Aseväkivalta Amerikassa on kansanterveyskriisi

By | October 26, 2023

Toimittajan huomautus: Tämä artikkeli julkaistiin alun perin 5. elokuuta 2019. Hänen viestinsä – että aseväkivalta Amerikassa on kansanterveyskriisi ja siihen on puututtava nopealla asevalvontalainsäädännöllä – on kuitenkin edelleen ajankohtainen. Tuomme sen nyt takaisin pintaan Lewistonissa, Mainessa 25. lokakuuta 2023 tapahtuneiden ammusten jälkeen.

Teksasin El Pasossa ja Daytonissa Ohiossa elokuussa 2019 tapahtuneet peräkkäiset joukkomurhat, joissa kuoli yhteensä 29 ihmistä ja 53 loukkaantui, olivat vuoden 251. ja 252. joukkoampuminen Yhdysvalloissa. . Sen jälkeen on tapahtunut kolme muuta joukkoampumista, jotka eivät ole tulleet kansallisiin uutisiin Gun Violence Archive -arkiston (yhdysvaltalaisten aseväkivaltatilastoja seuraavien voittoa tavoittelemattomien järjestöjen) mukaan. Näkökulma: Tänään on vuoden 217. päivä. Nopea matemaattinen yhtälö paljastaa kauhean totuuden: Yhdysvallat etenee räjähdysmäisellä (ja suoraan sanottuna tuhoisella) vauhdilla, niin paljon, että keskimäärin on enemmän kuin yksi joukkoammuskelu päivässä.

On adjektiivi, jota käytetään usein puhuttaessa aseväkivallasta. Sitä kuvataan “sanomattomaksi” – “sanomaton tragedia”, “sanomaton väkivalta”, “sanomaton verilöyly”, “sanomaton paha” – ja sitten, kuten kollektiivinen, itsensä toteuttava profetia, siitä tulee juuri sellainen: laajalle levinnyt kriisi. joka tuntuu on niin hallitsematon, että oikeiden sanojen kurkottaminen sen ratkaisemiseksi tuntuu kuin haukkoisi ilmaa.

Sandy Hookin peruskoulun ammuskelussa kuoli 28 ihmistä vuonna 2012, ja siitä lähtien olen ollut räikeästi tietoinen panssarista, jotka olen rakentanut sitä tosiasiaa vastaan, että yli 100 amerikkalaista tapetaan aseilla 24 tunnin välein. Asia on kuitenkin siinä, että tämä panssari ei ole taipunut, vaan vain väliaikaisesti kuuro Muistan luvut, jotka kertovat lyhentyneestä elämästä, perheet, joissa on yksi henkilö vähemmän ruokapöydässä, ja sisäinen huuto “Mitä jos?” Tämä liittyy nyt julkisiin kokoontumispaikkoihin, kuten ostoskeskuksiin, elokuvateattereihin ja konserttisaleihin. Edessämme on vain kansanterveyskriisi, joka on puettava sanoiksi. Ei vain nyt, vaan vuoden 2019 jäljellä olevat 148 päivää – ja joka päivä sen jälkeen.

Edessämme on vain kansanterveyskriisi, joka on puettava sanoiksi.

Center for Disease Control and Prevention (CDC) määrittelee “kansanterveyden” huolenaiheeksi “koko väestön terveyden suojelemiseksi”. Nämä populaatiot voivat olla niin pieniä kuin paikallinen naapurusto tai yhtä suuri kuin koko maailman maa tai alue. Ilmeisesti aseväkivalta on nyt “uhka” koko Amerikassa asuvalle väestölle. Kaiser Family Foundationin tekemän tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa asuu tällä hetkellä lähes 330 miljoonaa ihmistä, ja yli puolet on kokenut tai tietää jonkinlaisen aseen. väkivalta joku, joka on Vuonna 2016 American Medical Association (AMA) julisti aseväkivallan virallisesti kansanterveyskriisiksi.

Koska aseväkivaltaa on pitkään pidetty kriisinä, miksi sitä ei käsitellä muiden kansanterveyskriisien (kuten opioidiepidemian) rinnalla? Maailman terveysjärjestö (WHO) hahmottelee tunnistetuille kansanterveyskriiseille strategioita, jotka keskittyvät “kriisivalmiuksiin, hillitsemiseen, reagointiin ja toipumiseen”. Jälkimmäistä näkökohtaa ei voi korostaa tarpeeksi. Ammuskelun jälkeinen henkinen trauma voi elää selviytyneiden keskuudessa vuosia sen jälkeen, kun uutiskierto siirtyy seuraavaan joukkoampumiseen. Colleen Cira, PsyD, Cira Center for Behavioral Health -keskuksen perustaja ja toiminnanjohtaja, kertoi aiemmin Well+Goodille, että traumaattisen tapahtuman jälkeistä ensimmäistä kuukautta leimaa usein niin sanottu akuutti stressihäiriö. “Keho on ylihermostuneessa tilassa. Tämä tarkoittaa, että hermosto toimii jatkuvasti 24/7 ikään kuin vaarassa olisi, vaikka olisikin [the person] on nyt turvassa, mikä johtaa tunteeseen, että joudut jatkuvasti katsomaan olkapääsi yli, ärtyneisyyteen ja ahdistuneisuuteen”, kertoo Dr. Cira. Eikä siinä vielä kaikki: The Journal of Traumatic Stress arvostivat sitä 7-10 prosenttia trauman uhreista kärsii posttraumaattisesta stressihäiriöstä (PTSD)1ehto, että European Journal of Psychotraumatology julistettiin kansanterveysongelmaksi vuonna 2017.

Viesti tässä on täysin selvä – ja niin se olikin puhuttu, selvästi maailman johtavilta terveysasiantuntijoilta. Liian pitkään näitä tapahtumia on hylätty sanoinkuvaamattomina, vaikka monet meistä eivät yksinkertaisesti halua kuulla ratkaisua: aseenhallintaa. Yhdysvallat voisi tänään ryhtyä toimiin ampuma-aseiden saatavuuden rajoittamiseksi ja lopulta aseväkivallan lopettamiseksi. (Australiassa vuonna 1996 tapahtuneessa ammuskelussa kuoli 35 ihmistä ja haavoittui 23, mikä johti lakiin, joka johti aserikollisuuden dramaattiseen vähenemiseen.) Järjestöt, kuten Everytown for Gun Safety, ovat noudattaneet WHO:n ohjeita ja odottaa suuria ihmishenkien menetyksiä. He ovat koonneet ryhmän oikeudenkäynnin asianajajia auttamaan amerikkalaisia ​​navigoimaan rikosoikeusjärjestelmässä aseväkivallan jälkeen ja vaativat taustatarkistuksia, jotka “lieventäisivät” tulevia tragedioita. Coalition to Stop Gun Violence ja Joyce Foundation tekevät samanlaista työtä.

Kaikilla amerikkalaisilla on mahdollisuus muuttaa tapaa, jolla Yhdysvallat kohtelee toista lisäystä tulevaisuudessa. Meidän tehtävämme äänestäjinä – ja ihmisinä – on toimia.

Jos sinä tai joku muu on kokenut aseväkivaltaan liittyvän trauman, soita American Counseling Associationiin numeroon 1-800-985-5990.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Kilpatrick, Dean G et ai. “Kansalliset arviot altistumisesta traumaattisille tapahtumille ja PTSD:n esiintyvyydestä DSM-IV- ja DSM-5-kriteereillä.” Journal of Traumatic Stress Voi. 26.5 (2013): 537-47. doi:10.1002/jts.21848

  2. Kathryn M. Magruder, Katie A. McLaughlin ja Diane L. Elmore Borbon (2017) Trauma on kansanterveysongelma, European Journal of Psychotraumatology, 8:1, DOI: 10.1080/20008198.2017.1375338

  3. Shannon Schumacher, Ashley Kirzinger ja huhtikuu 2023. “Amerikkalaisten kokemukset aseisiin liittyvästä väkivallasta, vammoista ja kuolemantapauksista.” KFF14. huhtikuuta 2023, www.kff.org/other/poll-finding/americans-experiences-with-gun-lated-violence-injuries-and-deaths/.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *