ADHD parisuhteessa: Entä jos molemmilla ihmisillä on se?

By | October 4, 2023

“Pikkulapsi?…Vauva! Oletko nähnyt laatikkoleikkuria?” Poikaystäväni huutaa kysymyksen kaikkialta Brooklynin asunnostamme, kun hän kiihkeästi avaa kaappeja ja laatikoita. Huokaisin ja kävelen keittiöön ja johdan hänet saarelle. Vedän ulos pesualtaan vieressä olevan ylimmän laatikon ja sanon: “Tässä se on; Aloin pitää sitä täällä, muistatko?” Hän hymyilee, antaa suukon ja kiittää minua.

Asia on, hän ei muistaa. Hän ei muista edellistä keskusteluamme, eikä hän muista, että eräänä päivänä, kuukausia sitten, kiihkeän siivousjakson aikana, päätin, että aina kysytty mutta aina kadonnut laatikkoleikkuri kuuluu nyt keittiöön. Loistava ystäväni tekeeMuistaa kuitenkin, milloin hän viimeksi käytti työkalua. Hän muistaa jopa tarkalleen, minne hän sen viimeksi jätti: työkaluvyölle, joka roikkuu toimiston kaapissa taitettavien tikkaiden päällä.

Muutimme poikaystäväni kanssa yhteen kuusi kuukautta sitten, ja meillä molemmilla on tarkkaavaisuushäiriö (ADHD), hermoston krooninen kehityshäiriö, joka voi vaikuttaa keskittymiskykyyn, mielialaan, muistiin ja tuottavuuteen. Mutta vaikka hänellä todettiin sairaus nuorena ja hän tiesi olevansa hermostodivergentti suurimman osan elämästään, diagnoosini tuli myöhemmin elämässä, kuten usein tapahtuu aikuisten naisten, joilla on ADHD.

Rutiininomaisessa fyysisessä tutkimuksessa kuusi vuotta sitten, 22-vuotiaana – noin vuosi sen jälkeen, kun aloin seurustella poikaystäväni kanssa – ilmaisin lääkärilleni turhautumiseni siitä, kuinka vaikeaa minun oli kiinnittää huomiota yliopistossa, ja annoin minulle yksinkertaisia ​​​​ohjeita muistaa tehdä työtä. Tuolloin olin vesipuiston johtaja ja jouduin usein tasapainottamaan uima-altaan kemikaaleja ja antamaan ensiapua uima-altaan vierailijoille; Minulla ei ollut varaa unohtaa pienintäkään askelta.

Nopea tietokilpailu ja muutama tutkiva kysymys myöhemmin, lääkärini esitti minulle ADHD-diagnoosi, joka selitti miksi elämä näytti tältä Niin minulle paljon vaikeampaa kuin muille.

Diagnoosi antoi melkein heti hyödyllistä selvyyttä siitä, miksi työskentelen niin kuin teen – kuten miksi olen jatkuvasti myöhässä vastaamassa tekstiviesteihin ja minulla on niin suuria unihäiriöitä. Mutta se toi myös täysin uusia kysymyksiä suhteeseeni.

Tätä oikeudenkäyntiä edeltäneenä vuonna, ennen kuin muutimme poikaystäväni kanssa yhteen ja elimme siten erillistä elämää, erillisissä asunnoissa eri aikatauluilla, pienet väärinkäsitykset ja unohdetut tapaamiset (molemmilla puolilla) tuntuivat normaaleilta ja merkityksettömiltä. Mutta uudella diagnoosillani ja uudella ymmärryksellämme jaettu Oireiden vuoksi aloin kyseenalaistaa, olisiko kaksois-ADHD-kumppanuus mahdollista pitkällä aikavälillä. Aika on osoittanut, että se oli todella mahdollista.

COVID-19-pandemian alkaessa laantua vuonna 2022, päätimme asua yhdessä, mikä herätti uusia kysymyksiä yhteisestä elämästämme. Selviytyminen elämästä yksin ADHD:n kanssa oli jo kamppailua; Miten ADHD-poikaystäväni ja minä selviäisimme yhteistalouden jakamisesta?

Löydän luonnolliset lahjani ja hyveeni seurustelemalla ADHD-potilaan kanssa

Vaikka ADHD voi ilmetä täysin eri tavoin kahdessa ihmisessä, on joitakin neurologisia yhtäläisyyksiä, jotka voivat tehdä kaksois-ADHD-kumppanuudesta haastavaa, sanoo kliininen psykologi Andrew Kahn, PsyD, jolla myös diagnosoitiin ADHD aikuisena ja joka on nyt ADHD. kärsivä ja toimii apulaisjohtajana käyttäytymisen muutoksista ja asiantuntemuksesta Understood.orgissa, voittoa tavoittelemattomassa organisaatiossa, joka tarjoaa tietoresursseja neurodivergenteille ja ihmisille, joilla on oppimisvaikeuksia. “Esimerkiksi unohtamisen ja arjen asioiden, kuten tapaamisten, tapaamisten ja laskujen maksamisen, kirjaamiseen liittyvät ongelmat.” [tend to occur].” Ja kumppanuudessa missä molemmat Ihmiset selviävät näistä kamppailuista, ja niiden voittaminen voi olla tuplasti vaikeaa, hän lisää.

Tämä pitää ehdottomasti paikkansa suhteessani, varsinkin kun muutin yhteen poikaystäväni kanssa. Jaamme kotityöt tasaisesti, mutta joskus hajamielemme kotitöitä tehdessämme ja epävakaat huomioalueemme vetävät meidät pois pyykistä televisiota kohti. Vaikka meillä on kaksi yhteistä kuukausikalenteria ripustettuna kodin eri osiin, unohdamme silti tärkeät päivämäärät ja tapaamiset. Joskus nämä virheet ovat melko merkityksettömiä, kuten pöytävarauksen puuttuminen; Muissa tapauksissa ne olivat kalliita, kuvaannollisesti tai kirjaimellisesti, kuten liikennelipun eräpäivän unohtaminen. Yhteiset uniongelmamme ja taipumuksemme nukkua myöhään vaikeuttavat uniaikataulun noudattamista. Ja toisin kuin nopeasti ratkaistu laatikkoleikkurin tapaus, yksinkertaisen kodin esineen löytäminen voi vaatia Sherlock Holmesin tasoa etsivää.

Näistä haasteista huolimatta kotimme on myös kiistatta täynnä rakkautta ja taikuutta. Eklektiset makumme ovat sekoittuneet hyvin ja asuntomme seinät ovat peitetty sekoituksella kauniita julisteita ja levyjä, joita olemme keränneet seitsemän vuoden aikana. Samanlaiset ajatusmallimme tekevät keskusteluistamme erityisen eloisia ja jännittäviä; Yhteisessä kodissamme, kaukana muusta maailmasta, voimme toteuttaa ideoita vapaasti ilman, että tarvitsemme häiritä tuntemattomia tai hämmentyä (kieltämättä kovien) ulkopuolisten ääniemme vuoksi.

Ehkä kaikkein koskettavinta on kuitenkin se, että seurustelu jonkun muun ADHD:n kanssa on saanut minut olemaan lempeämpi itselleni. Ystäväni tavoin unohdan joskus asioita, missaan tapaamisen tai jätän sinne tekstiviestin lukematta päiviksi. Mutta näiden käytösten tunnistaminen meissä molemmissa on antanut minulle mahdollisuuden antaa itselleni armoa. Nämä asiat kumoavat tai horjuttavat loistoamme; Pikemminkin ne ovat pieniä puolia täydellisestä ja monimutkaisesta minästämme.

Poikaystäväni on älykäs, sitkeä, hilpeä, ystävällinen ja utelias – ei huolimatta hänen ADHD-mielensä, mutta siksi. Ja jos se on totta hänelle, niin… ehkä se on totta myös minulle. Vaikka minulla, kuten poikaystävälläni, on tunnetusti vaikeaa suorittaa tehtävää, tunnistan nyt myös intohimon ja innostuksen, joka meillä molemmilla on uusia kokemuksia kohtaan. Ja kyllä, ADHD:ni tekee minusta yliherkän ihmisen, joka itkee jokaisessa SPCA-mainoksessa, mutta tämä kyky tuntea auttaa minua myös saamaan yhteyden ja tuntemaan empatiaa rakkaisiini – mukaan lukien poikaystävääni.

“ADHD:sta kärsivät ihmiset voivat olla niin intohimoisia”, sanoo Dr. Kahn. “He voivat olla niin luovia, he voivat luoda juonittelua ja kiinnostusta ja käyttää tätä luovuutta tehdäkseen suhteistaan ​​todella rikkaat ja todella syvät.” Voin turvallisesti sanoa, että omasta suhteestani on paljon totta. “On jännittävää ja hienoa saada auto, joka voi mennä niin nopeasti – jos opitte hallitsemaan sitä yhdessä”, lisää Dr. Kahn lisäsi.

Opi voittamaan kaksi ADHD-kumppanuuden hallinnan mukanaan tuomia haasteita

Parisuhteessa, jossa molemmilla ihmisillä on ADHD, “kumppanisi on peili sinulle”, sanoo psykoterapeutti Natalie Jambazian, LMFT. Vaikka tällä tunteella on myönteisiä puolia, mahdolliset vaikeudet liittyvät yleensä ajanhallintaan ja unohtamiseen, hän sanoo.

Tästä syystä proaktiivisuus ja ongelmanratkaisu ovat synonyymejä lisää Ratkaisevaa aikuisille, joilla on ADHD, jotka alkavat seurustella toisen ADHD:n kanssa, Jambazian sanoo. “On tärkeää, että molemmat kumppanit ovat samalla sivulla ja keskustelevat kotitöihin ja talouteen liittyvistä tehtävistä ja siitä, miltä se näyttää kummankin kumppanin kohdalla.” Nämä suojatoimenpiteet voivat auttaa pitämään ADHD-potilaat raiteilla töissä ja kotona Pysyminen ajan tasalla ja tekee tilaa ADHD-mielen luovuudelle ja intohimolle, hän sanoo.

Jos teet sen yhdessä, se tarkoittaa, että olet [both] Jos suostut tekemään niin, jaat sitoutumisen ja vastuun tämäntyyppisten muutosten tekemisestä

Yksi tapa, jolla kaksi yhdessä asuvaa ADHD-kumppania voivat tukea toisiaan elämänsä hallinnassa, on luoda yhteisiä järjestelmiä, Dr. Kahn. Tämä tarkoittaa sitä, että päätetään yhdessä töiden aikataulusta, tapaamisten muistamisprosessista, tavaroiden säilytyspaikasta jne. Tästä syystä laatikkoleikkurin laatikkoratkaisuni ei koskaan toimisi; Poikaystäväni ja minä emme koskaan päättäneet yhdessä parhaasta säilytyspaikasta; Tein päätöksen itse.

”Yhdessä tekeminen tarkoittaa, että olet [both] Jos suostut tekemään tämän, jaat sitoutumisen ja vastuun tämäntyyppisten muutosten tekemiseen”, sanoo Dr. Kahn. “ADHD-kumppanilla on paljon monologeja, paljon kaaosta ja paljon hämmennystä – ja paljon niistä voidaan hallita luomalla yhteisiä rituaaleja.”

DR. Kahn huomauttaa, että molemmille ADHD-kumppaneille voi olla apua tunnistaa alueet, joilla he kamppailevat erityisesti, ja rakentaa yhteisiä rituaaleja ympärilleen. Tärkeiden esineiden löytäminen oli erityinen ongelma ystävälleni ja minulle, minkä vuoksi Dr. Kahn ehdottaa, että etsisimme yhdessä ensisijaisen paikan avaimillemme, lompakoillemme, puhelimillemme ja vastaaville. “Ajattele vain, kuinka paljon se voisi säästää sinua kaaoksen ja etsimiseen käytetyn ajan suhteen”, hän sanoo. “Tällaiset yksinkertaiset asiat voivat tarttua, kun huomaat niiden toimivan.”

Tätä kirjoittaessani yhteinen laatikkoleikkurimme kelluu edelleen välillä talomme läpi. Joskus se ilmestyy pesualtaan viereiseen laatikkoon, joskus sohvan alle. Emme ole vielä löytäneet sille pysyvää paikkaa, mutta sillä välin laitan sen varmasti takaisin työkaluhihnaan, kun olen käyttänyt sen – sama paikka, josta ystäväni varmasti muistaa jättäen sen.

Lainausmerkit

Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Shaw, Philip et ai. “Tunteiden säätelyhäiriö tarkkaavaisuushäiriössä.” The American Journal of Psychiatry, osa 171.3 (2014): 276-93. doi:10.1176/appi.ajp.2013.13070966

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *