyy tämän alkuaineen anti-inflammatorisista ominaisuuksista. Itse asiassa yksi tutkimus havaitsi, että boorin saanti ei liity pelkästään niveltulehduskivun lievitykseen, vaan myös nivelten liikkuvuuden ja joustavuuden paranemiseen.

Edistää aivojen terveyttä

Tämä johtuu osittain sen keskushermoston tuesta sekä sen kyvystä vähentää tulehdusta kehossa. On jopa todisteita siitä, että alhainen booritaso on yhteydessä kognitiiviseen heikkenemiseen.

Kuinka paljon booria tarvitset päivässä?

Davisin mukaan Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että 1-13 mg päivässä on hyväksyttävä kulutusalue”, Davis sanoo, vaikka monet pyrkivätkin noin 3 mg:aan.

Tämän kivennäisaineen siedettävä yläraja tai määrä, jolla negatiivisia sivuvaikutuksia voi esiintyä, on 20 mg päivässä. Vaikka tätä lukua on melko vaikea saavuttaa tai ylittää säännöllisesti, myrkyllisyyteen liittyy joitakin huolestuttavia oireita, kuten hiustenlähtö, väsymys, päänsärky, munuaisvauriot ja ruoansulatushäiriöt, kuten ruoansulatushäiriöt. Myrkyllisyydestä tulee ongelma kuitenkin vasta, kun joku kuluttaa suuria määriä booria lisäravinteiden kautta ilman ammatillista ohjausta.

Huolestuttavaa on, että jotkut ihmiset turvautuvat kotitalouksien puhdistusaineeseen booraksiin lisätäkseen boorin saantiaan. Emme voi hillitä tätä käytäntöä tarpeeksi, koska booraksi ei ole turvallista ihmisravinnoksi ja voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

7 parhaita boorin lähteitä

Onneksi booria on ruoassa melko runsaasti. “Koska booria löytyy helposti erilaisista elintarvikkeista, lisäravinteet eivät ole tarpeen”, Davis selittää. Ja vaikka boorin tarkka määrä tietyssä ruoassa riippuu maaperästä, jossa se on kasvatettu, tässä on joitain parhaista luonnollisista lähteistä National Institutes of Healthin (NIH) mukaan.

Luumumehu

Vaikka luumumehu on usein merkitty ravintojuomaksi, sillä on monia muita terveyshyötyjä kaikenikäisille ihmisille. Itse asiassa luumumehu on runsasbooripitoisten ruokien listan kärjessä 1,4 mg:lla kuppia kohden.

avokado

Avokado ei ole pelkästään erinomainen paahtoleivän täyte, vaan se tunnetaan myös terveyttä edistävistä ominaisuuksistaan ​​kuitupitoisuutensa, tyydyttymättömien rasvahappojen, vitamiinien, kivennäisaineiden ja kasviperäisten aineiden ansiosta. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että se sisältää toisen tärkeän hivenravinteen: booria 1,1 mg puolessa kupissa.

Rypäleet

Nautitpa tuoreena, kuivattuna tai mehutettuna, kaikki rypäletuotteet sisältävät terveellisen annoksen booria. Puolitoista unssia rusinoita sisältää 0,95 mg, yksi kuppi rypälemehua sisältää 0,8 mg ja yksi kuppi kokonaisia ​​viinirypäleitä sisältää 0,7 mg booria .

Persikat

Vaikka kypsän kesäpersikan vastustamaton makeus saattaakin saada sinut ajattelemaan, ettei se voisi tarjota monia ravintoaineita, asia on päinvastoin. Kuitujen ja hivenravinteiden lisäksi persikat ovat erinomainen boorin lähde, sillä sitä on 0,8 mg keskikokoisessa hedelmäpalassa.

Omenat

Kuuluisa kakun ainesosa ja välipalasuosikki, suosittu omena on toinen loistava boorin lähde. Itse asiassa keskikokoinen omena voi sisältää jopa 0,7 mg terveyttä edistävää booria… vain yksi syy, miksi omena päivässä voi pitää lääkärin loitolla.

Päärynät

Viimeinen hedelmä tässä booripitoisten ruokien luettelossa on nöyrä päärynä. Lajikkeesta riippumatta voit odottaa, että keskikokoinen päärynä sisältää noin 0,5 mg booria. Nämä syksyn suosikit ovat täydellinen lisä leivonnaisiin, kaurapuurojen täytteenä tai jogurttiparfait-sekoitukseksi.

palkokasveja

Jotkut erilaiset palkokasvit ovat myös ihanteellisia boorin lähteitä. Vaikka sitä ei usein pidetä palkokasvina, yksi unssi maapähkinää sisältää 0,5 mg. Sama määrä booria löytyy puolessa kupissa paistettuja papuja, kun taas puoli kupillista keitettyjä limapapuja sisältää 0,35 mg.

Vaikka monet terveydenhuollon asiantuntijat eivät usein suosittele tätä hivenainetta, boori ansaitsee varmasti paikan sananlaskun pöydässä tärkeänä palapelinä koko kehon terveydelle. Mutta sinun ei tarvitse huolehtia toisen lisäravinteen lisäämisestä päivittäiseen rutiinisi, sillä tätä kivennäisainetta on luonnollisesti runsaasti erilaisissa elintarvikkeissa, joten se on helppo ja herkullinen täyttää tarpeesi.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

 1. Rondanelli, Mariangela, Milena Anna Faliva et ai. “Boorilisäyksen ratkaiseva rooli luun terveydessä: Kertomus.” Journal of Trace Elements in Medicine and BiologyVol. 62, 2020, https://doi.org/doi.org/10.1016/j.jtemb.2020.126577.

 2. Khaliq, Haseeb et ai. “Borin fysiologinen rooli terveydessä.” Biologinen hivenainetutkimus Vol. 186.1 (2018): 31-51. doi:10.1007/s12011-018-1284-3

 3. González-Fontes, Agustín et ai. “Osallistuuko boori yksinomaan vaskulaaristen kasvien rakenteellisiin toimintoihin?” Kasvien signalointi ja käyttäytyminen Vol. 3.1 (2008): 24-6. doi:10.4161/psb.3.1.4812

 4. Mogoşanu, George Dan et ai. “Kalsiumfruktoboraatti luuston ja sydämen terveydelle.” Biologinen hivenainetutkimus Vol. 172.2 (2016): 277-281. doi:10.1007/s12011-015-0590-2

 5. Kobylewski, Sarah E et ai. “EIF2α/ATF4- ja ATF6-signalointireittien aktivointi DU-145-soluissa boorihapon vaikutuksesta pitoisuudessa, joka on raportoitu miehillä keskimääräisellä boorin saannilla Yhdysvalloissa.” Biologinen hivenainetutkimus Vol. 176.2 (2017): 278-293. doi:10.1007/s12011-016-0824-y

 6. Pizzorno, Lara. “Borissa ei ole mitään tylsää.” Integratiivinen lääketiede (Encinitas, Kalifornia) Vol. 14.4 (2015): 35-48.

 7. Arvanitis, Costa et ai. “Tehokkaiden booria sisältävien antimykoottien vaikutusmekanismi.” Nykyiset bioaktiiviset yhdisteetosa 16, 2020, s. 552-556, https://doi.org/10.2174/1573407215666190308152952.

 8. Hunter, John M et ai. “Fruktoboraatit: osa luonnossa esiintyvien sokeri-boraattikompleksien perhettä – biokemia, fysiologia ja vaikutukset ihmisten terveyteen: katsaus.” Biologinen hivenainetutkimus Vol. 188.1 (2019): 11-25. doi:10.1007/s12011-018-1550-4

 9. Nielsen, Forrest H. “Päivitys boorin vaikutuksista ihmisten terveyteen.” Journal for Trace Elements in Medicine and Biology: Minerals and Trace Elements Societyn (GMS) elin Vol. 28.4 (2014): 383-7. doi:10.1016/j.jtemb.2014.06.023

 10. Khaliq, Haseeb et ai. “Borin fysiologinen rooli terveydessä.” Biologinen hivenainetutkimus Vol. 186.1 (2018): 31-51. doi:10.1007/s12011-018-1284-3

 11. Pizzorno, Lara. “Borissa ei ole mitään tylsää.” Integratiivinen lääketiede (Encinitas, Kalifornia) Vol. 14.4 (2015): 35-48.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *