7 sahramiteen etua RD:n mukaan

By | October 22, 2023

minäJos olet ruokailija, saatat tietää, miten tämä tehdään tyylikäs Sahrami on maailman kallein mauste rajoitetun tarjonnan ja nimen vuoksi. Tällä violetilla herkulla on yli 3000 vuoden historia, ja sitä käytetään yleisimmin ruokien, kuten paellan, maustamiseen ja värjäämiseen sen hienovaraisen maun ja intensiivisen pigmentin ansiosta. Mutta sahramia on aina käytetty useista syistä vuosisatojen ajan: luonnollisena väriaineena, hajuveteenä, ruoanlaittoon liittyvänä ainesosana ja lääkkeenä sen vaikuttavien terveyshyötyjen ansiosta.

“Yksi sahramin tärkeimmistä terveyshyödyistä on mielialan tukeminen”, Gaby Vaca-Flores, RDN, rekisteröity ravitsemusterapeutti ja Glow+Greensin perustaja, sanoi aiemmin. No + hyvä. “Erityisesti sillä on positiivinen vaikutus mielialan parantamiseen ihmisillä, joilla on lievä tai keskivaikea masennus.” Nämä terveyshyödyt ovat viime aikoina olleet syy siihen, miksi jotkut ihmiset nauttivat tästä herkusta teenä sen sijaan, että se olisi vain ainesosa ruoanlaitossa. ovat joitakin todella vakuuttavia sahramiteen etuja, jotka tukevat hypeä.

7 sahramiteen etua rekisteröidyn ravitsemusterapeutin mukaan

Sekä sahrami että sahramitee ovat täynnä erilaisia ​​ravintoaineita, kuten kasviperäisiä aineita, C-vitamiinia, rautaa, mangaania, kuparia, kaliumia, magnesiumia ja B-vitamiineja. Nämä tarjoavat vaikuttavan määrän terveyshyötyjä. “Jotkut huomaavat, että teen hyödyt näkyvät nopeammin, erityisesti sen kyky parantaa mielialaa”, sanoo Megan Hilbert, RDN, Thriven rekisteröity ravitsemusterapeutti. “Tämä mielessä, lisätutkimuksia on suoritettava eroista sahramiteen juomisen ja sen nauttimisen ruoan tai lisäravinteiden välillä.”

Vähentää tulehdusta

Mitä tulee bioaktiivisiin kasviaineisiin, sahramista ei ole pulaa. Tämä kallis mauste sisältää krosiinia, safranaalia, kroketiinia, kaempferolia ja karotenoideja. Nämä yhdisteet ovat “hyödyllisiä antioksidantteja, jotka voivat auttaa estämään sairauksia, koska ne voivat torjua vapaita radikaaleja, mikä voi auttaa estämään kroonisia ja akuutteja sairauksia”, Hilbert jakaa.

Mielenterveyden puolestapuhuja

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että sahramilla on voimakkaita masennuslääkkeitä ja ahdistusta ehkäiseviä vaikutuksia. “Jotkut tutkimukset ovat jopa osoittaneet, että sahrami on yhtä tehokas kuin Prozac lievän masennuksen hoidossa”, Hilbert sanoo.

Tarjoaa hermostoa suojaavia etuja

Sahrami ei ainoastaan ​​vaikuta positiivisesti mielialahäiriöihin, vaan sen on myös osoitettu suojaavan hermostoa rappeuttavia sairauksia vastaan. Eräässä katsauksessa todettiin, että se saattaa olla tehokas kognitiivisen heikentymisen hidastamisessa Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla, kuten tämä 2016-analyysi.

Tukee sydämen terveyttä

Vaikuttavien tulehdusta ehkäisevien vaikutustensa ansiosta sahrami on yhdistetty myös sydämen terveyteen. Eräässä tutkimuksessa havaittiin jopa, että se liittyy kolesterolitason alentamiseen. Vuoden 2021 katsauksessa todettiin, että sahrami saattaa lievittää korkeaa verenpainetta tai jatkuvaa korkeaa verenpainetta, mutta tämän väitteen tueksi tarvitaan lisää todisteita. Ihmisille, joilla on sydänsairaus, sahrami voi olla älykäs lisä, koska se on myös yhdistetty sydänsairauksia sairastavien ihmisten painonpudotukseen, mikä voi olla hyödyllistä yleisessä taudinhallinnassa.

Suoja syöpää vastaan

Se, että sahrami voi taistella syöpää vastaan, ei ole yllätys, koska tiedämme, että se sisältää C-vitamiinia ja erilaisia ​​vahvoja kasviaineita. Tutkimus kuitenkin vahvistaa tämän oletuksen, sillä sahramin on todettu olevan kasvaimia ehkäiseviä ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Tämä johtuu osittain kroketiinin ja krosiinin kyvystä etsiä ja tappaa syöpäsoluja samalla kun se estää syöpäsolujen lisääntymistä. Lisäksi sahramin sisältämä antioksidantti kaempferoli on yhdistetty samoihin syövän vastaisiin mekanismeihin.

Edistää silmien terveyttä

Tämä värikäs mauste liittyy myös silmien terveyteen, mikä johtuu osittain sen sisältämistä silmiä vahvistavista karotenoideista. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että sahrami vähentää silmänpohjan rappeuman oireita ja auttaa estämään näönmenetystä.

Tukee naisten terveyttä

“Tutkimukset ovat osoittaneet, että sahrami on hyödyllinen premenstruaalisen oireyhtymän (PMS) ja jopa premenstruaalisen dysforisen häiriön (PMDD) oireiden hoidossa”, Hilbert selittää. “15 milligramman (mg) sahramin ottaminen kahdesti päivässä on osoitettu helpottavan tätä.”

Osta laadukasta sahramia

Vaikka nämä terveyshyödyt kuulostavat houkuttelevilta, monet saattavat luopua edes kokeilemasta sahramiteetä sen korkean hinnan vuoksi. Mutta onneksi et tarvitse paljoa sahramia tehokkaan teen valmistamiseen, vain muutaman säikeen kuppia kohden. Yksi gramma sisältää yli 450 säiettä ja maksaa vain noin 10–15 dollaria, joten voit todella tuhlata tätä trendikästä juomaa.

Jos etsit korkealaatuista sahramia, muista tutkia toimittajaasi – suuri osa maailman sahramista tuotetaan Lähi-idässä, Euroopassa ja osissa Aasiaa. Haluat ostaa tämän mausteen hyvämaineisesta lähteestä, joko verkosta tai laadukkaasta ruokakaupasta, luontaistuotekaupasta tai erikoisruokakaupasta. Ole varovainen sahramin kanssa, sillä se on erittäin edullinen, sillä jotkut valmistajat sekoittavat aitoa sahramia muihin ainesosiin alentaakseen hintaa, mikä heikentää paitsi makua myös terveyshyötyjä. Sahramin värin tulee olla kauniin syvänpunainen, eikä siinä saa olla oransseja täpliä. Yleensä mitä vahvempi väri, sitä korkeampi laatu.

Kun pääset kotiin, haluat säilyttää sahramia viileässä, kuivassa paikassa, kuten maustekaappissa, mutta toiset valitsevat pakastimesta vielä pidemmän säilyvyyden. Ruokakomerossa tämä luksusmauste säilyy jopa yhden tai jopa kaksi vuotta, kun taas pakastimessa se kestää jopa kolme vuotta.

Kuinka tehdä sahramiteetä kotona

On olemassa monia erilaisia ​​tapoja valmistaa sahramiteetä. Voit valita yksinkertaisen vaihtoehdon laittamalla muutama lanka kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi. Voit myös jauhaa sahrami huhmareella ja survin ennen liotusta, mutta tämä on henkilökohtainen mieltymys.

Älä kuitenkaan liota teetäsi pidempään kuin noin kahdeksan minuuttia, koska se voi aiheuttaa voimakkaan, kitkerän maun. On hyvä idea laittaa langat teepalloon ennen hauduttamista, jotta voit vetää ne ulos ennen kuin ne tekevät teestä katkeraa.

Täältä voit maustaa teetäsi lisäämällä ainesosia, kuten teelehtiä, yrttejä, mausteita, makeutusaineita ja maitoa. Näitä voivat olla kardemumma, valkoinen tai vihreä tee, basilika, minttu, sitruuna, inkivääri tai hunaja. Monet päättävät käyttää valkoista teetä vihreän sijaan tehdessään sahramiteetä, koska sillä on taipumus antaa täydentävämpi, hienovaraisempi maku.

Voit nauttia sahramiteetä kuumana tai kylmänä ja valmistaa jopa suuren erän jääkaapissa jopa viikon säilytystä varten – jos et juo sitä etukäteen. Muuten on olemassa muutamia yrityksiä, jotka tarjoavat sahramiteesekoituksia ostettavaksi, mukaan lukien The Republic of Tea, Tahmina Tea, Villa Jerada ja The Fullest. Hinnat vaihtelevat 14 dollarista 61 dollariin.

Valmistatpa tätä suosittua teetä kotona tai ostatpa valmiiksi valmistetun seoksen, sahramiteen hyötyjen määrä on hämmästyttävä. Yhdessä sen ainutlaatuisen herkullisen maun kanssa on helppo ymmärtää, miksi se on ollut suosittu mauste vuosisatojen ajan.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

 1. Hosseini, Azar et ai. “Sahramin ja sen vaikuttavien aineiden farmakokineettiset ominaisuudet.” European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics Vol. 43.4 (2018): 383-390. doi:10.1007/s13318-017-0449-3

 2. Shafiee, Mojtaba et ai. “Sahrami masennuksen, ahdistuneisuuden ja muiden mielenterveyshäiriöiden hoidossa: nykyiset havainnot ja mahdolliset vaikutusmekanismit.” Journal of Affective Disorders Vol. 227 (2018): 330-337. doi:10.1016/j.jad.2017.11.020

 3. Siddiqui, Shahida Anusha et ai. “Sahramin crocin-molekyylien masennusta ehkäisevät ominaisuudet.” Molekyylit (Basel, Sveitsi) Vol. 27.7 2076. 23. maaliskuuta 2022, doi: 10.3390/molecules27072076

 4. D’Onofrio, Grazia et ai. “Crocus Sativus L. (Sahrami) Alzheimerin taudin hoidossa: Bioaktiiviset vaikutukset kognitiiviseen häiriöön. Nykyinen neurofarmakologia Vol. 19.9 (2021): 1606-1616. doi:10.2174/1570159X19666210113144703

 5. Adalier, Nur ja Heath Parker. “E-vitamiini, kurkuma ja sahrami Alzheimerin taudin hoidossa.” Antioksidantit (Basel, Sveitsi) Vol. 5.4 40, 25. lokakuuta 2016, doi: 10.3390/antiox5040040

 6. Kamalipour, Maryam ja Shahin Akhondzadeh. “Sahramin sydän- ja verisuonivaikutukset: näyttöön perustuva katsaus.” Teheranin sydänkeskuksen lehti Vol. 6.2 (2011): 59-61.

 7. Xing, Bingcong et ai. “Saffronin fytokemia, farmakologia ja mahdolliset kliiniset sovellukset: katsaus.” Journal of Ethnopharmacology Vol. 281 (2021): 114555. doi:10.1016/j.jep.2021.114555

 8. Abedimanesh, Nasim et ai. “Sahrami ja krosiini paransivat ruokahalua, ruoan saantia ja kehon koostumusta potilailla, joilla oli sepelvaltimotauti.” Journal of Cardiovascular and Thoracic Research Vol. 9.4 (2017): 200-208. doi:10.15171/jcvtr.2017.35

 9. Samarghandian, Saeed ja Abasalt Borji. “Sahramin (Crocus sativus L.) ja sen ainesosien syöpää estävät vaikutukset.” Farmakognosian tutkimus Vol. 6.2 (2014): 99-107. doi: 10.4103/0974-8490.128963

 10. Colapietro, Alessandro et ai. “Krosetiini ja krosiini sahramista syövän kemoterapiassa ja kemoterapiassa.” Syövän vastaiset aineet lääkekemiassa Vol. 19.1 (2019): 38-47. doi:10.2174/1871520619666181231112453

 11. Chen, Allen Y ja Yi Charlie Chen. “Katsaus ravinnon flavonoidi kaempferolista ihmisten terveydestä ja syövän kemopreventiona.” Ruoka kemia Vol. 138.4 (2013): 2099-107. doi:10.1016/j.foodchem.2012.11.139

 12. Lashay, Alireza et ai. “Sahramin lisäyksen lyhytaikaiset tulokset potilailla, joilla on ikään liittyvä silmänpohjan rappeuma: kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu, satunnaistettu tutkimus.” Lehti lääketieteellisistä hypoteeseista, löydöistä ja innovaatioista oftalmologiassa Vol. 5.1 (2016): 32-38.

 13. Fernández-Sánchez, Laura et ai. “Sahramin ja karhun sapen luonnolliset yhdisteet estävät näön menetystä ja verkkokalvon rappeutumista.” Molekyylit (Basel, Sveitsi) Vol. 20.8 13875-93. 31. heinäkuuta 2015, doi: 10,3390/molecules200813875

 14. Fukui, Hajime et ai. “Sahramin (Crocus sativus) tuoksun psykologiset ja neuroendokrinologiset vaikutukset.” Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology Vol. 18.8-9 (2011): 726-30. doi:10.1016/j.phymed.2010.11.013


Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *