9 kofeiinia sisältävää ruokaa, joista et ehkä tiedä

By | October 29, 2023

FMonille ihmisille päivän aloittaminen on kofeiinipitoinen rituaali. Olipa kyseessä kuppi kahvia, rauhoittava tee tai jopa energiajuoma, tästä kofeiiniannoksesta ei voi neuvotella. Toisaalta on niitä, joilla on “ei kofeiinia tietyn tunnin jälkeen” -sääntöä tai he välttävät sitä kokonaan, usein herkkyyden tai unihäiriöiden vuoksi. Mutta olitpa sitten kofeiiniaallolla tai melomassa sitä vastaan, on olemassa koko maailma kofeiinia sisältäviä ruokia, joista monilla ei ole aavistustakaan.

Sen lisäksi, että kofeiini antaa sinulle potkua, jota tarvitset päiväsi aloittamiseen, se tarjoaa myös vaikuttavan määrän terveyshyötyjä. “Kofeiini voi parantaa muistia, keskittymiskykyä ja kognitiivista suorituskykyä, vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja vähentää masennuksen riskiä”, sanoo Crystal Scott, RD, Top Nutrition Coachingin rekisteröity ravitsemusterapeutti. Tämä olisi järkevää, kun otetaan huomioon, että kofeiinipitoiset juomat auttavat usein monia meistä selviytymään keskipäivän lamasta.

Tämän piristeen tiedetään myös auttavan meitä voittamaan väsymyksen tunteet sekä arjessa että urheilun aikana. Lisäksi “kofeiini voi parantaa kestävyyttä, voimaa ja yleistä harjoitussuoritusta”, Scott selittää. Mutta ehkä yksi kofeiinin yllättävistä eduista on se, että se voi auttaa edistämään sydämen terveyttä, kun sitä kulutetaan kohtuudella. Tämä johtuu kourallisista mekanismeista koko kehossa. “Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että kohtuullinen kofeiinin kulutus voi liittyä tiettyjen sydän- ja verisuonisairauksien, kuten sydänsairauksien, sydämen vajaatoiminnan ja aivohalvauksen, riskin vähenemiseen”, Scott kertoo. Tämä johtuu todennäköisesti monien yleisten kofeiinin lähteiden antioksidanttisista ja anti-inflammatorisista ominaisuuksista sekä sen verisuonia laajentavista vaikutuksista. “Tämä tarkoittaa, että kofeiini voi tilapäisesti laajentaa verisuonia, mikä voi parantaa verenkiertoa ja verenkiertoa”, Scott sanoo.

Kaikilla näillä eduilla hyödyt riippuvat kuitenkin annoksesta, koska “liiallisella kofeiinin kulutuksella voi olla kielteisiä vaikutuksia”, Scott huomauttaa. Mitä jotkut näistä negatiivisista vaikutuksista voivat olla? No, yleisimmät, jotka voit arvata oman kokemuksesi perusteella, ovat hermostuneisuus, ahdistuneisuus ja unihäiriöt. Kuivuminen voi myös tulla ongelmaksi, koska kofeiinin tiedetään olevan diureetti ja saa kehon erittämään enemmän vettä. Lisäksi kofeiini voi tukahduttaa ruokahaluasi, ja vaikka jotkut pitävät tästä hyötyä, tämä sivuvaikutus voi häiritä kehosi luonnollisia nälkäsignaaleja, joita on tärkeää kuunnella.

Liiallinen kofeiinin käyttö voi kuitenkin aiheuttaa pidempiä oireita. Yksi niistä on ruoansulatushäiriöt. “Liika kofeiinin kulutus voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja, mukaan lukien refluksitauti ja vatsavaivoja”, Scott sanoo. Toinen syy on riippuvuus tästä jokapäiväisestä piristeestä, joka voi johtaa tunnemyllerrykseen ja jopa vieroitusoireisiin, jos kofeiinitottumusta ei hillitä kunnolla.

Joten missä on kofeiinin makea paikka?

“Useimmille terveille aikuisille kohtuullista kofeiinin kulutusta 300-500 milligrammaa (mg) päivässä pidetään turvallisena, eikä se aiheuta terveysriskiä useimmille ihmisille”, Scott sanoo. “Yksilöllinen herkkyys kofeiinille kuitenkin vaihtelee, ja joidenkin ihmisten on ehkä rajoitettava saantiaan kielteisten vaikutusten välttämiseksi.”

Samaan aikaan tutkimuksessa havaittiin, että yli 500 mg:n kofeiinin saanti päivässä liittyy diureettisiin vaikutuksiin. Kaikkien näiden tietojen perusteella suosittelen harvoin kenellekään säännöllisesti yli 300 mg:n kofeiinia päivässä, mikä on kahdesta kolmeen kupillista kahvia riippuen kahvin vahvuudesta.

Scott suosittelee kiinnittämään huomiota siihen, miten kofeiini vaikuttaa kehoosi. Jos sinulla on univaikeuksia, ahdistusta tai muita sivuvaikutuksia, sinun tulee harkita kulutuksen vähentämistä ja aina kääntyä lääkärin puoleen, jos sinulla on erityisiä terveysongelmia tai kysymyksiä kofeiinin käytöstä.

9 kofeiinia sisältävää ruokaa, joista et ehkä tiedä

Ruoat, jotka sisältävät guaranaa

Guarana on Amazonin sademetsistä löytyvä kasvi, joka sisältää luonnollisesti kofeiinia. Itse asiassa tämän kasvin siemenet sisältävät jopa neljä kertaa enemmän kofeiinia kuin kahvipavut. Joten kun näet guaranaa ainesosaluettelossa, tiedät, että saat todennäköisesti terveellisen annoksen kofeiinia. Monet guaranaa sisältävät tuotteet pyrkivät kuitenkin lisäämään energiatasoa, kuten: B. Energiajuomat ja ravintolisät. Siksi on epätodennäköistä, että tämän kasvin vaikutukset yllättävät sinut.

Kofeiiniton kahvi

Kyllä, luit oikein, kofeiiniton kahvi voi todellakin sisältää kofeiinia. Itse asiassa vuoden 2006 tutkimuksessa analysoitiin kymmentä erilaista kofeiinitonta kahvinäytettä ja havaittiin, että kofeiinitasot vaihtelivat havaitsemattomasta lähes 14 mg:aan kofeiinia 16 unssia kohti. Ottaen huomioon, että 8 unssin kuppi haudutettua tavallista kahvia voi sisältää noin 95 mg, siinä ei ole mitään aivastamista, varsinkin jos olet herkkä kofeiinille tai valitset kofeiinittoman yömyssyn.

suklaakakku

Tiesitkö, että saatat tietää, että tumma suklaa on kofeiinipitoisuuden kannalta erittäin tärkeä (yksi unssi sisältää noin 24 mg), mutta tiesitkö, että suositut suklaajälkiruoat voivat sisältää myös kofeiinia? Vaikka et ehkä usko, että jälkiruoka, kuten dekadentti suklaakakku, voi itse asiassa sisältää paljon kofeiinia sen jälkeen, kun suklaa on laimennettu runsaalla määrällä sokeria, jauhoja ja voita, herkille henkilöille jää silti huomattavia määriä yli. Normaalikokoinen viipale sisältää neljästä kuuteen milligrammaa kofeiinia.

Matcha jälkiruoat

Olipa kyseessä matcha-jäätelö, mochi tai mousse, tämän jauhemaisen vihreän teen suosion kasvaessa kasvavat myös jälkiruokavaihtoehdot, jotka korostavat sitä. Mutta aivan kuten matcha latte sisältää kofeiinia, kaikki makeat herkut sisältävät myös kofeiinia. Esimerkiksi Haagen-Dazsin matcha vihreän teen jäätelössä kerrotaan sisältävän jopa 25 mg kofeiinia puolessa kupissa.

Yerba kaveri

Yerba Mate on perinteinen yrttitee, joka on peräisin Etelä-Amerikasta ja on valmistettu liottamalla Yerba Mate -kasvin lehdet kiehuvassa vedessä. Mutta älä anna tämän teen “yrtti-osuuden” hämätä itseäsi kofeiinin suhteen, sillä se voi sisältää jopa 80 mg kuppia kohden, mikä vastaa kahvia. Ja Yerba Matea ei nautita vain juomana, vaan monet elintarvikeyritykset lisäävät sitä tuotteisiinsa.

Energiapatukat

Vaikka monet saattavat ajatella, että energiapatukoissa oleva energia tulee kylläisistä ainesosista, kuten monimutkaisista hiilihydraateista, terveellisistä rasvoista ja proteiineista, jotkut saavat energialisäyksen kofeiinista. Markkinoilla on nykyään niin monia kofeiinipitoisia energiapatukoita ja purumerkkejä, kuten Jimmy! Boosted Clean Protein -patukat ja PROBAR Bolt Organic Energy -purupurut, jotka sisältävät 20 mg kofeiinia per pakkaus. Ja jos suosikkipatukkasi on suklaanmakuinen, saat varmasti myös ylimääräisen kofeiinilisäyksen.

Pullovesi

Tämä on saattanut johtaa kaksinkertaiseen tulkintaan… mutta pullotettu vesi voi itse asiassa sisältää kofeiinia. Vaikka näin ei luultavasti olekaan tavallisen pullotetun veden kohdalla, on todellakin merkkejä, jotka tarkoituksella sisältävät piristeen. Yksi niistä on Water Joe, joka tarjoaa 700 millilitran pulloja, joissa on 85 milligrammaa kofeiinia, melkein yhtä paljon kuin tavallinen Joe-kuppi, mutta ilman kahvin vivahdusta.

Kombucha

Terveysruokailijat eivät näytä saavan tarpeekseen kombuchasta, ja kun otetaan huomioon vaikuttavat probioottiset edut, joita jotkut merkit voivat tarjota, se on järkevää. Monet ihmiset eivät kuitenkaan tiedä, että tämä trendikäs juoma sisältää kofeiinia, koska se on valmistettu mustasta teestä. Useimmat lajikkeet sisältävät 10-15 mg kofeiinia annosta kohti.

Aamiaismurot

Ja lopuksi meillä on viimeinen kofeiinipitoinen ruokamme: aamiaismurot. Vaikka määrät ovat tyypillisesti vaatimattomia, tyypillisesti alle 5 mg annosta kohti, joissakin näistä aamun suosikeista on silti kofeiinia. Suurimmat syylliset saattavat olla suklaaiset murot niiden sisältämän kaakaon ansiosta.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Cappelletti, Simone et ai. “Kofeiini: kognitiivisen ja fyysisen suorituskyvyn parantaja vai psykoaktiivinen lääke?” Nykyinen neurofarmakologia Vol. 13.1 (2015): 71-88. doi:10.2174/1570159X13666141210215655

  2. Spriet, Lawrence L. “Harjoitus ja urheilullinen suorituskyky pienillä kofeiiniannoksilla.” Urheilulääketiede (Auckland, Uusi-Seelanti) Vol. 44 Suppl 2, Suppl 2 (2014): S175-84. doi:10.1007/s40279-014-0257-8

  3. Ősz, Bianca-Eugenia et ai. “Kofeiini ja sen antioksidanttiset ominaisuudet – kaikki riippuu annoksesta ja lähteestä.” International Journal of Molecular Sciences, osa 23, no. 21. lokakuuta 2022, s. 13074. Viittaushttps://doi.org/10.3390/ijms232113074.

  4. Zhang, Yang et ai. “Kofeiini ja diureesi levon ja harjoituksen aikana: meta-analyysi.” Journal of Science and Medicine in Sport Vol. 18.5 (2015): 569-74. doi:10.1016/j.jsams.2014.07.017

  5. Meredith, Steven E et ai. “Kofeiinin käyttöhäiriö: kattava katsaus ja tutkimusohjelma.” Journal of Caffeine Research Vol. 3.3 (2013): 114-130. doi:10.1089/jcr.2013.0016

  6. Seal, Adam D et ai. “Kahvi, jossa on paljon, mutta ei vähän kofeiinia, lisää nesteen ja elektrolyyttien erittymistä levossa.” Ravinnon rajat Vol. 4 40. 18. elokuuta 2017, doi:10.3389/fnut.2017.00040

  7. Schimpl, Flávia Camila et ai. “Guarana: uusi näkemys paljon kofeiinipitoisesta kasvista Amazonista.” Journal of Ethnopharmacology Vol. 150.1 (2013): 14-31. doi:10.1016/j.jep.2013.08.023

  8. Moustakas, Dimitrios et ai. “Guarana tarjoaa lisästimulaatiota tasomaisessa mallissa verrattuna pelkkään kofeiiniin.” Plus yksi Vol. 10.4 e0123310. 16. huhtikuuta 2015, doi: 10.1371/journal.pone.0123310

  9. Rachel R. McCusker et ai. “Kofeiinittoman kahvin kofeiinipitoisuus.” Journal of Analytical Toxicology, osa 30.8. lokakuu 2006, doi:10.1093/jat/30.8.611

  10. Gawron-Gzella, Anna et ai. “Yerba Mate – pitkä mutta ajankohtainen tarina.” ravintoaine Vol. 13.11 3706. 21.10.2021, doi: 10.3390/nu13113706


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *